Masa Yang Sesuai Untuk Penggunaan Bantal Oleh Bayi

Tahukah anda bila masa yang paling sesuai untuk bayi anda tidur dengan menggunakan bantal? Selain daripada meminum susu, kebanyakan masa yang lain tidur merupakan aktiviti utama untuk si bayi. Jadi bantal jenis apa yang sesuai untuk mereka?

Ramai yang berpendapat, apa yang kita gunakan setiap hari boleh diguna pakai oleh bayi dengan sekadar mengecilkan saiz barangan tersebut.Ini merupakan anggapan yang tidak betul. Pemilihan bantal untuk mereka tidak boleh dipandang ringan. Ia berkaitan dengan kesihatan dan tumbesaran mereka.

bayi bantal

Bayi Baru Lahir Tidak Perlukan Bantal

Saiz kepala bayi yang baru lahir hampir sama dengan kelebaran bahunya. Untuk peringkat ini, bantal tidak diperlukan. Jika tibanya masa untuk menyusu, sama ada berbaring rata ataupun berbaring sisi, si ibu boleh menggunakan lampin kecil, tuala kecil ataupun selimut kecil untuk melapik kepala si anaknya. Penggunaan bantal yang tinggi pada masa ini akan menyebabkan leher bayi bengkok dan menyebabkan kesukaran bernafas. Penggunaan bantal bayi hanya digalakkan setelah mereka mencapai umur 3 bulan. Pada tahap ini, mereka sudah boleh mengangkat kepala.
bayi katil

Bagaimanakah Untuk Memilih Bantal Bayi

  • Ketegasan Bantal

Ada ibu yang berpendapat bayi memerlukan tilam dan bantal yang keras supaya tulang mereka boleh bertumbuh dengan sihat. Ini tidak tepat sebenarnya. Bantal yang terlalu keras akan menyebabkan kepala bayi senang jatuh daripada bantal tersebut. Pada tahap ini juga, tengkorak mereka masih lembut. Jika bantal yang terlalu keras digunakan, muka dan bentuk kepala mereka akan menjadi tidak cantik dan senget sebelah. Untuk bantal yang terlalu lembut pula, ia tidak dapat memberikan sokongan kepada leber, peredaran darah tidak bagus serta menggangu penafasan. Bayi yang berumur kurang daripada 6 bulan akan menghadapi risiko sesak nafas ataupun lemas jika bantal terlalu lembut.

  • Saiz Bantal

Panjang dan lebar bantal mengikut saiz bahu bayi. Bagi yang berumur 3-4 bulan, tinggi batal ialah 1-2cm. 3-4cm untuk yang berumur 6 bulan dan untuk yang berumur 3 tahun ke atas, bantal dengan ketinggian 6-9cm dicadangkan.

  • Bahan Bantal

Bantal kapas dan bulu tidak digalakkan kerana terlalu lembut dan boleh menyebabkan alahan. Bantal yang dipilih hendak lah boleh menghisap kelembapan, pengudaraan yang baik serta ketegasan yang sederhana. Bayi senang berpeluh. Air peluh dan air liur akan sentiasa terkena bantal. Oleh itu, si ibu dinasihati supaya sentiasa mencuci bantal bayi ataupun letak dibawah cahaya matahari. Si ibu boleh menjahit bantal sendiri dengan menggunakan daun teh yang telah dibancuh.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *