Tips dan Cara Untuk Move On Yang Paling Berkesan

Adakah anda di tengah perpisahan dengan kasih sayang anda? Adakah anda baru berpisah dengan teman anda? Adakah anda ingin tahu bagaimana untuk move on untuk memulih diri dari kesakitan dan kekeliruan? Adakah anda ingin belajar cara untuk move on selepas perpisahan?

Jika jawapan anda adalah “Ya”, maka anda akan mahu teruskan untuk membaca artikel ini.

cara untuk move on

Anda memerlukan bantuan untuk move on selepas seorang gadis menyakitkan hati anda. Anda mengalami kesukaran untuk mengatasi perpisahan ini dan anda memerlukan bantuan. Anda perlu dapat meneruskan kehidupan anda dan dapat memulakan bab yang baru. Anda memerlukan bantuan untuk mengatasi semua kesedihan dan kekecewaan yang anda ada pada masa itu.

Cara-cara Untuk Move On Dari Crush

Jadi apakah petua yang boleh anda lakukan untuk move on selepas pemisahan dengan kekasih tanpa menyakitkan hati diri?

1. Berhenti Untuk Berkomukasi Lagi Dengannya

Untuk move on dari perpisahan sama ada dari suami, isteri, atau kekasih, beberapa hari pertama adalah sangat kritikal. Walaupun semua yang anda mahu lakukan ialah memanggilnya dan meminta dia untuk kembali ke dalam hidup anda, anda perlu menahan diri untuk melakukan sedemikian.

Ia adalah yang terbaik untuk memotong semua komunikasi dengannya supaya anda boleh betul-betul move on. Apabila anda bercakap dengannya, ia akan membuka semula luka anda dan anda tidak akan dapat melepaskannya kecuali anda berhenti bercakap dengannya. Memotong semua komunikasi dan menahankan keinginan untuk membuat panggilan kepadanya. Ini mungkin sukar dilakukan tetapi sangat diperlukan.

2. Terima Hakikat Bahawa Ini Sudah Jadi Kenyataan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah menerima perpisahan yang sudah jadi kenyataan. Apa yang saya maksudkan di sini ialah anda perlu memberitahu diri sendiri bahawa perpisahan ini berlaku atas sesuatu atau beberapa alasan.

Dan tidak kira anda tidak mahu ia berlaku dan berapa banyak anda berasa patah hati sekarang, anda tidak boleh merapatkan jari anda dan secara ajaib memulihkan hubungan ini semula dalam sekelip mata. Sebaliknya, hanya menumpukan perhatian pada hakikat bahawa hubungan itu sudah berakhir sekarang.

3. Anda Berhak Untuk Rasa Sedih

Adalah penting untuk anda menyedari bahawa ia adalah okay untuk anda rasa sedih atau kecewa. Jangan cuba mengelakkan atau mengebumikan perasaan sakit hati anda. Biarkan perasaan itu diluahkan sepenuhnya.

Apabila saya cakap meluahkan dengan sepenuhnya, saya bukan bermaksud anda perlu pergi ke luar dan menjerit kepada seluruh dunia bahawa anda sedang menderita atau sakit hati, tetapi mungkin anda mempunyai rakan rapat atau ahli keluarga yang anda boleh bercakap tentang perasaan anda.

Tentunya, mereka akan beri sokongan sepenuhnya kepada anda dengan mendengar cerita yang sakitkan hati anda. Jika anda tidak mempunyai sebarang kawan karib atau ahli keluarga yang boleh anda bercakap, boleh juga anda dapatkan sokongan dari seorang profesional jika perlu.

4. Tukar Berkunjungi Ke Tempat Lain

Anda mungkin mahu membuat perubahan lain pada hari ke hari di mana anda mungkin mengingatkan anda tentang bekas kekasih anda. Sebagai contoh, jika anda berdua menghabiskan banyak masa di tepi pantai, kedai kopi, atau taman, maka mungkin sudah tiba masanya untuk anda mencuba sesuatu yang baru buat sementara waktu. Anda tidak mahu nongkrong di mana-mana sahaja yang mungkin juga mengingatkan anda tentang masa yang anda pernah bersama dengan bekas kekasih anda.

5. Jangan Jumpa Balik Bekas Kasih Anda

Kadang-kadang anda terlepas mantan sehingga anda hanya mahu melihat atau mendengar suara bekas kekasih kerana anda ingat berbuat demikian akan dapat melegakan rasa sakit hati anda.

Tetapi sebenarnya, anda hanya akan memanjangkan kesakitan jika anda tidak dapat menjauhkan diri daripada bekas kekasih. Anda enggan menerima perpisahan dan hakikat bahawa semua ni sudah berakhir dan sebaliknya anda memilih untuk memegang semua ni. Anda tidak akan dapat move on dari perpisahan jika anda tidak boleh menerima bahawa ia sudah berakhir.

Jadi, jangan anda cuba untuk pergi ke rumah atau tempat kerja bekas kekasih untuk jumpanya. Anda mesti kawal diri untuk melakukan ini.

6. Jangan Berkawan Dengan Bekas Kekasih Anda

Anda perlu jauhi dir dari bekas kekasih anda untuk seketika. Menjadi kawan dengan bekas anda mungkin tidak begitu baik kerana ia bermakna anda masih akan bertemu dan bercakap dengannya.

Apabila anda masih rindu dengan bekas kekasih anda, terus bertemu dengannya mungkin mencetuskan kenangan yang hanya akan membuatkan anda kehilangan lebih banyak lagi dan menginginkannya kembali kepada mu. Jika anda tidak bersedia untuk bertemu dengan bekas kekasih atau bercakap dengannya, maka jangan paksa anda untuk melakukannya.

7. Menangis Jika Perlu

Anda perlu bersedih jika anda mahu move on selepas ni. Emosi negatif hanya akan menahan anda. Kemarahan, tidak selesa, dan kemurungan hanya akan membina jika anda mengebumikannya. Emosi akan muncul tidak kira betapa mendalam anda telah mengebumikan mereka.

Ini merupakan sebab mengapa menekan perasaan di dalam hati anda bukan satu cara yang baik. Jika anda ingin mengatasi emosi negatif anda dan mempunyai fikiran yang jelas lepas tu, maka anda perlu memberi diri masa untuk bersedih. Biar menangis dengan sekuat-kuatnya jika perlu.

8. Berhenti Berfikir Tentang Masa Yang Merdu

Jika anda hanya berfikir tentang masa yang baik yang anda ada dengan bekas kekasih anda, maka anda akan terus merindui dia. Kesakitan dan kesepian tidak akan hilang kerana semua yang anda boleh fikirkan adalah kenangan bahagia.

Jika anda mahu move on, anda perlu memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang akan membuat anda berpegang kepada keputusan anda. Mungkin anda dan bekas kekasih anda selalu bergaruh sepanjang masa atau anda tidak memberi masa yang mencukupi untuk berteman dengannya. Boleh anda tumpukan perhatian pada perkara seperti ini supaya anda tidak akan tergoda untuk membuat panggilan lagi kepada bekas kekasih anda dan minta dia untuk menjanakan hubungan satu kali lagi.

9. Selesaikan Hutang atau Janjian Yang Anda Buat

Sekiranya anda berhutang kepada bekas kekasih anda atau anda ada buat janji-janji kepadanya, anda perlu selesaikanya dengan serta-merta. Anda tidak dapat move on jika anda mempunyai rasa bahawa anda dilecehkan.

10. Dapatkan Hobi Baru

Boleh anda ambil hobi baru yang akan membuatkan anda sibuk dan tidak ada masa untuk fikir tentang bekas kekasih anda. Pada masa yang sama, anda mungkin akan bertemu dengan orang baru yang mungkin mempunyai potensi untuk menjadi kekasih baru yang lebih baik daripada bekas kekasih anda.

11. Jangan Seksa Diri

Jangan menyeksa diri anda dengan masa lalu. Maafkan kesemuaan yang sudah berlaku dan move on untuk meninggalkan semua perkara yang tidak gembira yang sudah lalu. Sekiranya pilihan anda adalah untuk berpisah, maka berdamai dengan diri anda dan bekas kekasih anda.

Memikirkan cara untuk move on dari hati yang pecah mungkin merupakan satu tugas yang menakutkan dan susah untuk dicapai. Walaupun tidak ada cara sihir yang nyata untuk membuat kesakitan hati anda hilang dengan segera, tetapi jika anda dapat kawal dan uruskannya dengan baik, lepas beberapa tahun dan anda pandang balik, anda akan rasa ini memang bukan satu perkara yang sungguh besar dalam kehidupan anda.

Mudah-mudahan, anda juga akan belajar sesuatu dari hubungan yang gagal supaya anda menjadi seorang yang lebih sempurna dan bersedia untuk mendapatkan kekasih di masa depan yang boleh bersama dengan anda seumur hidup.

Baca juga: 10 sikap suami yang tidak digemari oleh isteri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *