Petua dan Cara Untuk Melebatkan Rambut Yang Berkesan

Rambut tebal dan lebat adalah sesuatu yang diingini oleh keramaian orang. Terdapat ramai orang yang menghabiskan banyak wang dalam produk penjagaan rambut dari syampu, minyak, serum dan topeng, tetapi mereka masih tidak dapat kaedah yang berkesan untuk melebatkan rambut mereka.

rambut lebat

Apa Itu Rambut Lebat?

Rambut lebat dan tebal merujuk kepada kepadatan rambut dan jumlah folikel rambut. Ia sering disalah anggap sebagai rambut kasar.

Rambut kasar menunjukkan keliling setiap helai rambut. Untuk keterangan yang mudah, boleh anda bagaikan betapa tebal rambut bila ketatkan rambut anda. Purata ketebalan rambut manusia ialah 0,003-0,005 inci. Sekiranya anda mempunyai ketebalan yang kurang dari ini, ia dianggap rambut tipis, sementara mereka yang mempunyai ketebalan yang lebih dari ini dianggap rambut lebal.

Penyebab Rambut Tipis

Rambut yang tipis boleh diakibatkan oleh:

Genetik

Rambut seseorang lelaki atau wanita boleh jadi kurang boleh disebabkan oleh pengaruh genetik atau hormon. Ia juga dikenali sebagai alopecia androgenik kerana ia dipengaruhi oleh hormon yang disebut androgen. Ia terdapat pada lelaki dan wanita, tetapi dalam kuantiti yang berlainan.

Penuaan

Kita semua akan mengalami keguguran rambut bila kita jadi semakin tua. Kadar pertumbuhan rambut juga akan jadi lambat. Helai rambut menjadi lebih kecil dan mempunyai pigmen yang lebih sedikit. Jadi rambut tebal dan kasar dewasa muda akhirnya menjadi rambut nipis, halus dan berwarna terang.

Makan Makanan Tidak Baik

Selalu makan makanan yang tidak berkhasiat seperti KFC, nasi lemak, makanan ringan, dll.

Pakai Produk Rambut Yang Tak Betul

Pakai produk rambut yang tidak berkualiti untuk menjaga rambut anda.

Keadaan Perubatan

Keadaan perubatan termasuk kelemahan sistem imun, jangkitan kulit kepala, dan gangguan penarikan rambut boleh menyebabkan rambut tipis

Petua Untuk Melebatkan Rambut

Terdapat banyak cara yang boleh anda pakai untuk melebatkan rambut. Mari kita semak bersama semua cara yang dikongsikan di bawah ini.

1. Gunakan Syampu dan Perapi yang Betul

Jenis rambut yang berbeza memerlukan produk khusus untuk memenuhi keperluan mereka. Seseorang yang berambut halus harus guna syampu dan perapi penambah rambut untuk meningkatkan penampilan ketebalan dan menambah kesinaran.

Bagi mereka yang mempunyai rambut kasar, Adalah rekomen untuk pakai produk yang dapat mengawal keriting dan melembapkan, seperti syampu jenama Watsons & Conditioner atau Head & Shoulder.

head & shoulder anti hair fall

2. Makan Makanan Berkhasiat

Makan lebih sihat dapat membantu memperbaiki kulit, rambut dan kuku. Tambahkan makanan yang tinggi protein, biotin (yang mendorong pertumbuhan rambut), Vitamin C (antioksidan yang mencegah kerosakan rambut), Vitamin A (untuk mempromosikan pengeluaran sebum).

Masukkan makanan berlemak seperti salmon, alpukat dan makarel kerana makanan ini mengandungi Omega- 3 asid lemak yang boleh membantu pertumbuhan rambut. Boleh juga anda tambahkan ubi jalar, bayam atau sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kacang-kacangan, biji, lada manis, daging, kacang, udang, kacang kedelai, sardin dan beri ke dalam diet makanan anda.

3. Ambil Vitamin untuk Mencegah Rambut Gugur

Anda boleh menggunakan seberapa banyak produk yang anda suka pada rambut anda. Tetapi rambut yang sihat dan kuat hanya mungkin dilakukan sekiranya anda mengambil vitamin dan mineral yang betul.

vitamin tablet

Salah satu sebab utama yang menjadikan seseorang yang mempunyai rambut nipis dan halus bertukar ke tebal dan lebat adalah kerana pengambilan tablet vitamin. Tablet vitamin mengandungi biotin, zink, dan niasin yang boleh membantu untuk menjaga rambut tetap penuh dan sihat.

Anda boleh membeli vitamin dan mineral dari farmasi tempatan dengan harga yang sangat murah. Saya secara peribadi lebih suka menggunakan Viviscal kerana vitamin ini disasarkan untuk mempercepat pertumbuhan rambut. Dan anda mungkin akan mendapat bonus tambahan untuk mendapat bulu mata dan kening yang lebih lebat juga.

4. Dapatkan Urutan Kulit Kepala

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa urut kulit kepala dapat menjadikan rambut anda lebih lebat dan tebal. Jadi, boleh anda manjakan diri sikit dengan pergi mendapatkan perkhidmatan urutan kulit kepala.

Anda boleh menyikat rambut dengan lembut. Anda boleh menggunakan alat urut kulit kepala ketika meluncur ke kulit kepala.

Sesetengah alat urut kulit kepala boleh digunakan ketika mandi dengan rambut basah. Manakala untuk alat lain seperti alat urut elektrik, mereka hanya boleh digunakan pada rambut kering.

Rabach says the best way to get the most out of the device is to use it in circular motions; this will help loosen those dead skin cells.

Cara terbaik untuk memanfaatkan sepenuhnya dengan peranti ini adalah dengan menggunakannya dalam gerakan bulat. Ini akan membantu melonggarkan sel-sel kulit mati pada kulit kepala.

5. Serum

Anda boleh menggunakan serum untuk melebatkan rambut nipis. Serum mempunyai ramuan kuat yang disasarkan untuk mebaiki rambut anda.

Serum mengandungi ekstrak tumbuhan seperti ekstrak bunga matahari, vitamin E, ceramida dan minyak seperti jojoba dan minyak badam. Semua ekstrak ini boleh menjadikan rambut anda tumbuh dengan lebat dan sihat.

serum scalp revital

Sama seperti kulit badan kita yang lain, sel-sel kulit mati dan kotoran juga akan terkumpul pada kulit kepala kita. Ini menyebabkan folikel rambut tersumbat, yang akhirnya menyekat pertumbuhan rambut yang sihat.

Untuk mendorong rambut lebat, boleh kita pakai serum kulit kepala yang berfungsi untuk membersihkan serpihan pada kulit kepala kita sambil merangsang bulu rambut.

Berkat gabungan AHA, niasin dan kafein, ia membantu membersihkan kulit kepala anda sambil memberikan nutrien kepada folikel rambut.

Anda akan merasakan rambut dan kulit kepala anda terasa lebih ringan dan lebih segar selepas pakai serum untuk satu masa. Dengan penggunaan yang berpanjangan, rambut anda juga mulai terasa lebih lebat dari masa ke masa.

6. Teh Hijau (Green Tea)

Cara terbaik untuk menggunakan teh hijau untuk rambut adalah dengan menyediakan bilas rambut. Ini dapat disiapkan untuk diminum dengan menggunakan beg teh atau daun teh. Ia harus dibiarkan sehingga sejuk.

teh hijau

Kemudian bilas hendaklah disapu pada rambut yang bersih dan lembap. Teh harus dibiarkan meresap ke rambut sekurang-kurangnya 10 minit. Untuk kilauan tambahan, bilas boleh dibungkus dan disemburkan pada rambut kemudian.

Anda boleh lakukan dua atau tiga kali seminggu selama beberapa bulan. Cara ini juga akan membantu melawan kelemumur sebab bilas teh hijau juga mempunyai sifat pembersih.

7. Pakai Cuka Epal

Cuka epal adalah berkesan untuk melebatkan rambut anda. Ini adalah disebabkan oleh sifatnya yang berasid. Gris, kotoran, dan apa-apa sisa yang tersumbat di rambut anda dari masa ke masa akan dibasuh dengan rambut anda tetap utuh.

cuka epal halal
cuka epal halal

Boleh anda basuh rambut anda, kemudian tuangkan 1/2 cawan cuka epal ke atas kulit kepala dan rambut anda sebagai bilas. Jangan bilas cuka. Gunakan tuala mikrofiber untuk mengeringkan rambut seperti biasa. Perlu anda menepuk dan bukannya menggosok rambut. Cara ini akan dapat melebatkan rambut anda.

8. Aloe Vera dan Minyak Zaitun(Olive Oil)

Aloe vera sangat berkhasiat untuk rambut. Kandungan vitamin dan mineral yang terdapat dalam aloe vera boleh menjadikan rambut anda sihat dan kuat.

minyak zaitun

Aloe vera berfungsi sangat baik dengan minyak zaitun. Kombinasi ini boleh digunakan oleh semua jenis rambut, dan ia akan membantu menganjalkan rambut anda dan menjadikannya lembut dan halus. Ia juga akan meningkatkan bilangan dan kelebatan rambut anda. Di samping itu, ia juga dapat membantu untuk pertumbuhan semula rambut.

9. Minyak Kemiri

Pakai minyak kemiri juga merupakan lagi satu cara berkesan yang boleh digunakan untuk melindungi dan memperbaiki kerosakan pada rambut dan kulit kepala. Ia dapat melebatkan lembut seseorang kerana manfaat regeneratifnya.

Anda boleh menggunakan minyak kemiri untuk mengurut kulit kepala dan biarkan selama beberapa jam sebelum mencuci rambut dengan syampu. Jika anda lakukan selama beberapa kali seminggu, ia akan berikan anda hasil yang baik.

Boleh rujuk ke video di bawah untuk mengetahui cara membuat minyak kemiri untuk melebatkan rambut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *