Web
Analytics

10 Panduan Merangsang Pemikiran Positif


Dalam istilah biasanya pemikiran positif ialah berprasangka baik kepada apa-apa sahaja. Pendek kata setiap kejadian ada hikmahnya. Tak kira kita bersangka baik kepada diri sendiri, orang lain, kehidupan sekeliling. Paling penting sekali kepada Allah SWT.

Setiap hari kita bercakap dengan diri sendiri tanpa disedari atau tidak. Itu dinamakan monolog. Setiap percakapan itu akan dirakam bawah minda bawah sedar. Percakapan positif akan masuk dalam benak fikiran secara positif. Begitu juga sebaliknya. Wajar sekali kita bermonolog dengan input-input positif.

kekal positif

1. Perbanyakkan doa

Inilah senjata orang mukmin dan ia boleh dicakapkan sebagai senjata yang paling ampuh. Lebih hebat dari apa jua senjata yang dicipta oleh manusia. Dengan berdoa yang baik-baik maka segala pemikiran positif akan menghapuskan pemikiran negatif.

Kalian boleh berdoa setiap masa dan di mana jua. Doa tak semestinya selepas solat walaupun pada waktu tersebut amat mustajab. Doakan supaya hati tenang. Doakan supaya pemikiran hebat. Doakan juga untuk main instgram boleh dapat duit.

2. Membaca skrip saranan minda

Ramai yang tahu kaedah ini. Ia adalah kaedah memasukkan skrip saranan minda supaya minda bawah dapat mengawal pemikiran sedar. Golongan pengamal para normal seperti dukun dan bomoh menggunakan jampi serapah sebagai skrip mereka.

Pakar hipnosis juga tidak ketingggalan menggunakan skrip saranan minda untuk membuat hipnosis kepada klien. Sebab itu jika kalian sukar nak mendapat pemikiran positif maka amalkan membaca skrip saranan minda.

3. Bergaul rapat dengan orang yang berjaya

Ciri-ciri utama orang berjaya ialah berfikiran positif. Mereka melihat sesuatu perkara dari sudut positif dan cuba minimum perkara negatif. Tutur kata mereka elok sahaja. Orang menyenangi mereka kerana mereka ada tabiat hebat.

Jadi jika ada orang nak berjaya dan ingin sentiasa hidup dalam keadaan positif maka berkawan lah dengan mereka. Golongan ini tidak tamak kepada realiti dunia, lambat laun kalian yang selalu bergaul dengan mereka terpalit dengan aura kejayaan.

4. Senyum selalu

Ia sudah terbukti secara saintifik bahawa jika anda selalu bersenyum, badan anda akan mengikuti dan anda akan mula merasa lebih baik dan selesa. Dengan bersenyum anda akan dapat kekal dalam keadaan yang positif. Dan dengan tetap positif anda akan mula mengubah hidup anda untuk jadi lebih baik.

5. Tetapkan matlamat

Ia menjadi sungguh susah untuk kekal positif apabila anda tidak mempunyai hala tuju dalam hidup anda. Jadi, perlulah anda menetapkan matlamat untuk membolehkan anda menjadi seorang yang positif.

Jika anda tidak suka menetapkan matlamat tahunan dan matlamat bulanan, boleh anda tetapkan matlamat mingguan. Sekurang-kurangnya anda akan tahu apa yang anda mahu lakukan setiap minggu. Melalui proses ini, ia akan membolehkan anda tetap fokus, santai, dan positif.

6. Selalu hidup pada masa kini

Apa yang anda lakukan esok dan apa yang anda lakukan hari yang lepas tidak penting. Apa yang penting adalah anda perlu kekal pada masa sekarang. Usah bimbang tentang semua perkara yang perlu dilakukan untuk minggu atau bulan depan.

Apa yang perlu anda fikirkan adalah apa yang patut anda buat untuk masa sekarang? Jika anda bertanya kepada diri sendiri soalan itu, anda akan mula berasa lebih baik dan jadi lebih positif.

7. Bersantai

Sekarang saya tahu anda mungkin berkata, “Bolehkah saya berehat bila saya rasa tertekan dan tidak terkawal?” Jawapannya adalah YA! Itu merupakan sebab anda perlu berehat dan ambil nafas dalam dan panjang.

Anda perlu sedar bahawa anda akan tidak pernah dapat kekal positif sehingga anda boleh duduk dan tenangkan hati anda. Untuk mencapai tujuan ini anda perlu mempunyai rehat yang mencukupi. Jadi, boleh anda ambil masa untuk bersantai dan bertambahkan tenaga positif!

8. Dapatkan inspirasi

Pada masa-masa seperti ini, latihan yang paling positif yang boleh anda lakukan adalah dengan memulakan pencarian inspirasi. Pergi ke mana-mana perpustakaan atau kedai buku, dan anda akan dapati beratus-ratus ilham yang memperincikan kehidupan dan misi mereka yang menghadapi kesukaran dan cabaran.

Kebanyakan daripada mereka pun pernah melalui masa di mana mereka mempunyai perbelanjaan yang ketat dan hilang pekerjaan, tetapi mereka tetap dapat melalui masa kesukaran mereka dan ini akan memberi ilham dan cara kepada anda sekiranya anda sedang dalam keadaan yang sama dengan mereka.

Segala-galanya berfungsi dalam kitaran. Kita anda mempunyai tahap yang tinggi dan rendah dalam kehidupan kita. Kitaran tersebut akhirnya akan melahirkan idea-idea baru, industri baru, dan cara-cara baru untuk membuat apa-apa dengan sumber yang kita ada.

Jadi, dari memberi tumpuan kepada perkara yang negatif, adalah lebih baik bagi kita gunakan kreativiti dan wawasan untuk mencari cara kekal positif dan mencapai sesuatu dalam kehidupan kita. Anda mungkin mendapati semangat yang akan membantu anda mendapatkan semua yang anda perlukan dalam kehidupan ini.

9. Menghadapi cabaran

Daripada melihat apa-apa yang menjadikan anda rasa negatif, satu tip untuk tetap positif adalah dengan memeluk negatif itu sebagai cabaran. Kehidupan memang tidak mudah, dan anda akan menjadi seorang yang senang diperdayakan jika anda percaya bahawa segala yang bernilai anda boleh dapatkannya dengan mudah.

Daripada menjauhkan diri dalam kasihan diri, tunjukkan kreativiti anda untuk mencari jalan mengatasi halangan yang ada di depan anda. Jangan anda biarkan halangan menghentikan dan mengalahkan anda. Kehidupan akan jadi sangat bosan sekiranya semua perkara adalah senang dan mudah dicapai.

10. Selalu rasa bersyukur

Jika apa yang disenaraikan di atas tidak dapat membantu anda, apa yang boleh anda buat ialah rasa bersyukur. Biar anda duduk dan lihat di sekeliling dengan benda yang anda miliki.

Anda perlu bersyukur kerana anda mungkin tidak mempunyai sesuatu yang terbaik sekarang tetapi melihat apa benda yang anda ada. Adakah anda mempunyai tempat untuk tidur? Adakah anda mempunyai makanan untuk makan? Adakah anda mempunyai pakaian? Adakah anda sihat, atau adakah anda mempunyai pilihan untuk menjadi sihat jika anda mahu? Adakah anda mempunyai kebebasan?

Saya selalu mengamalkan perasaan bersyukur setiap kali saya rasa kecewa dan putus asa. Ia amat membantu untuk mengubah fikiran saya dan saya akan jadi positif semula dalam masa yang singkat.

Kepentingan pemikiran positif dalam kehidupan tidak dapat disangkal dengan apa jua alasan negatif. Lebih-lebih kepada para usahawan yang berjuang mencipta kejayaan.

Saya amat percaya pemikiran positif adalah peneraju utama kepada semangat juang untuk berjaya.

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts