16 Tips Memakai Pewangi Pada Badan

Pewangi(perfume) juga dikenali sebagai minyak wangi oleh orang ramai. Bagi saya, saya amat suka untuk guna pewangi dengan kerap. Terutama apabila nak pergi bersukan atau menghadiri jamuan yang penting. Perfume yang paling saya suka ialah jenama yang bernama Chanel. Jenama kedua yang saya suka ialah Paris Hilton yang tak beralkohol dan ketiga ialah Kauthar.

chanel
chanel

Di sini, saya ingin berkongsi bersama anda dengan 12 tips untuk memakainya dari pengalaman saya.

1. Sembur pewangi selepas kamu mandi agar baunya lebih segar. Kamu juga boleh menambahkan sedikit pewangi/minyak wangi kepada air mandian untuk kesan yang lebih lama.

2. Semburkan pewangi ke bahagian badan yang mudah menyebarkan wangian ke seluruh badan seperti pergelangan tangan, leher dan belakang lutut.

3. Elakkan menyembur pewangi terus ke arah baju kamu kerana wangiannya hanya akan bersifat sementara sahaja. Malahan ia juga boleh mengotorkan dan merosakkan baju kamu.

4. Jangan menyembur terlalu banyak pewangi kerana ianya boleh menimbulkan kesan yang tidak baik kepada orang sekeliling. Perlu diingat, mungkin ada di antara rakan-rakan kamu yang alah kepada wangian atau pun bauan kuat yang terlalu menusuk ke hidung.

5. Jangan terlalu kreatif! Saya tahu ramai di antara kamu yang pernah mencuba mencampurkan pelbagai pewangi untuk menghasilkan bauan yang lain daripada yang lain. Tetapi satu yang perlu kamu ingat, sekiranya tersalah campur, wangian yang bakal terhasil mungkin akan berubah kepada bauan yang pelik dan kurang menyenangkan.

6. Asingkan pewangi untuk kegunaan harian dengan koleksi pewangi kamu. Rasionalnya pewangi yang disimpan terlalu lama akan mempunyai bau yang berbeza dengan bauan asal. Warnanya juga akan turut berubah kepada kekuningan.

7. Jangan sembur pewangi di tempat yang mudah basah dan berpeluh. Ini kerana air peluh yang telah bercampur dengan pewangi akan menyebabkan baju kamu bertukar warna kepada kekuningan sekiranya terkena pada baju.

8. Sekiranya kamu menginginkan wangian yang tahan lebih lama, pilihlah pewangi yang mempunyai kandungan alkohol yang tinggi. Namun begitu kamu juga boleh mencari pewangi alternatif lain yang bebas alkohol dan tahan lebih lama yang banyak terdapat dalam pasaran tempatan sekiranya tidak suka kepada pewangi beralkohol.

9. Jangan gunakan pewangi pada pergelangan tangan anda selepas menyembur. Jika anda menggosok pergelangan tangan anda bersama-sama, anda akan memaksa pewangi di atas kulit hilang baunya dengan lebih cepat dan mengakibatkan wangian perfume itu tidak dapat bertahan lama.

10. Untuk mencuba bau aroma sebenar yang anda uji, tunggu sehingga ia telah kering pada kulit anda sebelum menghidu. Aroma pertama yang anda hidu sebaik sahaja wangian disembur adalah di kulit teratas, yang akan hilang selepas beberapa minit.

botol pewangi

11. Buangkan pewangi anda bila sudah terlalu lama. Dari masa ke masa, pewangi boleh menjadi basi. Jadi apabila hidung anda mendapat sedikit guncangan yang memberitahu anda sesuatu yang tidak betul, buangkannya dan beli yang baru. Elakkan godaan untuk memakai minyak wangi lama kerana anda belinya dengan mahal atau seseorang yang istimewa memberikannya kepada anda.

12. Mengelakkan sembur pewangi ke atas pakaian anda. Sesetengah ramuan dalam minyak wangi seperti cologne atau semburan badan boleh menimbulkan spotting atau pelunturan pada kain tertentu. Ia juga tidak boleh dibasuh apabila anda membasuh pakaian anda. Dan bau pewangi itu mungkin bertentangan dengan deterjen anda dan boleh merosakkan pakaian anda yang mahal itu.

13. Jika anda mahu pewangi anda bertahan untuk masa yang lebih lama, elakkan untuk simpannya di bilik mandi atau tempat-tempat yang panas dan lembap. Haba, cahaya, dan kelembapan akan memecah minyak wangi dan mengurangkan kualiti wangian. Sebaliknya,

Cara yang baik untuk simpan pewangi adalah di tempat yang sejuk, kering seperti di dalam bilik tidur dan pastikan ia jauh dari tingkap.

14. Buat aroma tersendiri anda dengan membalut wangian. Semburkan beberapa penafsir wangian dengan minyak dan pewangi yang berbeza dan hidu mereka pada masa yang sama untuk mengetahui sama ada mereka saling melengkapi.

Sebaik sahaja anda mendapati satu kombinasi yang anda suka, boleh anda terus cuba pada kulit anda. Sembur aroma yang lebih kuat terlebih dahulu dan kemudian sembur dengan pewangi yang lebih ringan sehingga haruman pertama tidak meliputi haruman yang kedua.

15. Balut satu bar sabun wangi dalam lapisan tisu nipis dan letakkan di dalam laci bersama dengan pakaian anda untuk memberi mereka bau yang wangi dan segar.

16. Sembur minyak wangi pada rambut anda juga merupakan idea yang bagus untuk mendapatkan kesan jangka panjang dari aroma anda. Tetapi anda perlu berhati-hati jika anda memakai minyak wangi pada badan atau rambut anda dalam musim yang panas dan lembap.

Dalam cuaca yang panasa, jika anda berpeluh, maka minyak semulajadi yang diproses dari kulit anda akan menghancurkan bau minyak wangi dengan lebih cepat.

Baca juga: Pondan Itu Ciptaan Tuhan Atau Ciptaan Manusia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *