Saya Mengajar Di Universiti dan Saya Unschool Anak Saya

Saya telah berada dalam sekolah hampir seluruh hidup saya. Saya mula prasekolah sebelum umur 3 tahun. Saya mula sekolah rendah pada usia 6. Saya mengikuti jalan yang standard melalui sekolah menengah dan sekolah tinggi dan kemudian terus ke kolej.

Selepas kolej saya memperoleh dua ijazah Sarjana dan kemudian PhD. Malah selepas itu saya tidak mahu meninggalkan sekolah. Saya kini mengajar di sebuah universiti.

Dengan itu, anda mesti ingat saya amat sukakan sekolah. Saya berkelakuan baik di sekolah. Saya telah belajar banyak perkara melalui sekolah. Jadi ia merupakan satu kejutan kepada ramai orang yang saya telah memilih tidak hantar anak-anak saya ke sekolah.

Sebaliknya, keluarga kami telah memeluk falsafah unschooling. Unschooling adalah satu bentuk sekolah di rumah yang menolak idea mereplikakan persekitaran sekolah di rumah memihak kepada pembelajaran kendiri melalui hidup dan melibatkan diri sepenuhnya dengan dunia. Berikut adalah 8 sebab mengapa kami telah memilih unschooling untuk anak-anak kami.

unschooling
unschooling

1. Saya mahu mereka belajar bagaimana untuk belajar.

Dalam persekolahan tradisional, terdapat satu penekanan untuk ikut arahan. Ia bermula di tadika dan sering berterusan melalui sekolah tinggi. Walaupun dalam kebanyakan kursus kolej, resipi untuk kejayaan dirancangkan untuk pelajar.

Buatkan semua kerja latihan sekolah seperti yang diarahkan dan mendapat markah A. Tahniah. Anda telah berjaya! Saya boleh mengikut arahan seperti bos, yang merupakan salah satu sebab saya bermain dengan baik di sekolah. Berikan saya satu tugasan dan saya akan mengikut arahan sampai tugas diselesaikan.

Malangnya, saya telah mendapati bahawa kemahiran ini bersebelahan dengan tiada apa-apa penggunaan dalam dunia sebenar (selain daripada mengisi borang cukai). Ia juga semakin kurang berguna apabila anda masuk ke peringkat lebih tinggi di sekolah.

Malah, dengan lebih masa saya berada di sekolah, saya semakin rasa unschooling lebih baik daripada bersekolah. Apabila saya mula menyediakan disertasi saya, tidak ada lagi tugasan untuk melengkapkannya mengikut arahan. Ia tiba-tiba terpulang kepada saya untuk bertanya soalan dan kemudian memberi jawapan kepadanya.

Ini adalah satu anjakan besar bagi saya dan saya menghabiskan beberapa tahun menggelepar dengan kekurangan arahan sebelum memikirkan bagaimana untuk mengendalikan pembelajaran sendiri. Anak-anak yang unschool akan mempunyai kelebihan yang besar dalam situasi ini.

2. Saya mahu membela pemimpin, pemikir, pencipta, dan usahawan.

Sesiapa pun boleh membela seorang pekerja yang boleh datang kerja tepat pada masa dan melakukan apa sahaja yang diarahkan. Ia adalah satu cabaran yang lebih besar untuk membela seorang usahawan – seorang yang mempunyai visi dan bersemangat untuk menjadikan dunia ini dengan lebih maju.

Sudah tentu, anak-anak saya mungkin tidak membesar dan menjadi seorang pemilik perniagaan. Itu bukan matlamat. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan pemikir bermotivasi di mana mereka boleh menumpukan semangat mereka untuk bekerja, bukan sahaja melaksanakan langkah mengikut perancangan orang lain.

3. Saya telah melihat kuasa yang ghairah tentang kerja anda.

Academia penuh dengan orang yang ghairah tentang kerja mereka. Benar-benar bersemangat dan bukan “Saya menikmati kerja saya, tetapi berharap untuk bersantai memulihkan tenaga pada hujung minggu” punya ghairah.

Saya tahu ramai orang yang menganggap pekerjaan mereka bukan saja tugas mereka, tetapi juga hobi dan kehidupan mereka. Orang-orang ini adalah sangat berjaya, bukan hanya mengikut piawaian tradisional dengan mempunyai prestij dan wang, tetapi dengan standard yang lebih penting mencintai apa yang anda buat dan nikmat untuk melakukannya setiap hari.

 4. Saya tidak mahu mereka menjadi takut dengan matematik.

Ibu bapa yang unschooling kanak-kanak mereka sering ditanya, bagaimana anda akan mengajar matematik anak-anak anda?

Hakikat soalan ini muncul begitu kerap menunjukkan bahawa ramai orang percaya matematik merupakan satu subjek yang sukar difahami dan tidak boleh diperolehi dengan cara yang sama seperti membaca, menulis, muzik, atau biologi yang dipelajari.

Saya tidak fikir ini adalah benar sama sekali. Kebanyakan orang fikir matematik adalah mata pelajaran yang susah untuk difahami adalah sebab mereka takut untuk berhadapan dengannya.

Saya ambil matematik sebagai mata pelajaran utama di kolej, saya cepat melihat penampilan yang menderita di muka keramaian orang apabila saya memberitahu mereka apa yang saya belajar. Apabila saya telah membuat kerja kursus saya di kapal terbang dan terdapat pramugari mengerling ke muka saya dan berkata, “ini matematik ke?

Saya benci matematik. ” Sistem sekolah jelas melakukan kerja yang agak teruk untuk memupuk cinta kasih kepada matematik dalam pelajarnya. Memandangkan hubungan yang sangat kuat antara penyayang subjek dan pembelajaran, saya mahu menyimpan percintaan matematik dengan hidup dalam rumah tangga kami.

5. Ia akan menyediakan mereka lebih lengkap untuk pergi ke kolej.

Sesetengah keluarga unschooling tidak melihat kolej sebagai tujuan untuk anak-anak mereka. Sesetengah unschoolers memulakan perniagaan yang menguntungkan, jadi perantisan, memulakan kerjaya mereka, atau terus mendidik diri mereka di luar institusi yang berumur di antara 18-22 apabila ramai rakan-rakan mereka dididik dalam kolej.

Saya percaya ini adalah cara yang berfaedah untuk menghabiskan masa anda, tetapi saya juga percaya bahawa kolej adalah satu pengalaman yang sangat berharga kerana banyak peluang yang boleh anda dapat. Yang penting adalah buat persediaan yang cukup untuk membuat menghadapi cabaran.

Dalam pengalaman saya, pelajar homeschooled jelas memahami bahawa mereka yang bertanggungjawab bagi pendidikan mereka sendiri dan profesor adalah semata-mata di sana untuk bertindak sebagai fasilitator. Itulah apa yang diperlukan untuk berjaya dalam kolej.

6. Ia akan menyediakan mereka lebih sesuai untuk bekerja.

Apabila anda adalah seorang kanak-kanak, anda mungkin bertanya pada satu ketika apa yang anda mahu menjadi apabila anda jadi dewasa. Apa jawapan kamu? penyelaras media sosial? jurugambar kelahiran? pemaju mobile app developer?

Saya mengesyaki jawapan bukan semua ini, kerana semua pekerjaan ini tidak wujud semasa kami masih kecil. Kerja lain mungkin telah wujud tetapi telah disembunyikan daripada kebanyakan kami. Kami tidak tahu apa yang dunia akan jadi dalam 20 tahun masa depan.

Persekolahan tradisional menyediakan kanak-kanak untuk pekerjaan hari ini. Unschooling menyediakan mereka untuk pekerjaan masa depan.

7. Mereka akan tahu bahawa persediaan untuk kolej atau kerjaya bukan tujuan unschooling.

Menjadi warganegara dewasa yang berpengetahuan dan produktif adalah penting, tetapi terdapat perkara lebih penting untuk kehidupan manusia. Sebagai seorang yang dibesarkan sebagai “pelajar yang baik.”

Aku mengakui kadang-kadang terlupa untuk mencari keseronokan dan pengembaraan dan juga tidak pentingkan untuk menjana hubungan dengan orang lain dengan rapat. Saya telah perlahan-lahan pelenyapan itu sejak menjadi ibu.

Keindahan terbesar untuk unschooling adalah kami mempunyai masa yang mencukupi untuk bersama-sama sebagai sebuah keluarga menikmati kasih sayang antara satu sama lain. Kami tidak mempunyai pertempuran kerja rumah. Kami mempunyai pengembaraan bersama-sama.

Kami tidak menetapkan jam penggera. Kami tidur sehingga kami tidak rasa letih lagi. Kami tidak pulang lewat dari sekolah sebab rumah adalah sekolah. Kami boleh jumpa dan sembang dengan kawan-kawan sampai lewat malam. Kami bukan sahaja membuat persediaan untuk kehidupan. Kita hidup dengan masa yang kami ada.

8. Saya tahu bahawa tiada orang mempunyai semua jawapan.

Berada dalam satu syarikat yang penuh dengan orang sangat pintar akan cepat menunjukkan berapa kurang pengetahuan yang ada sama anda. Selepas beberapa ketika, anda sedar ini terpakai kepada semua orang. Tiada siapa yang tahu segala-galanya.

Anak-anak saya bertanya saya soalan yang saya tidak tahu jawapan setiap hari. Tetapi ia tidak patut bagi anda rasa malu dengan tidak mengetahui sesuatu benda. Malah, ia ada nilai yang besar dalam menyedari bahawa anda tidak tahu sesuatu dan anda boleh pergi cari jawapan itu dan belajar.

Seperti orang lain, ibu bapa unschooling tidak mempunyai semua jawapan. Tetapi kita bertanya banyak soalan dan kami cari gali untuk jawapan. Saya tidak boleh memikirkan contoh yang lebih baik daripada pendidikan yang sungguh hidup dan benar daripada itu.

Nina

Artikel berkaitan:
Apa yang perlu tahu sebelum anda homeschooling anak anda di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *