Penampakan Hantu bagi Yang Mengalami Kemurungan

Adakah orang yang mengalami kemurungan lebih cenderung untuk melihat hantu?

Kajian dari Thalbourne

Menurut satu kajian pada 85 pelajar kolej wanita yang mengambil bahagian, setiap peserta menyiapkan psychokinesis (PK) dan siap skala ideation ajaib.

Selaras dengan kajian yang dilaporkan oleh Thalbourne dan lain-lain (contohnya, Thalbourne & Delin, 1994), Para peserta yang mempunyai tahap kemurungan yang lebih tinggi juga menunjukkan markah kawalan ilusi lebih tinggi.

Dalam kajian kedua pada 105 peserta yang menamatkan kajian preconition dan kajian PK serta kajian penghakiman luar jangka yang digunakan oleh Alloy dan Abramson (1979) penampakan hantuuntuk menguji hipotesis “realisme kemurungan”.

Kajian ini lepas tu dibanding dengan hasil kajian yang pertama. Kedua-dua kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara pemikiran ajaib dan psikopatologi.

penampakan hantu
penampakan hantu

Terdapat banyak penyelidikan yang mencadangkan orang yang mengalami fenomena paranormal seperti penampakan hantu dalam cermin sama ada nyata atau asli dan pengalaman jumpa UFO mengalami beberapa bentuk psikopatologi.

Ia telah didokumenkan bahawa orang yang menderita skizofrenia adalah tinggi dalam penjanaan idea ajaib yang Meehl (dipetik dalam Echblad dan Chapman, 1983) ditakrifkan sebagai “kepercayaan, seakan-kepercayaan, atau hiburan separuh serius kemungkinan bahawa peristiwa-peristiwa yang menurut konsep sebab dan akibat budaya ini, tidak boleh mempunyai hubungan sebab akibat antara satu sama lain, mungkin entah Doso “(petikan dari Eckblad & Chapman, 1983, p. 215).

Bolehkah Hantu Mengakibat Fikiran Negatif dan Kemurungan?

Ada kemungkinan bahawa hantu dan roh boleh mempengaruhi personaliti anda dan mood anda dan menyebabkan kemurungan pada individu yang hidup.

Terdapat beberapa keadaan di mana individu yang mendapati bahawa mereka mempunyai aktiviti paranormal di rumah mereka melaporkan perubahan mood dan kemurungan.

Sesetengah orang pergi jumpa doktor mereka dan melaporkan tanda-tanda kemurungan dan mereka perlu mengambil ubat untuk itu.

Apabila mereka mendapati aktiviti hantu dan mereka akan membuat banyak hal untuk menghilangkan hantu di rumah mereka atau berpindah dan selepas tu kemurungan mereka akan sembuh. Tiada siapa yang tahu mengapa dan kebanyakan orang terpulang ini kepada hanya satu teori bahawa hantu memang wujud.

Kebanyakan mereka adalah di dalam keadaan kesedihan atau kemurungan dan mereka memunggah emosi mereka lebih bertumpu kepada orang yang hidup.

Juga ada orang yang katakan bahawa individu yang tinggal di lokasi berhantu tertentu yang mengambil emosi hantu dan roh-roh dengan menjadi “empati”. Empaths dikatakan mengambil emosi orang lain, walaupun boleh dikatakan main dengan hantu.

Ketakutan Hantu Pocong

Kita sebagai manusia amat cenderung untuk takut kepada hantu. Keramaian orang betul-betul amat takut sekali walaupun dalam kehidupan mereka tidak pernah mereka jumpa satu hantu yang benar pun. Itulah sebabnya mereka mempunyai cerita yang begitu jelas dalam fiksyen plaing seram. Mengapa boleh jadi begitu?

Jika hantu hanya roh-roh orang yang mati dan tidak dikenali oleh kami, ia merupakan satu misteri kerana kita terjumpa orang yang tidak dikenali setiap hari di jalan raya, di pejabat, semasa membeli-belah atau berhenti untuk menyedut bau mawar di taman tempatan anda tanpa apa-apa perasaan jijik atau takut.

Entah bagaimanapun kita memang berkerasan untuk menjadi tertekan dan berasa takut kepada perkara-perkara alam sekitar yang benjolan pada waktu malam. Jadi mungkin itulah hujah bahawa hantu tidak sebenarnya wujud. Walau bagaimanapun, mari kita lihat penjelasan alternatif.

Dengan serta-merta dan jelas, penjelasan berkisar rutin, biasa, peristiwa fizikal yang saksi menyalahtafsirkan. Terdapat banyak sumber semula jadi untuk lampu aneh; banyak sumber semula jadi untuk bunyi pelik, walaupun perubahan ketara dalam suhu dikaitkan dengan manifestasi rohani.

Seterusnya kategori paling jelas untuk penjelasan hantu sebenarnya terdapat di dalam otak kita. Jika anda rasa bosan dan penat, di bawah pengaruhan tertentu, anda akan mempunyai tindakbalasan otak, kimia, penyakit, kecederaan yang anda sendiri tidak sedar.

Maka apa yang anda anggap mungkin bukan apa yang anda fikirkan. Sesetengah orang mungkin amat sensitif dalam persepsi mereka dan dapat dipengaruhi oleh infrasound atau medan magnet. Ada mimpi yang boleh menjadi amat jelas (Mimpi waras), dan halusinasi.

Untuk teori ‘semua barangan dalam otak’ boleh dipercayai, anda perlu memberi peluang yang sama untuk pelbagai jenis barangan yang mempunyai logik yang sama, namun sama-sama masuk akal lain seperti penampakan gajah jambu merah yang terbang.

Dalam otak dan fiikiran manusia, kita dapat bayangkan gajah jambu merah yang terbang dan juga hantu kuntilanak. Namun di mana ada catatan atau laporan gajah jambu merah terbang yang sebenar?

Terdapat berjuta-juta topik munasabah lain yang boleh dibayangkan dan dilaporkan sebagai realiti tetapi sebenarnya tidak. Oleh itu, apabila anda mendapati beribu-ribu titik data dalam satu landskap, apakah yang landskap itu memberitahu anda tentang teori ‘semua barangan dalam otak”?

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *