Web
Analytics

Jenis Tape Untuk Kereta Dan Cara Menghilangkan Sisa Double Tape


Terdapat banyak jenis tape yang dipakai untuk kereta. Kita boleh senaraikan beberapa tape yang paling biasa digunakan di dunia automotif.

Masking Tape

masking tape

Masking tape direka untuk menutup dan melindungi permukaan kereta semasa mengecat dan membaiki. Ia tidak dicipta untuk membuat pembaikan atau sebagai penutup tetap. Sebenarnya, jika anda membiarkan maskiing tape lekat di permukaan buat masa terlalu lama, ia akan sukar diitanggalkan.

Electrical Tape

electrical tapes

Tape kereta yang paling biasa adalah tape elektrik. Tape jenis ini diperbuat dari PVC dan ia adalah sensitif terhadap tekanan. Ini bermaksud bila gunakan anda harus menekannya agar ia tetap melekat. Tape ini direka untuk melindungi sambungan elektrik dari dunia luar.

Double-sided Tape

3M Double-sided Foam Tape
3M Double-sided Foam Tape

Terdapat banyak kegunaan untuk double-sided tape termasuk melekatkan lambang dan aksesori. Terdapat banyak jenis yang boleh anda dapat di pasaran. Tape yang boleh dapat seperti cloth tape yang diperbuat dari kain yang dilapisi (sangat nipis) atau 3M foam tape yang terdapat dalam ketebalan yang berlainan. Kebanyakan kenderaan menggunakan foam tape untuk trim dan juga memasang panel badan.

Jika anda ingin tahu di mana ada jual double tape untuk 3M dan jenama lain, atau anda ingin tahu berapa harga yang dijual untuk tape-tape yang berlainan, boleh anda kunjungi laman Shopee ini.

Cara menghilangkan bekas double tape di dinding

Double tape menawarkan banyak kemudahan ketika anda memasang poster di dinding anda. Dengan menggunakan tape jenis ini, poster anda juga akan terpasang kuat di dinding anda. Namun, kekuatan ini akan menjadi masalah apabila anda perlu tanggalkannya dari dinding.

Double tape ini mungkin akan kuat melekat di dinding dan sukar ditanggalkan. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, jangan terlalu risau. Anda boleh mengikuti petunjuk ini untuk menanggalkan double tape dari dinding tanpa merosakkan cat atau papan dinding.

Sebelum menanggalkan double tape yang lekat, anda perlu menyediakan pisau dempul, pengering rambut, kain dan alat tanggal lekat. Alat-alat tersebut akan sangat berguna untuk membantu anda menanggalkan double tape dengan mudah. Pertama, anda boleh pakai pisau dempul.

Letakkan pisau di tepi double tape. Kemudian, cuba geserkannya di bawah tape itu dengan menggunakan sikit tenaga. Cuba gerakkan pisau dengan bersungguh-sungguh untuk mengelakkan mencabut cat atau papan dinding.

Berhenti menggeser pisau di bawah double tape jika anda merasa sukar. Ambil pengering rambut dan panaskan double tape dengan peranti ini. Anda boleh menggunakan haba antara tahap rendah dan tinggi. Kepanasan yang dikeluarkan dari pengering rambut ini akan melembutkan tape, jadi ia akan jadi lebih mudah untuk dikeluarkan selepas itu. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berhenti sesekali dan cuba menggeser pisau di bawah tape itu sekali lagi.

Sekarang, anda hanya perlu membersihkan sisa dan hilangkan gam double tape. Anda boleh menggunakan alat tanggal lekat untuk membersihkannya dengan sempurna. Sapukan penghilang pelekat pada kain dan lakukan sebatan yang berhati-hati dan lembut ke atas sisa double tape.

Sekarang, dinding anda bebas dari gam dan sisa yang melekat. Cubalah gunakan petua tersebut untuk membuang bekas double tape yang melekit di dinding anda dengan mudah, dan dinding anda akan jadi sangat bersih.

Cara hilangkan sisa double tape pada kereta

Sekiranya anda ada pakai double tape di kereta anda, anda mungkin menemui masalah di mana sisa double tape yang melekit akan tertinggal bila anda cuba untuk tanggalkan tape dari kereta anda. Jika anda mempunyai masalah macam ini, usah anda risau sangat, sekarang ada cara untuk anda membuang sisa double tape ini.

tanggal sisa double tape

Anda mungkin perlu mencuba dengan beberapa cara untuk menanggalkannya sepenuhnya. Ketabahan dan kesabaran adalah faktor utama untuk menghilangkan masalah ini dari kereta anda.

Menggosok dengan Alkohol

Sebelum anda pergi ke mana-mana kedai untuk membeli produk untuk menyelesaikan masalah kereta anda, cuba gunakan alkohol untuk gosoknya. Dalam kebanyakan kes, apabila guna alkohol pada badan kereta dengan kain lembut, ia akan dapat menanggalkan sisa dari double tape dengan sedikit gosokan. Ia tidak akan merosakkan cat pada badan kereta.

Pakai Sticker Remover

sticker remover

Sticker Remover telah lama terkenal ia berfungsi dengan baik untuk menanggalkan sisa-sisa tape tanpa banyak usaha yang diperlukan. Ramai orang yang pakainya untuk mengeluarkan sisa pita saluran dari badan kereta. Pelekat boleh dilepaskan dengan mudah dari tingkap atau badan kereta dengan sedikit penyemburan Sticker Remover ini. Ia juga boleh membuang bahan tampal yang tertinggal tetapi tidak akan menggaru tingkap dan badan kereta.

Apa yang perlu anda lakukan adalah keluarkan double tape yang melekit, semburkan secara merata dalam jarak 20-50cm dari pelekat. Setelah larutan menembus ke dalamnya, keluarkan sisa tape dengan perlahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts