Alat Mainan Yang Paling Sesuai Untuk Bayi Baru Lahir

Pemilihan alat mainan bayi merupakan satu tugas yang agak berat untuk pasangan baru yang kali pertama menjadi ibu bapa. Di pasaran, terdapat pelbagai jenis alat mainan bayi, tetapi bagaimana untuk menentukan jenis yang manakah sesuai untuk bayi anda?

mainan untuk bayi
mainan untuk bayi

Jawapan agak mudah. Alat mainan yang sesuai ialah dimana ianya boleh menggalakkan bayi anda ketawa, menggerakkan kaki dan tangan dengan seronok ataupun alat mainan di mana bayi ingin mencapainya setelah dilihat oleh mereka.
Bayi anda boleh melihat objek yang terletak 8″ ke 14″ dari jarak matanya. Sebelum mereka memahami sesuatu objek, benda yang boleh dilihat dan bunyi yang boleh didengar merupakan daya tarikan kepada mereka.
Oleh itu, alat mainan bayi yang boleh mengeluarkan bunyi dan boleh bergerak akan menggembirakan mereka dan mencetuskan rasa ingin tahu mereka.

Jenis-jenis Alat Mainan Bayi

 • Kotak Muzik

Muzik merupakan kesukaan bayi baru lahir. Banyak alat mainan telah disepadukan dengan bunyi dan muzik. Anda boleh cuba memainkan pelbagai muzik dan melihat bagaimana reaksi bayi anda. Semasa main, anda boleh memainkan beberapa lagu rancak untuk menghiburkan bayi anda.

 • Alat Mainan Tangan

Bayi baru lahir hanya boleh memerhatikan benda-benda ataupun objek-objek yang bergerak di sekitar linkungan jarak penglihatan mereka. Jadi, ibu bapa hanya perlu menggerakkan alat mainan masak-masak berdekatan dengannya supaya mereka boleh memerhatikan alat tersebut. Bayi akan menunjukkan kegembiraan dengan membuat cubaan untuk memukul atau mencapai alat tersebut walaupun mereka tidak dapat mencapainya buat masa ini.

 • Loceng Angin

Anda boleh menggantung satu set loceng angin berdekatan dengan tempat bayi berada. Bayi suka muzik. Mereka akan mendengan bunyi yang terhasil dan tertidur.

 • Buku Lembut Dengan Kontras Tinggi

Buku merupakan bahagian yang penting untuk perkembangan minda bayi. Buku lembut yang mengandungi perhiasan dan corak-corak dengan kontras warna dan bentuk yang menonjol sangat sesuai untuk bayi. Semasa anda membaca buku tersebut untuk bayi, anda boleh baring di sisinya supaya mereka boleh nampak anda membaca dari satu muka surat ke muka surat yang lain.

 • Alat Mainan Untuk Digigit

Sebarang alat mainan yang diperbuat daripada getah ataupun plastik lembut. Bayi pada umur lebih kurang 6 bulan akan memasukkan sebarang objek yang dicapainya dan dimasukkan ke dalam mulut. Ini merupakan peringkat untuk merasa bagi bayi. Jadi, ibu bapa boleh membeli alat mainan bayi yang lembut dan selamat untuk mereka supaya tidak mencederakan gusi mereka.

Perkara-perkara Yang Harus Diambil Perhatian Semasa Memilih Alat Mainan Bayi

 • Kesihatan

Pastikan alat mainan yang dibeli dibuat daripada bahan yang tidak mengandungi bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan bayi anda. Antara bahan yang mungkin hadir di alat permainan kanak-kanak adalah seperti plumbum.

 • Tidak Bahaya

Setiap alat permainan dicipta dengan hasil kajian yang sesuai untuk peringkat umur kanak-kanak. Jangan bekalkan anak anda dengan alat yang boleh menyebabkan mereka tercekik. Biasanya hanya umur 3 tahun ke atas, bayi dibenarkan untuk memain alat permainan membina bangunan seperti lego.

 • Tahan Lama

Ulat Muzik Untuk Mainan Bayi

Alat mainan bayi yang sangat menarik untuk bayi baru lahir. Ulat muzik ini merupakan salah satu produk keluaran Lamaze.

Ciri-ciri Ulat Muzik Mainan Bayi

 • Dibuat daripada kain velour yang berkualiti tinggi
 • Sebagai Pengukur ketinggian bayi sehingga 24″
 • Dengan tekstur menarik untuk menyentuh dan mengunyah
 • Akan memainkan muzik sekiranya kepala ular dipeluk
 • Ulat Muzik mainan bayi keluaran Lameza ini bersaiz panjang 60cm.
 • Sesuai untuk bayi baru lahir dan ke atas.

Faedah Perkembangan Mainan Bayi Ini Kepada Bayi Baru Lahir

 • Penemuan peringkat awal untuk perkembangan deria bayi seperti melihat, mendengar, menyentuh, menghidu dan merasa.
 • Melihat- bayi akan mengesan objek dengan matanya dan bermula untuk mengenalpasti objek yang serupa.
 • Mendengar – bunyi yang dikeluarkan oleh ulat muzik ini akan mencetuskan pendengaran bayi
 • Menyentuh- Bayi menerokai tekstur kabur dan permukaan renyuk, dengan menggunakan jari, jari kaki dan juga mulutnya.
 • Bergerak- otot leher bayi menjadi kuat kerana sentiasa bergerak melihat dan mencapai ulat muzik tersebut.

mainan bayi

Boleh dikatakan semua barangan kegunaan bagi tidak murah harganya. Oleh itu, apa yang dibayar haruslah berbaloi dengan setiap ringgit yang dibelanjakan. Dengan membeli alat mainan yang boleh tahan lama, ia menjimatkan wang ibu bapa dan ianya boleh digunakan untuk bayi lain.

Alat Mainan Bayi Buatan Kayu

Alat mainan bayi dicipta oleh individu dengan daya kreativiti dan ilmu ketukangan yang hebat. Anda boleh mendapat alat mainan bayi untuk setiap tahap umur. Contohnya di pasaran, terdapat mainan bayi 3 bulan, mainan bayi 1 tahun dan sebagainya.

Boleh dikatakan pengilang telah mengambil initiatif untuk menghasilkan mainan bayi mengikut peringkat tumbesaran dan perkembangan otak bayi.

wooden toys
wooden toys

Bahan-bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Alat Mainan Bayi

Plastik merupakan bahan utama yang digunakan untuk membuat alat mainan bayi sejak abad dahulu. Bahan ini mudah didapati dan proses penghasilannya sangat cepat dan tepat. Pengilang hanya perlu menghasilkan acuan untuk produknya maka pengeluaran secara besar-besaran boleh dijalankan.

Pada zaman kini yang lebih cenderung ke arah mesra alam, para pengilang alat mainan bayi telah beralih ke bahan baru seperti kayu untuk menghasilkan mainan bayi. Kayu merupakan bahan semulajadi dan tidak bertoksid.

Semua mainan bayi yang dibuat daripada kayu akan disalut dengan cat yang tidak bertoksid ataupun tidak mengandungi bahan seperti plumbum dan formaldehyde. Formaldehyde merupakan bahan yang boleh menyebabkan penyakit kanser. Ia tidak sesuai untuk digunakan untuk mengecat alat mainan bayi.

Alat Mainan Bayi Buatan Kayu

Pada hari ini, mainan kayu senang didapati di pasaran. Antara yang paling banyak di pasaran ialah set pembinaan blok yang menjadi kegemaran kanak-kanak.

Sebahagian besar taman-taman di dalam kawasan perumahan yang dibina untuk kanak-kanak bermain-main di waktu malam dipenuhi dengan pelbagai mainan kayu seperti pemain Skat, jongkang-jongket, buaian dan lain-lain.

Alat mainan kayu tidak begitu mahal dan ibu bapa boleh membeli untuk anak-anak mereka untuk bermain bersama sama ada di dalam atau di luar rumah. Terdapat kiub kayu yang dihasilkan dan diukir dengan abjad dari A ke Z serta nombor. Kiub kayu membolehkan anak-anak anda bermain dan belajar abjad pada masa yang sama.

DIY Alat Mainan Bayi

Ibu bapa boleh membuat sendiri ataupun DIY mainan bayi dengan menggunakan kayu. Contohnya, alat mainan corak boleh dibuat sendiri dengan mudah. Ibu bapa boleh membeli baki kayu pendek di kilang kayu untuk membuatnya.

Bentuk seperti segi empat, segi tiga, star, bulat dan sebagainya boleh dicipta. Setelah siap, catkan hasil kraftangan anda dengan cat yang tidak bertoksid. Kanak-kanak anda boleh bermain sambil belajar bentuk objek.

Objek-objek tersebut juga boleh dicat dengan pelbagai warna seperti hijau, biru, merah, kuning, hitam dan putih supaya kanak-kanak boleh mengenal pasti jenis warna pada masa yang sama. Alat mainan kayu yang dicipta boleh tahan lama dan tidak mudah rosak. Ia boleh disimpan untuk generasi kedua.

Hadiah Yang Sesuai Untuk Bayi Baru Lahir

Jika anda berasa sakit kepala tidak tahu apakah hadiah yang harus disediakan untuk bayi baru lahir, sila rujuk kepada beberapa cadangan dibawah.

Hadiah Berupa Wang Tunai Untuk Bayi Baru Lahir

Wang tunai merupakan hadiah yang terbaik untuk ibu yang baru bersalin. Ibu bapa yang menerima wang tunai boleh menggunakan wang tersebut untuk membeli barang-barang yang berkhiasat untuk dimakan oleh si ibu semasa pantang ataupun untuk membeli barang-barang kegunaan bayi baru lahir. Satu lagi kebaikan pemberian wang tunai ialah ia boleh mengelakkan pemberian hadiah yang sama oleh pihak lain.

Hamper Bayi

Hamper bayi boleh didapati di pusat membeli belah bahagian bayi ataupun di kedai bayi. Barang-barang yang terdapat di dalam hamper bayi terdiri daripada baju bayi, sarung kaki dan tangan, bedak bayi, tisu basah, shampoo dan sebagainya. Ia merupakan set yang lengkap untuk bayi baru lahir.

Walker

Fungsi utama walker ialah untuk membantu bayi baru lahir untuk belajar berjalan. Dengan adanya walker, bayi akan lebih cepat menguasai cara untuk berjalan. Terdapat banyak jenama baby walker di pasaran. Pilih jenis yang berkualiti dan menawarkan tahap keselamatan yang tinggi.

Baby Walker murah

Aksesori Bayi Baru Lahir

Botol susu, puting, romper dan sebagainya merupakan aksesori bayi yang diperlukan sepanjang masa. Anda boleh menghadiahi bayi baru lahir dengan aksesori ini. Antara botol bayi yang popular di Malaysia ialah jenama Mimijumi, Avent dan lain-lain lagi.

Alat Mainan Bayi

Alat mainan bayi juga merupakan hadiah yang sentiasa dibeli untuk bayi baru lahir. Sebelum membeli mainan bayi, anda harus pastikan ianya daripada sumber yang boleh dipercayai yang bebas daripada bahan toksid. Antara jenama mainan bayi yang terkenal ialah Fisher-Price, Leap Frog dan Lamaze.

Stroller

Stroller merupakan kenderaan bayi baru lahir yang paling penting ketika ibu bapa membawa bayi keluar berjalan. Bayi boleh tidur ataupun duduk di stroller semasa berjalan. Ini meringankan beban ibu bapa di mana mereka tidak perlu sentiasa memeluk bayi mereka. Semua rumah tangga yang mempunyai bayi memerlukan stroller.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *