Web Analytics

Saya Seorang Blogger Wanita Melayu

saya blogger wanita

Saya bukan seorang journalist, jutawan, ahli politik, penulis bertauliah atau sesiapapun. Saya hanya orang biasa dan seorang blogger wanita melayu yang cuba untuk menulis blog dengan mengikut citarasa sendiri dan bercita-cita menaikkan blog ke tahap yang lebih tinggi. Setiap hari saya membaca berbagai niche blog dan tonton youtube orang lain untuk dapatkan ilham. Ada blog … Read more

Menulis Blog Dengan Sentuhan Emosi

blogger tulis depan laptop

Saya baru nak belajar menulis blog dengan sentuhan emosi. Dulu-dulu cuma main belasah dengan janji sedap dibaca dan senang difahami. Namun sekarang saya cuba menerapkan elemen emosi dalam penulisan. Tak sangka selama tiga tahun menulis blog dapat juga konsisten membelanjakan wang untuk syarikat penyedia internet. Jika dikumpul sekali sudah cukup duit untuk membeli sebuah laptop … Read more

Cara Meningkatkan Ghairah Menulis Blog dan Kelebihan Blogger

girl blogger

Maaf ada keghairahan sebagai ayat pancing untuk tajuk di situ. Ini memang bukan niat saya untuk manipulasi minda kalian. Ia cuma nak merujuk kepada cara menulis blog. Sebab ada rakan-rakan blogger yang sudah dijangkiti penyakit ‘M’. Mereka mengeluh tahap penyakit ‘M’ yang mereka hidapi sudah masuk ke Fasa 4. Bunyinya macam serius la tu. Hakikatnya … Read more

Adakah Blog Sudah Ketinggalan Zaman?

tulis blog

Saya rasa sedih sikit sebab saya mendapati ramai blogger yang otai-otai dulu macam sudah hilang dari dunia blogger ini. Ada banyak domain yang banyak popular beberapa tahun dulu pun sudah tamat tempoh dan tidak wujud dalam dunia blog lagi. Mengapa keadaan macam ini boleh berlaku? Ada orang yang cakap ini adalah disebabkan oleh Facebook dan … Read more

Cara-Cara Dapat dan Tingkatkan Jumlah Trafik Blog

tingkatkan trafik blog

Antara masalah utama yang dihadapi oleh blogger mahupun affiliate marketer ialah untuk mendapatkan trafik ke blog atau website mereka. Tanpa trafik, sesebuah blog atau website adalah seperti “ghost town”. Penjanaan trafik penting untuk memastikan seseorang blogger itu mengetengahkan idea atau pendapatnya, manakala penjanaan trafik pula bererti jumlah potensi pendapatan yang bakal terhasil. Justeru, penjanaan trafik … Read more

10 Blogger Terbaik Di Malaysia

top 10 blogger di Malaysia

10 Blogger Terbaik Malaysia yang disenaraikan ini bukanlah berdasarkan Senarai Top Blog Alexa Malaysia sepertimana kebiasaan sebelum ini sebaliknya adalah pilihan peribadi aku berdasarkan keistimewaan masing-masing. Mereka yang tersenarai ini pastilah mempunyai kelebihan dan kekuatan tersendiri.   Malaysiakini Siapa yang tidak kenal dengan laman Malaysiakini ini. Blog dengan trafik yang tinggi ini tidak hanya menumpukan … Read more

Boleh Ke Jadi Blogger Wanita Berjaya?

blogger wanita

Satu pertanyaan sewaktu saya mula-mula baru nak berkecimpung dalam dunia blogging suatu masa dahulu “boleh ke aku jadi blogger ni?”. Rasa tak yakin sebab tak ramai kenalan wanita yang saya kenal ada blog ketika itu. Kalau ada pun, cuma blog personal main-main sahaja. Sebelum saya mengambil keputusan untuk membeli hosting dan domain yang pada ketika … Read more

10 Soalan untuk Bertanya Kepada Pakar SEO

pakar seo

Jika laman web anda tidak muncul pada halaman pertama di Google, Bing atau Yahoo tanpa servis daripada pakar SEO, bakal pelanggan anda mungkin tidak tahu syarikat anda wujud. Pendedahan dalam carian enjin boleh menjadi kritikal untuk meningkatkan kunjungan ke laman web anda, yang boleh membawa kepada peningkatan kesedaran jenama, jualan dan keuntungan yang lebih tinggi. … Read more