Apa Beza Tentang Baju Melayu Moden Dengan Traditional?

Baju melayu moden adalah pakaian tradisional yang telah diberikan nafas baru seiring dengan peredaran zaman. Pakaian di golongan ini merupakan salah satu baju yang mendapat sambutan hangat dalam kalangan generasi muda dan para jejaka pada masa kini. Pakaian ini amat sesuai digayakan oleh pelbagai golongan usia kerana ciri-cirinya yang fleksibel dan mudah digayakan.

pelbagai baju melayu

Baju melayu moden mempunyai reka bentuk dan pola pakaian yang lebih moden berbanding pola dan reka bentuk asal. Pelbagai teknik, cara dan corak yang terkini telah diterapkan kepada pakaian tu untuk memastikan pakaian ini selari dengan citarasa para pemakainya. Pakaian ini juga telah diubahsuai agar kelihatan lebih menarik serta mempunyai daya tarikan yang tersendiri.

Selain itu, tidak terdapat banyak perbezaan yang ketera antara baju melayu moden dan tradisional. Pelbagai corak dan warna telah gabungkan pada baju tradisional bagi menghasilkan pakaian yang moden. Terdapat juga pakaian yang tidak berpesak. Pelbagai corak, sulaman, warna serta potongan telah digabungan bagi menghasilkan baju melayu moden.

Gabungan Baju Melayu Moden Dengan Ciri-Ciri Yang Lain

Tambahan lagi, baju melayu moden kelihatan lebih menyerlah apabila digayakan berbanding dengan yang tradisional. Hal ini demikian kerana pemilihan fabrik dan gabungan warna bagi menghasilkan pakaian melayu moden amat dititik beratkan oleh para pereka fesyen.

Generasi masa kini lebih gemar pakaian yang mempunyai gabungan warna sejuk dan panas. Gabungan warna sejuk dan panas, biasanya menggabungkan ketenangan dan kedamaian.

Warna yang muncul dari paduan keduanya, seperti biru dan merah atau biru dengan kuning kelihatan menyerlah serta amat moden kerana menghasilkan warna yang menarik seperti Ungu, Lavenda, Turqoise dan Beige.

 

Manakala dari segi pemilihan fabrik pula, jenis kain untuk baju melayu moden merupakan fabrik yang mendapat permintaan tinggi pada masa kini. Fabrik sering mendapat permintaan tinggi adalah fabrikyang mempunyai ciri-ciri yang tidak mudah kedut, lembut, sejuk apabila dipakai serta amat fleksibel. Antaranya ialah kain sifon, kain kapas dan kain satin.

1) Kain Sifon

 • Diperbuat daripada sutera,kapas dan sintetik fiber.
 • Nipis jarang, memerlukan lining.
 • Sesuai dipakai untuk menghadiri busana perkahwinan..
 • Tidak senang untuk jaga dan bersihkan.
 • Ia cuma boleh dibersihkan dengan cucian kering.
 • Tekstur kain adalah lembut dan boleh memberi efek yang romantis.
 • Sesuai dipakai pada semua jenis tubuh biarpun seorang yang bertubuh gempal.

2) Kain Kapas

 • Kain benang kapas merupakan fabrik yang sesuai untuk Malaysia yang beriklim panas buat sepanjang tahun.
 • Kain ni senang dijaga, amat selesa dan ringkas dengan memakainya.
 • Sesuai dipakai pada badan yang kurus dan kecil.
 • Boleh dijadikan baju melayu tradisional atau baju moden.
 • Ia bersifat keras, mudah berkedut dan menyerap peluh.
 • Sesuai untuk lelaki memakainya untuk menghadiri majlis-majlis kasual atau bekerja di pejabat.

3) Kain Satin

 • Fabrik berkilau, licin, sejuk.
 • Banyak digunakan di Negara Malaysia untuk menghasilkan jenis baju Melayu lelaki pada musim perayaan seperti Hari Raya.
 • Terdapat juga jenis baju yang diperbuat dengan sintetik dan sutera. Terdapat ramai orang yang menggunakan satin sutera untuk menjahit lining baju kurung. Satin sintetik adalah diperbuat daripada polyester bersama dengan benang-benang yang berkilat, jadi ia agak kaku rupanya.
 • Ia tidak sesuai dipakai atas badan yang bertubuh gempal sebab sifat kilau kain satin tu akan memberi efek besar kepada orang yang pakainya.

Design Baju Melayu Terkini

Disamping itu, baju moden juga turut dipakai bersama sampin songket dan songkok sepertimana dipakai bersama baju tradisional. Cuma yang berbezanya adalah corak songket pada sampin yang kelihatan lebih moden dan menarik.

Sampin juga turut diberi sentuhan moden iaitu berciri universal, yang mampu dipadankan dengan pelbagai warna baju melayu.

Seterusnya, pakaian yang diperbuat daripada kain-kain yang berlainan juga turut dihiasi dengan sulaman pada bahagian kocek, bahagian butang baju melayu serta pada lengan baju. Terdapat juga pakaian yang mempunyai corak dan hiasan pada bahu atau seluruh baju tersebut. Antara corak yang sering mendapat perhatian adalah petak, dan berlian.

Tidak hairanlah bahawa baju melayu moden sering mendapat permintaan yang tinggi dalam kalangan masyarakat. Hal ini dibuktikan dengan kehalusan rekaannya. Dan kita boleh nampak semakin banyak laman dan sosial media yang menjual pakaian itu. Ia sudah menjadi satu trend bisnes yang tidak dapat dielakkan untuk jual baju melayu online atau dalam talian.

Baju Melayu Untuk Dipakai Oleh Lelaki Melayu

Sejarah Tentang Baju Melayu

Menurut sejarah, permulaan memakai dengan Baju Melayu oleh kaum lelaki di galangan masyarakat Melayu adalah pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah ketika Melaka diperintah oleh baginda. Dalam sejarah Melayu, kita boleh jangkakan pakaian ini mula dipakai lebih kurang tujuh ratus tahun di zaman masa.

Terdapat satu catatan sejarah yang ditulis oleh seorang bernama Tun Sri Lanang yang mencatatkan bahawa di hikayat Sultan Muhammad Syah, baginda pernah melarang dengan tegasnya tidak membenar rakyat di Melaka untuk memakai jubah sebab ia kelihatan seperti pakaian yang dipakai oleh pedagang Arab dan Cina.

Tetapi pada masa baginda menunaikan fardu solat untuk perayaan bersama rakyat di Hari Raya, baginda akan memakai Baju Melayu terlebih dahulu dan cuma mengena jubah apabila baginda tiba di masjid.

Manakala, dalam buku teks tentang Hikayat Hang Tuah pula diperincikan memakai pakai tersebut perlu liputan dengan semua peralatan pakaian kebesaran diraja. Tambahan dengan tingkah laku yang bersopan satun dan mesti selaras dengan pegangan agama Islam.

 

Dalam catatan sejarah melayu, terdapat juga tulisan mengenai rakyat Melaka yang memakai Baju Melayu. Sifat pakaian pada masa tu adalah sendat dan singkat. Dengan laluan masa, terdapat seorang pembesar melayu yang telah membesarkan dan memanjangkan pesak pakaian tu dan menjadi reka bentuk yang kita lihat masa kini.

Pakaian Tradisional Untuk Masyarakat Melayu

Oleh itu, Baju Melayu merupakan pakaian tradisional bagi kaum lelaki masyarakat Melayu. Pakaian ini diistilahkan sebagai pakaian kemeja yang longgar yang dipakai dengan seluar panjang.

Pakaian tradisional yang lengkap kebiasanya digayakan bersama-sama dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang dan songkok atau destar beserta capal.

Baju Melayu biasanya dipakai di Brunei, Malaysia dan Singapura. Namun penggunaannya di Singapura adalah terhad pada hari Jumaat dan juga pada hari raya Aidilfitri.

Bagi kaum lelaki di Brunei dan Malaysia pula biasanya memakai pakaian untuk ke majlis-majlis keagamaan yang umum seperti ke solat Jumaat dan juga ceramah-ceramah keagamaan. Tambahan lagi, ia juga biasanya dipakai di acara-acara formal seperti ke acara perayaan dan perkahwinan.

 

Selain itu, Baju Melayu yang dipakai untuk acara-acara rasmi negara seperti hari keputeraan Yang Di Pertuan Agong adalah pakaian yang berwarna hitam yang digandingan dengan kain songket bersulamkan dengan benang emas.

Baju Melayu berwarna putih pula dipakai oleh kerabat diraja Malaysia apabila berkabung lulus dari ahli keluarga diraja.Pakaian ini juga dipakai oleh pegawai kerajaan dengan bangganya ketika acara rasmi dan juga acara kebangsaan.

Pakaian ini juga turut dijadikan sebagai pakaian seragam dalam seni mempertahankan diri tradisional Melayu seperti seni silat.

Seterusnya, Baju Melayu tidak lengkap tanpa sampin dan juga hiasan di kepala. Antara hiasan di kepala ialah songkok dan dastar. Songkok amat sinonim dengan agama islam sebab ia merupakan sunat kaum Muslimin untuk menutup kepala dengan betul ketika solat.

Sungguhpun sebelum pemakaian songkok disebarkan ke tempat ini, umat Melayu adalah lebih suka tanjak atau berdastar dan ini boleh dikatakan ia menunjukkan bahawa kuam Melayu masih mengikuti perkembangan dari masa ke masa tanpa meninggalkan adat, syariat, budaya, dan adab bangsa.

Busana yang dipakai di bahagian kepala lelaki kaum Melayu merupakan destar, tengkolok atau tanjak. Ia selalu dikaitkan dengan kepahlawanan dan istana. Ia dipakai untuk lelaki menghadiri pelbagai acara adat istiadat Melayu. Destar kerap dipadankan dengan sampin, bengkung, keris selit bagi Baju Melayu lelaki.

Jenis Baju Melayu Yang Ada

Terdapat beberapa jenis pakaian yang boleh kita dapati. Antaranya ialah Baju Melayu Cekak Musang, Baju Melayu Teluk belanga dan juga Baju Melayu Sikap atau layang. Pakaian tersebut biasanya lebih terkenal di kawasan selatan Malaysia. Potongan bagi leher pakaian seperti ini dijahit secara sulaman dan cara pemakaiannya adalah baju diluar sampin.

Bagi Baju Melayu Cekak Musang pula lebih terkenal di kawasan tengah dan utara Malaysia. Potongan bagi leher Cekak Musang pula bahagian penutup atau rumah butangnya adalah bertindan. Cara pemakaiannya adalah baju didalam sampin. Ia juga mempunyai lima butir kancing.

Dari segi entnografi sosiobudaya, kancing itulah lambang keharmonian rumah tangga masyarakat melayu. Baju sikap atau baju layang pula hanya boleh dipakai oleh golongan bangsawan yang berdarah Raja dan juga orang-orang yang di anugerahi gelaran seperti Datuk, Tun dan sebagainya. dipagan bengkung, sampin dan Baju Melayu beserta keris selit bagi pakaian lelaki Melayu

Akhir sekali, pakaian seperti ini menyelahkan lagi ketampan seseorang lelaki melayu itu. Baju Melayu lelaki merupakan pakaian yang jelas sekali mnampilkan imej kaum melayu.

Pakaian Melayu Tradisional untuk Lelaki di Malaysia

Baju Melayu adalah istilah umum untuk pakaian Melayu tradisional untuk lelaki di Malaysia.

Secara khususnya, pakaian tradisional Melayu untuk kedua-dua lelaki dan wanita di Malaysia adalah Baju Kurung Teluk Belanga dan Baju Kurung Cekak Musang. Tetapi untuk membezakan antara pakaian lelaki dan pakaian, pakaian lelaki hanya dirujuk sebagai Baju Melayu manakala pakaian wanita biasanya dirujuk sebagai Baju Kurung.

Baju Melayu untuk lelaki biasanya agak sama di seluruh Malaysia. Ia mempunyai reka bentuk yang sama dengan ringkas potongan, dengan konsep dan fesyen yang diterima adalah baju yang longgar. Kepanjangan baju Melayu bagi lelaki ialah kira-kira panjang lengan orang itu, dan ia boleh jadi sangat longgar dan melebar ke bawah.

baju melayu cekak musang

 

Perbezaan Antara Fesyen Cekak Musang dan Teluk Belanga

Seperti pakaian wanita Melayu, terdapat sedikit perbezaan bagi baju tradisional lelaki yang berkaitan dengan reka bentuk di bahagian leher, dan macam mana baju atas dipakai (sama ada di luar bersebelahan atau di dalam). Kemudian sudah tentu kain dan corak reka bentuk yang menjadikan pakaian dan bersebelahan tertakluk kepada cita rasa individu.

Perbezaan utama antara kedua-dua gaya fesyen adalah gaya pemotongan di leher atau reka bentuk kolar, di mana gaya Teluk Belanga tidak mempunyai kolar dan garis leher dijahit dalam gaya yang dikenali sebagai tulang belut. Terdapat satu gelung pada akhir garis leher untuk dimuatkan pada kancing (cangkuk atau butang).

Baju Melayu Teluk Belanga

Reka bentuk baju Melayu dengan kolar Teluk Belanga mendedahkan leher pada orang yang pakainya berbanding dengan kerah kaku atau firma (seperti Nehru atau kolar Mandarin tetapi dengan butang) daripada gaya Cekak Musang.

Sebaliknya, seperti yang dinyatakan di atas, gaya Cekak Musang mempunyai kolar yang tinggi atau sengit kira-kira 1 – 2 cm, dan dibuka ke dada, dengan lubang untuk lima butang termasuk dua butang untuk kolar. Seperti nama yang diberikan, gaya Teluk Belanga berasal dari Kesultanan Johor. Teluk Belanga, di pulau Singapura, adalah pusat pentadbiran Kesultanan Johor sehingga 1866 apabila ia pindah ke Johor Bahru.

Baju Melayu Dengan Seluar

Baju Melayu lelaki dipakai dengan kain atau seluar bagi kedua-dua gaya sama ada Baju Kurung Teluk Belanga atau Baju Kurung Cekak Musang. Sebagai pakaian tradisi, pakaian lelaki ini dipakai sepadan dengan seluar. Seluar panjang yang biasa dipakai bersama baju Melayu, dan seluar dipakai sehingga mata kaki.

Ketika baju Melayu dipakai bersama seluar panjang, iringan yang penting bagi seluruh pakaian adalah bersampin atau bersebelahan. Sebab pakai sebegini boleh menambah keanggunan untuk pakaian itu. Jika baju, seluar dan bersebelahan dipakai dalam warna yang sama, kain atau corak, iaitu, dalam gaya yang hampir sama, maka dalam bahasa Melayu gaya ini dipanggil sedondon.

Umumnya, Baju Melayu dipakai sama ada dalam gaya “kain berdagang dalam” atau “kain berdagang luar”. Bagi “kain berdagang dalam”, sampin dipakai di luar pakaian dan ia meliputi bahagian bawah baju. Bagi “kain berdagang lLuar”, baju dipakai di luar seluar dan meliputi sebahagian daripada sampin.

Biasanya, Cekak Musang dipakai dengan gaya “kain berdagang dalam” dan Teluk Belanga dipakai sebagai “kain berdagang luar”.

Bagi negeri Johor di Malaysia, terdapat gaya untuk seluar yang dipanggil seluar kiul. Seluar ini adalah luas pada bahagian pinggang, diikati dengan tali dan bukannya butang atau zip. Ia tidak longgar tetapi ia menjadi semakin kecil bila turun ke kaki.

Baju Melayu Dan Sarung

Walau bagaimanapun, pakaian lelaki juga boleh dipakai bersama dengan sarung dan masih akan kelihatan elegan. Ia merupakan pakaian kasual dan tidak bertujuan untuk menghadiri majlis-majlis rasmi. Biasanya ini adalah cara memakai pakaian bagi orang Melayu ketika di rumah atau ketika mereka pergi untuk solat di masjid atau surau (musollah).

Apabila kain sarung dipakai dan bukan seluar, nama biasa dalam bahasa Melayu untuk pakaian macam ini dipanggil gaya ketumbing. Dalam gaya ini, sarung panjang juga dipakai sehingga meliputi buku lali.

Baju Melayu Dengan Pakaian Kepala

Pakaian lelaki Melayu tradisional hanya lengkap apabila ia dipakai dengan hiasan kepala, sama ada tanjak, tengkolok, dastar atau songkok. Ini adalah tradisional pakaian kepala untuk pakaian lelaki tradisional. Tengkolok atau tanjak mempunyai banyak reka bentuk, dan mesti dipakai dengan cara tradisional dengan kaedah-kaedah yang ditetapkan.

Baju Moden

Dengan kemunculan reka bentuk moden dan pengaruh global, kita dapati keadaan hari ini di mana kolar baju yang dijahit bersama-sama gaya Mandarin atau gaya Nehru dari India dengan tiada butang di leher, dan dengan tiga atau lebih butang di bahagian atas badan.

Pada masa kini juga kita boleh mendapati pakaian yang mempunyai poket, akhir lengan dan kolar yang bersempadan dengan lapisan berwarna-warna untuk membuat mereka kelihatan lebih berwarna-warni, dan lebih menarik berbanding dengan warna plain saja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *