Web
Analytics

Panduan Untuk Dapat Isteri Ideal


Saya nak berkongsi tentang panduan untuk dapat isteri yang ideal. Ini tidak bermakna para suami yang sudah beristeri tidak memerlukan maklumat tersebut. Namun saya suka untuk tumpukan perhatian kepada bakal suami yang akan mendirikan rumahtangga setahun dua lagi. Tak akan esok nak kahwin hari ini pula baru nak mencari isteri ideal.

Maksud mengenai ideal adalah luas. Jangan fikir ideal itu sempurna dan terbaik yang tiada cacat dan cela. Mana ada manusia atau makhluk yang tiada kelemahan dan kekurangan. Memang tiada. Sebab Yang Maha Sempurna hanya Allah SWT. Jadi ideal lebih elok kalau saya katakan secocok, sepadan dan sama kepala. Sekarang mungkin anda sudah faham tentang maksud ideal tu.

isteri ideal

Berikut adalah panduan untuk dapat isteri yang ideal buat kalian walaupun apa yang dibincangkan tidak semestinya betul seratus peratus. Setakat separuh daripada itu saya sudah boleh anggap terbaik dan diyakini keberkesanannya.

1. Nilaikan diri sendiri

Sebelum pandai-pandai nak nilai orang lain apa kata nilaikan diri sendiri dulu. Berapa skala indikator terbaik yang ada pada diri sendiri untuk mendapatkan bakal isteri ideal. Jika rasa (perasan) hensem, baik hati, kuat luar dan dalam serta bertanggungjawab maka silakan buat carian ke terhadap gadis menawan seluruh negara.

2. Serahkan kepada kepakaran ibubapa

Jasa orang ibubapa terhadap kita sebagai anak sangat besar. Tak ternilai dengan wang ringgit. Mereka membesarkan kita dengan kasih sayang tidak bersyarat. Betul-betul kaw dan betul-betul ikhlas.

Sebab itu kita jadi manusia berguna sekarang ini. Jadi dalam pemilihan calon isteri ideal suruh sahaja emak kita yang merisik. Mereka pakar. Kata orang serahkan kepada yang pakar. Insya Allah pemilihan mereka jarang buat silap terutama kepada ibu kita yang ada pegang gelaran ibu mithali.

3. Longgarkan tahap piawaian

Perkara ini sangat berisiko. Hanya mampu digalas oleh suami yang ada ciri-ciri wibawa yang tinggi. Maksud saya ialah calon isteri yang ideal sudah cukup kalau ada sifat keibuan, taat kepada agama dan orang tua serta boleh dibentuk menjadi isteri solehah.

4. Kewujudan dia di sebelah menjadikan anda lebih kuat

Apabila seseorang wanita berada di sis anda, anda rasa semua perkara dapat berjalan dengan lancar. Anda mendapat impian yang anda nak. Anda mula tukang masak dan cuba untuk mengatur semua barangan anda. Semua perubahan anda tidak sukar untuk dijelaskan. Ia adalah disebabkan oleh kekasih anda yang mempunyai kuasa ajaib untuk menjadikan anda seorang yang lebih baik.

5. Dia mempesonakan kawan dan ahli keluarga anda

Ia merupakan sesuatu yang bagus jika anda tidak peduli apa yang difikirkan oleh orang lain tentang anda. Tetapi bukankah ia ada satu perkara yang menyenangkan apabila orang yang anda hormati terpikat dengan teman wanita anda? Cuba bayangkan dia boleh menceritakan semua jenis lelucon dan menjadi seorang yang menarik. Anda pasti akan menghargai semua ni.

6. Dia berdikari

Jangan takut jika teman wanita anda sangat berminat dengan sesuatu (contohnya dalam perniagaan dia sendiri, kerja secara bebas, dan lain-lain.) Ini menunjukkan bahawa dia mungkin seseorang yang anda boleh bergantung pada. Tidak ada yang baik dalam ketergantungan bersama, yang menjadikan anda memainkan peranan seorang bapa atau abang. Anda perlu menjadi lelaki yang penuh sayang kepadanya.

7. Dia kadang-kadang mengkritik awak

Pada permulaan seorang wanita pasti menjadikan pasangannya mengubah hidupnya untuk lebih baik, tetapi ia tidak dapat direalisasikan tanpa kritik yang jujur. Jika isteri anda mencintai anda, dia tidak akan berbohong kepada anda, malah dia akan membantu anda untuk mengatasi kesilapan anda. Sudah tentu anda tidak menyukainya pada mulanya, tetapi anda akan menghargainya pada masa akan datang.

8. Dia suka bergaul dengan semua orang

Ia bukan sesuatu yang buruk jika teman wanita anda suka bergaul dengan orang lain yang termasuk lelaki lain dan anda mungkin boleh merasa sedikit cemburu mengenainya. Asalkan dia cinta pada mu, perkara seperti ini akan memperkuat hubungan anda dengan pasti.

9. Dia boleh cakap lucu pada bila-bila masa

Anda akan sangat gembira jika isteri anda mampu menjadi seorang yang lucu.

10. Dia mahu bersama anda

Setiap pasangan perlu melihat ke arah yang sama, yang bermakna mereka berdua mesti mempunyai keinginan dan kemahuan yang sama.

11. Anda perlu bercinta

Seks bukan sahaja untuk keseronokan, ia adalah satu keperluan semasa anda hidup bersama, kerana itu adalah cara untuk berkongsi dan memeriahkan cinta anda. Sekiranya ada masalah, cubalah untuk membincangkannya, atau cuba cara lain untuk mencetuskan keinginannya.

12. Dia membuat anda berasa seperti seorang lelaki

Semua orang tahu bahawa membuat seorang wanita merasa dia seperti seorang wanita adalah penting, tetapi ia juga penting untuk lelaki. Anda tidak perlu merasa seperti seorang lelaki, kerana sebahagian besar ia bergantung pada teman wanita anda.

Anda perlu mencari wanita yang akan selalu memberi maruah kepada anda berbanding dengan orang lain. Tetapi ingatlah bahawa anda perlu melakukan apa yang terbaik untuk mendapatkannya.

Semua manusia yang boleh berubah. Terpulang berubah nak jadi baik atau sebaliknya. Sebab itu sebagai suami mesti ada wibawa untuk membimbing isteri ke syurga. Seandainya tahap wibawa masih lemah maka wajar pilih isteri yang sedia ada pakej dengan ciri-ciri solehah. Kuranglah risiko kepada suami dalam proses tarbiah isteri. Itu baru ideal namanya.

Apa yang saya kongsikan ini untuk menjelaskan panduan untuk dapat isteri ideal. Jika berlaku kesilapan semasa berkahwin anggap sahaja ia ujian untuk menambah kebaikan kita sebagai suami. Anggap ia sebagai peluang supaya kita memahami ilmu, kepimpinan dan matlamat kehidupan itu sendiri.

Baca juga: 3 Tugas Tradisi Isteri Yang Boleh Diabaikan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content