Web Analytics

Tips Memasak Sayuran Hijau

Sayur-sayuran hijau adalah salah satu sumber pemakanan yang sangat baik untuk keluarga. Kerana kandungan gizinya yang baik, maka kita harus selalu menghidangkan sayur-sayuran hijau. Nah bagaimana cara memasak sayur-sayuran hijau dengan baik?

masakan sayur

Apabila kita merebus sayur-sayuran hijau, terkadang warna sayuran akan berubah menjadi pucat, tentunya hal tersebut berpengaruh pada pandangan hidangan yang kita sajikan. Tak jarang warna sayuran yang pucat boleh berimbas pada menurunnya selera makan.

Maka dari itu diperlukan sebuah helah dalam memasak (merebus) sayur-sayuran hijau.

Di artikel ini, kita akan bahas tips khusus dalam memasak sayur-sayuran hijau, agar warna sayuran hijau tetap menarik walaupun sudah direbus.

Tips Dalam Masakan Sayuran Hijau

Terdapat satu teknik yang boleh berfungsi dengan baik yang akan menjadikan sayuran hijau tidak berubah jadi pucat selepas direbus. Dengan teknik ini kita boleh mengakali warna mod sayur hijau yang kita rebus. Seperti apa triknya?

Triknya adalah setelah kita merebus sayur-sayuran hijau tersebut, tuangkan air sejuk ke dalamnya dengan segera. Tujuan untuk membuat demikian adallah agar sayuran rebus tetap segar dan tak berubah warnanya. Nah setelah anda menuangkan air sejuk tadi, sila diamkan sayuran anda selama 15 minit.

Selepas 15 minit, sila tuangkan kembali air hangat ke sayuran guna menjaga kesegaran sayur-sayuran.

Jika semua proses sudah dilakukan, anda tinggal menghidangkan sayur-sayuran hijau tersebut. Kini mod sayur rebus anda akan tetap segar, tidak pucat dan warna semulajadinya akan tetap tampil menarik.

Bagaimana agar anak suka makan sayur hijau?

Terkadang sebahagian anak-anak kurang suka dengan sayur-sayuran hijau. Nah bagaimana penyelesaiannya?

Hal ini boleh diatasi dengan menghidangkan sayur-sayuran hijau tersebut dalam bentuk yang menarik. Sebagai contoh anda boleh membuat kreasi wajah dalam pinggan dari pelbagai sayur-sayuran yang ada. Tentunya gambaran wajah pada piring akan lebih menarik berbanding timbunan batang sayur-sayuran yang lembek.

Teknik pembentangan sayur hijau pun juga perlu diperhatikan. Terkadang anak suka dengan makanan yang tidak lembek, untuk itu jangan terlalu lama merebus sayur-sayuran anda. Pembentangan sayur dalam keadaan mentah juga boleh membantu agar sayur tidak jadi lembik.

Nah itulah beberapa tips pembentangan sayuran hijau di rumah. Memang diperlukan kreativiti dan kesabaran untuk menjadi ibu / bapak rumah tangga yang baik. Semoga artikel ini bermanfaat.

Memasak Tanpa Minyak

Jika anda ingin masak sayur tanpa pakai minyak, anda perlu mempunyai beberapa periuk yang tidak melekit supaya bahan makanan tidak lekat pada periuk. Jadi periuk yang anda beli mesti bermutu dan berkualiti tinggi.

Boleh juga anda beli hanya satu kuali tidak melekit yang berkualiti tinggi, seperti pan sauté klasik yang boleh digunakan untuk kebanyakan hidangan dan sayur-sayuran saut. Periuk jenis ini merupakan periuk yang paling baik untuk anda menyediakan masakan sayuran tanpa pakai sebarang minyak.

Kenapa Masak Tanpa Minyak?

Sesetengah minyak diiklankan sebagai makanan kesihatan yang diperbuat daripada minyak sawit organik. Tetapi minyak memang tidak sihat untuk sifatnya yang sedia ada. Bahkan minyak kelapa, minyak biji rami, atau minyak zaitun.

Minyak adalah lemak semata-mata (dengan semua nutrien lain dilucutkan) dan mengandungi lebih banyak kalori setiap gram daripada makanan lain. Boleh anda baca dengan selanjut mengenai subjek ini di sini.

Mengukus Sayur

Mengukus adalah cara yang paling mudah untuk memasak sayur tanpa minyak. Hanya anda perlu ingat supaya cuma taruh rempah pada akhir masa untuk sayur mengeluarkan rasa yang paling baik.

Tidak mempunyai alat pengukus? Boleh juga anda kukus sayur di dalam satu periuk rata. Masukkan sedikit air (atau sup sayur) untuk menutup bahagian bawah periuk dan mendidihkannya. Masukkan sayur dan tutup penutupnya dengan ketat. Masak selama 1 hingga 2 minit, keluarkan sayur itu dari periuk dan biarkan stim selama 4-5 minit. Tambah rempah dan anda boleh menikmati masakan sayur anda sekarang.

Apa bahan merupakan pengganti minyak yang baik?

Sekiranya anda mempunyai kesedaran kesihatan dan anda tidak ingin makan makanan yang mempunyai minyak, boleh anda pertimbangkan untuk memasak sayur-sayuran anda dengan pengganti minyak. Antara cara yang boleh anda pakai termasuk:

  • Kuah dan air adalah penggantian minyak yang paling biasa untuk masakan sayur di dapur. Tetapi anda juga boleh menggunakan jus buah-buahan dan juice sayur-sayuran.
  • Rempah-rempah boleh digunakan untuk menghasilkan rasa makanan yang sedap. Tambahkan rempah-rempah ke dalam air yang sedang mendidih untuk menjadikannya kuah bagi masakan sayur anda.
  • Gunakan sos epal tanpa gula atau pisang untuk menggantikan minyak dalam masakan sayur-sayuran. Mereka dapat menambah sedikit rasa manis dan banyak kelembapan atas sayur.
  • Rendaman buah-buahan kering juga berfungsi dengan baik dalam masakan dan mereka boleh menambah rasa manis untuk sayuran juga.

Artikel berkaitan:
Piramid makanan Malaysia: Makanan berkhasiat dan seimbang

Leave a Comment