5 Jenis Gangguan Seksual Terhadap Wanita

Apa itu gangguan seksual di tempat kerja?

Ia boleh dikatakan sebagai sesuatu seksual yang tidak diingini. Ia merupakan satu permintaan untuk keinginan seksual atau kelakuan lain yang bersifat seksual yang tidak diingini oleh seseorang. Ia boleh menyebabkan seseorang merasa tersinggung, dimalukan atau terancam. Semua ini merupakan gangguan seksual.

Gangguan seksual di tempat kerja tidak boleh dipandang ringan. Seperti kes yang berlaku di Hospital Sungai Buloh yang melibatkan bekas ketua jabatan. Kes-kes seperti ini bukan saja berlaku di kalangan perkhidmatan awam, tapi di syarikat-syarikat persendirian punya banyak yang dikenakan.

Isu ini amat serius kerana melibatkan soal intergriti, maruah dan kehormatan insan yang bergelar wanita. Baru-baru ini saya terbaca dalam sebuah buku. Jadi amatlah elok saya cuba kongsikan kepada pembaca blog ini terhadap isu gangguan seksual terhadap wanita.

Statistik Yang Diperkemukakan

Dari statistik yang diumumkan oleh Women’s Aid Organisation, boleh didapati bahawa kes-kes gangguan seksual sudah semakin meningkat setiap tahun dan semakin ramai yang menjadi mangsa.

statistik gangguan seksual di Malaysia

Dan bukan sahaja perempuan yang boleh kena gangguan seksual, mala lelaki pun tidak dapat dielakkan juga.

statistic of men victims sexual harassment in malaysia

Secara Tidak Langsung

Ada juga gangguan seksual yang dilakukan secara tidak langsung yang tidak ada dalam statistik ini. Jika semua dikira masuk, mestinya nombor kes akan jadi lebih banyak lagi.

Dulu sebelum wujudnya smartphone, ramai yang gunakan SMS untuk hantar teks yang mengandungi mesej seksual untuk kacau mangsa. Banyak juga yang buat gangguan melalui telefon, internet

Sekarang dengan wujudnya smartphone, banyak lagi media termasuk medial sosial yang digunakan seperti Facebook, Whatsapp, Twitter dan sebagainya untuk hantar teks, gambar, dan video yang lucah untuk kacaukan mangsa. Ini merupakan gangguan seksual secara psikologi yang boleh menyebabkan mangsa rasa amat tidak selesa.

Secara Langsung

Selain daripada gangguan secara tidak langsung, ada juga gangguan yang secara langsung yang dilakukan melalui lisan atau verbal. Apa yang lebih teruk lagi ialah gangguang seksual secara fizikal yang melibatkan sentuhan pada badan.

Etiology

Punca dan faktor gangguan seksual berlaku di tempat kerja telah dikaji oleh banyak pihak yang berlainan.  Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa seseorang yang mempunyai banyak ketakutan atau ketidakcekapan atas pekerjaan akan menyebabkan penyalahgunaan kuasa terhadap orang bawahan. Mereka berkelakuan sedemikian mungkin untuk memulihkan status sosial dan meringankan persepsi diri yang negatif.

Orang yang berkedudukan tinggi di dalam sebuat syarikat selalu menggangap mereka mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi atau mengawal orang lain. Mereka ingat mereka mempunyai kuasa untuk kawal seseorang dan mereka boleh melakukan kelakuan seksual terhadap seseorang juga.

Ada 5 jenis gangguan seksual prasarana terhadap wanita. Mari kita telusuri satu persatu daripada contoh ini agar menjadi panduan dan informasi yang berguna buat kita semua.

wanita seksual

1. Gender Harrasment (merendahkan isu gender)

Gangguan jenis ini adalah sangat umum. Ia bersifat lembut dan kurang disedari oleh golongan wanita itu sendiri. Contohnya golongan lelaki suka menindakkan kemampuan golongan wanita dengan kata-kata dan sindiran. Mereka akan kata bahawa wanita sepatutnya berada di dapur dan hanya pandai menangis.

2. Seduction (godaan kata-kata)

Wanita akan kurang selesa jika ada disebut perkataan kotor dan lucah. Masalahnya ramai golongan lelaki suka menyebut perkataan lucah dengan niat untuk lawak jenaka. Mereka tidak sedar bahawa perbuatan begini sudah termasuk dalam gangguan seksual.

Ada juga kata-kata yang sangat menjurus perbuatan seksual. Memang ada wanita yang menganggap biasa namun tidak semua berfikiran demikian. Golongan yang kurang biasa akan rasa kurang selesa.

3. Bribery (rasuah seksual)

Ada juga pihak atasan golongan yang cuba memanipulasi wanita untuk tujuan tertentu. Mereka mengumpan wanita dengan rasuah seksual agar naik pangkat, gaji dan sebagainya. Sungguhpun isu ini sangat sulit kerana dilakukan selepas waktu bekerja dan bersifat personal.

Tiada siapa yang boleh membuktikan dengan mudah. Memang kes kompleks dan hanya mampu ditangani oleh wanita yang ada maruah diri atau bos yang bukan kategori hidung belang.

4. Sexual Coercion (ancaman seksual)

Saya menganggap perbuatan ini sangat zalim. Betul-betul mengambil kesempatan atas kelemahan seseorang yang bergelar wanita. Golongan bos lelaki yang (tidak semua) akan mengenal pasti wanita yang boleh menjadi mangsa.

Misalnya pekerja yang tiada pilihan lain dan hidup terdesak kerana hendak menyara keluarga mereka. Ancaman yang selalu digunakan ialah diberhentikan kerja jika tidak mahu menuruti kemahuan seksual bos lelaki mereka.

awek gadis

5. Sexual Imposition (serangan seksual)

Dalam banyak jenis gangguan seksual jenis yang terakhir ini sangat berbahaya. Golongan lelaki atau rakan sekerja lelaki boleh jadi si perogol apabila tidak dapat mengawal diri. Nafsu mereka yang telah dipendam lama akan meletus seperti kuda liar yang terlepas dari kandang.

Memang menakutkan kepada golongan wanita. Serangan seksual akan ditumpukan kepada jenis wanita yang kurang agresif dan lemah sifatnya. Dengan kelebihan lelaki yang ada kekuatan kudrat memang dianggap bahaya jika cubaan untuk merogol wanita yang dilihat lemah.

Ternyata gangguan seksual terhadap wanita boleh diatasi dan dicegah sebelum berlaku. Memang benar ada pepatah yang mengatakan mencegah lebih baik dari mengubati. Dalam isu begini pun sama sahaja keperluannya.

Cuma saya senaraikan secara ringkas beberapa tip dan panduan untuk mengatasi gangguan seksual.

  1. Guna pakaian yang bersopan.
  2. Berjalan dengan seadanya bukan lenggang lenggok.
  3. Intonasi suara jangan menggoda.
  4. Rapat dengan rakan sekerja perempuan sahaja.
  5. Berdoa dari segala ancaman buruk

Ada Boleh Anda Buat Jika Anda Seorang Mangsa?

Apabila seseorang wanita telah menjadi mangsa kepada gangguan seksual di tempat kerja, ia sering sukar bagi dia untuk berdepan dengan realiti.Apatah lagi bagi dia melaporkan kepada pihak atau jabatan yang berkenaan.

Disebabkan oleh keadaan ini, terdapat lebih separuh daripada wanita yang diganggu secara seksual di tempat kerja sama ada tidak melaporkannya sama sekali, atau menunggu masa yang sangat lama untuk melaporkannya.

Jadi apa yang anda boleh lakukan sebagai mangsa gangguan seksual di tempat kerja untuk melindungi diri? Apa yang patut anda buat adalah dapatkan seorang peguam. Walau bagaimanapun, jika anda secara emosional bermasalah akibat diganggu secara seksual di tempat kerja, apa yang boleh anda lakukan adalah terlebih dahulu melihat doktor anda dan melaporkan segala kepadanya.

Doktor anda akan dokumen apa yang anda katakan dan dia akan menetapkan rawatan yang terbaik untuk anda, sama ada ubat-ubatan, terapi psiko atau gabungan kedua-dua. Dan jika perlu, doktor akan luluskan beberapa hari cuti MC bagi anda supaya anda tidak akan menghadapi orang yang mengganggu anda secara seksual dan mungkin akan berulang sekali lagi.

Selepas anda telah melaporkan kepada doktor anda, lapor juga kepada majikan anda. Pada ketika itu, anda mungkin perlu mendapatkan seorang peguam yang terlibat untuk melindungi kepentingan undang-undang yang terbaik untuk anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *