Menyelesaikan Hutang Anda Sebelum Situasi Menjadi Teruk

Idea untuk menyatukan semua pinjaman terkumpul terus ke dalam satu pinjaman peribadi sudah pasti merupakan pilihan yang terbaik untuk sesiapa sahaja yang sedang bergelut dengan hutang akut.

Pemikiran penyatuan hutang berlaku dalam minda pengguna, apabila mereka mula mendapat panggilan telefon dan e-mel daripada pelbagai agensi koleksi. Terdapat juga orang yang mendapati laporan kredit mereka telah menunjukkan mata yang rendah apabila mereka tidak membayar balik pinjamannya pada masa yang ditetapkan.

bebas hutang

Bagaimanakah seseorang masuk ke dalam perangkap hutang?

Biasanya apabila seseorang menghabiskan wangnya tanpa kawalan dan berakhir sehingga menghabiskan semua kredit, dia akan terikat dengan pelbagai hutang. Ini adalah masa apabila situasi mula menjadi lebih teruk.

Oleh kerana dia tidak mempunyai apa-apa wang dan dia telah menggunakan had kad kredit, kad debit dan mengambil beberapa pinjaman kecil; dia sekarang berada dalam keadaan berhutang.

Apa yang penghutang jarang menyedari adalah bahawa dia akan dikenakan bayaran lebih daripada apa yang telah dibelanjakan. Semua fasilitator kewangan mengenakan faedah berat pada wang yang mereka meminjamkan melalui alat-alat kewangan mereka.

Banyak orang jarang membaca cetakan halus mengenai kadar faedah dan denda yang dikenakan ke atas kelewatan pembayaran; ke atas amaun yang kena dibayar.

Semua modal yang dia telah habiskan melalui alat kredit mempunyai kadar faedah ke atasnya. Sekarang, kerana dia telah ditangguhkan bayaran bulanan bil kad kredit, terdapat penalti tambahan atau denda pada keseluruhan pengiraan.

Dalam semata-mata, sebulan atau dua; jumlah yang kecil akan menjadi satu jumlah amaun yang besar. Kejahilan dan perbelanjaan untuk barangan yang tidak perlu mengakibatkan seseorang terperangkap dalam situasi demikian. Pada masa yang sama, keadaan lain juga boleh jadi penyumbang utama kepada punca situasi sebegitu.

Apa itu penyatuan hutang?

Ini adalah prosedur mengambil pinjaman baru dari satu tempat, orang atau agensi dan membayar semua hutang seseorang. Dengan cara ini dia dapat menghilangkan kenaikan denda dan kadar faedah yang dikenakan juga dalam denda tu. Ia adalah satu kaedah yang unggul untuk membayar balik semua bil kredit dan pinjaman yang kecil, dengan cara yang terkawal. Ansuran akan dikira dalam jumlah yang berpatutan, manakala kadar faedah juga lebih rendah daripada apa yang pengguna telah membayar sehingga kini.

Di sini terdapat satu fakta penting yang perlu tahu, yang menyatakan bahawa seseorang itu perlu menilai semua hutangnya dengan penentuan yang tepat di mana berapa banyak dia berhutang pada setiap akaun, termasuk faedah yang dikenakan ke atas akaun-akaun.

Beberapa hutang mempunyai kadar faedah sebanyak hampir 25%! Ini boleh dibincang oleh penyatuan hutang. Dengan penyatuan, ia memberikan lebih banyak ruang bagi penghutang untuk bayar balik dan dengan itu mengurangkan tekanan yang dihadapi olehnya.

Pelbagai manfaat penyatuan hutang

Ia adalah benar-benar perlu bagi seseorang mengekalkan mata kredit yang baik, kerana ia akan memberi kesan kepada kehidupan kewangan individu secara mendadak. Semua institusi kewangan menggunakan skor kredit untuk meluluskan atau menolak permohonan pinjaman.

Skor kredit buruk boleh menyebabkan kadar faedah yang lebih tinggi ke atas pinjaman yang telah diluluskan jika permohonan itu berjaya.

Berikut adalah tiga manfaat utama penyatuan hutang;

  • Membayar pinjaman sebelumnya.
  • Mengurangkan jumlah pelbagai pinjaman yang diambil sebelum ini.
  • Membuat pembayaran pada masa dan mengukuhkan skor kredit yang baik.

Satu cadangan yang penting

Ia adalah penting untuk membina gaya hidup yang tidak mempunyai perbelanjaan yang lebih daripada pendapatan. Jadi untuk mengelakkan perbelanjaan yang tidak perlu dan berada dalam kesusahan, menyimpan wang secara mandatori untuk kecemasan adalah penting kerana itulah yang akan membantu individu dalam situasi kewangan yang sukar. Pendek kata, seseorang itu perlu menyimpan lebih banyak; mengurangkan perbelanjaan.

4 Petua Power Untuk Elak Muflis

Sejujurnya Ainie tak gemar membicarakan tentang hal begini. Namun saya terpaksa juga untuk kongsikan perkara ini dalam artikel blog ini agar menjadi panduan dan rujukan kepada kita supaya tidak terjebak dalam musibah muflis.

Istilah muflis atau bahasa lainnya ialah bangkrap boleh menjadi mimpi ngeri kepada mereka yang berhadapan dengan ujian yang berat ini. Tak kira kepada diri sendiri, pasangan hidup mahupun kedua-dua ibubapa.

kewangan
kewangan

Elakkan hutang yang tidak perlu

Punca utama muflis kerana pinjaman di bank tidak mampu dibayar dalam masa yang ditetapkan. Ramai yang muflis kerana pinjaman kereta, peribadi, perniagaan atau teraniaya sebagai penjamin kepada peminjam yang tidak bertanggungjawab.

Kesan muflis sangat dahsyat kepada tahap kewangan seseorang. Mereka akan tidak dibenarkan melawat ke luar negeri. Tidak layak untuk menerima kenaikan pangkat atau menjadi pengarah kepada sesebuah syarikat. Malah lebih tragis jika dilucut hak untuk menerima pencen dan ganjaran dalam KWSP.

Disebabkan oleh hal demikian, mari kita sedaya upaya untuk tidak terkena muflis sekiranya ada masalah dalam hutang piutang bank. Saya suka nak kongsikan info ini untuk manfaat kita bersama. Saya perolehi info ini dari majalah Keluarga Harmoni yang bersiaran pada April 2011.

Berikut ialah 4 petua power untuk elak muflis daripada terjadi:

1. Berbelanja mengikut kemampuan

Apa yang peliknya ada yang tidak dapat membezakan keperluan dan kehendak. Apabila keperluan diketepikan manakala kehendak diutamakan maka akan berlaku perbelanjaan melebihi pendapatan. Ditambah pula dengan cara pengurusan kewangan yang lemah.

Akhir cerita, ada yang terpaksa berhutang sana dan sini untuk menyara hidup. Potensi untuk tidak mampu untuk membayar hutang sangat tinggi.

2. Jangan terpengaruh

Manusia mudah dikuasai oleh nafsu terutama nafsu untuk berbelanja dan membeli belah. Akibat yang jelas mereka boleh berbelanja besar dan lebih dari keperluan.

Tambahan pula sekarang terlalu banyak iklan yang menggoda jiwa dan perasaan. Kalau boleh adalah baik untuk anda cuba elakkan sedaya upaya daripada tarikan yang tidak baik ini.

3. Dapatkan khidmat AKPK

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) adalah agensi yang diiktiraf oleh kerajaan. Kita tidak patut rasa khuatir atau rasa sangsi dengan kepakaran dam pengalaman mereka dalam memberi nasihat untuk pengurusan kewangan kita.

4. Kempen Kesedaran

Masyarakat kita mesti disedarkan dengan betapa bahayanya jika kita berhutang. Kalau anda sudah berhutang maka perlulah anda cuba dengan sedaya upaya untuk membayar balik secepat mungkin. Tak bayar maka bahaya yang menimpa seperti boleh dikenakan muflis.

Selain daripada itu, permohonan untuk mendapatkan satu akaun bank pun boleh menjadi satu perkara yang sangat rumit jika anda telah diisytiharkan muflis.

Saya berharap artikel ini boleh memberi penjelasan mudah kepada anda tentang mengisytiharkan diri anda jadi muflis di sisi undang-undang Malaysia dan anda dapat mengelakkan ia berlaku pada anda dengan uruskan wang anda dengan bijak tanpa mengumpul terlalu banyak hutang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *