10 Kesilapan Yang Perlu Dielakan Bila Beli Baju Pengantin

Terdapat banyak kesilapan yang boleh pengantin melakukan apabila membeli baju pengantin. Ini sering disebabkan oleh penyediaan yang tidak cukup atau tidak mahu berfikir di luar penglihatan yang ideal yang ada dalam otak mereka.

Tetapi membeli gaun perkahwinan tidak perlu membuat anda menghadapi tekanan yang kuat, atau bersia-sia dengan mengambil masa yang lama tapi tidak dapat apa-apa pun.

Berikut adalah 10 kesilapan utama yang pengantin senang melakukan apabila membeli baju atau gaun pengantin – cuba mengelakkannya dan anda akan mendapat sesuatu yang anda suka.

baju pengantin

 

1. Tidak buat bajet

Melainkan jika anda mempunyai wang yang tidak terhad untuk berbelanja, anda harus mempunyai idea tentang apa yang anda mampu. Jelas anda akan jimatkan wang yang banyak jika anda memilih untuk membeli baju pengantin di butik yang mempunyai diskaun, tetapi anda masih perlu tahu bajet yang anda sedia ada.

2. Tidak mempertimbangkan kos tambahan

Apabila anda berikan bajet untuk pakaian anda, anda perlu ingat bahawa anda akan memakai lebih daripada satu pakaian!

Anda perlu mengambil kira kasut anda, pakaian, tudung jika anda akan memakai satu, mana-mana barang kemas anda belum memiliki (saya meneka kebanyakan kita tidak mempunyai rantai yang mahal sebelum kita berkahwin!), dan juga hiasan rambut dan andaman juga perlu dikira masuk.

baju pengantin 2

3. Membawa terlalu ramai orang untuk membeli baju

Anda pasti perlu membawa seseorang untuk membeli baju pengantin. Ramai pengantin membawa ibu, adik atau kawan rapat.

Walau bagaimanapun, sesiapa pun yang anda pilih, mereka hendaklah orang yang anda percayai untuk memberikan pendapat yang jujur tetapi juga tidak cuba untuk mempengaruhi anda untuk memilih pakaian yang mereka sukai daripada yang anda suka!

Jika anda bawa terlalu ramai orang, anda akan berakhir dengan terlalu banyak pandangan yang berbeza yang boleh mengelirukan pilihan anda. Selain itu, anda mahu gaun baju anda menjadi satu pakaian yang boleh menjadikan anda kelihatan jelita pada hari perkahwinan anda.

4. Memakai solekan dan pergi membeli baju pengantin

Membeli baju pengantin boleh jadikan anda terasa ia lebih istimewa daripada membeli-belah baju biasa, anda tidak perlu untuk cuba semua pakaian.

Anda perlu memastikan bahawa anda memakai coli yang sesuai sebab anda mungkin memerlukan sokongan tambahan di bawah baju pengantin anda, tetapi selain daripada itu, kasual adalah baik. Malah, anda sepatutnya tidak memakai sebarang make up yang boleh menyebabkan kekotoran ke baju.

5. Beli terlalu awal atau terlalu lewat

Pembelian baju terlau lewat boleh menyebabkan anda tiada masa untuk membuat pilihan yang banyak. Baju pengantin tidak perlu dibuat dari mula untuk anda, tetapi anda masih perlu mensasarkan matlamat untuk meninggalkan masa yang cukup untuk apa-apa perubahan.

Bagi membeli baju terlalu awal, anda perlu sekurang-kurangnya dah menetapkan tarikh dan tempat perkahwinan, kerana kedua-dua keputusan ini akan mempengaruhi apa gaya pakaian yang anda pilih.

Juga, jika anda tidak bersedia untuk membuat pembelian, orang lain mungkin boleh beli baju yang anda suka dan menyebabkan anda tidak dapat membeli baju pengantin yang digemari oleh anda biarpun anda mempunyai wang untuk membelinya.

6. Tidak membuat penyelidikan sebelum membeli

Adalah baik untuk anda mempunyai fikiran terbuka tentang apa gaya pakaian yang anda mahu, tetapi anda perlu mempunyai beberapa idea tentang baju yang anda suka.

Mengetahui tempat perkahwinan dengan awal akan membantu pilihan baju pengantin, dan anda boleh mengambil masa untuk melihat beberapa gambar dan melihat apa yang menarik untuk anda.

Mungkin anda lebih suka gaun plainer kepada yang lebih terperinci, atau baju yang boleh diceraikan dengan mudah daripada pakaian yang terlalu rumit untuk ditanggalkan.

7. Hanya cuba satu gaya baju

Anda mungkin cuma suka warna putih dan berotak keras dengan mencuba semua baju pengantin putih sahaja. Ini boleh mengakibatkan anda ketinggalan pada pakaian lain yang mungkin lebih sesuai untuk anda, dan ia juga menyekat pilihan baju anda.

8. Cuba untuk membeli saiz yang lebih kecil sebab anda yakin anda akan kehilangan berat badan sebelum perkahwinan

Ia amat mudah untuk mengatakan, tetapi tidak mudah untuk mencapainya. Saya bukan mengatakan bahawa anda tidak akan kehilangan berat badan sebelum hari perkahwinan anda, ia adalah berbaloi untuk anda mengingati bahawa kebanyakan pakaian boleh memberi kesan kepada gaya.

Jadi, pilih pakaian yang sesuai sekarang, dan tidak payah terlalu tumpu perhatian tentang menurunkan berat badan anda.

baju pengantin 4

 

9. Melupakan anda perlu menghabiskan seluruh hari untuk cubaan baju

Ini adalah jelas, tetapi ramai orang akan cuba baju pengantin dan membuat keputusan untuk membelinya tanpa cuba untuk duduk di dalamnya. Baju pengantin bukan saha pakai untuk berdiri sahaja, tetapi kebanyakan masa anda juga akan berada dalam keadaan duduk.

Ini adalah penting terutamanya dengan gaya korset yang boleh menyekat, dan pakaian untuk penyelesaan buntut, baju yang terlalu ketat dipasang boleh mengakibatkan anda tidak dapat duduk dengan selesa buat masa yang panjang.

10. Membeli pakaian yang anda tidak suka

Ini adalah pakaian anda. Ia harus menjadi pakaian perkahwinan yang anda suka membandingkan semua pakaian lain. Jangan memilih sesuatu baju cuma kerana ia dibuat oleh ibu anda, atau sebab ia mempunyai trim berwarna yang akan sepadan dengan hiasan barang kemas.

Anda tidak bercadang untuk mempunyai perkahwinan yang lebih daripada sekali, jadi pastikan untuk membeli pakaian perkahwinan atau baju pengantin impian anda.

Baca juga: Pilihan Terbaik Baju Batik Seragam untuk Kantor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *