Cara Renew MyKad, Lesen Pandu dan Passport Online

Dengan semakin umum dan populariti rangkaian internet di rantau Malaysia, kerajaan telah mula melancarkan sistem urusan kerajaan dalam talian. Orang ramai sekarang boleh uruskan secara online untuk permohonan bagi pelbagai urusan kerajaan. Dengan ini, ia dapat memudahkan semua rakyat tanpa perlu pergi ke pejabat kerajaan, beratur dengan garis panjang dan tunggu lama di sana. Ini membolehkan jabatan kerajaan berfungsi dengan lebih cekap.

Sekarang antara urusan yang boleh rakyat urus dalam talian termasuk MyKad, lesen memandu dan passport.

1. MyKad

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melancarkan sistem dalam talian untuk membolehkan semua rakyat Malaysia renew MyKad mereka secara online.

Cara mengemas kini Mykad

  1. Anda boleh layan ke laman JPN di https://mykadganti.jpn.gov.my/.
  2. Bagi yang membuat pembaharuan dalam talian pertama kali, anda mesti mendaftar satu akaun terlebih dahulu.
  3. Masukkan semua maklumat peribadi yang diperlukan. Ini termasuk lokasi pejabat pendaftaran kebangsaan yang anda pilih untuk menerima kad kredit anda.
renew mykad
renew mykad

Apa yang perlu diperhatikan adalah bahawa hari servis yang dibuka untuk sistem pembaharuan MyKad cuma dari Isnin hingga Jumaat. Dan masanya adalah dari 7:30am hingga 4:00pm saja. Apabila anda memperbaharui MyKad dalam talian, anda perlu membayar yuran pembaharuan secara langsung dan mencetakkan resit dengan printer anda. Selepas itu, bawa resit ke Pejabat Pendaftaran Negara yang anda pilih dalam siste untuk mengumpul MyKad anda.

2. Pasport

Imigresen Malaysia melancarkan sistem memperbaharui pasport dalam talian juga(My Online Passport). Semua orang boleh memperbaharui pasport mereka secara online. Kena anda tahu bahawa sistem dalam talian ini hanya sediakan untuk anda renew pasport anda. Untuk permohonan pasport baru buat pertama kali, anda masih perlu pergi ke pejabat imigresen.

pasport online
pasport online

Cara untuk memperbaharui pasport anda secara online adalah:

  1. Layan ke laman https://eservices.imi.gov.my/myimms/myPassport
  2. Selepas masuk ke laman ini, baca terma dengan teliti dan klik Setuju.
  3. Kemudian anda perlu memilih kategori umur pemohon, masukkan nombor pasport, nombor ID dan maklumat lain, serta menerima cawangan imigresen pasport.
  4. Selepas itu, anda perlu mengisi maklumat, memuat naik foto yang patut dengan format dikehendaki.
  5. Membuat bayaran.

Anda mesti mencetak resit pasport keluar. Lepas tu, membawa resit bersama dengan pasport lama dan kad pengenalan anda ke Cawangan Imigresen yang ditetapkan untuk mengutip pasport terkini.

3. Lesen Memandu

Sekarang semua orang boleh memperbaharui lesen memandu mereka dalam talian tanpa perlu habiskan masa untuk pergi ke Pejabat Pos atau JPJ untuk membuat urusan.

myeg
myeg

Anda boleh melayari ke laman MyEG di https://www.myeg.com.my/ dan mendaftarkan satu akaun di MyEG. Selepas mendaftarkan satu akaun, anda boleh memilih kawasan JPJ yang berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Kemudian anda boleh memilih “Driving License Renewal”, iaitu memperbaharui lesen memandu anda. Isikan maklumat yang diperlukan dan pilih cara pembayaran anda. Sebelum membuat pembayaran, anda mesti memastikan bahawa maklumat yang anda isi adalah betul. Jika tidak lesen memandu anda mungkin terjejas. Selepas pembayaran selesai, anda mesti mengumpul atau mencetak resit anda dan simpan. Jika anda masalah nanti boleh tunjuk kepada JPJ.

MyEG akan menghantar lesen pemandu baru kepada anda berdasarkan alamat yang anda isi. Hantaran ke Lembah Klang akan perlu membayar RM5 untuk kos penghantaran. Untuk Semenanjung Malaysia, kos penghantaran adalah RM6 dan RM10 untuk Sabah & Sarawak.

Perhatian! Lesen P tidak boleh diperbaharui dalam talian. Pemegang lesen P perlu pergi ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang berhampiran untuk memperbaharui lesen mereka.

Kini Sah Warganegara

Lepas seminggu lebih menjadi pelarian akibat hilangnya Mykad, akhirnya aku mengalah. Terpaksa aku korbankan RM110 untuk denda ganti IC baru. Melayang~

Walaupun musibah menimpa, tapi ada baiknya juga. Kalau mana yang tau, IC aku yang hilang dulu tu IC pertama sejak aku tukar ke MYKAD. Cip dia pun sampai dah berkarat. Nasib boleh detect lagi cap jari aku.

Tapi sayangnya hilang tanpa dikesan. Orang yang jumpa pun mesti tak sampai hati nak pulang balik. Kalau tak mesti dah ada kat kampung sebab dah terang² tertulis alamat kampung aku. Cet, dijual la tu kot.

pejabat imigresen
pejabat imigresen

Bila ambil keputusan nak buat IC semula tu, aku kena la tahu langkah-langkah cara nak ganti semula. Mula-mula sekali buat repot polis dulu. Buat la cerita yang sejujur mungkin. Jangan sesekali menipu anda diragut la, diperas ugut ke atau kata lain buat laporan palsu.

Karang tak pasal-pasal kau kena masuk bakul. Memang la kalau repot kena ragut atau kena curi dapat kurangkan denda, tapi kalau kantoi baru kau tau best ke tak masuk bakul. Nak try boleh cuba. haha.

Lepas buat repot tu, bawalah repot tu bersama-sama ke Jabatan Pendaftaran Negara [JPN] yang terdekat. Pastikan kau dah pakai smart, mekap lawa-lawa, baru gambar cun melecun. Kat JPN nanti kau memang tak diberi peluang untuk tengok gambar yang staf JPN ambil tu cun ke tak.

Kalau buat muka ketat, memang nasib badan la. Kebetulan, masa aku nak ambil gambar tu, aku pakai baju melayu. Memang syok la. Baru la ada ciri² jati diri disitu. Cuma risau sikit kalau dia suruh balik tukar baju. Padan muka aku.

Untuk ganti baru, aku kena bayar RM110. RM100 untuk denda hilang kali pertama dan RM10 untuk penggantian. Kalau hilang kali kedua dan seterusnya, makin besar la denda dia. Tempoh menunggu pun tak la lama sangat. Sebulan je siap [diorang kata la]. Tapi alhamdulillah, sebulan tepat memang IC aku dah siap. Boleh la pergi menuntut. Tapi pastikan telefon dulu sebelum datang kutip. Karang buang minyak je kalau pergi tapi IC tak siap lagi.

Aku berurusan ganti IC ni kat JPN Kulai, so far servis semua okay. Cumanya aku tersilap percaturan masa nak kutip IC aku ni. Pergi masa lepas solat Jumaat. Memang kena serbu la. Serupa macam tunggu opis buka waktu pagi. Nah ambik kau, bersusun.

Hati dalam dilema saat ni, nak balik masuk opis ke nak terus tunggu. Tapi fikir-fikir balik, aku tak ada masa nak ulang alik ke Kulai ni. Sudahnya aku tunggu je la, 30 minit juga la nak kutip balik IC aku ni. Tapi rasa berbaloi sebab IC baru memang nampak awesome.

Ciri-ciri keselamatan yang terserlah tinggi. Aku membayangkan kos sebenar untuk sekeping kad pengenalan yang tengahnya memang boleh dikoyakkan dua ni. Aku pernah nampak IC terbelah dua beb. IC baru ni aku rasa tetap sama.

Cuma yang bezanya, tahap keselamatannya agak tinggi. Sekilas pandang dah tahu tinggi rendah IC baru ni, dan memang woww! Gambar je pun dah ada dua. Lepas tu pulak siap ada cahaya lampu neon tu. fuyooo. Mantap.

Cuba tengok ni [mungkin aku je kot yang jakun, korang mesti memang dah pernah ada yang baru…]

mykad baru
mykad baru

Tak pun memang korang pun memang jakun juga kan? Mana taknya ciri-ciri keselamatan ni kalau aku tak salah baru je dilancarkan dalam tahun ni ke, akhir tahun lepas [aku tak pasti]. Kira aku bernasib baik juga la. Antara terawal yang ada IC dengan ciri² baru. Kau ada?

Cuma satu je, tolong la jangan setakat cap jari je yang ada. Cip 80k okay. Sia-sia kalau cip besar tapi tak ada isi. Ada logo Touch & Go lagi. Bagi tau je kat mana nak update, confirm settle.

Kepada yang nak tukar MYKAD baru, silakan. Hanya RM10 untuk ganti baru cuma pastikan kad lama masih ada. Selamat menukar Mykad.

Artikel berkaitan:

One Comment on “Cara Renew MyKad, Lesen Pandu dan Passport Online”

  1. Para pembayar cukai boleh mengambil kira perkara di bawah dengan menyimpan bukti dan resit bagi perkara berkaitan di bawah untuk semakan dalam masa 7 tahun. Jika bimbang resit akan hilang dakwatnya, boleh scan dahulu resit tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *