10 Tips Untuk Menjadi Bebas Hutang Secepat Mungkin

Sama ada ia adalah pinjaman pelajaran PTPTN, hutang kad kredit, bayaran kereta atau apa-apa jenis hutang, ia menelan belanja wang anda! Dan jika memikirkan hutang mengejar anda selalu bangun pada waktu malam, ia mungkin menyebabkan anda menghadapi banyak beban tekanan yang boleh memburukkan kesihatan.

Tetapi, tidak perlu bimbang – sekali anda membuat membayar hutang satu perkara keutamaan untuk diselesaikan, ia selalunya boleh jadi satu perkara yang bukan begitu susah di mana anda fikirkan. Kuncinya adalah kegigihan – dan mengetahui dengan tepat bagaimana untuk menangani apa yang seolah-olah seperti gunung yang tidak dapat diatasi.

Jadi, jika anda sudah bersedia untuk menangani hutang anda, di sini adalah cara untuk menyelesaikan hutang anda secepat mungkin!

1. Senaraikan hutang ikut kadar faedah

Kadang-kadang kita cuma mahu untuk menyembunyikan semua bil dan jadikan macam kita tidak pernah melihatnya. Tetapi satu kunci penting untuk doa bayar hutang anda adalah mengetahui di mana anda berada. Ambil keluar semua bil-bil anda dan senaraikan hutang anda dari kecil hingga besar.

Kemudian, senaraikan mereka dalam susunan dengan bil yang mempunyai kadar faedah tertinggi ke kadar faedah yang paling kecil. Disebabkan bil yang mempunyai kadar faedah yang paling tinggi adalah bil yang menyebabkan perbelanjaan anda yang paling banyak, jadi anda perlu buat bayar hutang ini jadi misi pertama.

Setelah anda mempunyai jumlah hutang yang disenaraikan, dan kadar faedah ke atas setiap satu bil, anda akan tahu macam mana buruk keadaan kewangan anda sebelum anda mula untuk menangani hutang kadar faedah tertinggi.

senarai hutang

2. Mempunyai dana simpanan kecemasan

Mari kita hadapi ini – kecemasan pasti berlaku. Dan walaupun tiada siapa menjangka bila ia akan berlaku, semua orang sentiasa perlu bersedia untuknya. Tetapi buat simpanan untuk hari kecemasan tidak akan menggagalkan rancangan hutang ganjaran anda.

Sebelum memulakan untuk membayar hutang anda, membina dana simpanan kecemasan kecil sekurang-kurangnya RM1,000 bagi apa-apa perbelanjaan yang tidak dijangka atau bil-bil yang boleh muncul (membaiki kereta, bil perubatan, dan lain-lain).

Ini adalah dana kecemasan anda, atau wang anda meneroka apabila sesuatu yang tidak dijangka berlaku. Jika anda mempunyai kecemasan dan perlu menggunakan wang dari dana anda, membina semula sebelum membayar hutang lagi. (Tetapi, pastikan anda masih membayar bayaran minimum pada kad kredit anda dan hutang lain.)

wang simpanan

3. Sentiasa membuat bayaran minimum bulanan

Anda mesti pastikan sentiasa membuat bayaran minimum tepat pada masa untuk setiap hutang anda – ini adalah untuk mengelak daripada membayar faedah yang lebih tinggi dan bayaran lewat.

Jadi, jika anda cuba untuk membayar kad kredit yang mempunyai kadar faedah tertinggi, letakkan lebih banyak wang ke kad ini setiap bulan, di samping terus membuat bayaran minimum pada semua hutang-hutang lain.

Lepas habis bayaran untuk kad pertama, kemudian mula buat bayaran ke kad yang mempunyai kadar faedah yang kedua tertinggi dan seterusnya.

4. Buat bajet dan elakkan beli barangan mewah

Jika anda belum mempunyai bajet, buatkan satu keluar adalah satu idea yang baik. Idea belanjawan mungkin menggalakan perasaan kekurangan wang, tetapi dalam realiti, belanjawan adalah cara yang mudah untuk anda mengetahui di mana anda belanja wang semua tu.

Apa yang baik untuk memulakan adalah dengan mengambil lihat pada perbelanjaan bulan lepas daripada bank atau kenyataan kad kredit. Untuk mengatur perbelanjaan anda, anda boleh menggunakan bajet kertas atau spreadsheet Excel.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi seperti Mint untuk bajet perbelanjaan anda. Anda boleh membuat kategori bagi setiap perbelanjaan untuk menetapkan had perbelanjaan bagi kategori itu, dan juga menyenaraikan pendapatan anda.

Pastikan bajet tidak melebihi pendapatan anda – jika ia berlaku, mungkin terdapat beberapa perbelanjaan yang anda perlu potongkan.

Jika anda mendapati membuat belanjawan di atas kertas atau komputer tidak berfungsi untuk anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan kaedah sampul surat – cara fesyen lama menguruskan wang.

Sehingga hari ini, ramai orang yang masih menggunakan kaedah sampul surat untuk menguruskan wang mereka dan menjaga perbelanjaan mereka di bawah kawalan.

Apa yang anda perlu buat adalah menyediakan satu sampul surat untuk kategori yang anda buat dan simpan wang setiap bulan dalam sampul surat mengikut amaun yang anda telah buat dalam bajet anda.

5. Dapatkan semangat dengan mengurangkan hutang anda

Sebaik sahaja anda telah menyenaraikan semua hutang dengan susunan dari kadar faedah tertinggi kepada yang paling rendah, anda perlu mula membayar sebanyak mungkin yang anda boleh setiap bulan atas kad yang mempunyai kadar faedah tertinggi.

Kemudian apabila hutang untuk kad pertama dan selesai, menggunakan cara yang sama untuk membayar hutang ke kad yang mempunyai kadar faedah kedua tertinggi dan sebagainya. Ini akan menjimatkan wang yang paling banyak untuk anda dari masa ke masa.

Dan apabila hutang mula hilang dari senarai anda, anda akan dapat lebih banyak momentum dan semangat untuk berterus perjuangan dengan melunaskan hutang anda.

kad kredit

Akhirnya, anda akan dapat melihat cahaya di hujung terowong apabila anda telah membayar hutang pertama, dan kemudian anda akan berasa mencapai sesuatu dan ini akan mengalakkan anda untuk berterus dengan doa bebas hutang.

6. Mengecilkan perbelanjaan buat sementara

Musim bayaran hutang bukan selama-lamanya. Ia cuma merupakan sedikit kepuasan ditangguhkan sekarang supaya anda boleh menikmati kehidupan yang bebas hutang kemudian!

Lihat pada perbelanjaan anda dari bulan lepas. Adakah apa-apa yang anda sebenarnya tidak perlu? Adakah anda makan di luar terlalu banyak kali? Adakah anda perlu untuk mengawal perbelanjaan hiburan?

Beri perhatian khusus kepada perkhidmatan langganan bulanan tetap yang boleh menambah amaun yang besar dari masa ke masa. Kemudian, anda boleh buat potongan untuk perkara yang tidak perlu dan membuat bayaran lebih kepada hutang anda.

7. Jual barangan yang tidak diperlukan

Boleh anda lihat di sekitar rumah anda. Adakah apa-apa barang yang mengambil ruang dan anda sudah lama tidak pakai barang itu? Mungkin ada beberapa barangan yang lebih besar yang mengambil ruang banyak seperti perabot yang tidak diperlukan.

Anda boleh jualkan perabot itu untuk membayar hutang anda dan mengurangkan beban kewangan anda. Anda boleh menjual kepada jiran, atau menjual barang-barang di talian melalui kumpulan Facebook dan laman web lain seperti Mudah.my.

8. Pindahan baki hutang

Jika anda sedang membayar kadar faedah yang tinggi, memindahkan baki anda boleh menjadi cara yang baik untuk menjimatkan wang semasa anda membayar hutang itu. Semak pemindahan baki terbaik dan kad kredit faedah 0% dengan bank.

Tetapi, pastikan anda sentiasa membayar bayaran minimum anda, dan pastikan anda boleh membayar baki anda sebelum tawaran kadar faedah pengenalan tamat – jika tidak, anda akan dikenakan caj faedah yang tinggi.

Jika anda menghadapi masalah membayar baki anda – dan juga bayaran minimum – boleh anda hubung dan bincang dengan bank berkenaan. Mereka menyediakan kaunseling kredit percuma dan perkhidmatan pengurusan hutang untuk bayaran bulanan yang sesuai dengan keupayaan untuk anda bayar balik.

9. Meningkatkan pendapatan anda

Jika anda telah melakukan semua yang anda boleh untuk menjimat dan mengurangkan perbelanjaan, langkah seterusnya mungkin adalah untuk meningkatkan pendapatan anda.

Adakah anda bersedia untuk pekerjaan baru? Anda mungkin mendapati bahawa mencari kerja yang memberikan anda dengan gaji lebih tinggi adalah satu cara untuk meningkatkan pendapatan anda.

Jika anda benar-benar suka kerja yang anda buat sekarang atau anda tahu pendapatan yang anda dapat sudah berada di tahap yang tertinggi dalam bidang anda, mungkin boleh pertimbangankan untuk mendapatkan pekerjaan kedua? Ia tidak perlu untuk selama-lamanya – hanya untuk tempoh yang singkat sehingga anda mampu untuk membayar hutang anda sepenuhnya.

10. Beri ganjaran kepada diri sendiri apabila anda mengalami kemenangan

Proses membayar hutang tidak perlu jadi satu kerja yang memberikan anda beban yang besar. Anda boleh membuatkannya seronok untuk diri sendiri! Ia boleh menjadi lebih seperti permainan jika anda membuat ganjaran kepada diri anda apabila anda berjaya selesaikan hutang pertama anda.

Setiap kali anda berjaya membayar hutang, lakukan sesuatu untuk meraikan! Keluar untuk makan ais krim, kopi, pergi tengok wayang, mendapatkan gunting rambut berfesyen – apa-apa yang tidak habiskan terlalu banyak bajet anda adalah diizinkan. Ini akan membantu untuk menggalakkan anda terus menuju ke hadapan dalam kemajuan yang telah anda buat.

Dengan 10 tips yang dikongsikan dan cara cepat untuk anda menyelesaikan hutang, harap anda akan bebas daripada beban kewangan secepat mungkin dan menuju ke masa depan dengan mempunyai harapan yang terang and cemerlang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *