Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Cara Mendaftar Dan Buka Akaun ASNB Online

Salah satu instrumen pelaburan terbaik di Malaysia adalah di bawah pentadbiran Permodalan Nasional Berhad Malaysia (PNB). Mereka melancarkan skim unit amanah seperti Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Wawasan (ASW), Amanah Saham Didik (ASD), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan sebagainya. Kebanyakan modal akaun ASNB ini dijamin oleh kerajaan. Oleh itu, kita tidak akan kehilangan modal jika harga saham turun di pasaran. Sebelum ini, bahagian pelaburan yang menjengkelkan adalah, kita tidak boleh menyemak penyata pelaburan kita melalui internet. Jika nak tahu, kita mesti menghadirkan diri ke cawangan ASB untuk menyemak status simpanan ASNB kita.

asnb online

asnb online

Portal Dalam Talian Sudah Disediakan Sekarang!

Tetapi sejak 2017, PNB melancarkan laman portal baru yang dikenali sebagai MyASNB.com.my. Dengan kewujudan portal ini, kita sekarang boleh buat semakan penyata pelaburan kita melalui internet tanpa perlu pergi ke mana-mana cawangan lagi.

Jika nak pakai portal ini, semua pengguna ASNB perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu. Selepas itu, mereka boleh log masuk akaun ASNB dalam talian. Sekarang mereka boleh menyemak status pelaburan semasa mereka. Ini adalah berita gembira untuk kita semua.

Apabila saya ingin menyemak baki akaun ASNB saya, saya cuma perlu log masuk ke portal MyASNB dan semak ke dalam akaun saya. Bahagian terbaik mengenai portal myASNb ini ialah anda boleh membeli dan menjual unit amanah ASNB anda bila-bila masa dengan mudah. Jadi bagaimana untuk membuka dan mendaftar akaun ASNB dalam talian?

Buka Akaun ASNB Online

Di bawah saya berkongsi dengan anda langkah yang perlu anda ikuti untuk mendaftarkan akaun ASNB online anda dalam talian. Prosesnya bukan sukar sangat. Apa yang anda perlu buat adalah mengikuti arahan yang diberikan sahaja.

Saya mempunyai akaun unit amanah saya sendiri dengan ASNB. Dengan purata dividen minimum pada kadar 6.5%, ini adalah pulangan pendapatan yang terbaik dengan risiko yang sangat rendah bagi warganegara Malaysia. Ini satu pelaburan yang mengesyorkan untuk semua orang yang tidak tahu bagaimana membuat pelaburan dalam portfolio pelaburan yang dipercayai. Ini adalah pelaburan jangka panjang terbaik yang sesuai untuk umur persaraan di Malaysia.

Langkah Untuk Mendaftar Akaun ASNB Online

  1. Lawati laman web portal ASNB di https://www.myasnb.com.my/
  2. Klik “Daftar Di Sini”.
    laman asnb
  3. Klik “Continue”.myasnb continue
  4. Tick Perjanjian> Setuju.myasnb3 setuju
  5. Isikan Kad Pengenalan anda (IC) dan pilih dana langganan ASNB anda.myasnb 4
  6. Daftar nombor telefon bimbit anda dan ikuti semua langkah sehingga tamat. myasnb5
  7. Habis.

Sekarang anda sudah mempunyai satu akaun ASNB di mana anda boleh guna dan akses ke portal tu bila-bila masa anda suka.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply