Hukum Memakai Cincin Bagi Lelaki

Salam all, syukur Alhamdulillah akhirnya dapat juga saya masuk ke dalam blog ini selepas puluhan kali refresh-kan browser. Entah kenapa sejak akhir-akhir ini, blog picisan ni selalu ditimpa masalah 500 internal server error walaupun hosting saya ni totally sudah berubah kepada premium, htaccess in tip-top condition, no error coding dan yang sama waktu dengannya.

cincin lelaki

Suka-suki?

Nah… lupakan semua ni saja, asalkan ianya tak berpanjangan dan menimbulkan masalah lain. Ya dak. Okey bersempena dengan hari yang cukup baik ni, saya dengan tulus ikhlasnya ingin berkongsi secebis info umum dengan korang semua iaitu hukum memakai cincin bagi lelaki.

Sounds so familiar rite? Tapi tak mustahil ada di antara kita yang masih kabur mengenainya.

So apa dia hukum memakai cincin bagi lelaki?

Untuk maklumat para pembaca, hukum pemakaian cincin bagi lelaki adalah harus, dengan syarat ianya mestilah diperbuat daripada perak ataupun bahan lain dan tidak mengandungi sebarang unsur emas seperti yang dinyatakan oleh Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim iaitu

Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya sama ada emasnya sedikit atau banyak.

Apa yang menimbulkan masalah, bila cincin tersebut dihasilkan dengan mencampurkan emas ke dalamnya sepertimana proses pembuatan cincin suasa.

Apa itu logam suasa dan kenapa ianya haram bagi lelaki?

Suasa atau lebih dikenali sebagai electrum dalam istilah sains adalah campuran logam di antara emas, perak dan tembaga merah. Proses pembuatan suasa terdiri daripada

  • Tembaga 70%
  • Emas 20%
  • Perak 10%

tetapi boleh diubah kandungannya untuk menghasilkan warna yang berbeza-beza (seperti yang selalu dilakukan oleh penempa emas di Kelantan).

Oleh kerana campuran emas lebih banyak daripada campuran perak dalam sebentuk cincin suasa, maka ianya telah dihukumkan sebagai emas dan secara automatiknya haram untuk dipakai oleh lelaki sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

“Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas”.

Jelas sejelas-jelasnya tentang hukum ni, lagi-lagi hukum pakai cincin suasa bagi lelaki. Suami saya dulu pun suka pakai cincin perak, tetapi sekarang sudah tak ada pakai sebab jarinya sudah jadi gemuk sebab makan banyak setiap hari dan dia sudah tanggalkan cincinnya sebelum ia tersangkut di jari.

Saya ada pernah tengok kawan menangis-nangis dulu sebab susah untuk keluarkan cincin dari jarinya. Masa yang diambil untuk dia tanggalkan cincin pun lama sangat. Taubat tak nak pakai cincin. Tak ada coolnya untuk lelaki sebenarnya.

Walaupun ramai orang lelaki yang biasanya cuma pakai cincin perak saja yang disebabkan harga suasa adalah lebih tinggi daripada perak, tapi masih adalah lebih tidak pakai cincin langsung dan ini juga boleh menjimatkan wang lelaki untuk membelanja atas barangan lain yang berguna.

Artikel berkaitan:
12 Sifat Lelaki Yang Menawan Hati Wanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *