Soalan Ukuran Tahap Kesihatan Kewangan

Artikel ini ditulis dengan rujukan daripada laman rasmi Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan anda semua boleh kunjung ke website mereka di http://www.akpk.org.my . Terdapat sebelas soalan yang dapat digunakan untuk mengukur tahap kesihatan kewangan seseorang. Soalan-soalan ni boleh anda temui di website tersebut dan boleh dijawab secara atas talian.

akpk malaysia
akpk malaysia
 1. Apakah anda menggunakan bajet untuk mengurus perbelanjaan bulanan isi rumah?
 2. Adakah anda membuat perbandingan harga dari beberapa kedai sebelum merancang pembelian barangan utama?
 3. Jika ada perbelanjaan besar terhadap pembaikian pekakas rumah, kereta atau rumah, apakah sumber wang yang anda akan gunakan?
 4. Berapa kerap anda membayar kad kredit anda lebih dari bayaran minima atau sepenuhnya untuk mengurangkan atau mengelakkan bayaran faedahnya?
 5. Adakah pembayaran kad kredit dan ansuran pinjaman kereta melebihi 20% dari gaji bersih anda?
 6. Berapa kerap masalah kewangan menjadi punca pertikaian dalam keluarga anda?
 7. Bila anda memikirkan keupayaan untuk memenuhi tanggungjawab kewangan masa depan (seperti pelajaran, pembelian utama dan sebagainya), anda merasakan selesa, agak risau atau sangat risau?
 8. Pelan perlindungan insurans anda cukup untuk menampung pendapatan anda atau keluarga anda sekiranya berlaku hilang upaya, kematian atau dalam apa-apa keadaan yang tidak dijangkakan?
 9. Adakah anda memiliki akaun pelaburan peribadi untuk persaraan (seperti KWSP) atau lain-lain dana persaraaan yang boleh digunakan untuk menjaga keperluan kewangan masa depan anda?
 10. Bila anda mengkaji semula pelan persaraan anda dan menilai keupayaan anda untuk memenuhi tanggungjawab kewangan masa depan serta keperluan untuk menyelenggara cara hidup yang selesa ketika bersara, anda merasakan cukup selesa, agak risau atau sangat risau.
 11. Adakah anda memiliki wasiat?

Perbaiki Kesihatan Kewangan Anda

Kesihatan kewangan adalah istilah yang digunapakai bagi menerangkan keadaan kewangan peribadi seseorang. Terdapat banyak jenis kesihatan kewangan, meliputi jumlah tabungan yang anda miliki, berapa banyak yang anda kecualikan untuk persaraan serta berapa banyak pendapatan yang anda habiskan untuk perbelanjaan tetap atau berulang.

Kesihatan kewangan individu boleh diukur menggunakan pelbagai metrik. Penjimatan dan nilai bersih keseluruhan seseorang itu mewakili sumber kewangan yang boleh digunakan untuk kegunaan semasa atau masa depan. Ia boleh terjejas di sebabkan hutang, seperti kad kredit, gadai janji, serta pinjaman kenderaan dan pelajaran.

Kesihatan kewangan bukanlah angka statik kerana ia berubah bergantung tidak hanya pada kecairan dan aset individu, tetapi turun naik serta inflasi harga barang dan perkhidmatan dari masa ke semasa.

Sebagai contoh, gaji seorang individu mungkin kekal tak berubah sementara kos untuk petrol, makanan, gadai janji, dan tuisyen kolej kian meningkat. Di sebalik kesihatan kewangan permulaan mereka, individu mungkin kehilangan punca dan luput dalam penurunan fiskal jika mereka tidak selari dengan kenaikan kos komoditi.

Berikut adalah beberapa cadangan yang boleh laksanakan dengan mudah oleh sesiapa sahaja bagi meningkatkan kesejahteraan kewangan mereka.

1. Lakukan Pengiraan – Bajet Bersih dan Bajet Peribadi

Wang masuk, wang keluar. Bagi kebanyakan orang, ini adalah berkenaan sejauh mana pemahaman mereka bila melibatkan kewangan peribadi. Berbanding mengabaikan kewangan anda dan peluang baginya berubah, sedikit pengetatan angka boleh membantu anda menilai kesihatan kewangan semasa serta menentukan cara untuk mencapai matlamat kewangan jangka pendek serta jangka panjang anda.

2 . Membelanjakan kurang dari apa yang anda perolehi dan berpegang dengan bajet

Tidak kisah berapa banyak atau sedikit gaji anda, anda akan merasa sukar untuk bernafas jika anda berbelanja lebih banyak dari apa yang anda peroleh. Potongan yang bijak ke atas perbelanjaan anda boleh menghasilkan penjimatan yang besar.

Bajet akan menunjukkan ke mana wang anda mengalir. Bergantung pada bila anda dibayar, anda boleh menggangarkan bajet harian, setiap dua minggu atau bulanan. Anda memerlukan bajet tidak kira berapa pendapatan anda setahun.

3. Selesaikan semua hutang anda

Hutang juga mampu menjadikan pendapatan anda negatif. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai $ 1,000 yang di simpan dalam pelaburan yang menghasilkan pulangan 10% setiap tahun. Ianya pulangan yang besar, tetapi jika anda juga mempunyai $ 1,000 hutang kad kredit dengan APR sebanyak 15%, anda secara keseluruhannya masih kehilangan wang.

Dan faedah 15% sebenarnya agak rendah berbanding dengan kadar tipikal kad kredit . Selesaikan semua hutang dengan faedah yang tinggi , dan anda akan buka peluang untuk diri anda kembali berkembang.

4. Tanggani ketidaktentuan

Anda ingin dilindungi dari kejutan kewangan yang boleh menghancurkan anda, termasuk bil perubatan, tindakan undang-undang, bencana alam atau kematian ahli keluarga. Insurans kesihatan adalah wajib, dan begitu juga insurans pemilik rumah atau penyewa. Jika anda mempunyai kenderaan, anda perlukan insurans kenderaan dengan had liabiliti paling kurang menyamai nilai bersih anda.

5. Mulakan dana kecemasan

Dana kecemasan adalah sesuatu yang paling kerap di sarankan oleh perancang kewangan untuk kecemasan seperti kehilangan kerja – Biasanya rizab 6 bulan bagi perbelanjaan anda. Amaun dalam dana ini di sasarkan untuk pembayaran bil serta perbelanjaan tetap anda.

Bagi memulakan dana kecemasan, anda boleh bermula dengan mengetepikan 10% pendapatan bulanan anda bagi tujuan tersebut. Anda boleh meningkatkannya perlahan-lahan sehingga 20% sebaik sahaja anda memupuk tabiat ini dari masa ke masa.

Artikel berkaitan:

One Comment on “Soalan Ukuran Tahap Kesihatan Kewangan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *