Petua Cara Dapatkan Anak Lelaki Atau Perempuan

Bagaimana nak dapatkan anak perempuan dan cara nak dapatkan anak lelaki? Baik aku mulakan dengan ni: Dalam hidup ni ada benda yang kita sendiri yang jadi penentu, sebagai contoh cara kita berbelanja, setinggi mana pelajaran kita dan apa yang kita bakal makan malam nanti.

Tetapi ada element yang di luar ketentuan yang mampu kita cipta, sebagai contoh bila akan hujan dan bila pokok akan tumbang. Inilah yang boleh dikaitkan dengan takdir. Jadi, penentuan untuk lahirkan seorang anak lelaki atau perempuan juga lebih kepada persoalan takdir.

anak lelaki

Apapun tetap ada juga tips-tips dan entry yang saya baca dan dengar, ada antara yang melibatkan pemakanan, ada yang melibatkan posisi semasa tidur (suami tidur sebelah kiri atau kanan katil) dan juga posisi ketika melakukan hubungan seks. Cara naik katil pun ada juga, memang banyaklah yang mengarut. Di sini saya nak kongsi bersama anda tentang tips yang saya pernah baca pasal pemakanan yang boleh mempengaruhi jantina.

Sekiranya anda ingin dapatkan anak lelaki:

1.  Makanan dan Minuman

Amalkan pemakanan seorang lelaki seperti makan daging tak kiralah daging lembu, daging kambing, atau daging rusa. Minum minuman bersoda macam coke dan pepsi. Petua ini perlu diamalkan oleh kedua-dua suami dan isteri.

2. Posisi Seks Yang Terbaik

Dr Shettles percaya penembusan yang mendalam adalah penting untuk memberi sperma anak lelaki sebagai permulaan.

Dengan sedikit perbezaan untuk pengangkutan, sperma lelaki akan dapat berenang dengan lebih cepat daripada sperma perempuan untuk pertama mencapai ke telur.

Kaedah Shettles menyatakan bahawa untuk meningkatkan peluang untuk melahirkan seorang anak lelaki, anda sepatutnya melakukan seks dalam posisi yang membolehkan penembusan yang mendalam.

3. Suami perlu elakkan merokok

Penyelidikan saintifik telah mengesahkan bahawa merokok boleh mengurangkan jumlah bilangan sperma lelaki. Untuk mendapatkan anak lelaki, seorang suami perlu mempunyai sperma yang tahan lasak.

Sekiranya suami seorang perokok, peluang untuk mereka dapat anak lelaki akan dikurangkan. Oleh itu, jika anda ingin untuk dapatkan anak lelaki, lebih baik suami perlu berhenti merokok.

4. Lahir Anak Semasa Pasangan Masih Muda

Lelaki muda biasanya mempunyai jumlah sel sperma yang lebih tinggi. Dengan ini ia dapat meningkatkan peluang untuk sel sperma lelaki mencapai telur.

Manakala wanita muda mempunyai cairan serviks yang berkualiti tinggi, beralkali, yang juga boleh meningkatkan peluang untuk melahirkan anak lelaki.

5. Elakkan Ada Hubungan Seks Sebelum Ovulasi

Sekiranya anda benar-benar mahukan seorang anak lelaki, maka anda perlu elakkan menjalani hubungan seks dengan isteri anda beberapa hari sebelum ovulasi, atau sebaik sahaja lendir serviks subur muncul.

Jika anda ada hubungan seks sebelum ovulasi, terdapat kemungkinan besar anda akan hamilkan seorang anak perempuan.

Sekiranya anda ingin dapatkan anak perempuan:

1. Pemakanan

Amalkan pemakanan seorang perempuan macam makan coklat, gula-gula kapas, minum jus buahan yang manis seperti epal merah dan carrot.  Ini juga kedua-dua suami dan isteri kena amalkan.

2. Tiada Orgasme

Mengelakkan orgasme mungkin menjadi kunci untuk hamil seorang bayi perempuan, menurut beberapa pakar jantina.

Orgasme wanita melepaskan rembesan alkali yang dapat membantu sperma lelaki untuk bertahan lebih lama, dengan mewujudkan persekitaran yang kurang bermusuhan.

Tanpa rembesan ini, sperma lelaki mungkin lebih sukar untuk bertahan hidup, dan kurang mendapat peluang untuk mencapai telur.

3. Kurangkan Pengambilan Garam

Sekiranya anda nak mempertingkatkan peluang untuk lahirkan anak perempuan, anda perlu mengamalkan pemakanan yang kurang dengan garam.

Penyelidikan baru-baru ini mendapati pemakanan yang tinggi dalam natrium dan potassium lebih cenderung kepada sperma lelaki.

Oleh itu, anda perlu kurangkan makan daging garam, zaitun, keju biru dan makanan yang diproses semasa anda hamil. Anda juga harus menyekat jumlah garam yang digunakan semasa memasak.

4. Makan Lebih Makanan Pencuci Mulut

Penyelidik Amerika mendapati bahawa makanan boleh mengayunkan sistem pembiakan wanita melalui tindakan hormon untuk membuat embrio jantina tertentu mempunyai kebolehan yang kuat.

Oleh itu, kandungan gula dan lemak dalam pemakanan ibu yang mengandung mempunyai kesan tertentu terhadap jantina janin. Jika anda suka makan makanan pencuci mulut, anda akan lebih cenderung untuk mengandung seorang anak perempuan.

5. Pembedahan sperma

Teknik pemilihan jantina ini melibatkan pemisahan sperma (X-sperma) yang menghasilkan sperma dari sperma lelaki (Y-sperma) di dalam makmal dan sama ada memasukkan sperma jantina yang diingini ke rahim ibu yang hamil melalui inseminasi intrauterin (IUI ) atau menggunakan sperma yang dipilih untuk menyuburkan telur dalam vitro.

Semua Ni Bukan Semestinya

Ahahaha, macam tidak masuk akal ini, saya tidak dapat bayangkan bayi makan daging kambing hanya demi kepentingan dan tujuan yang untuk dapat lahirkan anak lelaki.

Hakikatnya, tidak ada tindakan sedemikian yang boleh kita pakaikan untuk menentukan sama ada kita nak anak lelaki atau anak perempuan.

Kadang-kadang ia lebih cenderung kepada pengaruh genetic, dan kadang ada juga tak boleh dikaitkan langsung. Terdapat juga di mana satu pasangan suami isteri tu adik beradik ramai lelaki, tapi mereka dapat anak perempuan pula.

Memang ada keluarga tu yang perempuan sahaja dan ada juga yang anak ke 13 barulah dapat anak lelaki. Selamatlah abah saya anak ke-4 sudah dapat saya anak lelaki, untuk anak pertama sampai ke-3 tu memang saya dapat perempuan. Di sinilah element takdir dan ketentuan Allah prevail. Apapun hargailah setiap anak yang kita dapat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *