Mengenai Dimensi dan Saiz Meja Pingpong

Permainan pingpong adalah satu sukan kegemaran untuk ramai orang. Untuk bermain sukan ini, anda memerlukan meja pingpong. Bagi design yang terkini, bahagian atas perlu diperbuat daripada kayu yang solid mengikut peraturan antarabangsa.

Pengukuran

Untuk standard saiz meja pingpong, permukaan atas dipanggil permukaan bermain. Ia memerlukan keanjalan tertentu dan bahkan bola ping pong. Dimensi meja pingpong ialah 2.74 meter panjang, lebar 1.525 meter dan ukuran ketinggian 76 sentimeter dari lantai.

Secara selari dengan mendatar, meja perlu cat dengan warna gelap (mestilah berwarna hijau gelap atau warna biru gelap selulosa atau cat yang ditetapkan oleh Federasi Ping Pong Antarabangsa (ITTF)). Tidak ada permukaan berkilat yang terdapat di sepanjang garis tepi. Terdapat 2 cm lebar garis putih di kedua-dua sempadan hujung meja. Garis panjang dipanggil garisan tepi manakala garisan pendek dipanggil garisan akhir. Terdapat 3mm (1/8 inci) garisan putih di pertengahan meja yang dipanggil garisan tengah dan digunakan apabila bermain dalam permainan beregu. Kawasan itu dibahagikan kepada bahagian kiri dan kanan dan jaring diletakkan di antara 2 bahagian meja.

Jika meja itu dilipat, dimensi untuk meja pingpong yang menjadi separuh itu adalah: 22 “(W) x 60.25” (L) x 65.75 “(H).

dimensi meja pingpong
dimensi meja pingpong

Standard saiz untuk meja pingpong dalam milimeter:

  • Panjang: 2740 mm
  • Lebar: 1525 mm
  • Tinggi: 760 mm
  • Ketinggian jaring: 152.5 mm

Pemasangan jaring untuk meja pingpong:

1. Pemasangan termasuk jaring, tali gantung, dan pemegang jaring. Jaring ini ditetapkan di bahagian penjepit di atas meja.

2. Jaring harus digantung pada tali, dan tali diikat pada kedua hujung dengan 15,25 cm. Jarak dari luar di tepi tiang jaring dan luar tepi meja perlu ada 15.25 cm.

3. Jaring perlu mempunyai jarak 15.25cm dari permukaan meja.

4. Bahagian bawah jaring harus sedekat mungkin ke permukaan meja; Walaupun kedua-dua hujung jaring mesti berada berdekatan dengan pemegang jaring.

Berapa banyak ruang diperlukan untuk meja pingpong?

Keperluan ruang untuk letak meja dan main ping pong adalah seperti ini: ia sepatutnya berukuran 1/73 bidang bola sepak, atau 1/7 saiz gelanggang tenis. Tempat perlu dikelilingi dengan kadbod yang mempunyai ketinggian 75cm dan memanjangkannya menjadi medan persegi yang mempunyai saiz 14 meter x 7 meter. Lampu harus menempatkan 5 meter tinggi di atas lantai, dan kecerahan lampu perlu mencapai 1000 lux.

Untuk bermain ping pong di rumah, anda perlu mempunyai ruang yang cukup untuk meletak meja pingpong kerana ia mempunyai saiz 10 kaki dan ia juga lebih luas berbanding dengan meja pool. Bagi pemain amatur, mereka tidak perlukan ruang tempat yang besar. Bilik yang kosong sudah cukup untuk letak meja tu. Jika tidak ada ruang bagi anda letak meja, anda boleh meletakkannya di luar rumah seperti di halaman belakang atau halaman depan anda (Boleh rujuk ke artikel ini jika anda ingin membeli meja pingpong yang boleh letak di luar rumah). Walau bagaimanapun, untuk pemain pakar, ruang tersebut tidak mencukupi kerana mereka memerlukan 25 kaki lebih untuk mereka berlari.

Apakah saiz bilik standard untuk main ping pong?

Ini adalah soalan yang sangat penting dalam ping pong untuk pemula. Sekiranya tidak ada ruang yang cukup di dalam bilik, ia akan mengecewakan pemain dan mereka tidak akan dapat menikmati permainan.

Walau bagaimanapun, tahap pemain akan menentukan jumlah ruang yang mereka perlukan dalam permainan.

Pemain profesional memerlukan ruang yang cukup untuk dapat mempamerkan kemahiran ping pong mereka, misalnya pemain pertahanan memerlukan lebih banyak ruang kerana mereka cenderung bermain lebih jauh dari meja.

Pemain ping pong amatur yang serius dalam memperbaiki teknik mereka mesti berlatih dalam bilik yang mempunyai standard saiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *