Waktu Subur Wanita dan Kalkulator Kesuburan

Secara umumnya, waktu kesuburan seseorang wanita adalah hari berlakunya ovulasi (biasanya 12 ke 16 hari sebelum tempoh haid bermula) dan lima hari sebelumnya. Ia berada di antara hari 10 dan 17 bagi wanita biasa.

Tetapi masalahnya ialah cuma terdapat segelintir sahaja wanita biasa. Jadi, cara untuk setiap wanita yang cuba mengandung ialah mengenal pasti waktu paling subur bagi diri sendiri.

kitaran haid
kitaran haid

Peramalan ovulasi

Biasanya, ovulasi berlaku semasa separuh kitaran haid anda, tetapi masa yang tepat mungkin berbeza. Walaupun tanda-tanda anda akan mengovum tidak ketara, terdapat beberapa perkara yang anda boleh mengesan dan memberi perhatian dari masa ke semasa untuk membantu anda membuat ramalan tentang waktu subur anda.

Pengiraan waktu subur

Kita sedang bercakap tentang hari-hari dalam kitaran haid wanita di mana kehamilan mungkin terjadi. Secara teknikal, kehamilan hanya mungkin terjadi dalam lima hari sebelum ovulasi hingga ke hari ovulasi.

Enam hari ini adalah waktu subur dalam kitaran wanita, yang turut menggambarkan jangka hidup sperma (5 hari) juga jangka hidup ovum (24 jam).

Jika seseorang wanita bersetubuh pada hari keenam atau hari sebelumnya sebelum dia mengovum, peluang dia untuk dapat mengandung adalah hampir kosong. Tapi, kalau dia bersetubuh lima hari sebelum dia mengovum, peluang kehamilannya adalah lebih kurang 10%.

Kemungkinan hamil akan semakin meningkat sehingga dua hari sebelum dan termasuk hari ovulasi.

Pada pengakhiran waktu subur, kemungkinan hamil menurun dengan cepat dan dari 12-24 jam selepas dia mengovum, seseorang wanita tidak akan dapat mengandung dalam kitaran itu.

Bagi wanita yang tidak berpengetahuan tentang waktu subur mereka atau bila mereka mengovum, persetubuhan disyorkan setiap 2 hingga 3 hari untuk mengoptimumkan peluang kehamilan mereka.

Kalkulator kesuburan

Tempoh kitaran purata

Kajian-kajian yang telah dibuat berasaskan andaian kitaran biasa 28 hari, mendapati bahawa ia lebih jarang dijumpa daripada yang dijangkakan. Daripada semua kitaran tersebut, cuma 12.8% yang mencapai 28 hari.

Selain itu, juga didapati bahawa wanita dewasa lebih berkemungkinan untuk mencapai kitaran 28 hari daripada remaja muda.

Tempoh kitaran yang paling umum bagi wanita dalam lingkungan umur 20 hingga 45 tahun adalah 27 hari. Dari segai perubatan, semua kitaran di antara 23 hingga 35 hari boleh dianggap normal. Satu lagi fakta: kitaran yang lebih panjang adalah kitaran yang lebih biasa dialami berbanding dengan kitaran yang lebih pendek.

Setiap kitaran keenam berpanjangan selama 33 hari atau lebih. Manakala, setiap kitaran kesepuluh cuma berlanjutan selama 24 hari atau kurang. Lima peratus dari kitaran bagi wanita yang sihat berterusan lebih daripada 35 hari.

Pengiraan hari-hari subur dan tidak subur

Perubahan berbeza-beza memang biasa dalam tempoh kitaran. Perundingan individu dengan pakar sakit puan adalah paling sesuai untuk menentu dan memecah bahagi hari subur dan tidak subur.

‘Ovia Fertility’ adalah kalkulator ovulasi dan pengesan haid nombor 1 yang paling tepat, membantu penggunanya hamil 3x lebih cepat daripada purata kebangsaan.

Dengan ramalan ovulasi yang hanya menyesuai untuk diri anda berdasarkan kitaran haid anda yang unik, ‘Ovia Fertility’ menjadikannya perkara yang mudah dan menyeronokkan untuk anda menguruskan kesihatan reproduktitif anda supaya anda dapat mengandung dengan lebih cepat.

Aplikasi ‘Ovia Fertility’ yang dapat digunakan untuk membuat pengiraan:

Ovia Fertility Tracker & Ovulation Calculator

Amaran: pengiraan ini adalah salah

Tempoh kitaran 28 hari sering dipetik sebagai rujukan. Kesimpulan bahawa ovulasi berlaku sekitar hari ke-14 adalah tidak benar, yang juga dinyatakan sebagai hari yang paling subur.

Jika anda menggabungkan kesemua pemudahan yang dinyatakan, bersama dengan kepercayaan yang silap tentang sperma hanya hidup selama 2 hingga 3 hari, anda mendapat formula sempurna untuk huru-hara.

Akibatnya, kesimpulan tidak benar dihasilkan dengan penyataan bahawa tempoh subur – atau dikenali sebagai fasa luteal di mana kehamilan mungkin terjadi – adalah di antara hari ke-11 dan ke-15 dalam kitaran.

Ramai wanita sedia maklum bahawa haid tertakluk kepada perubahan kenaikan dan penurunan tertentu. Tetapi, mereka sentiasa mengaitkannya dengan permulaan awal atau lewat haid dan bukannya dengan hari-hari subur atau tidak subur!

Waktu Sesuai Untuk Tidur Bagi Mengekalkan Kesuburan

Baru ini saya ada menghubungi kawan saya yang sedang bekerja di HUKM. Dia sudah berkahwin 2 tahun tak silap, tetapi masih tidak hamil-hamil. Apabila kami bersembang-sembang, memang diakui, agak ramai kawan-kawan terdekat kami mengalami masalah kesuburan. Agak pelik jugak kan?

Saya sebagai pengedar Shaklee.. kekadang saya agak fobia mendapat pelanggan untuk masalah kesuburan. Sebab macam-macam konfliks timbul terutamanya jika mereka sangat-sangat mengharapkan untuk mendapatkan zuriat secepat mungkin.

Bila berbincang dengan kawan saya tadi tu, kenapa ramai pasangan kini menghadapi masalah kesuburan? Apakah faktor yang menyebabkan masalah ini?

Antara punca masalah ini adalah tidak mendapat rehat dan tidur yang mencukupi.

Manusia mempunya Jam Biologi

clock

Ketika membicarakan kesuburan pada perempuan, yang dibicarakan biasanya adalah usia yang dikaitkan dengan kemerosotan kesuburan seiring bertambahnya usia.

Namun ada jam biologi lain pada tubuh kita yang membantu pembiakan secara teratur, jam dalaman (internal clock) yang mengatur irama harian kita, membuat kita merasa lapar untuk makan, merasa lelah untuk rehat, merasa ingin bersenam, merasa ghairah untuk bercinta, merasa ngantuk untuk tidur. Dan bila anda perhatikan, boleh meningkatkan kesuburan anda.

Jam dalaman ini, yang terletak di otak dinamakan hypotalamus, mengatur degupan jantung, suhu badan, rasa lapar, haus, mengantuk dan mood kita. Satu bahagian kecil juga menetapkan hasrat bercinta dan pengeluaran hormon, dan oleh karenanya mempengaruhi kemampuan wanita untuk hamil.

Chronobiologists-ahli bidang kajian sains tubuh-percaya bahawa pengaruh jam ini sangat kuat sehingga ada masa terbaik untuk minum ubat agar mendapatkan hasil terbaik, masa terbaik untuk sukan untuk membakar lemak terbanyak, masa terbaik untuk bercinta untuk mencapai libido tertinggi, pengeluaran sperma terbanyak, dan peluang untuk hamil.

Cuaca dan suhu-dalaman dan luaran-membantu mengarahkan hipotalamus untuk menetapkan jam tubuh. Kita menjadi lapar, penat atau merasa penuh tenaga pada waktu-waktu tertentu dalam satu hari adalah kerana turun naik suhu badan kita. Bergantung pada turun naik suhu ini, baik siang maupun malam, kita boleh lebih kepekatan, lebih semangat, atau lebih subur ..

Umumnya tubuh kita tidak bermasalah untuk menetapkan naik-turunnya keadaan tubuh, namun kerana cahaya dan suhu di persekitaran manusia hidup sekarang telah menjadi bias kerana cahaya dalam bilik, pemanas / penyejuk udara, dll maka tubuh kita berusaha menyesuaikan, sedikit-banyak dibuat kacau bilau, mengancam kesihatan dan kesuburan kita.

Mujurlah, ada cara untuk mereset jam tersebut. Menurut Michael Smolensky, Ph.D., pengarah Hermann Hospital Chronobiology Center di Universiti Texas jurusan Health Science Center di Houston, dan wartawan Lynne Lamberg, penulis buku The Body Clock Guide to Better Health, kita dapat mempelajari rentak tubuh kita yang semula jadi untuk meningkatkan prestasi dan keselesaan. Dan bagi pasangan yang sedang berusaha untuk hamil, me-reset jam ini kembali kepada keadaan semulajadinya dapat meningkatkan peluang untuk hamil.

Inilah caranya ….

Tidur cukup, please …

Setiap sistem di tubuh, termasuk sistem pembiakan, berfungsi lebih baik dengan jam tidur yang cukup. Dan ingat, irama tidur dan bangun yang teratur setiap harinya adalah asas bagi kebaikan semua sistem yang berjalan pada tubuh.

Menurut National Sleep Foundation (NSF), orang dewasa perlu tidur selama 7 – 9 jam setiap harinya untuk mencapai prestasi optimum, kesihatan dan keselamatan. Namun menurut kajian NSF di Amerika, 71% orang Amerika hanya tidur kurang dari tujuh jam sehari.

Mencukupi jam tidur adalah penting untuk me-reset irama harian anda. Jangan cuba menipu jam biologi tubuh dengan cahaya terang dan kafein di malam hari untuk membuatmu tidak ngantuk dan tidur lebih sedikit.

Sebaliknya, amalkan waktu tidur dan bangun dengan teratur tiap-tiap hari termasuk hujung minggu. Aturkan supaya dapat tidur 7 sampai 9 jam setiap hari.

Masa untuk Bersama

tidur bersama

Kita tahu bahawa pasangan yang berkaitan pada waktu wanita mencapai puncak masa subur, hari ovulasi dan beberapa hari sebelum ini, boleh menghasilkan bayi, dan boleh dapatkan alat pendeteksi kesuburan (Fertile Focus) untuk jadi bantuan bagi kehamilan.

Namun tahukah anda bahawa waktu (jam) bercinta juga boleh menjejaskan peluang hamil? Lamberg mengutip kajian yang dilakukan di Universiti Modena, Itali yang mencari bahawa laki-laki menghasilkan sperma lebih banyak dan lebih cepat (lebih aktif) menjelang malam hari.

Di samping itu, libido juga boleh mencapai pada tahap yang lebih tinggi pada waktu malam, dan wanita cenderung untuk ovulate pada tengah malam.

Kitaran tubuh:

6am – 9am: Masa ini merupakan masa testosteron berada di tahap yang tertinggi bagi lelaki. Bagi wanita mahupun lelaki, pada jam ini berat badan berada di kedudukan yang paling rendah dan tinggi badan di kedudukan tertinggi (yang juga membuat mood seseorang meningkat!)

10am – 12pm: Kepekatan testosteron mencapai puncak, waktu in merupakan masa yang terbaik untuk belajar dan bekerja.

2pm: makan tengah hari meningkatkan tenaga, koordinasi mata dan tangan meningkat pada masa ini.

4pm – 7pm: jantung dan paru-paru berada pada kedudukan maksimum. Kekuatan otot dan fleksibiliti berada di kedudukan puncak, waktu terbaik untuk melawat gym, atau untuk bercinta.

7pm – 8pm: fungsi buah pinggang dan pencernaan berada pada kedudukan maksimum. Masa terbaik untuk menikmati makan malam romantis bersama pasangan.

9pm – 12am: Libido di kedudukan puncak, waktu terbaik untuk bercinta!

12am – 6am: Aktiviti otak berada di kedudukan yang paling rendah, demikian pula suhu badan. Tidur nyenyak merehatkan seluruh anggota badan, pastikan anda mendapat tidur yang mencukupi buat setiap malam.

Artikel berkaitan:
Bagaimana Untuk Meningkatkan Bilangan Sperma Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *