Web Analytics

Apa Yang Perlu Tahu Sebelum Homeschooling Anak Anda Di Malaysia

Selama ini, kebanyakan ibu bapa di Malaysia rasa sangat kecewa dengan sistem pendidikan di negara ini. Dan dengan platform sosial media di hujung jari kita, kita sedar sistem pendidikan meninggalkan banyak bidang yang perlu dipertingkatkan. Antara kekecewaan mengandungi penggunaan sukatan pelajaran Bahasa Inggeris / BM dan percanggahan dalam Sejarah, sistem kita seolah-olah patah. Dan sebagainya, ia menjadi secara semulajadi untuk sebilangan ibu bapa untuk mencari pilihan yang lebih baik.

homeschooling
homeschooling

Kebelakangan, sekolah-sekolah awam aliran Cina menjadi pilihan yang popular. Bukan saja kaum Cina yang memilihan untuk belajar di sekolah Cina, tetapi kaum lain juga nampak semakin ramai ibu bapa yang hantar anak mereka ke sekolah Cina. Sebab terutamanya adalah belajar sesuatu bahasa tambahan adalah bonus, dan juga siapa tidak mahu memperolehi pelajaran matematik yang baik? Tetapi pada masa yang sama, mereka menerima sesuatu yang saksama daripada kritikan yang tidak munasabah dan penggunaan rotan dari guru-guru sekolah.

Pilihan lain? sekolah antarabangsa atau swasta, terdapat begitu banyak di Malaysia hari ini! Tetapi kita semua tahu bahawa yuran mereka gila mahal.

Jadi apa pilihan lagi? Dengan semua perkara yang sakit hati dan sakit kepala ini, maka tidak hairan untuk ibu bapa mengambil tanggungjawab di dalam tangan mereka sendiri. Terdapat satu trend yang semakin meningkat pada hari ini dengan bersekolah di rumah, dan Malaysia juga mendapat sambutan yang hebat untuk bersekolah di rumah.

Bukankah ada Undang-undang bahawa Anak-anak Mesti Pergi Bersekolah? “

Hantar anak untuk mendapat pendidikan sekolah rendah telah jadi wajib pada tahun 2003 dengan pindaan Akta Pendidikan 1996, yang diluluskan pada akhir tahun 2002. Tetapi ia adalah menarik untuk ambil perhatian bahawa terdapat lebih ramai ibu bapa beri anak-anak mereka bersekolah di rumah atau ke sekolah swasta. Walaupun statistik rasmi tidak sedia ada, tetapi pada tahun 2012, anggaran hampir 10,000 kanak-kanak Malaysia telah bersekolah di rumah(homeschooled).

Sepatutnya, ibu bapa yang mahu anak-anak mereka bersekolah di ruma perlu memohon permit dengan Kementerian Pelajaran. Tetapi kerana ia adalah hampir mustahil untuk benar-benar mendapatkan apa-apa lulusan daripada kementerian, ibu bapa biasanya akan memilih jalanan di bawah radar tanpa banyak peduli anak-anak mereka untuk mengikut sistem sekolah awam. Ibu bapa yakin bahawa mereka memang selaras dengan semangat undang-undang dengan menyediakan persekitaran dan pendidikan yang baik untuk anak-anak mencapai potensi terbaik mereka.

Sekarang sebelum anda berada dalam keadaan panik, sebab kami tahu bahawa anda adalah seorang warganegara yang baik dan mematuhi undang-undang, anda juga merupkana orang dewasa yang bertanggungjawab dan dipenjarakan adalah perkara terakhir yang anda mahu. Sebenarnya, kementerian amat menyedari fenomena Sekolah di rumah yang semakin meningkat. Dan anak-anak yang bersekolah dalam rumah mengambil bahagian secara aktif dalam forum-forum yang dianjurkan oleh Kementerian Pelajaran di mana mereka telah diiktiraf. Dan untuk membuatkan anda merasa lebih baik dan relaks, setakat ini, tiada sesiapa ibu bapa atau anak yang bersekolah di rumah telah dimasukkan ke dalam penjara.

Charmain Sim, seorang yang pernah bersekolah di rumah di antara tahun 2000-2007, yang kini adalah seorang penulis dan editor di Asian Beacon, berkongsi pendapatannya:

Apabila ibu bapa bagi saya bersekolah di rumah, ia tidak melanggar apa undang-undang. Undang-undang menyatakan ia adalah wajib untuk kanak-kanak bersekolah sehingga Tingkat 6. Tetapi ia tidak menyatakan pendidikan cuma boleh diajar dengan sistem sekolah awam.

Ibu bapa saya membuat kajian dan mengumpul maklumat sebelum membuat keputusan. Mereka menemui Kementerian Pendidikan untuk memastikan bahawa ia tidak langgar undang-undang, yang kementerian bertanya apa sukatan pelajaran ibu bapa saya akan lakukan. Apabila ibu bapa saya menjawab bahawa ia akan mengikut sukatan Amerika, mereka cakap ini memang baik.

Jadi selagi ibu bapa saya dapat membuktikan bahawa kita menerima pendidikan yang betul di rumah dan bahawa ia bukan sukatan pelajaran Malaysia, ia diterima.

Dan ini adalah petikan dari Pertahanan Undang-undang Persatuan Bersekolah di Rumah untuk menyenangkan lagi saraf anda:

Sekolah di rumah tidak melanggar undang-undang (dalam Malaysia). Walaupun Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) mengatakan bahawa pendidikan rendah adalah wajib, beberapa ibu bapa homeschool bertemu dengan Menteri Pelajaran menjelaskan kesan ke atas homeschoolers. Menteri menyatakan ia adalah dibenarkan tanpa menghantar anak-anak ke sekolah. Tetapi dengan syarat mereka mesti mendapat pendidikan dalam rumah.

Walau bagaimanapun, homeschoolers perlu memohon pengecualian sekolah dari Kementerian Pendidikan, dan peraturan-peraturan yang ketat telah dibangunkan yang sering mengelakkan keluarga daripada mendapatkan kelulusan rasmi.

Tidak yakin lagi? Sekarang mari kita kaji jenis sekolah di rumah yang berlainan.

Terdapat 3 jenis homeschooling:

1. Ibu bapa menjadi guru.

Pada masa lalu, orang kaya telah mengambil guru tuisyen untuk mengajar anak-anak mereka di rumah. Sekolah awam cuma diinstitusikan pada tahun 1900-an. Pada hari ini, bersekolah di rumah bermakna anak-anak boleh belajar di rumah dengan memakai pakaian pajamas dan mengikuti jadual fleksibel yang ditetapkan oleh guru tuisyen mereka(ibu bapa), belajar pengajaran yang menyeronokkan dan kemahiran berkenaan dalam kehidupan sebenar.

Tetapi macam mana jika anda tidak mahir dalam sains tetapi anak anda ingin membuat eksperimen tentang membedah katak dan pembelajaran anatomi? Teruskan membaca.

2. Ahli keluarga datang bersama-sama untuk mengajar satu sama lain.

Ini adalah di mana rangkaian rumah-sekolah jadi berguna. Apabila anda disambungkan ke kumpulan sokongan sekolah di rumah, keluarga boleh meneroka kemahiran dan forte masing-masing – Encik Ong mengajar biologi manakala Puan Malar mengadakan kelas membuat roti canai, Farhan memimpin persiaran ke dalam hutan untuk belajar tentang ekosistem manakala Encik Jamal menganjurkan acara sukan.

Apa yang kita suka tentang susunan keseluruhannya adalah pelbagai lapisan yang menakjubkan. Ia adalah campuran pelbagai budaya, dan ia mengemukakan mitos tentang bagaimana homeschoolers akan berubah menjadi banyak sosial dengan semua orang.

Tetapi bagaimana jika anda tidak mempunyai masa atau apa-apa kemampuan?

3. Terdapat pusat pelajaran juga!

Ini adalah di mana pusat-pusat pelajaran, atau lebih dikenali sebagai pusat rumah-sekolah (seperti ini https://www.facebook.com/KLHomeschoolCentre) datang ke dalam gambar Sekolah di rumah moden. Pada dasarnya, pusat rumah-sekolah adalah seperti sekolah, kecuali ia bukan sebuah sekolah arus perdana. Sukatan pelajaran dan aktiviti juga berbeza-beza dari satu pusat dengan pusat yang lain. Ia terpulang kepada kriteria ibu bapa dalam memilih pusat pelajaran, antara pertimbangan termasuk bajet, pilihan sukatan pelajaran, gaya pelajaran, dan lain-lain.

Pelajar tidak perlu berpegang kepada SPM

Tidak kira apa pelajaran yang dipilih, homeschoolers boleh memilih dari pelbagai sukatan pelajaran untuk belajar. Apa yang terbaik dalam abad ke-21 adalah bahawa teknologi telah menjadikan semua jadi lebih mudah. Dari sukatan pelajaran, alat bantuan mengajar, rangkaian rumah-sekolah dan kumpulan sokongan, carian pantas dengan internet akan mengarahkan anda ke bekalan sumber pendidikan yang tidak berkesudahan.

Ini juga bermakna, ibu bapa perlu memainkan peranan mereka dengan menyelidik pelajaran yang terbaik dan sukatan pelajaran untuk anak-anak mereka sendiri sebelum membuat keputusan. Setiap kanak-kanak adalah unik, jadi anda tidak boleh hanya mengambil satu kaedah pelajaran yang berkesan terhadap seseorang anak untuk anak anda sendiri.

Menurut pakar bersekolah di rumah tempatan, David Tan, ibu bapa terdapat banyak pilihan kurikulum yang berkenaan. Walaupun kanak-kanak sekolah awam perlu duduk peperiksaan UPSR, PTS2 dan SPM, tetapi homeschoolers mempunyai pilihan untuk pilihan alternatif. GSCE ‘O’ Levels atau SAT (Scholastic Aptitude Test) adalah antara peperiksaan yang digemari. Selepas itu, para pelajar dapat melanjut ke pengajian tinggi mereka.

“Dunia tanpa sempadan yang membolehkan homeschoolers untuk memintas sistem tempatan dan dapat pendidikan tinggi alternatif bersama kursus-kursus profesional tanpa kerugian.” – David Tan, pakar homeschooling tempatan bercakap dalam blognya.

Homeschoolers mempunyai pilihan secara menyeluruh. Ia tidak kira agama sama ada anda memeluk agama Kristian, Islam atau Buddha. Klik untuk maklumat tentang curriculum untuk agama berlainan.

Jadi anda dah bersedia untuk anak bersekolah di rumah?

Sudah pasti tidak ada betul atau salah apabila ia sampai masa untuk anda membuat keputusan untuk persekolahan anak-anak anda. Tetapi membuat keputusan berdasarkan maklumat merupakan perkara yang paling penting untuk anak anda mengalami pendidikan buat keseluruhannya.

Walaupun ia adalah baik untuk mengetahui bahawa bersekolah di rumah sebenarnya menawarkan banyak kemungkinan dan peluang kepada mereka yang bersedia, tetapi sekolah awam masih perlu dipertimbangkan untuk anak anda memulakan pelajaran mereka. Terdapat guru-guru yang berdedikasi keras untuk memberi pendidikan yang baik untuk membina generasi masa depan kita, dan pelajar sekolah awam telah membuat negara berbangga satu demi satu.

Jadi tiada sebab untuk memaksa diri untuk menentukan yang mana adalah sekolah atau sistem pendidikan yang terbaik. Sistem pendidikan terbaik adalah apabila anak anda balik rumah dengan gembira dan tumbuh menjadi dewasa secara semula jadi yang diselaraskan dengan baik. Jadi seseorang yang berguna untuk masyarakat. Dan itu, adalah apabila cara pendidikan yang anda pilih berfungsi.

Artikel berkaitan:

3 thoughts on “Apa Yang Perlu Tahu Sebelum Homeschooling Anak Anda Di Malaysia”

  1. Ulasan Keren tentang baju muslim ini luar biasa bagus.
    Bagus banget & penting diketahui. Setiap mereka yg pakai ataupun sedang mencari busana muslim seperti gamis dan koko di Indonesia perlu baca Tulisan ini.
    Kunjungi juga situs ane ya sis, ada Artikel bagus yg mungkin bermanfaat buat siapa saja fans baju muslim.
    Wass. EL-HAFIY.

    Reply

Leave a Comment