Cara Mendaftar Dan Buka Akaun ASNB Online

Salah satu instrumen pelaburan terbaik di Malaysia adalah di bawah pentadbiran Permodalan Nasional Berhad Malaysia (PNB). Mereka melancarkan skim unit amanah seperti Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Wawasan (ASW), Amanah Saham Didik (ASD), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan sebagainya.

Kebanyakan modal akaun ASNB ini dijamin oleh kerajaan. Oleh itu, kita tidak akan kehilangan modal jika harga saham turun di pasaran. Sebelum ini, bahagian pelaburan yang menjengkelkan adalah, kita tidak boleh menyemak penyata pelaburan kita melalui internet. Jika nak tahu, kita mesti menghadirkan diri ke cawangan ASB untuk menyemak status simpanan ASNB kita.

asnb online
asnb online

Portal Dalam Talian Sudah Disediakan Sekarang!

Tetapi sejak 2017, PNB melancarkan laman portal baru yang dikenali sebagai MyASNB.com.my. Dengan kewujudan portal ini, kita sekarang boleh buat semakan penyata pelaburan kita melalui internet tanpa perlu pergi ke mana-mana cawangan lagi.

Jika nak pakai portal ini, semua pengguna ASNB perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu. Selepas itu, mereka boleh log masuk akaun ASNB dalam talian. Sekarang mereka boleh menyemak status pelaburan semasa mereka. Ini adalah berita gembira untuk kita semua.

Apabila saya ingin menyemak baki akaun ASNB saya, saya cuma perlu log masuk ke portal MyASNB dan semak ke dalam akaun saya. Bahagian terbaik mengenai portal myASNb ini ialah anda boleh membeli dan menjual unit amanah ASNB anda bila-bila masa dengan mudah. Jadi bagaimana untuk membuka dan mendaftar akaun ASNB dalam talian?

Buka Akaun ASNB Online

Di bawah saya berkongsi dengan anda langkah yang perlu anda ikuti untuk mendaftarkan akaun ASNB online anda dalam talian. Prosesnya bukan sukar sangat. Apa yang anda perlu buat adalah mengikuti arahan yang diberikan sahaja.

Saya mempunyai akaun unit amanah saya sendiri dengan ASNB. Dengan purata dividen minimum pada kadar 6.5%, ini adalah pulangan pendapatan yang terbaik dengan risiko yang sangat rendah bagi warganegara Malaysia.

Ini satu pelaburan yang mengesyorkan untuk semua orang yang tidak tahu bagaimana membuat pelaburan dalam portfolio pelaburan yang dipercayai. Ini adalah pelaburan jangka panjang terbaik yang sesuai untuk umur persaraan di Malaysia.

Langkah Untuk Mendaftar Akaun ASNB Online

  1. Lawati laman web portal ASNB di https://www.myasnb.com.my/
  2. Klik “Daftar Di Sini”.
    laman asnb
  3. Klik “Continue”.myasnb continue
  4. Tick Perjanjian> Setuju.myasnb3 setuju
  5. Isikan Kad Pengenalan anda (IC) dan pilih dana langganan ASNB anda.myasnb 4
  6. Daftar nombor telefon bimbit anda dan ikuti semua langkah sehingga tamat. myasnb5
  7. Habis.

Sekarang anda sudah mempunyai satu akaun ASNB di mana anda boleh guna dan akses ke portal tu bila-bila masa anda suka.

Mana yang lebih berbaloi? Simpan wang dalam deposit tetap atau melabur dalam ASNB?

Pada pendapat saya, dana ASNB yang ditawarkan dengan harga tetap adalah lebih berbaloi untuk anda berlabur. Perbezaan antaranya dengan simpanan tetap dalam bank adalah 2%. Jangan pandang rendah dengan 2% perbezaan ini. Ia boleh menjadikan perbezaan yang besar apabila kita mengkompaunnya selama bertahun-tahun.

Sepanjang tahun, dana ini ada beri dividen untuk setiap tahun. Tetapi kadar pemberian dividen telah menurun pada kebelakangan tahun.

Walau bagaimanapun, jika anda bimbang anda akan menghadapi kerugian dengan membuat pelaburan di ASNB, saya cadangkan anda memasukkan sebahagian kecil daripada dana anda (mungkin 20%) ke simpanan tetap dalam bank. Dan dana tertinggal ke dalam dana harga tetap ASNB.

Saya tidak ingat sama ada dana ASNB dilindungi oleh PIDM atau tidak, jadi ASNB masih terdapat risiko kehilangan wang anda jika ASNB menjadi bankrap (walaupun peluang untuk perkara ini berlaku adalah sangat kecil).

Apa kebaikan yang boleh anda dapat dengan melabur dalam ASNB?

Antara kebaikan yang boleh anda dapat dengan melabur ASNB termasuk:

1. Harga beli adalah tetap, iaitu RM 1.00 untuk satu unit. Ini bermaksud tidak ada turun naik harga. Dana ini boleh dianggap sebagai akaun simpanan bagi anda.

2. Wang yang dilaburkan tidak akan susut kerana harganya adalah tetap. Kes senario terburuk yang boleh berlaku adalah nilai dalam akaun anda tidak tambah saja. Saya tidak meramalkan bahawa ASNB akan muflis dan bankrap.

3. Dana ini memberi dividen yang berterusan. Terdapat sekurang-kurangnya 6% dividen setahun untuk semua dana yang dibekalkan oleh ASNB. Ia diterjemahkan kepada keuntungan modal sebanyak 6% setahun.

4. Dividen yang diperoleh tidak dikenakan cukai. Oleh itu, kita tidak perlu bimbang tentang pemfailan cukai.

5. Tiada caj jualan. Ia tidak sama seperti mutual fund atau dana harga berubah-ubah. ASNB tidak mengenakan yuran beli untuk 6 dana yang mereka bekalkan.

6. Penebusan secara terus bermaksud anda boleh mendapatkan wang di kaunter dengan serta-merta. Selagi ia adalah hari bekerja, anda boleh menarik balik dana anda tanpa sebarang kerumitan (satu-satunya masalah cuma anda perlu ambil nombor dan beratur untuk giliran anda).

Biasanya, anda akan menerima wang tunai untuk penebusan anda. Walau bagaimanapun, jika jumlahnya terlalu besar, ASNB boleh mengeluarkan cek atau menggunakan pemindahan bank. Jika anda menggunakan wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk melabur, wang dari penebusan itu akan kembali ke akaun KWSP anda.

Boleh anda mengetahui senarai untuk semua dana amanah yang diuruskan oleh ASNB dengan klik ke link ini: Dana Amanah ASNB

Portal rasmi yang disediakan oleh ASNB ini merupakan satu pemudahan yang amat baik untuk memudahkan perkhidmatan ASNB kepada semua pelanggan. Sekaran anda boleh membuat transaksi di mana-mana saja yang anda boleh online dan tidak perlu lagi pergi beratur di kaunter pejabat ASNB untuk menyimpan dana anda.

Namun, untuk pengeluaran wang selepas menjual saham, anda masih perlu melakukannya di kaunter pejabat. Ini merupakan satu kelemahan yang mungkin perlu dipertingkatkan buat masa depan.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *