Pengenalan Badminton dan Cara Bermain Sukan Ini

Pengenalan Badminton

Sukan badminton adalah sukan penyertaan kedua yang paling popular di dunia, ia merupakan sukan yang sangat terkenal di Malaysia juga. Anda tidak sepatutnya mengalami kesukaran mencari tempat dan rakan untuk bermain. Hakikat bahawa permainan badminton itu merupakan pilihan sukan dalaman untuk bermain sepanjang tahun.

sukan badminton
sukan badminton

Peraturan Badminton

Mengetahui peraturan badminton adalah penting jika anda benar-benar ingin maju dalam sukan ini dan menikmati permainan ini. Sekiranya pertikaian berlaku semasa perlawanan, anda akan dapat menyelesaikannya.

Sistem Mata

 • Satu perlawanan terdiri daripada 3 permainan, 1 permainan mempunyai 21 mata.
 • Setiap kali ada servis, terdapat satu mata akan dikira.
 • Pemain yang memenangi akan dapat tambah satu mata untuk mereka.
 • Jika dua pihak capai markah 20 yang sama, pihak yang memperolehi 2 mata pertama akan menang permainan itu.
 • Jika dua pihak capai markah 29 yang sama, sesiapa yang mengumpul mata ke-30 akan menang permainan itu.
 • Pasukan yang memenangi perlawanan akan memperolehi hak untuk servis dalam permainan seterusnya.

Selang dan Pertukaran Gelanggang

 • Apabila skor pendahuluan mencapai 11 mata, pemain mempunyai selang 60 saat.
 • Selang 2 minit antara setiap permainan dibenarkan.
 • Dalam permainan ketiga, pemain bertukar gelanggang apabila skor pendahuluan mencapai 11 mata.

Perseorangan

 • Pada permulaan permainan (0-0) dan apabila skor permainan adalah genap, pemain membuat servis dari gelanggang kanan. Apabila skor permainan adalah ganjil, pemain akan membuat servis dari gelanggang kiri.
 • Jika pemain memenangi dalam satu set, pemain akan mendapat satu mata dan kemudian memperolehi hak servis selepas tukang gelanggang.
 • Jika penerima memenangi dalam set, penerima mendapat satu mata dan dia akan dapat hak servis. Pemain buat servis dari gelanggang yang sewajarnya – servis dari kiri jika skor mereka adalah ganjil, dan kanan jika skor adalah genap.

Bergu

 • Pasukan yang bermulakan permainan hanya mempunyai satu ‘servis’.
  Servis ini diteruskan secara berturut-turut kepada pemain seperti yang ditunjukkan dalam Youtube video.
 • Pada permulaan permainan dan apabila skornya adalah genap, pemain buat servis dari kanan. Apabila skor adalah ganjil, pemain buat servis dari gelanggang kiri.
 • Sekiranya pasukan servis memenangi set ini, pasukan servis ini mendapat satu mata dan mereka akan dapat buat servis lagi untuk pemainan seterusnya selepas tukar gelanggang.
 • Jika pasukan penerima memenangi set ini, pasukan penerima mendapat satu mata. Mereka akan membuat servis dalam permainan seterusnya.
 • Semua pemain tidak mengubah gelanggang servis masing-masing sehingga mereka memenangi mata apabila pasukan mereka buat servis.

Sekiranya pemain melakukan kesilapan di gelanggang apabila buat servis, kesalahan itu diperbetulkan apabila kesilapan ditemui.

Ukuran Gelanggang Badminton

Dimensi Gelanggang Buat Keseluruhan
Dimensi keseluruhan gelanggang badminton ialah 20 kaki dengan 44 kaki. Garis di luar di sepanjang ukuran ini menandakan garis untuk bermain bergu dan garis servis yang panjang untuk permainan perseorangan.

Garis Jaring
Garis jaring menandakan tengah-tengah gelanggang di mana jaring diletakkan. Ini membahagikan setiap sisi dengan 22 kaki x 20 kaki untuk keluasannya.

Garis Servis Pendek
Garis servis pendek ditandakan 6 kaki 6 inci (ada yang ditandakan 7 kaki) dari garisan tengah. Kawasan di dalam garis servis pendek juga dipanggil Zon Non Volley.

Garis Pusat
Garis pusat adalah garis yang membahagikan gelanggang dari garis servis pendek ke laluan sempadan belakang. Ini menggambarkan gelanggang servis dari kiri ke kanan.

Garis Tepi untuk Permainan Perseorangan
Garis lurus tunggal ditandakan 1.5 kaki dari pinggir sempadan luar (dua garisan sisi)

Garis Sempadan Belakang dan Garis Servis Panjang untuk Perseorangan
Garis sempadan belakang adalah sama untuk permainan perseorangan dan bergu. Ia merupakan garis belakang yang terletak paling luar di gelanggang.

Garis Servis Panjang untuk Bergu
Garis servis panjang untuk bergu ditandakan 2.5 kaki di dalam garis sempadan belakang.

Jaring Badminton
Jaring bagi sukan ini berukuran 5 kaki tinggi di tengah gelanggang.

gambar badminton court
gambar badminton court – foto kredit kpd Mightygood.com

Penyediaan sebuah gelanggang badminton

Sukan ini mempunyai jaring dan tiang sendiri. Jaring badminton adalah lebih rendah berbanding dengan jaring bola tampar. Kadang-kadang pusat sukan akan mendirikan gelanggang dengan jaring bola tampar kendur sebab kakitangan di pusat sukan ini tidak tahu tentang sukan badminton. Jadi anda perlu minta jaring dan tiang badminton yang betul.

Sekiranya anda ingin menubuhkan gelanggang badminton sendiri, terdapat tiga perkara anda perlu periksa:

 • Jaring ini meliputi seluruh kelebaran gelanggang.
 • Jaring itu boleh ditarik ketat tanpa kendur.
 • Jaring adalah di tengah, supaya kedua-dua bahagian gelanggang mempunyai saiz yang sama.
 • Ia mungkin sukar untuk anda melihat garis gelanggang badminton, kerana garis untuk sukan lain juga dicat di atas lantai. Garis gelanggang badminton sepatutnya berada dalam satu warna, jadi cuba tumpu perhatian pada warna garis badminton itu.

Cara dan Teknik Bermain Badminton

Sebagai seorang pemula, anda harus mempelajari cara dan teknik badminton yang asas sebelum belajar bagaimana menghantam pukulan.

Malah, anda perlu mendapatkan asas anda dari awal, jika tidak anda akan membina tabiat buruk yang akan menyekat anda daripada menjadi pemain pro.

Teknik Penangkapan Asas
Ketahui cara memegang raket anda menggunakan genggaman pukulan depan dan gagang belakang. Sekiranya anda tidak memegang raket itu dengan betul, anda tidak dapat melakukan tembakan yang kuat terutama pada garis dasar lawan anda.

Gerakan Kaki Asas
Gerakan kaki yang baik membolehkan pergerakan yang berkesan di sekitar gelanggang. Ketahui asas-asas untuk memenuhi langkah di seluruh gelanggang untuk memulangkan tangkapan lawan anda!

Strok Badminton Asas
Strok hanyalah tindakan swing anda untuk memukul shuttlecock. Jika anda tidak melakukan pukulan dengan betul, anda tidak dapat melakukan pukulan berkualiti.

Badminton Serve
Permainan badminton bermula dengan servis. Ketahui teknik yang betul untuk menyampaikan servis yang baik. Servis yang baik pasti memberi anda kelebihan demi pemain lawan anda dari permulaan perlawanan.

Pendirian Asas
Pendirian yang baik membolehkan anda mempertahankan dan menyerang dengan berkesan semasa permainan! Ketahui serangan pendirian, pertahanan pendirian, dan pukulan dekat jaring. Anda akan mendapati diri anda bermain dengan pro atas permainan apabila anda menggunakannya dengan betul.

Ingatan: Untuk menjadi pemain professional, anda harus belajar dan menguasai asas-asas badminton, menjadikannya kebiasaan anda, kemudian melatih dengan tekun sekali.

Sebaik sahaja anda mendapat asas anda dengan betul, belajar cara dan teknik yang lebih lanjut tidak akan jadi masalah langsung bagi anda.

Badminton Shot Asas
Apabila anda sudah biasa dengan asas-asas badminton, anda boleh mula belajar beberapa tangkapan asas.

Pukulan ini cukup untuk anda memenangi perlawanan dalam permainan bagi pemula.

Pertahanan High Clear atau Lob
Lobbing terutamanya digunakan sebagai pukulan pertahanan. Apabila anda berada di luar kedudukan, membuat pukulan lob untuk membolehkan anda mempunyai masa untuk laraskan diri anda lagi dalam keadaan yang baik.

Drop Shots
Pastikan anda mempunyai variasi pukulan dalam permainan anda. Drop shots adalah teknik yang baik untuk mengubah kadar perlawanan.

Smashing
Dalam satu permainan badminton, sering ia dilawan dengan banyak smashing dari kedua-dua pemain. Ia adalah pukulan yang paling kuat dalam badminton – belajar teknik pemecahan yang betul dan anda akan dapat melakukan smash dengan kuasa yang mudah.

Main Dekat Jaring
Mendominasi kawasan hadapan gelanggang dengan memiliki kemahiran bermain depan jaring yang baik. Belajarlah teknik-teknik seperti pukulan dekat jaring, net kill, dan lif dari jaring.

Mengenai sukan lain:
Mengenai dimensi dan saiz meja pingpong

2 Comments on “Pengenalan Badminton dan Cara Bermain Sukan Ini”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *