Hukum Memakai Cincin Bagi Lelaki

Apa dia hukum memakai cincin bagi lelaki?

Untuk maklumat para pembaca, hukum pemakaian cincin bagi lelaki adalah harus, dengan syarat ianya mestilah diperbuat daripada perak ataupun bahan lain dan tidak mengandungi sebarang unsur emas seperti yang dinyatakan oleh Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim iaitu

Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya sama ada emasnya sedikit atau banyak.

Apa yang menimbulkan masalah, bila cincin tersebut dihasilkan dengan mencampurkan emas ke dalamnya sepertimana proses pembuatan cincin suasa.

Apa itu logam suasa dan kenapa ianya haram bagi lelaki?

Suasa atau lebih dikenali sebagai electrum dalam istilah sains adalah campuran logam di antara emas, perak dan tembaga merah. Proses pembuatan suasa terdiri daripada

  • Tembaga 70%
  • Emas 20%
  • Perak 10%

Tetapi boleh diubah kandungannya untuk menghasilkan warna yang berbeza-beza (seperti yang selalu dilakukan oleh penempa emas di Kelantan).

Oleh kerana campuran emas lebih banyak daripada campuran perak dalam sebentuk cincin suasa, maka ianya telah dihukumkan sebagai emas dan secara automatiknya haram untuk dipakai oleh lelaki sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

“Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas”.

Jelas sejelas-jelasnya tentang hukum ni, lagi-lagi hukum pakai cincin suasa bagi lelaki. Suami saya dulu pun suka pakai cincin perak, tetapi sekarang sudah tak ada pakai sebab jarinya sudah jadi gemuk sebab makan banyak setiap hari dan dia sudah tanggalkan cincinnya sebelum ia tersangkut di jari.

Saya ada pernah tengok kawan menangis-nangis dulu sebab susah untuk keluarkan cincin dari jarinya. Masa yang diambil untuk dia tanggalkan cincin pun lama sangat. Taubat tak nak pakai cincin. Tak ada coolnya untuk lelaki sebenarnya.

Walaupun ramai orang lelaki yang biasanya cuma pakai cincin perak saja yang disebabkan harga suasa adalah lebih tinggi daripada perak, tapi masih adalah lebih tidak pakai cincin langsung dan ini juga boleh menjimatkan wang lelaki untuk membelanja atas barangan lain yang berguna.

Kenapa Pakai Cincin?

Realitinya ialah cincin boleh menghantar mesej. Selama ribuan tahun, lelaki telah memakai mereka untuk memberi isyarat status, kekayaan, komitmen, dan persatuan. Mereka boleh menghantar mesej yang anda sudah berkahwin atau masih bujang.

Mungkin anda rasa soalan ini memang bukan soalan yang baik dan patut dijawab. Maksud saya mengapa kita memakai cincin. Ini sebab kita mempunyai jari! Dan kita tidak boleh memakai seluar atau baju atasnya. Itulah sebabnya. Boleh jadi, kan?

Tapi jika nak buat perbincangan yang lebih lanjut, boleh kita katakan cincin secara semula jadi merupakan aksesori yang boleh menambahkan personaliti seseorang lelaki. Ia dapat tambah gaya dan keunggulan yang tidak ketara kepada mana-mana pakaian.

Cincin perak pada khususnya boleh membantu mengeluarkan warna yang cerah dan meningkatan pemandangan seseorang lelaki untuk menjadikannya nampak lebih rapi.

cincin lelaki

Perlu Keyakinan Terhadap Diri Sendiri

Bagaimana tahap keyakinan anda untuk memakai cincin?

Sekiranya anda kurang yakin, jangan cuba menipu diri. Anda perlu tunggu sampai anda sudah cukup yakin barulah pakai cincin itu. Apa yang boleh anda cuba lakukan adalah memakai cincin di sekitar rumah, sehingga anda rasa biasa dengan keberatan dan perasaan ia berada pada jari anda.

Lepas tu boleh anda mula memakai cincin di sekitar orang yang anda percayai dan perhatikan sama ada mereka akan nampak cincin anda. Biarkan mereka memberi komen mereka kepada anda sebelum anda mula memakainya di khalayak ramai.

Bolehkah seseorang lelaki memakai cincin perak yang mempunyai keberatan lebih dari 3-4 gram?

Biarpun wanita dan lelaki pun boleh memakai cincin yang diperbuat daripada perak. Tetapi lelaki yang ingin memakai cincin mesti pastikan bahawa cincin perak yang dipakai olehnya adalah kurang dari 3 atau 4 gram dan kerupaannya tidak boleh sama dengan cincin wanita.

Pakai di Mana Tangan?

Tangan dominan anda biasanya mempunyai lebih banyak kepentingan dalam mempamerkan keperibadian anda daripada tangan tidak dominan.

Jika anda seorang yang pakai tangan kanan, maka tangan kanannya adalah tangan aktif atau tangan anda sementara tangan kiri adalah tangan pasif anda. Sebaliknya adalah benar jika anda kidal.

Cincin pada tangan dominan anda berkaitan dengan proses pemikiran yang cerdas. Cincin pada tangan yang tidak dominan boleh dikaitkan dengan keperibadian seseorang di mana ia merupakan sesuatu perkara yang mungkin tidak disedari oleh dirinya sendiri.

Pakai Cincin Pada Jari Manis

Jari manis yang merupakan jari yang memakai cincin perkahiwnan mereka bagi kebanyakan lelaki yang sudah berkahwin.

Logam untuk cincin perkahwinan bagi muslim lelaki mesti adalah yang diperbuat dari perak. Dan ia biasa dipakai pada jari manis. Dalam astrologi, jari ini dikaitkan dengan Bulan dan melambangkan romantik dan kreativiti.

Artikel berkaitan:
12 Sifat Lelaki Yang Menawan Hati Wanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *