Perancang Roadshow Yang Berkesan

Ambil langkah untuk mengadakan roadshow adalah strategi pemasaran peristiwa yang sangat berkesan untuk menunjukkan produk terus kepada orang – terutamanya bagi syarikat kecil dan pertengahan. Anda mungkin perlukan perancang roadshow(roadshow planner) yang pengalaman untuk membuat semua cadangan dan penyediaan bagi meningkatkan kejayaan dalam sesuatu acara. Di bawah merupakan 12 tips yang boleh anda ikuti untuk memastikan pelaburan anda benar-benar berbaloi:

1. Menghebohkan perancangan mengenai “tetamu kehormatan” anda yang akan menghadiri ke roadshow anda.

Kunci kepada pertunjukan jalan yang berjaya adalah untuk mewujudkan keajaiban di sekitar ketibaan syarikat anda. Jadi pastikan semua orang tahu VIP syarikat anda (seperti CEO anda) adalah amat berkesan. Beberapa minggu sebelum setiap perhentian bandar, dorong pasukan jualan anda untuk menghebohkan kepada semua bahawa VIP akan datang ke bandar, dan ini adalah kesempatan terhad untuk mereka saksi VIP tu.”

perancang roadshow
perancang roadshow

2. Pilih lokasi yang mempunyai orang ramai.

Jangan berhemat dengan pilihan lokasi. Ia sememangnya bernilai untuk tambahan RM20 – RM30 bagi setiap orang untuk memastikan makanan, minuman dan pengalaman mereka. Dan lokasi merupakan satu sebab yang akan dipertimbangan oleh pelanggan sama ada mereka akan menghadiri atau tidak. Pengalaman adalah segalanya. Jika tempat anda tidak menggembirakan tetamu anda, sama juga syarikat atau produk anda tidak akan mereka hargai.

3. Buat acara lebih besar daripada anda.

Tiada sesiapa yang mahu pergi ke satu roadshow dan mendengar persembahan PowerPoint mengenai produk anda. Jadi anda perlu fikirkan tentang apa yang akan menggembirakan tetamu anda. Mendidik mereka. Tunjukkan idea-idea baru kepada mereka. Sambungkan mereka dengan orang yang berfikiran sama. Adalah dinasihati jangan meletakkan produk di depan atau tengah pusat pameran. Sebab keramaian pengunjung tidak akan masuk ke roadshow anda juga disusun sedemikian. Tahu di mana produk anda sesuai dengan pasaran, dan reka bentuk acara di sekitar tema, idea atau perdebatan yang paling relevan dan menarik dalam industri anda.

4. Memaksimumkan masa kehadiran muka anda semasa anda berada di pameran roadshow.

Apa kata jika prospek utama anda tidak dapat menghadiri acara pameran anda? Tiada masalah. Cari masa untuk membawa mereka keluar untuk makan dan minum semasa anda berada di bandar. Sediakan pasukan anda di kedai kopi dan berkunjung ke sana. Rancang ke depan dan buat semua perhentian. Ini sebab seseorang tidak dapat menghadiri acara anda tidak bererti mereka tidak berminat dengan apa yang anda tawarkan. Jangan teragak-agak untuk membuat sebahagian besar masa anda berada di bandar.

5. Memperentasikan pasukan jualan anda.

Bagaimanakah anda mendapatkan peserta yang berkualiti untuk RSVP ke acara anda? Memperentasikan pasukan anda untuk mendapatkannya. Berikut adalah sistem ganjaran yang boleh anda cuba: Mencabar pasukan anda untuk mendapatkan pesanan jualan untuk jumlah tertentu. katakan RM200,000 dan jika mereka berjaya, setiap orang akan dapat wang tunai RM1,000. Sebab jika anda memberi mereka insentif di depan, mereka akan mempunyai lebih banyak kuasa untuk melanda diri mereka dari taman di setiap perhentian bandar.

6. Dapatkan tetamu terbaik anda untuk menyebarkan nama syarikat anda.

Bagaimanakah anda mendapat RSVP anda untuk hadir ke roadshow anda? Pertama, kenalpastikan beberapa orang berpengaruh yang dijamin akan datang, dan kemudiannya mendorong mereka untuk melakukan salah satu daripada dua perkara: (a) Bawa +1 yang berpengaruh dengan mereka, dan (b) dapatkannya secara terbuka untuk menyatakan bahawa mereka akan berada di sana. Ini adalah sebab tetamu pintar mempunyai kawan pintar, dan jika mereka Tweet atau Pos atau Pin tentang acara anda, mereka akan benar-benar datang.

7. Tahu matlamat “perasaan” anda.

Kita semua tahu ini tetapi anda perlu mendengarnya sekali lagi: apabila pelanggan hadir ke sesuatu acara, mereka tidak dapat ingat butiran tetapi mereka akan ingat bagaimana perasaan mereka. Jadi semasa anda merancang pameran jalan anda, tanyalah diri anda: “Apa perasaan yang saya mahu membangkitkan?” Jika anda mahu tetamu anda berasa seperti mereka sebahagian daripada sesuatu yang eksklusif, maka anda perlu memastikan segala-galanya mencerminkannya, dari jemputan ke foto acara. Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada matlamat “perasaan” pelanggan, anda boleh menyelenggarakan satu acara yang tidak diingini.

8. Ketahuilah bahawa acara yang paling penting adalah acara seterusnya.

Pastikan untuk mengumpul data acara yang akan memaklumkan roadshow anda seterusnya. Sebagai contoh: Hantar e-mel terima kasih kepada pelanggan selepas roadshow diadakan, dan perhatikan metrik tersebut. Ini adalah sebab orang-orang yang menerima e-mel terima kasih boleh jadi orang yang membantu menyebarkan acara anda seterusnya di bandar itu.

9. Buat pendedahan.

Sekiranya syarikat anda beribu pejabat di Kuala Lumpur, roadshow merupakan satu cara terbaik untuk menunjukkan bahawa anda bukan hanya sebuah syarikat yang terletak di Kuala Lumpur sahaja.

10. Jadikannya satu acara tempatan.

Ketahui adat istiadat tempatan! Mungkin orang di sesuatu tempat tidak suka bangun awal, jadi anda perlu mengelakkan untuk memberi voucher sarapan di tempat itu

Jadi jika anda tidak kenal dengan sesuatu bandar, jangan membuat sebarangan andaian. Berhubung dengan penduduk tempatan dalam rangkaian anda dan gali semua maklumat tentang tempat itu.

11. Jangan hanya bawa pakaian.

Acara hebat berkembang dengan kepelbagaian. Tetamu anda bukan datang untuk bertemu dengan sales person saja. Mereka berada di sana untuk berjumpa perancang anda. Jurutera anda. Tuntutan akaun anda. Berikan mereka pandangan yang baik tentang siapa syarikat anda sebenarnya. Ini jauh lebih menarik daripada cuma terus berkata kesemuaan tentang produk sahaja.

12. Nametags adalah sangat penting.

Nametags adalah satu alat yang terbaik untuk pelanggan mengenal nama syarikat anda. Anda perlu mempunyai design yang mudah tentang nametag. Apa yang diperlukan dalam satu nametag cuma nama dan syarikat. Sambungkannya dengan lanyard dan beli pemegang nametag yang mempunyai klip. Nametag akan membantu orang di seberang anda mengumpul sedikit data yang mereka perlukan untuk memulakan perbualan.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *