Mainan Bayi Yang Sesuai Untuk 1 Bulan Sampai 6 Bulan

Aktiviti yang ada pada bayi sebelum 2 bulan adalah tidur dan makan sahaja. Mereka tidak berminat dalam apa-apa lagi. Selepas 2 bulan, bayi mula menjadi lebih ingin tahu tentang dunia di sekelilingnya. Pada mulanya, dia cuma lihat aktiviti di dalam bilik. Pada usia 4-5 bulan, dia telah bergerak tangan dan kaki dengan tenaga yang mencukupi.

Pada ketika ini, sebagai ibu bapa anda perlu merangsang bayi untuk meneruskan rentak ini. Cara terbaik untuk melakukannya adalah melalui mainan bayi. Dan kerana bermain tanpa mainan bayi tidak dapat berikan apa-apa bagi bayi, anda perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan beberapa mainan untuk bayi anda.

Kajian yang dibuat dalam beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan bahawa bayi juga boleh mempunyai pelbagai jenis mainan. Bayi bertindak untuk penglihatan, bunyi dan sentuhan. Mainan yang merangsang deria ini boleh membantu bayi anda belajar tentang apa yang berlaku di sekelilingnya, macam mana sesuatu barang bergerak dan sebagainya.

Untuk membantu anda mencari mainan bayi yang sesuai, saya di sini berasingkan bayi kepada 2 kumpulan umur, satu dari 1 hingga 6 bulan dan 6 hingga 12 bulan. Perbezaan di antara kumpulan-kumpulan umur adalah besar kerana bayi boleh tumbuh dengan cepat dan keperluan mainan akan berbeza dari bulan ke bulan.

Mainan untuk bayi 1 hingga 2 bulan:

Dalam tempoh ini, bayi tidak begitu aktif. kebanyakan masa mereka akan tidur. Apabila bayi terjaga, mereka juga tidak berminat dalam apa-apa barang melainkan makan dan menangis.

leka gim bayi

Mainan untuk bayi 2 hingga 4 bulan:

Pada usia 2 bulan atau 3 bulan, bayi mula berikut setiap aktiviti di dalam bilik. Dia mampu untuk memberi tumpuan penglihatannya pada objek buat seketika. Ini adalah masa untuk anda memperkenalkan bayi dalam dunia permainan, jika anda belum berbuat demikian.

Gunakan mainan  warna hitam dan putih atau mainan yang mempunyai perbezaan warna yang tinggi. Bayi tidak boleh bermain pada usia ini kerana dia tidak boleh mengambil langkah yang kompleks seperti menarik, atau memusing.

leka mainan gantung

Mainan untuk bayi 4 hingga 6 bulan:

Pada usia 4 bulan atau 5 bulan, bayi mula bergerak tangan dan kaki mereka. Bayi juga mempunyai lebih banyak tenaga berbanding sebelum ini, dan dia tidak sabar untuk menggunakan tenaga ni. Dia mampu untuk merebut barang dan merangkak.

Dalam keadaan ini, aktiviti baru yang boleh membuat bayi sibuk adalah dengan mainan bayi. Walaupun ia adalah sangat ringkas, bermain adalah sangat penting untuk perkembangan bayi.

Berikut adalah beberapa mainan saya cadangkan anda untuk membeli untuk bayi anda:

  • Mainan Juggling
  • Mainan bentuk haiwan yang diperbuat daripada getah
  • Cermin kecil yang tidak boleh mencederakan bayi
  • Mainan diperbuat khas untuk mengunyah
  • Mainan ikatan bulat yang mempunyai sedikit warna
  • Mainan muzik

mainan bayi berbunyi

Sebagai ibu bapa, anda perlu lebih berhati-hati dengan mainan muzik. Beli mainan muzik untuk bayi anda hanya selepas anda telah menyemak bahawa bunyi yang dihasilkan tidak begitu kuat.

Mainan muzik yang menghasilkan bunyi tajam adalah berbahaya kerana bayi cenderung untuk mendapatkan sumber bunyi yang berhampiran dengan telinga mereka. Jadi main muzik dengan bunyi yang kuat boleh mencederakan pendengaran bayi.

Mainan Muzik Untuk Bayi

Muzik untuk bayi bertujuan untuk merangsang pertumbuhan otak, memberikan rasa nyaman, dan membuat bayi bahagia. Bayi akan lebih bijak dan berkelakuan lebih baik sehingga orang tua bahagia dan bangga pada bayi mereka. Apakah muzik yang sesuai untuk bayi?

Muzik klasik seperti karya Mozart adalah muzik yang sangat baik untuk merangsang pertumbuhan otak bayi. Sebaiknya anda memperdengarkan muzik klasik secara teratur sejak bayi masih didalam kandungan anda dan setelah bayi lahir.

Mungkin anda kurang menyukai muzik klasik, tetapi anda perlu memikirkan bayi anda. Pengorbanan ini tidaklah berat.

muzik bayi
muzik bayi

Muzik instrumental lain juga muzik untuk bayi, tetapi jangan pilih muzik instrumental yang keras seperti gitar elektrik yang bermain muzik rock. Muzik moden dengan piano atau gitar akustik adalah pilihan yang cukup baik.

Muzik untuk bayi yang dapat anda perdengarkan pada bayi anda adalah lagu anak-anak. Nada-nada sederhana pada muzik anak-anak sangatlah mudah untuk difahami oleh bayi sehingga bayi anda akan menikmatinya.

Anda boleh memilih lagu yang mengajarkan nama-nama benda dan tunjukkan benda tersebut sehingga bayi anda boleh belajar sambil mendengar muzik. Yang terpenting adalah, jangan memperdengarkan lagu-lagu dewasa yang keras dan mengandungi lirik yang tidak pantas.

Muzik adalah bahasa sejagat yang semua orang boleh menikmati dan mengetahui maksud dari muzik tersebut, termasuk bayi. Namun, muzik untuk bayi berbeza dengan muzik untuk orang dewasa, jadi pilihlah dengan bijak.

Petua-petua Untuk Membeli Mainan Bayi Dengan Harga Murah

Perniagaan yang berkaitan dengan bahan gunaan bayi seperti mainan bayi, pakaian bayi, kasut bayi serta bahan gunaan perempuan seperti alat kosmetik, kasut, beg tangan dan sebagainya merupakan dua jenis perniagaan yang luas pasarannya.

Cuba anda perhatikan semasa mengunjungi mana-mana pusat membeli belah, anda boleh mendapati kebanyakan lot kedai menjalankan business menjual barang bayi dan perempuan. Di sini, tumpuan akan diberikan kepada kedai yang menjual mainan bayi.

Tahukah anda bagaimana untuk membeli mainan bayi dengan harga yang murah dan berpatutan? Sila rujuk petua-petua berikut:

mainan bayi
mainan bayi

Petua-Petua Untuk Membeli Mainan Bayi

Membeli Secara Online
Biasanya kedai online menjual alat mainan bayi dengan harga yang lebih murah berbanding kedai biasa. Ini disebabkan peniaga online tidak memerlukan pekerja yang ramai untuk mengendalikan business mereka.

Dengan kos overhead yang rendah, maka harga dapat ditetapkan pada kadar yang lebih rendah juga. Namun, jangan salah anggap bahawa semua kedai online menjual dengan harga murah.

Ada juga peniaga yang menjual secara online dan pada masa yang sama membuka kedai. Jika begitu, maka harganya akan tinggi seperti peniaga traditional lain yang menjalankan perniagaan dengan sekadar membuka kedai.

Membuat Perbandingan Harga
Biar apa pun benda yang hendak dibeli, jangan beli secara tergopoh-gapah. Perbandingan harga perlu dibuat untuk memastikan setiap ringgit yang dibelanjakan membawa erti.

Setelah mengenal pasti jenis mainan bayi yang dikehendaki, anda boleh mengunjungi setiap kedai yang berhampiran untuk membuat perbandingan harga. Buat perbandingan harga penjual-penjual alat mainan bayi online juga.

Membeli Secara Pukal
Jika anda membeli dengan kuantiti yang banyak, biasanya harga y ang lebih rendah boleh didapati. Cuba berbincang dengan penjual ataupun email mereka. Mereka pastinya rela memberi potongan harga jika kuantiti yang anda ingin beli banyak. Anda boleh mencari rakan-rakan yang mempunyai kanak-kanak, ajak mereka untuk membeli alat mainan bayi secara berkumpulan.

Membeli Ketika Baby Fair
Setiap tahun, penjual-penjual pastinya akan menjalankan expo penjualan barang-barang bayi. Semasa pameran bayi, barang-barang yang dijual terdiri daripada baby car seat, susu tepung, lampin pakai buang, alat permainan kanak-kanak dan lain-lain.

Contohnya pameran bayi yang baru berakhir di Penang yang diadakan bermula 31Okt14 sehingga 2nov14. Ramai penjual akan mempamerkan barangan mereka ketika itu. Di situ, perbandingan harga senang dibuat dan biasanya harga barangan lebih murah untuk meningkatkan jumlah jualan.

Artikel berkaitan:
Mainan masak-masak game untuk kanak-kanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *