Waktu Subur Wanita dan Kalkulator Kesuburan

Secara umumnya, waktu kesuburan seseorang wanita adalah hari berlakunya ovulasi (biasanya 12 ke 16 hari sebelum tempoh haid bermula) dan lima hari sebelumnya. Ia berada di antara hari 10 dan 17 bagi wanita biasa.

Tetapi masalahnya ialah cuma terdapat segelintir sahaja wanita biasa. Jadi, cara untuk setiap wanita yang cuba mengandung ialah mengenal pasti waktu paling subur bagi diri sendiri.

kitaran haid
kitaran haid

Peramalan ovulasi

Biasanya, ovulasi berlaku semasa separuh kitaran haid anda, tetapi masa yang tepat mungkin berbeza. Walaupun tanda-tanda anda akan mengovum tidak ketara, terdapat beberapa perkara yang anda boleh mengesan dan memberi perhatian dari masa ke semasa untuk membantu anda membuat ramalan tentang waktu subur anda.

Pengiraan waktu subur

Kita sedang bercakap tentang hari-hari dalam kitaran haid wanita di mana kehamilan mungkin terjadi. Secara teknikal, kehamilan hanya mungkin terjadi dalam lima hari sebelum ovulasi hingga ke hari ovulasi.

Enam hari ini adalah waktu subur dalam kitaran wanita, yang turut menggambarkan jangka hidup sperma (5 hari) juga jangka hidup ovum (24 jam).

Jika seseorang wanita bersetubuh pada hari keenam atau hari sebelumnya sebelum dia mengovum, peluang dia untuk dapat mengandung adalah hampir kosong. Tapi, kalau dia bersetubuh lima hari sebelum dia mengovum, peluang kehamilannya adalah lebih kurang 10%.

Kemungkinan hamil akan semakin meningkat sehingga dua hari sebelum dan termasuk hari ovulasi.

Pada pengakhiran waktu subur, kemungkinan hamil menurun dengan cepat dan dari 12-24 jam selepas dia mengovum, seseorang wanita tidak akan dapat mengandung dalam kitaran itu.

Bagi wanita yang tidak berpengetahuan tentang waktu subur mereka atau bila mereka mengovum, persetubuhan disyorkan setiap 2 hingga 3 hari untuk mengoptimumkan peluang kehamilan mereka.

Kalkulator kesuburan

Tempoh kitaran purata

Kajian-kajian yang telah dibuat berasaskan andaian kitaran biasa 28 hari, mendapati bahawa ia lebih jarang dijumpa daripada yang dijangkakan. Daripada semua kitaran tersebut, cuma 12.8% yang mencapai 28 hari.

Selain itu, juga didapati bahawa wanita dewasa lebih berkemungkinan untuk mencapai kitaran 28 hari daripada remaja muda.

Tempoh kitaran yang paling umum bagi wanita dalam lingkungan umur 20 hingga 45 tahun adalah 27 hari. Dari segai perubatan, semua kitaran di antara 23 hingga 35 hari boleh dianggap normal. Satu lagi fakta: kitaran yang lebih panjang adalah kitaran yang lebih biasa dialami berbanding dengan kitaran yang lebih pendek.

Setiap kitaran keenam berpanjangan selama 33 hari atau lebih. Manakala, setiap kitaran kesepuluh cuma berlanjutan selama 24 hari atau kurang. Lima peratus dari kitaran bagi wanita yang sihat berterusan lebih daripada 35 hari.

Pengiraan hari-hari subur dan tidak subur

Perubahan berbeza-beza memang biasa dalam tempoh kitaran. Perundingan individu dengan pakar sakit puan adalah paling sesuai untuk menentu dan memecah bahagi hari subur dan tidak subur.

‘Ovia Fertility’ adalah kalkulator ovulasi dan pengesan haid nombor 1 yang paling tepat, membantu penggunanya hamil 3x lebih cepat daripada purata kebangsaan.

Dengan ramalan ovulasi yang hanya menyesuai untuk diri anda berdasarkan kitaran haid anda yang unik, ‘Ovia Fertility’ menjadikannya perkara yang mudah dan menyeronokkan untuk anda menguruskan kesihatan reproduktitif anda supaya anda dapat mengandung dengan lebih cepat.

Aplikasi ‘Ovia Fertility’ yang dapat digunakan untuk membuat pengiraan:

Ovia Fertility Tracker & Ovulation Calculator

Amaran: pengiraan ini adalah salah

Tempoh kitaran 28 hari sering dipetik sebagai rujukan. Kesimpulan bahawa ovulasi berlaku sekitar hari ke-14 adalah tidak benar, yang juga dinyatakan sebagai hari yang paling subur.

Jika anda menggabungkan kesemua pemudahan yang dinyatakan, bersama dengan kepercayaan yang silap tentang sperma hanya hidup selama 2 hingga 3 hari, anda mendapat formula sempurna untuk huru-hara.

Akibatnya, kesimpulan tidak benar dihasilkan dengan penyataan bahawa tempoh subur – atau dikenali sebagai fasa luteal di mana kehamilan mungkin terjadi – adalah di antara hari ke-11 dan ke-15 dalam kitaran.

Ramai wanita sedia maklum bahawa haid tertakluk kepada perubahan kenaikan dan penurunan tertentu. Tetapi, mereka sentiasa mengaitkannya dengan permulaan awal atau lewat haid dan bukannya dengan hari-hari subur atau tidak subur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *