Web
Analytics

Akaun Shopee Kena Suspended – Kenapa dan Cara Untuk Elakkan


Pernahkah anda mengalami di mana anda dapat bisnes yang bagus dengan jual barang di shopee, tiba-tiba satu hari anda menerima e-mel dari Shopee memberitahu anda bahawa akaun shopee anda sudah kena suspended?

shopee suspended

Macam mana reaksi anda bila terima emel macam ini? Mesti anda rasa gementar, kan?

Kenapa akaun Shopee anda boleh kena suspended?

Memang terdapat banyak sebab akaun anda boleh dissupend oleh Shopee. Antaranya termasuk:

1. Mempunyai Lebih Dari Satu Akaun Dengan Alamat Yang Sama

Jika anda dapat emel dari Shopee yang memberitahu anda bahawa anda mempunyai lebih dari satu akaun, mereka akan berhak untuk suspend akaun anda. Sebab polisi Shopee cuma benarkan satu orang buka satu akaun saja. Sistem mereka dapat mengesan sama ada anda mempunyai lebih daripada satu akaun yang menggunakan alamat sama. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada 1 akaun yang mempunyai alamat sama, maka perlu anda hapuskan akaun lain dengan cuma tinggalkan 1 saja.

2. Akaun Berlainan Tapi Mempunyai IP Adress, Nombor Telefon, Nombor Kredit/Debit Kad Yang Sama

Dua minggu lepas, semua akaun Shopee bagi keluarga kawan baik saya ditangguhkan. Setelah lebih dari seminggu berrunding dengan pihak Shopee, nasib baik kawan saya dapat balik semua akaun untuknya dan keluarganya.

Mereka semua akaun kena tangguh sama sekali, ini adalah berkaitan dengan Algoritma Shopee (Tentang Algoritma adalah apa yang diberitahu oleh seorang kakitangan di syarikat Shopee)

Dia bagi tahu bahawa selain dari alamat, IP Adress, nombor telefon, dan nombor kad kredit/debit tidak boleh sama. Sekiranya ada persamaan, algoritma mereka secara automatik akan menghubungkan semua akaun ini, dan semua akaun ini akan dianggap sebagai akaun untuk orang yang sama.

Contohnya jika terdapat dua pengguna dengan nama yang berbeza tetapi pakai WiFi, nombor telefon dan maklumat kad kredit yang sama, ini akan menyebabkan Shopee berfikir bahawa ini adalah satu aktiviti penipuan(Fraud Activity). Kita semua tahu bahawa nombor telefon dan kad kredit memerlukan kad pengenalan untuk mendaftar. Dan tidak mungkin orang yang berlainan boleh daftar nombor teelfon dan kad kredit yang sama, kan?

Sekiranya saya secara rawak membuka 10 emel palsu untuk membuka 10 akaun Shopee, tetapi kesemua 10 akaun tersebut menggunakan nombor telefon dan kad kredit yang sama, dan kemudian 10 akaun ini menggunakan Penghantaran Percuma(Free Shipping). Dari sudut pandangan saya, saya membeli 10 item semuanya boleh dapat penghantaran percuma sebab kesemua akaun ini adalah akaun yang berlainan, ini adalah penipuan dari segi Shopee.

3. Jangan Pakai Baucar Yang Telah Diguna Oleh Ahli Keluarga Lain

Sekiranya salah satu ahli keluarga anda telah mengguna baucar untuk beli di Shopee, anda tidak boleh menggunakannya sekali lagi.Sebagai contoh, jika saudara anda menggunakan baucar RM20 untuk penghantaran percuma, dan anda ulang untuk menggunakannya baucar ini satu kali lagi. Algoritma Shopee secara automatik akan berfikir bahawa anda menyalahgunakan baucar dan subsidi dari Shopee, dan mereka akan menangguhkan semua akaun anda.

Ini juga sama untuk baucar kedai. Contohnya, jika anda menggunakan baucar RM5 di SenHeng, ahli keluarga yang mempunyai akaun lain tidak boleh menggunakan baucar tersebut lagi. Jika dikesan oleh pihak Shopee, mereka akan menangguhkan akaun anda.

4. Jangan Buka 2 Kes Pengembalian Dalam Masa 48 Jam

Jika anda telah melakukan kesalahan (1), anda tidak dapat membuka kes pengembalian(Return/Refund) dalam 48 jam dengan lebih dari satu akaun. Sekiranya saudara anda menerima item yang rosak dan membuka kes pengembalian, dan pada masa yang sama anda juga menerima item yang rosak, lebih baik anda buka kes pengembalian selepas 48 jam. Jika tidak secara automatik, algoritma berpendapat bahawa anda adalah orang yang sama yang ingin menyalahgunakannya fungsi pengembalian.

Algoritma mereka tidak akan mengesan sama ada anda telah menerima item yang salah atau rosak. Sekiranya kes pengembalian adalah 10% (atau lebih daripada) semua pesanan di akaun anda, Algoritma Shopee akan ingat anda mengambil kesempatan untuk meminta bayaran balik atau mendapatkan barang percuma dengan sesuka hati.

5. Usah Buang Masa Untuk Tahu Pertikaian(Dispute) Anda

Perlu anda tahu bahawa jika terdapat apa-apa kes, usah anda hubung Jabatan Pertikaian, Jabatan Penipuan, Jabatan Pengaturcaraan dan Teknikal. Sebab tidak mungkin untuk anda menghubungi mereka. Jika anda berjaya hubungi mereka pun tak guna, sebab mereka tidak dapat memeriksa sama ada dispute anda adalah benar atau tidak.

Pada pendapat saya, jika barang yang anda beli adalah murah macam kurang dari RM50, jika ia rosak bila dibuka, biar lupakan saja tanpa perlu buat sebarang dispute. Ini boleh elakkan anda dari menyentuh kesalahan (4) yang dibincangkan di atas.

Sekiranya anda tetap nak buat aduan, perlu anda ambil gambar dulu sebelum pulang balik barang itu kepada penjual. Kadangkala pihak Shopee akan meminta anda menyerahkan semua barang yang rosak / barang yang salah untuk membuktikan apa yang anda katakan adalah benar. Ingat bahawa mereka masih tidak ada hubungan dengan jabatan pertikaian, mereka tidak dapat melihat kes pertikaian(dispute) anda.

6. Jangan Pinjam Telefon Ahli Keluarga Anda Untuk Log Masuk ke Akaun Anda

Jika anda ingin melamar pada masa akan datang, dan mereka mendapati bahawa telefon log masuk yang sama mempunyai dua akaun, maka anda hanya dapat memilih salah satu akaun untuk dbuat rayuan dan akaun yang lain akan digantung buat selama-lamanya.

Walaupun ini jarang berlaku, tapi masih saya ingin ingatkan anda. Jika anda melakukan kesalahan (1), maka adalah bijak untuk anda cuma buat rayuan dengan satu akaun saja. Sekiranya anda pergi buat rayuan untuk beberapa akaun buat masa yang sama, algoritma Shopee akan berfikir bahawa anda cuba menipu mereka dan mingkin kesemua akaun anda akan digantung buat selama-lamanya.

Ini adalah maklumat yang saya dapat dari berbincang dengan pasukan dalaman mereka selama lebih dari seminggu. Algoritma Shopee sudah jadi semakin ketat terutamanya sejak 19 November, kerana terlalu banyak baucar penyalahgunaan berlaku pada 11.11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts