Bagaimana untuk Bangun Awal

Ia adalah baik untuk bangun sebelum fajar, tabiat itu menyumbang kepada kesihatan, kekayaan, dan kebijaksanaan. – Aristotle

Adakah orang yang bangun awal dilahirkan sebegitu atau boleh dilatih kemudian? Untuk kes saya, ia pasti dilatih. Pada awal umur 20 saya, saya jarang pergi tidur sebelum tengah malam, dan saya hampir selalu tidur lewat. Saya biasanya masih bertidur di atas katil setiap hari sehingga lewat petang.

wake up stretch Foto kredit kepada: Prolean Wellness

Tetapi selepas itu aku tidak boleh mengabaikan korelasi yang tinggi antara kejayaan dan bangun awal, walaupun dalam kehidupan saya sendiri. Pada masa-masa yang jarang berlaku di mana saya bangun awal, saya mendapati bahawa produktiviti saya adalah hampir sentiasa lebih tinggi, bukan sahaja pada waktu pagi tetapi sepanjang hari.

Dan saya juga perasaan kesejahteraan. Jadi saya yang ingin mencapai matlamat secara proaktif, saya membuat keputusan untuk menjadi seorang yang selalu bangun awal. Saya segera menetapkan jam penggera saya pada pukul 5am

… Dan keesokan hari, saya bangun sebelum tengah hari.

Saya cuba lagi banyak kali, setiap kali tidak mendapat sangat jauh daripadanya. Saya menganggap saya mesti telah dilahirkan tanpa gen untuk bangun awal. Setiap kali jam penggera saya berbunyi, fikiran pertama saya adalah sentiasa adalah menghentikan jam yang buat bising tu dan kembali tidur.

Saya telah membentangkan tabiat ini untuk beberapa tahun, tetapi akhirnya saya terjumpa beberapa kajian tidur yang menunjukkan bahawa saya telah cuba untuk mengatasi masalah ini dengan cara yang salah.

Lepas satu mengambil langkah dengan cara-cara yang betul, saya mampu untuk menjadi seorang yang bangun awal secara beterusan.

Ia adalah sukar untuk menjadi seorang yang bangun awal dengan menggunakan strategi yang salah. Tetapi dengan strategi yang betul, ia agak mudah.

Strategi yang biasa salah digunakan adalah: Anda menganggap bahawa jika anda ingin bangun awal, anda sebaiknya pergi tidur lebih awal. Jadi, anda memikirkan berapa banyak tidur anda perlukan sekarang, dan kemudian hanya beralih kembali beberapa jam.

Jika anda kini tidur dari tengah malam hingga 8 pagi, anda jangka anda akan pergi tidur pada pukul 10 malam dan bangun pada 6 pagi. Ini macam sangat berpatutan, tetapi ia biasanya akan gagal.

Ia seolah-olah terdapat dua pemikiran utama tentang corak tidur. Satu adalah bahawa anda perlu pergi tidur dan bangun pada masa yang sama setiap hari. Ia seperti mempunyai jam penggera pada kedua-dua hujung – anda cuba untuk tidur waktu yang sama setiap malam.

Ini seolah-olah praktikal untuk hidup dalam masyarakat moden. Kita perlu kebolehramalan dalam jadual kami. Dan kita perlu memastikan kita dapat kerehatan yang cukup.

Pemikiran kedua mengatakan anda harus mendengar dengan keperluan badan anda dan pergi tidur apabila anda rasa letih dan bangun apabila anda ingin bangun secara semulajadi.

Pemikiran ini berakar umbi dalam biologi. Badan kita perlu tahu berapa banyak kerehatan yang kita perlukan, jadi kita harus mendengar kepada badan kita.

Melalui percubaan dan kesilapan, saya dapati bahawa kedua-dua pemikiran ini adalah corak tidur suboptimal. Kedua-duanya adalah salah jika anda mengambil berat tentang produktiviti. Sebabnya:

Jika anda tidur mengikut jam yang telah anda menetapkan, anda kadang-kadang akan pergi tidur apabila anda tidak rasa penat. Jika anda mengambil lebih daripada 5 minit untuk tidur setiap malam, ini bermaksud anda tidak cukup penat.

Anda membuang masa berbaring di atas katil sedar dan bukan tidur. Satu lagi masalah ialah anda menganggap anda memerlukan jumlah masa tidur yang sama setiap malam, ini merupakan andaian yang palsu. keperluan tidur anda berbeza dari hari ke hari.

Jika anda tidur berdasarkan apa yang badan anda memberitahu anda, anda mungkin akan tidur lebih daripada yang anda perlukan – dalam kebanyakan kes, anda akan tidur terlalu lebih seperti 10-15 jam lebih seminggu (bersamaan hari bangun penuh).

Ramai orang yang tidur cara ini mendapatkan 8+ jam tidur setiap malam, yang biasanya terlalu banyak. Juga, pagi anda mungkin kurang diramalkan jika anda bangun pada masa yang berlainan. Dan kerana irama asli kita kadang-kadang tidak selaras dengan jam 24 jam, anda mungkin mendapati bahawa masa tidur anda mula hanyut.

alarm clock

Penyelesaian optimum bagi saya ialah untuk menggabungkan kedua-dua cara. Ia amat mudah, dan banyak orang yang bangun awal melakukannya tanpa memikirkannya. Tetapi ia adalah satu kejayaan mental bagi saya.

Penyelesaian itu adalah pergi ke katil apabila saya rasa letih (dan hanya apabila saya letih) dan bangun dengan menetapkan jam penggera pada masa yang tetap (7 hari seminggu). Jadi saya sentiasa bangun pada masa yang sama (dalam kes saya, pukul 5 pagi), tetapi saya pergi tidur pada masa yang berlainan setiap malam.

Saya pergi tidur apabila saya terlalu penat untuk kekal bangun. Ujian keletihan saya adalah jika saya tidak dapat membaca buku untuk lebih daripada satu atau dua muka surat, saya sudah bersedia untuk tidur. Kebanyakan masa apabila saya pergi tidur, saya tidur dalam masa tiga minit.

Saya berbaring, mendapatkan keselesaan, dan segera saya masuk tidur. Kadang-kadang saya pergi tidur pada 9:30pm; masa yang lain saya kekal bangun sehingga tengah malam. Kebanyakan masa saya tidur antara jam 10-11 malam.

Jika saya tidak rasa penat, saya kekal bangun sehingga saya tidak boleh buka mata saya. Membaca adalah satu aktiviti yang sangat baik untuk dilakukan sepanjang masa ini, kerana ia menjadi jelas apabila saya terlalu mengantuk untuk membaca.

Apabila jam penggera saya berbunyi setiap pagi, saya mematikannya, lepas tu meregangkan badan saya untuk beberapa saat, dan duduk. Saya tidak berfikir mengenainya. Saya telah belajar bahawa semakin lama ia mengambil masa saya untuk bangun, semakin besar kemungkinan saya cuba untuk tidur.

Jadi, saya tidak membenarkan diri saya untuk mempunyai perbualan dalam kepala saya tentang manfaat tidur sebaik sahaja jam penggera berbunyi. Walaupun saya masih hendak tidur, saya sentiasa bangun segera.

Selepas beberapa hari menggunakan cara ini, saya mendapati bahawa corak tidur saya menetap ke dalam irama semula jadi. Jika saya tidak mendapat tidur yang cukup untuk satu malam, saya secara automatik akan menjadi letih lebih awal dan mendapatkan lebih banyak tidur pada malam akan datang.

Dan jika saya mempunyai banyak tenaga dan tidak letih, saya tidur kurang. Badan saya belajar bila untuk mengetuk saya keluar kerana ia tahu saya akan sentiasa bangun pada masa yang sama dan masa bangun saya tidak boleh dirunding.

tidur

Kesan sampingan adalah bahawa secara purata, saya kurangkan masa tidur kira-kira 90 minit setiap malam, tetapi saya sebenarnya rasa saya dapat rehat lebih baik. Saya tidur hampir sepanjang masa saya berada di atas katil.

Saya mengetahui bahawa kebanyakan pesakit insomnia adalah orang-orang yang pergi tidur apabila mereka tidak rasa letih. Jika anda tidak letih dan mendapati diri anda tidak dapat tidur dengan cepat, bangun dan berjaga untuk seketika.

Tahan tidur sehingga badan anda mula untuk melepaskan hormon yang merompak kesedaran anda. Jika anda pergi tidur apabila anda mengantuk dan kemudian bangun pada waktu yang ditentukan, anda akan menyembuhkan insomnia anda. Malam pertama anda akan tidur lewat, tetapi anda akan tidur dengan segera.

Pada hari pertama, anda mungkin berasa letih kerana bangun terlalu awal dan hanya tidur beberapa jam sahaja, tetapi anda akan bekerja keras sepanjang hari dan akan ingin bertidur lebih awal pada malam kedua. Selepas beberapa hari, anda akan menyesuaikan diri ke dalam corak tidur pada masa yang sama dan tidur dengan segera.

Jadi, jika anda ingin bangun awal (atau hanya memberi lebih kawalan ke atas corak tidur anda), cuba cara ini: Pergi tidur hanya apabila anda rasa sangat letih, dan bangun pada masa yang tetap setiap pagi.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *