Pelbagai Kegunaan Untuk Reben Yang Boleh Anda Dapati

Secara tradisinya, reben yang berwarna-warni digunakan sebagai aksesori rambut untuk gadis-gadis remaja. Tetapi pada hari ini, kegunaannya telah diperluaskan dan boleh digunakan untuk pelbagai tujuan yang lain.

Walaupun reben masih boleh digunakan untuk mengikat rambut, tetapi ianya telah diubah suai untuk dipadankan dengan aksesori rambut supaya aksesori tersebut yang mengandunginya boleh diterima pakai oleh semua gadis yang tidak mengira usia. Ia juga boleh dilipat dengan pelbagai bentuk dan diikat pada rambut untuk mendapat stail rambut yang unik.

Reben Berwarna-warni Untuk Pembungkusan

Reben boleh digunakan untuk apa jua jenis pembungkusan yang anda hendak lakukan. Sama ada anda ingin membalut hadiah untuk parti harijadi yang anda bakal hadiri atau anda merupakan pemilik kedai hadiah yang selalu membalut hadiah yang dijual, ianya merupakan alat yang paling berguna.

Ia berfungsi sebagai sentuhan terakhir yang menyerikan hadiah yang dibalut. Penambahannya ke atas hadiah yang dibungkus, akan memberi satu pandangan  yang cantik ke atas hadiah tersebut.

Reben Berwarna-warni Untuk Projek Kraftangan

Kerap kali, ramai yang menggunakan reben untuk projek kraftangan. Ini disebabkan kepelbagaian warna senang didapati. Fungsi utama reben ialah untuk memperindahkan sesuatu barangan. Contohnya, ramai yang menjahit reben di pakaian dan selimut.

Selain itu, pengantin baru juga suka menggunakannya untuk membuat bola pomander atau bola bunga semasa majlis perkahwinan.
pomander material lace organza satin

Kraftangan pomander yang dibuat dengan reben satin, reben organza dan reben lace.

Untuk Majlis Perkahwinan Atau Parti
Reben boleh menambah sentuhan cantik ke atas majlis anda. Contohnya untuk majlis dalam dewan, anda boleh menggantung reben yang berwarna-warni di ceiling bumbung untuk menceriakan suasasa.

Sebaliknya untuk majlis yang menggunakan tema outdoor, anda boleh menggantungnya di atas ranting-ranting kayu dan membiarkannya berterbangan mengikut tuipan angin.

Simbolik Untuk Badan-badan Amal Antarabangsa
Reben yang berwarna-warni juga digunakan oleh pelbagai pertubuhan-pertubuhan amal untuk mempromosikan pertubuhan tersebut. Ia sebenarnya dikenali seluruh dunia sebagai simbolik badan kebajikan.

Contohnya www.pinkribbon.org merupakan badan kebajikan yang ditubuhkan untuk memberi sokongan kepada para pengidap kanser payu dara. Badan kebajikan tersebut telah menggunakan reben satin berwarna merah jambu sebagai logonya.

Kegunaan Biasa Dalam Kehidupan Seharian
Dalam kehidupan harian, anda boleh menggunakan reben untuk mengikat barang. Contohnya, untuk mengelak puting bayi terjatuh, anda boleh mengikat puting tersebut dengan reben dan diikat pada tali pinggang pakaian bayi. Bagi suri rumahtangga pula, tirai tingkap dan pintu boleh juga diikat dengan menggunakannya.

Reben berwarna-warni boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Dengan kepelbagaian warna dan saiz, anda boleh menggunakannya untuk apa saja jua tujuan yang terlintas di dalam fikiran anda.

Beberapa Cara untuk Membuat Cekak Rambut dengan Reben

Salah satu trend terbaru yang kita lihat pada hari ini ialah memakai cekak rambut. Ia adalah aksesori yang sesuai dan senang untuk sepadan dengan apa-apa pakaian. Ia juga merupakan gaya rambut yang baik untuk gadis-gadis muda. Anda juga boleh membuat cekak rambut sendiri dengan mengikuti beberapa langkah yang mudah.

hair clip
hair clip

Langkah-langkah untuk Membuat Cekak Rambut Sendiri

1. Langkah pertama tentang bagaimana untuk membuat cekak rambut untuk gadis ialah dapatkan reben yang panjang dan beberapa manik untuk hiasan.

2. Langkah kedua adalah gluing manik pada haluan.

Langkah-langkah untuk Membuat Felt Cekak Rambut

1. Langkah pertama tentang bagaimana untuk membuat cekak rambut daripada felt cloth adalah anda kena menyediakan bahan-bahan seperti reben, band rambut, gam dan barrette.

2. Langkah kedua ialah mengikat felt cloth untuk membuat bow. Untuk membuat pony bow anda kena mengumpul rambut di bahagian tengah riben dan membuat satu simpulan supaya ia akan tinggal di tempat tanpa dilepaskan.

3. Langkah ketiga mengenai bagaimana untuk membuat cekak rambut daripada felt cloth yang mewujudkan gelung berganda. Anda boleh menyeberang satu gelung di atas satu sama lain dan kemudian terus dengan menarik ia sehingga ia sampai ke atas dengan memasukkan ia ke lubang yang sedia adaa. Anda kena memastikan bahawa hujungnya lurus.

Bagaimana Membuat Cekak Rambut Yang Kerinting

1. Langkah pertama ialah mengumpul warna reben yang berbeza yang anda mahu pakai. Anda perlu mempunyai reben dengan tiga milimeter panjang. Anda boleh menggunakan reben yang lebih panjang untuk perempuan yang lebih tua.

2. Langkah kedua ialah pakai kayu penetap yang diperbuat daripada kayu. Kayu penetap nipis akan mewujudkan keriting yang lebih kecil manakala kayu penetap tebal akan mewujudkan keriting yang lebih besar.

3. Langkah seterusnya membungkus reben pada paku dinding. Ketatkannya dengan menggunakan pin rambut. Kemudian menggunakan beberapa kayu penetap supaya anda boleh bekerja dengan lebih cepat. Letakkan kayu penetap di dalam lembaran penaik dan memanaskannya di dalam ketuhar anda untuk 200 darjah supaya ia akan dihangatkan sekurang-kurangnya 20 minit.

4. Langkah keempat mengeluarkan reben dari kayu penetap dan memotong ia ke 4 inci untuk setiap riben.

5. Langkah kelima mengambil band elastik dan mengikat mereka di sekitar tiga keping reben dan ketatkan mereka untuk menjadi satu simpulan. Dapatkan glue gun dan meletakkan gam di atasnya supaya ia tidak akan ikat satu sama lain.

6. Teruskan dengan langkah kelima sehingga anda mempunyai sepuluh haluan pada jalur elastik anda. Anda kemudiannya boleh membuat cekak rambut dengan meletakkan reben anda pada garis rambut dan mengikat di sisi knot itu.

Kraf Tangan di Malaysia

kraf Malaysia

Apabila anda ingin membuat satu projek dengan perlu memakai kraf tangan untuk membuatkan sesuatu hadiah yang istimewa, sudah pasti anda perlukan barangan reben yang mempunyai reka bentuk dan juga warna yang berlainan.

Ia adalah menakjubkan hari ini dengan pelbagai reben yang boleh didapati di kedai-kedai seni dan kraf di Malaysia untuk membuat kraf tangan anda.

Tetapi kenalah anda sedari bahawa kedai bukan satu-satunya tempat yang anda boleh mendapatkan bahan-bahan tersebut. Reben boleh dibuat untuk menjadikan kraf tangan dengan bahan rapuh yang kukuh.

Dengan menggunakan kreativiti dan cara-cara untuk anda kumpul, lampir, dan hias dengan barangan kraf anda, reben yang disediakan dah tentu boleh bertambah kecantikan biarpun di apa-apa material sahaja seperti medallions, pingat, kotak, tin dan sebagainya.

Kraf Malaysia Semakin Berkembang

reben satin

Terdapat banyak kraf Malaysia yang telah dipaparkan di laman masing-masing. Hasil kraf tangan yang dibuat oleh penduduk Malaysia jugak mempunyai kualiti yang setanding dengan negara lain.

Ada juga gambar produk kraf tangan online yang kelihatan bagus dan cantik, tapi bukan senangnya untuk kami menyedari dengan reka bentuk dan juga warna palette yang dipakai untuk menjadikan barangan itu.

Dengan merujuk kepada kraf tangan orang lain, kami boleh mendapat banyak idea, bahan-bahan dan reben yang dipakai untuk membuatnya.

Reben Memainkan Peranan Yang Penting Dalam Kraf Tangan

Kami memang ghairah tentang reben dan ingin berkongsi reben idea yang kami pakai dengan anda. Pelbagai reben yang dibekalkan adalah amat sesuai untuk membuat kraf tangan anda.

Reben kini adalah sesuatu bahan yang mesti disediakan untuk semua jenis kraf. Sama ada projek anda memerlukan satin, sutera, grosgrain, organza atau polka-dot, kami mempunyai kesemuaan reben tu! Banyak warna dan saiz yang boleh anda dapat

Perlukan sedikit inspirasi reben, kunjungilah laman kami dan anda akan mendapati maklumat yang berbaloi masa anda.

Artikel berkaitan:
Kraf Tangan di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *