Web
Analytics

Tentang Cukai Tanah, Cukai Pintu dan Taksiran


Seperti mana-mana agensi yang sangat birokrasi, kerajaan Malaysia mengekalkan bahagiannya daripada undang-undang dan peraturan-peraturan yang unik. Dua bentuk cukai tanah jatuh ke dalam matriks undang-undang khusus untuk negara Asia Tenggara. Kerajaan yang mengenakan cukai ini, yang dikenali sebagai cukai tanah dan cukai pintu atau cukai taksiran, terhadap pemilik tanah yang memenuhi kelayakan undang-undang. Pengecualian cukai hanya diberikan berdasarkan kepada jenis penggunaan tanah atau organisasi yang memiliki tanah itu.

cukai tanah
cukai tanah

Cukai Tanah
Cukai tanah merupakan satu bentuk cukai yang dikenakan terhadap semua tanah beri milik di Malaysia. Walaupun wajib oleh undang-undang persekutuan, kerajaan negeri menilai dan mengumpul semua cukai tanah. tanah beri milik merupakan mana-mana tanah pajak yang dimiliki oleh kerajaan, atau mana-mana tanah yang sebelum ini dimiliki oleh kerajaan. Semua tanah yang tidak dimiliki oleh orang asal merupakan tanah beri milik. Sejak kerajaan tegas mendakwa tanah daripada orang asal pada satu ketika dalam sejarah. Kadar cukai tanah bergantung kepada penggunaan tanah: tanaman getah, pertumbuhan kopi, kebun buah-buahan dan lain-lain. Di samping tu, jumlah hektar dimiliki juga mengambil kira.

Cukai taksiran/Cukai Pintu
Majlis-majlis tempatan di negeri-negeri Malaysia mengenakan cukai taksiran terhadap pemaju yang menyediakan unit rumah kediaman. Jumlah cukai taksiran tahunan bergantung kepada nilai tanah itu, di mana dalam kebanyakan kes kerajaan menentukan dengan jumlah sewa yang dibayar ke atas harta semasa setahun. Apa-apa pembaikian atau penambahbaikan yang dibuat kepada bangunan atas tanah tu dan meningkatkan nilai bangunan itu akan akibatkan kenaikan cukai taksiran juga. Seperti Akta Kerajaan Tempatan 1976, kadar cukai taksiran tidak boleh melebihi 35 peratus daripada nilai tanah pada tahun tertentu. Cukai taksiran dikeluarkan setiap 6 bulan. Cukai ini terpakai kepada mereka yang menyediakan hartanah kediaman dan orang-orang yang menyediakan hartanah kediaman dengan mengiringi tanah ladang untuk tujuan pertanian.

Pengecualian
Sesetengah organisasi dikecualikan daripada cukai taksiran dan cukai tanah. Majlis-majlis kerajaan tempatan boleh membuat keputusan untuk mengecualikan mana-mana organisasi daripada membayar cukai taksiran yang tidak menggunakan hartanah semata-mata untuk mengaut keuntungan. Pemilik perumahan di tempat ibadat awam, tanah perkuburan dan krematorium, sekolah-sekolah awam dan tempat awam khusus untuk amal sains, sastera atau seni secara amnya tidak perlu bayar cukai taksiran. Syarikat boleh memilih untuk mengecualikan organisasi tertentu daripada cukai tanah. Negeri Selangor, misalnya, mengecualikan semua tempat-tempat ibadat yang berdaftar awam.

Pembayaran
Tempoh bayaran utuk cukai tanah dan cukai taksiran diberikan dalam tarikh tertentu setiap tahun tanpa pemberitahuan daripada kerajaan. Pemilik tanah dan perumahan mesti tahu tarikh tempoh cukai yang perlu bayar dan bertindak mengikut kehendak mereka sendiri untuk membayar cukai. Mereka yang membayar cukai sama ada selepas tarikh akhir perlu membayar denda. Negeri-negeri di Malaysia memiliki hak yang sah untuk memulakan perampasan dan penambakan prosiding di atas tanah beri hakmilik sekiranya cukai tidak dibayar, walaupun bayaran datang sehari lewat. Kebanyakan negeri di Malaysia membolehkan pembayaran cukai tanah secara online.

Sejarah
Sistem cukai tanah wujud di banyak wilayah penjajah. kerajaan Colonial biasa milik, atau secara paksa mengambil, tanah daripada orang asal dan dianugerahkan penggunaan tanah itu kepada peneroka penjajah. Amerika Syarikat mempunyai sistem seperti ini sebelum peperangan revolusioner. Pada 1760, kerajaan kolonial meluluskan 10 tahun pengecualian cukai tanah atas hartanah di kawasan Lake Champlain untuk menggalakkan penempatan di bahagian utara negeri New York dan Vermont. Sistem ini hanya berterusan di Malaysia pada abad ke-21. Cukai taksiran adalah unik untuk Malaysia sahaja.

Jangan Lupa Bayar Cukai Tanah Anda

Sekiranya anda tidak tahu, anda perlu membayar cukai tanah sekali setahun bagi semua rumah yang anda miliki di Malaysia. Namun dalam beberapa kes, pejabat tanah tidak mempunyai maklumat alamat rumah anda maka mereka tidak akan menghantar sebarang surat peringatan.

Hal ini memang boleh berlaku jika anda membeli rumah atau tanah baru daripada pemaju. Sepatutnya, pemaju perlu mengarahkan pejabat tanah untuk menukar alamat ke rumah baru anda tetapi ini tidak berlaku untuk semua kes. Jadi mereka tidak boleh menghantar surat notis itu sebagai peringatan. Anda perlu mengemaskini alamat dengan anda sendiri di pejabat tanah.

Bagaimanapun saya menyemak dengan pegawai tanah, mereka memberitahu saya walaupun mereka mempunyai alamat, mereka tidak akan menghantar surat notis itu juga. Pemilik rumah perlu datang ke pejabat tanah untuk membayar cukai tanah mereka. Hah! apa jenis logik? Anda akan mendapat penalti juga jika anda tidak membayar dan mereka juga tidak akan menghantar apa-apa notis penalti juga. Hairan apa kerja yang mereka buat?!

Dengan andaian jika anda mengambil pinjaman selama 30 tahun, bayaran cukai tanah anda adalah RM80 dan penalti adalah RM20 setiap tahun. Jadi untuk 30 tahun, anda akan berhutang RM3000 kepada pejabat tanah. Anda akan perlu membayar cukai ini apabila anda mahu menyelesaikan pinjaman anda dengan bank ataupun bank itu tidak akan melepaskan hakmilik strata rumah kepada anda. Anda juga perlu membayar cukai ini sekaligus jika anda mahu menjual rumah anda.

Ini berlaku kepada saya tahun ini apabila saya mahu menyelesaikan semua pinjaman saya dan baru mengetahui I dah tidak bayar cukai tanah buat 20 tahun!! Sebelum tu I tak pernah tahu ini dan I sekarang terpaksa membuat bayaran RM2000+. Tambahan dengan penalti 10% setiap tahun.

Beberapa Tips Yang I Ingin Kongsikan:

Pastikan anda membayar cukai tanah anda setiap tahun jika anda memiliki sebarang rumah. Jika anda tidak mendapat apa-apa notis pernyataan atau membuat apa-apa bayaran cukai tanah anda sebelum ini, saya fikir ia adalah lebih baik untuk anda pergi buat semakan di pejabat tanah yang dekat dengan rumah anda.

Bagi bangunan strata, anda mempunyai 2 tajuk hakmilik: iaitu tajuk utama (Master Title) dan tajuk strata(Strata Title). Anda mempunyai 2 pembayaran perlu dibuat. Pembayaran pertama ialah cukai tanah untuk tajuk utama. Bayaran kedua ialah cukai pintu bagi hakmilik strata. Lihat nota (1) di bawah.

Nota (1): Tajuk Master merujuk kepada tanah di mana bangunan itu yang dikongsi antara pemilik unit. Tajuk Strata merupakan unit kepunyaan pemilik individu yang merujuk kepada cukai pintu di mana bayaran tidak dikongsi.

Harap ini adalah sesuatu yang berguna untuk dikongsi bersama. Sila semak pembayaran cukai tanah anda dengan pejabat tanah jika anda belum membayar satu sen pun sebelum tu dan perkara yang paling teruk adalah anda perlu mengingatkan diri anda untuk membuat pembayaran setiap tahun!

Juga, ini mungkin merupakan sesuatu yang amat berguna bagi mereka yang mempunyai rumah tanah kerana biasanya untuk hartanah Strata, semua akan diurus oleh pengurusan hartanah anda dan mereka akan mengingati anda untuk membuat bayaran setiap tahun.

Artikel berkaitan:

4 thoughts on “Tentang Cukai Tanah, Cukai Pintu dan Taksiran

  1. Hi, saya nak tanya, cukai pintu/cukai taksiran hanya dibayar oleh pemilik rumah under pemaju kan, maksud saya seperti rumah taman perumahan under developer. Bagaimana pula dgn rumah dikampung yang dibina atas tanah persendirian, perlu ke bayar cukai taksiran/cukai pintu?

    1. Jenis hartanah yang dikenakan cukai taksiran termasuk semua pegangan persendirian seperti bangunan kediaman, bangunan komersial, bangunan industri, tanah pertanian dan termasuk tanah kosong / Lot tanah yang belum dibangunkan.

      1. Saya faham cukai taksiran adalah untuk pihak berkuasa tempatan buat kerja kerja penyelangaraan tetapi rumah parents saya tak pernah dapat apa apa perkhidmatan. Kalau ada penyelangaraan jalan tak sampai ke rumah pon, ayah saya sendiri beli batu untuk buat jalan ke rumah kami, kutipan sampah tak diambil dirumah kami, rumput tak dipotong, kami beli sendiri pemotong rumput dah potong sendiri rumput, kemudahan jalan dan lampu jalan pon kami tak dapat, still kena bayar ke tuan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content