Web
Analytics

Masa Yang Sesuai Untuk Penggunaan Bantal Oleh Bayi


Tahukah anda bila masa yang paling sesuai untuk bayi anda tidur dengan menggunakan bantal? Selain daripada meminum susu, kebanyakan masa yang lain tidur merupakan aktiviti utama untuk si bayi. Jadi bantal jenis apa yang sesuai untuk mereka?

Ramai yang berpendapat, apa yang kita gunakan setiap hari boleh diguna pakai oleh bayi dengan sekadar mengecilkan saiz barangan tersebut.Ini merupakan anggapan yang tidak betul. Pemilihan bantal untuk mereka tidak boleh dipandang ringan. Ia berkaitan dengan kesihatan dan tumbesaran mereka.

bantal untuk bayi

Bayi Baru Lahir Tidak Perlukan Bantal

Saiz kepala bayi yang baru lahir hampir sama dengan kelebaran bahunya. Untuk peringkat ini, bantal tidak diperlukan. Jika tibanya masa untuk menyusu, sama ada berbaring rata ataupun berbaring sisi, si ibu boleh menggunakan lampin kecil, tuala kecil ataupun selimut kecil untuk melapik kepala si anaknya.

Penggunaan bantal yang tinggi pada masa ini akan menyebabkan leher bayi bengkok dan menyebabkan kesukaran bernafas. Penggunaan bantal bayi hanya digalakkan setelah mereka mencapai umur 3 bulan. Pada tahap ini, mereka sudah boleh mengangkat kepala.

Bila Adalah Masa Yang Sesuai Untuk Bayi Pakai Bantal?

Jangan gunakan bantal dalam buaian sebab bayi anda mungkin mengalami kebahayaan sekiranya dia lemas akibat daripada kesukaran bernafas yang disebabkan hidung mereka tersumbat oleh bantal.

Masa terbaik untuk anak anda pakai bantal adalah apabila mereka bertumbuh dan mula tidur di tempat tidur. Apabila bahu kanak-kanak lebih lebar daripada kepala, kanak-kanak biasanya akan lebih selesa tidur dengan bantal.

Bagaimanakah Untuk Memilih Bantal Bayi

Ketegasan Bantal

Ada ibu yang berpendapat bayi memerlukan tilam dan bantal yang keras supaya tulang mereka boleh bertumbuh dengan sihat. Ini tidak tepat sebenarnya. Bantal yang terlalu keras akan menyebabkan kepala bayi senang jatuh daripada bantal tersebut.

Pada tahap ini juga, tengkorak mereka masih lembut. Jika bantal yang terlalu keras digunakan, muka dan bentuk kepala mereka akan menjadi tidak cantik dan senget sebelah.

Untuk bantal yang terlalu lembut pula, ia tidak dapat memberikan sokongan kepada leber, peredaran darah tidak bagus serta menggangu penafasan. Bayi yang berumur kurang daripada 6 bulan akan menghadapi risiko sesak nafas ataupun lemas jika bantal terlalu lembut.

Saiz Bantal

Panjang dan lebar bantal mengikut saiz bahu bayi. Bagi yang berumur 3-4 bulan, tinggi batal ialah 1-2cm. 3-4cm untuk yang berumur 6 bulan dan untuk yang berumur 3 tahun ke atas, bantal dengan ketinggian 6-9cm dicadangkan.

Bahan Bantal

Bantal kapas dan bulu tidak digalakkan kerana terlalu lembut dan boleh menyebabkan alahan. Bantal yang dipilih hendak lah boleh menghisap kelembapan, pengudaraan yang baik serta ketegasan yang sederhana. Bayi senang berpeluh. Air peluh dan air liur akan sentiasa terkena bantal.

Oleh itu, si ibu dinasihati supaya sentiasa mencuci bantal bayi ataupun letak dibawah cahaya matahari. Si ibu boleh menjahit bantal sendiri dengan menggunakan daun teh yang telah dibancuh.

Mudah Dicuci

Bayi yang baru lahir tidak selalu akan tetap bersih ketika mereka tidur. Mereka akan keluarkan air liur, dan banyak cecair boleh berakhir terkumpul dan lekat di atas bantal.

Metabolisme bayi adalah sangat cepat dan kepala mereka selalu akan berpeluh dengan lebih banyak. Apabila bayi tidur dengan bantal, peluh mereka mudah membasahi bantal. Ini akan menjadikan bantal mereka kotor dan berbau dengan cepat.

Kebanyakan ibu bapa tidak mahu beli bantal jenis ini yang susah dibersihkan. Mereka lebih suka beli sesuatu bantal yang mudah dibasuh dan tidak akan menyusahkan mereka.

Jadi, beli bantal yang senang dicuci dan tidak akan terdapat apa-apa yang terkumpul pada bantal merupakan pilihan pertama kepada kebanyakan ibu bapa apabila mereka nak beli bantal yang sesuai untuk bayi mereka. Bantal seperti ini akan bersama dengan bayi buat masa yang lama.

Sintetik atau Semulajadi

Mengetahui sama ada anak anda mempunyai masalah alah atau tidak akan membantu anda untuk memilih bantal yang sesuai.

Kebanyakan bantal yang dperbuat daripada material campuran sintetik merupakan bahan hypoallergenic. Campuran yang mengandungi poliester dan microfiber dapat menghilangkan tungau debu, mikrob, cendawan atau alergen lain yang boleh menyebabkan gangguan.

Campuran sintetik biasanya lebih mudah untuk membersihkan dan mengekalkan bentuknya dengan lebih baik. Alah yang terdapat pada anak anda juga tidak akan terancam jika anda bagi dia bantal yang bukan diperbuat daripada benang bulu biri-biri.

Sekiranya anak anda terlalu sensitif terhadap bahan sintetik atau bahan kimia yang digunakan dalam proses membuat bahan tersebut maka anda harus memilih kulit kapas organik dan mengelakkan bahan yang mungkin mempunyai toksik seperti memory foam.

Kain organik telah disahkan tidak mempunyai toksin yang berbahaya seperti racun perosak, pewarna dan peluntur yang dihasilkan oleh kain lain semasa proses pembuatan.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts