Web
Analytics

Cara Untuk Tinggi Secara Semula Jadi Dengan Cepat


Jika anda bertanya kepada seseorang apa yang mereka ingin menukar tentang penampilan mereka, kebanyakan daripada mereka akan menjawab dengan mengatakan bahawa mereka ingin menjadi lebih tinggi.

Apa yang ramai orang tidak sedar adalah bahawa walaupun mereka telah melepasi tahun remaja, tetapi memang masih ada banyak cara semulajadi yang boleh anda pakai untuk meningkatkan ketinggian anda jika anda mahu.

Saya di sini ingin berkongsi beberapa tip atau petua mengenai cara meningkatkan ketinggian secara semulajadi dengan cepat dan dalam masa yang singkat bersama anda.

cara jadi tinggi

1. Amalkan postur yang betul

Tidak kira sama ada anda seorang lelaki atau wanita, untuk meningkatkan ketinggian, anda perlu berlatih postur yang betul di mana sahaja anda berada. Postur yang salah boleh “acuan” badan belakang anda ke dalam bentuk slouch yang kekal. Ini boleh menyebabkan kekurangan satu inci atau dua dari ketinggian anda.

Terdapat harapan yang lebih baik jika anda masih seorang kanak-kanak atau remaja. Boleh anda pergi jumpa doktor chiropractic dan dia harus memberi anda peperiksaan yang teliti untuk semak sama ada anda mempunyai keadaan yang disebut kyphosis.

Kyphosis adalah kelengkungan yang tidak normal pada tulang belakang yang mengakibatkan kekurangan ketinggian. Ia boleh diperbetulkan dengan memakai pendakap belakang khas.

Tetapi pendakap hanya berfungsi pada badan yang sedang berkembang. Orang dewasa dengan kyphosis tidak boleh mendapat manfaat daripada pendakap. Ia cuma berkesan untuk membantu meningkatkan ketinggian bagi kanak-kanak dan remaja.

2. Elakkan makan banyak makanan sebelum tidur pada waktu malam

Apa yang keramaian orang tidak menyedari adalah makan makanan yang banyak setiap malam sebelum tidur. Pemakanan seperti ini boleh menghalang tubuh badan kita untuk mengeluarkan hormon pertumbuhan. Jadi jika anda ingin meningkatkan ketinggian, perlulah anda elakkan ambil sebarang makanan sebelum tidur. Makan malam adalah baik untuk dijalankan 4-5 jam sebelum anda pergi tidur.

3. Adalah penting untuk anda buat senaman

Bersama-sama dengan memperbaiki postur anda, senaman latihan yang sengit akan membantu meningkatkan ketinggian anda juga. Penyelidikan telah dijalankan dan telah membuktikan bahawa latihan yang intens adalah cara terbaik untuk meningkatkan ketinggian seseorang secara semula jadi kerana ia membantu untuk merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak hormon pertumbuhan.

4. Tukar pemakanan anda

Anda perlu semak dengan teliti apa yang anda makan setiap hari dan mula memasukkan makanan yang dapat membantu meningkatkan tahap hormon pertumbuhan yang dihasilkan oleh badan ke dalam diet anda.

Misalnya makan sandwic salad ayam sekurang-kurangnya dua jam sebelum anda bersenam adalah sangat bermanfaat dan akan membantu anda meningkatkan ketinggian secara semulajadi. Seiring dengan cara yang mudah untuk meningkatkan ketinggian secara semulajadi ini juga merupakan salah satu cara yang paling berkesan.

Orang dewasa selalu berkata bahawa makan tiga hidangan persegi setiap hari adalah penting bagi pertumbuhan badan. Tetapi bagi mereka yang cuba meningkatkan ketinggian secara semulajadi, mereka harus makan 5 atau 6 makanan kecil setiap hari.

Makan makanan sedemikian sebenarnya membantu badan untuk menghasilkan lebih banyak hormon pertumbuhan. Di samping itu, makanan yang dimakan untuk meningkatkan ketinggian secara semulajadi harus mengandungi makanan yang mempunyai banyak asid amino di dalamnya seperti buah segar dan sayuran, susu kalsium, telur, kacang dan ikan.

5. Rehat dengan mencukupi

Seperti yang disebutkan tadi, membuat senaman teratur adalah penting untuk membantu ketika cuba bertambah tinggi, tetapi ia adalah sama penting juga dengan berehat. Dapatkan rehat yang mencukupi akan membantu untuk meningkatkan jumlah hormon pertumbuhan badan yang menghasilkan.

Tambahan rehat adalah cara yang baik untuk memastikan bahawa hormon pertumbuhan yang dihasilkan kemudian diedarkan dengan berkesan di seluruh badan.

6. Membuat latihan yoga

Boleh anda pertimbangkan untuk mengambil yoga. Bentuk latihan ini bukan sahaja hebat untuk membantu anda berehat tetapi pergerakan yang digunakan akan meregangkan badan anda.

Dari masa ke masa, bentuk senaman ini akan membantu memperbaiki postur anda dan juga meningkatkan kekuatan tulang anda. Tambahan juga, dengan meregangkan badan seseorang, ruang-ruang yang berlaku antara tulang belakang dengan tulang-tulang lain mulai tumbuh panjang untuk merapatkan ruang ini.

7. Berjalan di luar bila hari cerah

Anda mendapat banyak Vitamin D dari cahaya matahari secara langsung. Tetapi ia hanya berguna sekiranya kadar ultraviolet B (UVB) tidak terlalu rendah. Anda boleh mengetahui tentang sinar ultraviolet dan keadaan semasa dari ramalan cuaca.

Kulit anda tidak boleh mendapat ultraviolet B pada waktu pagi atau lewat malam. Vitamin D ini boleh membantu untuk melajukan proses pertumbuhan hormon yang dapat membantu untuk meningkatkan ketinggian tanpa efek sampingan.

8. Menguatkan otot utama untuk badan

Mempunyai bahagian badan tengah yang kuat boleh membantu seseorang mengekalkan postur yang baik dan kelihatan lebih tinggi. Otot teras adalah otot-otot di perut dan di sepanjang ruang tulang belakang.

Otot ini membantu menyokong tulang belakang. Apabila otot-otot ini terlalu lemah, tulang belakang akan tidak dapat disokong dengan betul dan boleh dimampatkan. Ia juga boleh menyebabkan slouching macam seorang yang tidak mempunyai tenaga yang mencukupi.

9. Buat senaman peregangan

Anda juga perlu melakukan senaman regangan yang akan membantu anda mendapatkan ketinggian pada apa-apa usia pun. Anda perlu melakukan senaman ini dua kali sehari dan menghabiskan 15-30 minit melaksanakannya setiap sesi.

Anda harus memberi tumpuan kepada peregangan tulang belakang anda, kerana tulang belakang boleh dirangsang untuk mendapatkan ketinggian yang paling tinggi.

Apabila anda meregang dan melatihkan tulang belakang anda juga akan mula meluruskan tulang belakang dan memperbaiki postur anda. Anda boleh mendapat sebanyak 2 inci ketinggian badan dengan hanya menetapkan postur anda.

10. Pakai lif kasut

Salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh orang yang lebih pendek ialah memilih kasut yang boleh memberikan ketinggian yang lebih kepada mereka. Tetapi pada masa yang sama kasut yang mereka pilih itu tidak akan jadi terlalu tinggi bagi mereka.

Tumit kasut untuk lelaki biasanya akan kurang daripada ketinggian separuh inci. Jadi, cuba cari kasut yang menggunakan penggalak tinggi di dalam kasut, dan kemudian pasang ini dengan sepasang lif kasut yang boleh bagi anda keselesaan dan penampilan.

Wanita juga menghadapi masalah mencari kasut yang menutupi lif mereka yang dapat kekalkan penampilan mereka. Sebagai contoh, terdapat beberapa kasut tumit tinggi tidak akan menutup lif kasut anda.

Dalam kes ini, boleh wanita yang pendek untuk memilih tumit tinggi yang meliputi tumit mereka. Dengan sepasang kasut tumit tinggi, lif anda boleh memberikan anda tiga hingga lima inci ketinggian. Dengan ini, anda akan kelihatan lebih tinggi daripada sebelumnya.

Lif kasut dengan mudah boleh membantu anda berasa lebih yakin tentang penampilan anda, tanpa membiarkan sesiapa tahu bahawa anda memakainya. Ini merupakan cara yang paling cepat untuk meningkatkan ketinggian anda. Dalam satu hari saja anda sudah mencapai ketinggian yang anda nak.

Lain Senaman Yang Dapat Meningkatkan Ketinggian

Terdapat banyak senaman yang boleh anda buat yang dapat membantu meningkatkan ketinggian badan anda. Boleh anda mengetahui senaman-senaman ini di sini.

Senaman untuk regangan seluruh badan

Senaman ini termasuk berenang, gimnastik, aerobik, gimnastik dan pelbagai latihan bebas tangan.

Sentuhan objek tinggi

Dalam kes berlari atau melompat di tempat asal, sentuh objek setinggi mungkin. Berlatih beberapa kali sehari mengikut situasi anda. Lebih baik memilih tempat yang terbuka, selamat, dan lembut.

Senaman yang boleh anda buat adalah sit-up. Semasa latihan sit-up, otot cenderung diregangkan dengan wajar, mempromosikan pertumbuhan tulang, meningkatkan pelepasan tulang, dan meningkatkan ketinggian.

Tali lompat

Tali lompat sangat membantu untuk pertumbuhan dan perkembangan remaja.

Pertama sekali, buat senaman dengan tali lompat merupakan aerobik yang dapat meningkatkan kecergasan fizikal yang bermanfaat untuk pertumbuhan.

Kedua, dalam pelompatan berterusan, ia akan merangsang perkembangan pesat tulang dan menggalakkan pertumbuhan.

Ketiga, ketika melompat ke atas dan bawah, hormon pertumbuhan badan juga akan disemburkan lebih banyak, yang mempunyai peranan yang penting dalam mempromosikan pertumbuhan badan.

Bersenam selalu

Apabila badan manusia bersenam, peredaran darah dipercepatkan, otot dan osteofit dapat memperoleh permakanan yang mencukupi, dan kadar pertumbuhan tulang dipercepat yang dapat mempromosikan pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan.

Pergerakan anggota badan bahagian bawah termasuk skipping, lompat tinggi, lompat jauh, melompat menegak, melompat kaki tunggal, melompat kaki berganda, naik tangga, mendaki gunung, skating, rollerblading, ski, dan sebagainya.

Melalui senaman yang betul, ia dapat merangsang pertumbuhan pesat tulang ekstrem bawah badan dan membantu tubuh mencapai ketinggian yang dikehendaki.

Senaman tambahan

Aerobik dan berenang mempunyai kesan yang baik untuk membantu meningkatkan ketinggian. Dalam kaedah senaman, adalah lebih baik untuk elakkan angkat berat dan barbell.

Melalui penyelidikan, pakar peningkatan tinggi mendapati bahawa senaman yang sesuai untuk remaja adalah termasuk aerobik, melantun dan regangan.

Berenang, berjoging, skating, berbasikal, sukan bola, dan sebagainya adalah latihan aerobik. Mengambil bahagian dalam pergerakan berirama melalui kumpulan otot yang besar boleh mempercepatkan peredaran darah dan mempromosikan metabolism. Ini akan mempercepatkan rembesan hormon pertumbuhan.

Latihan aerobik boleh dilakukan 3-5 kali seminggu selama 30-60 minit setiap kali, sehingga maksimum 2 jam. Sukan bouncing termasuk melangkau dan melompat dengan tali lompat.

Cara Mengingkat Ketinggian Yang Tidak Disyorkan

Ada juga orang yang tergesa-gesa nak tinggikan badan mereka dan mereka sanggup cuba apa-apa saja cara tanpa peduli sama ada ia boleh membahayakan kesihatan mereka atau tidak.

Ini memang sesuatu yang tidak digalakkan dan di sini saya ingin berkongsi bersama anda tentang beberapa cara yang dapat meningkatkan ketinggian tetapi mempunyai risiko yang perlu anda tanggung.

1. Buat pembedahan untuk peningkatan ketinggian

Ini adalah cara yang pasti untuk meningkatkan ketinggian pada hampir semua peringkat umur. Dengan perlahan-lahan mendorong keretakan mikro di paha dan tulang belikat, mereka boleh dibuat untuk meningkatkan panjang dari masa ke masa.

Ini adalah satu prosedur yang sangat menyakitkan yang mungkin perlu anda baling di atas katil sehingga 6 bulan selepas pembedahan. Pembedahan itu juga sangat mahal, dengan kos lebih dari RM 150,000 – RM 200,000.

Apa yang perlu anda tahu bahawa pembedahan untuk meningkat ketinggian tidak diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (MOH) dan oleh itu, anda perlu mendapatkan rawatan ini di negara-negara seperti Rusia atau Jepun.

Kerana faktor-faktor ini, pembedahan untuk peningkatan ketinggian tidak disyorkan kepada sesiapa pun. Ia cuma disyorkan kepada mereka yang sangat pendek dan mengalami kecacatan harian kerana ketinggian mereka. Jika anda berada di atas 5 kaki, mempunyai badan yang seimbang, anda tidak perlu memilih kaedah ini.

Pada pandangan yang positif, pembedahan untuk peningkatan ketinggian boleh menambah ketinggian seseorang dari 4-6 inci. Ini mungkin nampak macam banyak, tetapi dengan mempertimbangkan kesakitan, perbelanjaan, risiko kerosakan kekal pada kaki anda dan lain-lain efek sampingan yang mungkin berlaku, adalah dinasihatkan untuk anda mengelakkannya.

2. Ambil supplement untuk tinggi

Banyak syarikat dengan reputasi yang meragukan ada membekalkan pelbagai supplement untuk peningkatan ketinggian di internet. Kebanyakan makanan tambahan atau pil ini dijual dengan harga beratus-ratus ringgit untuk setiap botol.

Keputusan yang dapat dari supplement seperti ini amat diragui. Hasil yang paling mungkin anda dapat dari ini adalah jumlah kesan sampingan yang boleh berkisar dari sakit perut hingga kehilangan memori. Tiada suplemen ini yang diluluskan oleh MOH. Oleh itu, adalah disyorkan supaya anda jauhkan diri dari pengambilan supplement jenis ini.

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts