30 Sebab Pelik Mengapa Anda Rasa Letih

Jika anda berasa penat, apa yang anda boleh buat adalah cukup jelas: tidur. Tanpa ZZZs yang mencukupi, pasti anda akan jadi letih. Tetapi rahsia sebenar adalah bahawa tahap tenaga anda disambungkan dengan lebih banyak daripada tidur.

Malah, cara yang anda makan, bergerak, dan tidur semua ni mempengaruhi antara satu sama lain. Tarikan pada satu benang menggerakkan kesemuaan benang yang lain pula. Mungkin anda ambil percutian anda sepanjang seminggu pada masa sibuk, dan anda ponteng latihan senaman atau lupa untuk makan bersama-sama sarapan berkhasiat kegemaran anda pada waktu pagi. Dan, oh yeah, anda masih tidak dapat tidur dengan baik.

tidur insomnia

Semua ni macam jumlah dari kesemuaan perkara-perkara kecil. Tetapi nasib baik, Baiki satu daripadanya boleh menetapkan anda dalam gerakan untuk memperbaiki mereka semua dan anda boleh dapatkan tenaga anda kembali ke landasan. Berikut adalah 30 perkara pelik yang mungkin menjadi punca sebenar yang mendesak anda untuk pergi tidur.

1. Tidak Minum Air Yang Cukup
Apabila anda mengalami dehidrasi, ia sukar untuk badan anda berfungsi – termasuk tumpu perhatian, bertenaga, dan berada dalam emosi yang baik.

2. Bilik Tidur Anda Tidak Kemas
Menurut kajian baru-baru ini, terperangkap di dalam bilik berantakan boleh membuat anda sukar untuk menumpukan perhatian. Hasilnya, anda membuang sumber kognitif pada gangguan oleh keadaan huru-hara itu. Jadi bersihkan bilik dengan segera sebab anda mungkin merasa lebih senang hati. Begitu juga dengan meja tempat kerja yang tidak teratur.

3. Minuman Waktu Malam
Ya, secawan kopi tambahan boleh menghiburkan deria rasa anda pada mulanya. Malangnya, kemudian pada waktu malam, kopi boleh mengganggu peringkat tidur, menyebabkan anda melambung dan bangun dengan rasa penat sekali.

4. Anda Telah Melangkau Latihan Senaman
Mereka yang bersenam secara teratur juga cenderung dengan tidur lebih baik. Sebaliknya, bersenam terlalu dekat dengan waktu tidur boleh membuat anda merasa terlalu bersemangat untuk tidur. Oleh itu, cuba untuk bersenam sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum tidur untuk merehatkan diri.

5. Berasa Alahan
Berasa lembap adalah salah satu daripada tanda-tanda alahan (bersama-sama dengan hidung berair, mata gatal, dan tanda-tanda klasik lain). Jika anda tidak pernah mempunyai alahan sebelum ini – dan ya, malangnya, mereka boleh timbul di kemudian hari – anda mungkin tidak sedar apa yang berlaku. Jika ia datang dengan bersin atau gatal, mata berair, anda perlu pergi berjumpa doktor untuk ujian alahan.

Ubat alahan boleh membuat anda berasa letih juga. Untuk kekal bangun, tanya doktor anda mengenai ubat yang tidak akan menyebab anda mengantuk.

6. Anda Tidur Pada Hujung Minggu Lalu
Salah satu perkara yang baik di mana anda boleh lakukan untuk mendapatkan tidur malam yang lebih baik adalah membina kebiasaan yang berterusan. Ini bermakna tidur dan bangun pada masa yang sama setiap hari – walaupun pada hujung minggu.

7. Anda Tidak Boleh Berhenti Semakan Telefon
Kita tahu bahawa cahaya biru dari telefon dan komputer riba anda boleh mengganggu pengeluaran melatonin semula jadi badan anda. Yang malangnya, ia membuat anda selalu bersemangat tanpa ingin nak tidur. Jika anda benar-benar tidak boleh mengelakkan mata dari skrin, cuba menggunakan program seperti f.lux pada komputer atau Night Shift anda pada telefon untuk menukar warna cahaya dari biru ke oren. Ini tidak meyakinkan terbukti akan membantu menjaga mata anda, tetapi ia lebih baik daripada tidak berbuat apa-apa.

8. Anda Marah Sama Partner Anda
Menurut kajian baru, orang-orang yang mempunyai kekasih yang lebih responsif kepada isu-isu hubungan cenderung untuk dapat tidur yang lebih baik, kerana mereka tidak berurusan dengan kebimbangan begitu banyak.

9. Tempoh Haid Anda Hampir Sampai
Para penyelidik tidak sama sekali membuat kesimpulan tentang hubungan antara kitaran dan tidur. Tetapi beberapa pakar berfikir mengangguk-angguk mungkin menjadi lebih sukar beberapa hari sebelum haid kami, apabila tahap estrogen berada di tahap yang paling tinggi.

10. Tiroid Anda Rusak
Bagi sesetengah wanita, apabila mereka mengalami masa mempunyai tenaga yang rendah, ini adalah tanda bahawa sesuatu sedang berlaku pada kelenjar tiroid mereka. Khususnya, mempunyai tiroid (hipotiroidisme) adalah dikaitkan dengan perasaan keletihan. Jika anda tidak boleh seolah-olah untuk menghilangkan perasaan penat ni, adalah lebih baik anda jumpa dengan doktor untuk memeriksa tahap tiroid anda.

11. Anda Tidak Dapat Zat Besi Yang Cukup
Badan anda memerlukan zat besi untuk penggerakan darah dan membawa oksigen ke otot anda. Jadi jika anda berasa amat letih, ini mungkin berkait dengan isu zat besi. Makanlah sayur-sayuran berdaun, ikan tuna, dan kekacang untuk mendapatkan sedikit tambahan nutrien ini dalam makanan anda.

12. Anda Menonton TV Dengan Lampau
Apa yang anda lakukan sebelum tidur boleh menetapkan nada tidur di waktu malam. Jadi, jika anda menghabiskan beberapa jam duduk di sofa dan menonton TV, anda mungkin tidak dapat tidur apabila anda berbaring atas katil.

13. Anda Baru Balik Dari Menaiki Kapal Terbang
Jet lag adalah punca utama keletihan, tetapi ia adalah sesuatu yang anda boleh merancang terlebih dahulu. Minum air yang banyak, makan makanan ringan yang berkhasiat, dan lakukan aktiviti semasa dalam penerbangan boleh beri bantuan yang baik kepada anda.

14. Anda Tidak Jumpa Doktor Buat Seketika
Perasaan keletihan adalah gejala umum bagi ramai penyakit mental, termasuk kemurungan dan kebimbangan. Tetapi kekurangan tidur juga boleh memberi gejala-gejala lain yang boleh mengakibatkan gangguan teruk. Nasib baik, kajian telah menunjukkan bahawa hanya satu sesi terapi tingkah laku kognitif boleh membuat anda tidur dengan baik semula. Jadi, jika anda bergelut dengan kebimbangan dan insomnia, pergi jumpa doktor adalah satu cadangan yang baik daripada apa yang anda berfikir.

15. Anda Berasa Sedih
Semua orang bertindak dengan trauma dengan tindakan yang berlainan. Ini termasuk kehilangan orang yang tersayang. Bagi sesetengah orang, ia termasuk perasaan keletihan.

16. Anda Seorang Penghisap Rokok
Nikotin dalam rokok adalah perangsang, jadi ia memberi anda rasa bersemangat dan bertenaga. Tetapi dalam jangka masa panjang, merokok menjadikan keadaan lebih sukar bagi paru-paru dan hati anda untuk fungsi, yang boleh membuat anda merasa letih sepanjang masa.

17. Sebab Cuaca
Ramai di antara kita berasa sedikit mengantuk apabila perubahan cuaca ke kelabu dan suram. Tetapi bagi sesetengah orang, musim sejuk membawa gangguan afektif bermusim (SAD). Gangguan ini boleh membuat anda berasa putus asa, cepat marah, dan lembap.

18. Anda Tidur Tanpa Kebiasaan
Tidur pada masa yang sama setiap malam adalah satu perkara, tetapi ramai pakar tidur mengesyorkan melaksanakan ritual tidur untuk dapatkan minda dan badan anda dalam emosi yang betul.

19. Apartment Anda Terlalu Panas
Biasanya, suhu badan anda jatuh sedikit apabila anda tidur. Anda boleh menjaga suhu bilik anda berada diantara 65 dan 72 darjah Fahrenheit supaya anda dapat masuk tidur dengan cepat.

20. Anda Selalu Kerja Dekat Meja
Duduk berdekatan dengan meja sepanjang hari menjadikan ia sukar untuk mendapat postur yang baik. Tetapi bungkuk mewujudkan ketegangan otot yang anda mungkin tidak sedar pada masa itu. Yang memakan tenaga anda dan membuat ia lebih sukar untuk tidur.

21. Anda Tidak Makan Fiber Yang Mencukupi
Sesetengah makanan boleh membuat anda lebih sukar untuk tidur (contohnya, makanan pedas), manakala terdapat makanan yang boleh membuat anda lebih mudah masuk tidur (contohnya, makanan yang kaya dengan fiber).

22. Anda Tidak Keluar Dari Rumah Hari Ini
Matahari adalah salah satu daripada isyarat luaran di mana badan anda bergantung untuk memastikan irama circadian anda fungsi dengan baik. Jadi, jika anda tidak berada di luar untuk 30 minit setiap hari, anda mungkin mempunyai masalah tidur dan bangun pada masa yang tepat.

23. Anda Menghabiskan Terlalu Banyak Masa Atas Katil
Katil anda adalah sangat selesa, jadi kami tahu ia amat menarik dan susah untuk anda tinggalkannya. Tetapi menggunakan katil anda untuk aktiviti-aktiviti bukan tidur atau aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan seks akan menjadikannya lebih sukar untuk badan anda sesuai diri apabila tiba masanya untuk tidur.

24. Anda Mempunyai UTI
Mempunyai jangkitan saluran kencing atau mana-mana jangkitan benar-benar boleh memberi tekanan ke atas sistem imun anda. Dan ini menjadikan anda berada dalam keadaan mengantuk. Jadi anda tidak perlu malu untuk berehat supaya anda akan berasa lebih baik kemudian.

25. Anda Mempunyai Alahan Makanan(Food Allergic) Yang Tidak Dikena pasti
Dalam beberapa kes, perasaan penat boleh menjadi tanda awal bahawa anda mendapat alahan makanan baru. Jika ini adalah apa yang berlaku, anda mungkin akan mempunyai gejala-gejala lain juga. Yang mungkin termasuk gatal-gatal atau senak. Jadi, jika anda rasa ini adalah isu anda, pergi jumpa dengan doktor atau allergist.

26. Anda Cuma Makan Garam Laut
Tidak mendapat cukup iodin yang terdapat dalam garam biasa, juga boleh menyebabkan keletihan (dan, dalam beberapa kes, masalah tiroid). Kebanyakan orang memperolehi banyak iodin dari telur, keju, dan garam yg mengandung natrium. Tetapi jika anda mengelakkan makanan-makanan untuk kesihatan jantung, anda mungkin mahu memerhatikan tahap iodin anda dan mungkin berbincang dengan doktor anda mengenai mendapatkannya dari supplement.

27. Anda Berdengkur
Walaupun berdengkur tidak selalunya satu isu yang serius, ia boleh menjadi tanda apnea tidur, gangguan di mana pernafasan anda boleh berhenti sebentar-sebentar ketika anda sedang tidur. Orang yang mempunyai apnea tidur sering bangun dengan rasa letih dan terus berasa mengantuk sepanjang hari.

28. Anda Mandi Dengan Air Sejuk
Mandi dengan air sejuk pada waktu pagi boleh membantu anda berasa segar, bertenaga, dan bersedia untuk menyambut hari baru yang menarik. Tetapi pada waktu malam, adalah lebih baik anda mandi dengan air panas. Apabila anda keluar dan menyejukkan, ia menyerupai tidur dengan penurunan suhu badan anda dan boleh melalaikan anda untuk tidur.

29. Anda Boleh Lihat Laptop Anda Dari Katil
Komputer riba, DVR, router, telefon bimbit dan jam digital semua mempunyai lampu-lampu berkelip untuk memberitahu anda mereka sedang melakukan kerja teknikal kecil mereka. Tetapi “penanda masa” tu juga boleh membuat anda sedar berapa banyak masa dah berlalu semasa anda cuba tidur. Jadi pindah semua gadget dan alat elektronik keluar dari bilik tidur apabila anda ingin tidur.

30. Anda Mula Ambil Ubat Baru
Sesetengah ubat-ubatan menyenaraikan keletihan sebagai kesan sampingan (yang menjengkelkan di siang hari), manakala ubat yang lain boleh mempunyai kesan yang tidak dijangka merangsang (yang pasti menjengkelkan pada waktu malam). Semak dengan doktor anda untuk ubat yang anda ambil sebelum makan.

Artikel berkaitan:
8 Tips Untuk Mendapatkan Tidur yang Berkualiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *