5 Tips Untuk Merangsang Bayi di Dalam Kandungan

Salam bagi semua ibu-ibu!!!

Untuk semua ibu yang sedang mengandung, adakah anda semua sihat hari ni??

ibu mengandung
ibu mengandung

Alhamdulillah saya hari ini di dalam cas yang sangat positif. Banyak perkara yang baik-baik berlaku dengan best sekali. Insya allah aura positif yang ada ini diharapkan dalam di kekalkan sampai bila-bila.

Okay.. saya akan berkongsi bersama dengan anda semua tentang 5 tips untuk merangsang anak-anak seawal di dalam kandungan lagi. Harap tips ini boleh membantu semua ibu mengandung.

1. Selalu bercakap dengan bayi di dalam kandungan

Bercakap dengan bayi setiap hari. Bayi dalam kandungan memiliki kemampuan yang terbatas untuk mendengar, tetapi ia dapat membezakan suara ibunya dari orang lain, jadi ibu perlu bercakap dengan bayi menggunakan tenang, nada penuh kasih. Jika anda tidak pasti apa yang hendak dikatakan pada awalnya, anda boleh memberitahu bayi anda mengenai jangkaan dan harapannya setelah ia memasuki dunia.

Menyanyi dan membaca kepada bayi juga digalakkan. Semasa bercakap, anda boleh menggosok atau urut perlahan-lahan perutnya. Kemudian anda boleh mengambil perhatian terhadap setiap gerakan ini menimbulkan pada bayi pada bulan-bulan akhir kehamilan.

2. Mendengarkan musik atau jika Muslim, banyakkan mendengar al Quran

Tips mengajar kanak-kanak baca Quran
Tips mengajar kanak-kanak baca Quran

Mainkan muzik yang menenangkan. Bayi dalam kandungan dapat mendengar nada lagu, termasuk muzik. Bayi lebih cenderung untuk mendengar frekuensi-pitch yang rendah; apabila muzik yang kuat bunyi, bayi anda akan dapat mengesan bunyi seperti perkusi, bass dan nota piano rendah.

Memainkan muzik klasik atau Al Quran adalah santai untuk bukan sahaja bayi, tetapi untuk ibu, juga. Letakkan headphone ke perut anda supaya bayi anda boleh mendengar muzik ataupun ayat Al Quran.

3. Galakkan suami atau anak-anak lain bercakap dengan bayi di dalam kandungan

Digalakkan ayah dan adik-beradik untuk berkomunikasi dengan bayi. Walaupun bayi kemungkinan besar akan mengenali suara ibu lebih daripada semua orang lain, ayah, adik-beradik dan sesiapa sahaja yang akan menjadi bahagian yang aktif dalam hidupnya sekali di luar rahim harus berbicara kepadanya secara langsung.

Bayi anda akan mendengar suara ayah. Ayahnya lebih rapat dengan bayi mereka.

4. Gunakan lampu untuk merangsang bayi

Gunakan cahaya untuk merangsang bayi. Bayi sering bertindak balas terhadap cahaya, seperti lampu suluh yang dipegang dekat dengan perut ibu.

Perhatikan bagaimana bayi bertindak balas apabila lampu diadakan dekat dengan perut ibu. Buat hanya semasa bayi jaga dan bergerak untuk tidak mengganggu waktu tidur bayi dalam kandungan.

5. Menjaga pemakanan semasa hamil

Penjagaan pemakanan semasa hamil.. adalah sangat penting untuk ibu mengandung untuk mengambil asid folik dan omega 3 untuk bayi anda. Pengalaman saya sendiri, saya mengambil analogi, bayi kita bermula dengan 1 benih dan menjadi organ yang sangat lengkap. Bayi sangat memerlukan nutrien yang cukup untuk berkembang.

Untuk mendapatkan bayi yang bijak, pengambilan Omega 3 sangat-sangat penting untuk membentuk otak bayi dan untuk mata mereka juga. Omega 3 ini umpama seperti ‘makanan’ untuk otak mereka.

Seperti saya dahulu, lepas saya hamil anak sulong, saya sangat banyak explore bahan-bahan kehamilan dari luar negara. Memang di luar negara, mereka sangat-sangat menekan pengambilan omega semasa hamil.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *