Bagaimana Tahu Bayi Lelaki Atau Perempuan Semasa Hamil?

Setiap kali anda mengandungi bayi, ia boleh menjadi masa yang sangat gembira dalam hidup anda! Terdapat banyak perancangan yang perlu dilakukan, tetapi ia boleh jadi sukar dirancangkan sekiranya anda tidak mengetahui jantina bayi itu sama ada satu bayi lelaki atau perempuan.

Itu sebabnya ramalan jantina bayi merupakan satu masalah yang besar. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk meramalkan seks bayi, dan beberapa cara lebih tepat berbanding dengan yang lain.

Hari ini kita akan bincang tentang kaedah yang berlainan yang boleh anda pakai untuk meramalkan jantina bayi anda sebelum kelahiran. Ini boleh membantu anda membuat perancangan yang lebih baik bila bayi dilahirkan. Ini bermakna anda tidak perlu tergesa-gesa untuk mendapatkan sesuatu bila bayi dilahirkan.

bayi lelaki atau perempuan

Sekarang terdapat banyak teknologi yang boleh digunakan untuk mengetahui sama anda anda mengandung dengan seorang bayi lelaki atau bayi perempuan. Bahkan, sekarang mungkin anda boleh tahu jantina bayi anda seawal-awal dalam 4 bulan lepas anda hamil.

Cara-cara Yang Dipakai

Walau bagaimanapun, beberapa cara tradisional yang masih digunakan sampai hari ini adalah ultrasound dan sonogram. Ini adalah cara terbaik untuk meramalkan seks bayi anda sebab keputusannya banyak tepat.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa kadang-kadang keputusan yang diberikan dengan pakai cara-cara ini pun boleh jadi salah juga.

Ultrasound

Ramai ibu bapa memilih untuk mengetahui seks bayi mereka dengan pakai imbasan ultrasound anatomi selepas hamil lebih dari 20 minggu. Tetapi ujian ini bukanlah 100% tepatnya.

Teknikal boleh membuat kesilapan. Jadi kadang-kadang keputusan dari ujian ultrasound tunjuk anda akan lahir bayi lelaki, tetapi lepas tu buat lagi satu kali ujian mungkin pada bulan 7 atau 8 akan jadi bayi perempuan pula.

Chronic Villus Sampling (CVS)

Salah satu ujian terawal yang pernah dicipta untuk menentukan jantina bayi adalah CVS, atau chronic villus sampling. Satu-satunya masalah yang terdapat pada cara ini apabila menggunakannya untuk buat ujian ramalan tentang jantina bayi ini ialah ia mungkin boleh menyebabkan keguguran.

Walaupun risikonya adalah sangat rendah, tetapi risiko memang ada. Cara ujian ini dilakukan dengan doktor mengeluarkan sebahagian kecil plasenta dalam badan ibu mengandung. Doktor akan mencari kromosom Y dalam plasenta itu. Jika kromosom tidak berada di sana, maka ia adalah peluang yang besar bahawa anda akan melahirkan seorang bayi perempuan.

Free cell DNA blood tests

Kini anda boleh menjalani ujian darah seawal sembilan minggu dari masa kehamilan anda. Cara ini juga boleh mendedahkan seks bayi anda pada peringkat awal hamil.

Ujian DNA sel bebas seperti Panorama berfungsi semasa kehamilan kerana darah anda membawa kesan DNA bayi anda. Anda memberikan sampel darah dan hantar ke makmal hospital. Dalam masa 7 hingga 10 hari anda boleh dapat keputusan.

Tetapi mendedahkan jantina bukan matlamat utama untuk membuat ujian ini. Ia sebenarnya merupakan satu baris ujian pertama untuk Down syndrome dan lain-lain keadaan genetik warisan.(Sumber: Healthline.com

Sekiranya anda tidak ingin menjalani apa-apa ujian pun, anda masih boleh dapat anggapan sama ada bayi dalam kandungan anda adalah bayi lelaki atau perempuan dengan kelakuan harian anda semasa hamil.

Tanda-tanda Anda Mungkin Mengandung Seorang Bayi Perempuan

1. Anda jadi seorang pelupa semasa hamil

Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang melahirkan anak perempuan cenderung untuk lupa sesuatu barang atau perkara. Khususnya dalam bidang kemahiran mendengar, komputasi dan visualisasi berbanding dengan ibu yang melahirkan bayi lelaki.

Jadi lain kali bila anda tidak dapat ingat di mana anda meletakkan kunci kereta, anda mungkin akan sedar bahawa kandungan di dalam perut anda mungkin adalah seorang perempuan.

2. Perubahan mood

Sesetengah orang berfikir bahawa estrogen yang dihasilkan oleh anak perempuan boleh menjejaskan humor ibu yang boleh menyebabkan perubahan mood. Walau bagaimanapun, kajian saintifik tidak dapat bukti sama ada ia adalah benar atau tidak.

Ada juga kajian yang mengatakan bahawa semua wanita hamil boleh mengalami perubahan mood kerana hormon mereka sendiri berubah-ubah semasa kehamilan. Tetapi perubahan mood ini tidak berkaitan dengan jantina bayi. Jadi memang anda perlu semak dan buat eksperimen sendiri.

3. Tambah berat pada pertengahan tempoh hamil

Sekiranya seorang wanita menjadi gemuk dan berat badan tambah dengan banyak pada pertengahan tempoh seperti pada bulan 5-6 semasa mengandung, ini mungkin adalah satu tanda bahawa anda mengandungi bayi perempuan.

4. Kecenderungan untuk pengambilan gula

Wanita sering mengalami keinginan baru semasa hamil. Jika seorang wanita tiba-tiba selalu nak makan gula semasa mengandung, ini bermakna kandungan dalam perutnya mungkin adalah seorang bayi perempuan.

Ini juga anggapan sahaja sebab tidak ada bukti saintifik yang menyatakan bahawa keinginan makanan semasa mengandung dapat menunjukkan hubungan seks bayi.

Tanda-tanda Anda Mungkin Mengandung Seorang Bayi Lelaki

1. Kadar denyutan bayi lebih perlahan daripada 140 denyutan seminit

Ujian seks bayi menunjukkan bahawa jika jantung mengepam lebih cepat daripada 140 denyutan seminit, anda mungkin akan dapat bayi perempuan. Tapi ujian in pun tiada bukti yang ketara juga.

2. Payudara kanan anda lebih besar daripada kiri

Semasa kehamilan, payudara anda cenderung menjadi lebih besar kerana mereka menyediakan bekalan susu ibu dan menyumbangkan pemakanan kepada bayi baru lahir. Apabila anda mengandungi bayi lelaki, payudara kanan anda menjadi lebih besar berbanding dengan sebelah kiri.

3. Warna urin

Ia juga dipercayai bahawa kehamilan boleh menyebabkan perubahan dalam warna urin. Dan perubahan dalam penampilan ini boleh menunjukkan sama ada anda mengandungi bayi lelaki atau perempuan dengan awal dalam kehamilan.

Jika air kencing anda mempunyai warna gelap, maka mungkin anda mengandungi bayi lelaki. Manakala jika air kencing anda mempunyai warna yang lebih terang, maka mungkin anda mengandungi bayi perempuan.

4. Kulit jadi lebih cerah

Seorang bayi lelaki boleh menjadikan kulit ibunya kelihatan lebih cerah dan bersinar. Mungkin hanya dengan beberapa jerawat yang akan wujud di tepi muka.

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *