Tips Pandu Untuk Pemandu Warga Emas

Penuaan adalah sebahagian dari proses kehidupan bagi semua manusia. Ia tidak dapat dielakkan bahawa apabila kita berusia, tubuh kita mengalami perubahan yang membuat perkara-perkara yang dahulunya begitu mudah bagi kita, kini sukar sedikit.

Penyesuaian Perlu Dibuat

Memandu adalah salah satu kemahiran di mana kita perlu membuat beberapa penyesuaian apabila kita semakin tua. Walau bagaimanapun, dengan menyedari perubahan ini dan bertindak balas sewajarnya melalui amalan memandu yang selamat.

Kita boleh yakin bahawa kita akan kekal jadi pemandu yang boleh memandu dengan selamat walaupun kita sudah melepasi 60 tahun. Berikut adalah beberapa perubahan yang paling penting di dalam badan yang menjejaskan keupayaan memandu anda.

pemandu warga emas
pemandu warga emas

Apa Yang Menjejas Keupayaan Memandu

Sendi yang kaku boleh membawa kepada kesukaran untuk berjalan kaki dan pergerakan pedal dan dalam sesetengah kes. Kesukaran untuk memusingkan kepala anda ke belakang, lebih keras memusing stereng dan memijak pedal brek.

Jika anda merasakan perkara-perkara ini berlaku pada badan anda, maka adalah baik dinasihatkan untuk terus pergi berjumpa dengan doktor anda dan minta ubat yang boleh memberi anda untuk meringankan otot dan sakit sendi.

Dalam keadaan ini, ia pasti akan berfaedah jika anda memandu kereta dengan transmisi automatik, stering kuasa dan brek kuasa supaya anda tidak akan perlu berusaha sekuat tenaga fizikal yang banyak. Cuba untuk sentiasa bersenam untuk menjaga badan anda selalu berada dalam keadaan yang kuat dan fleksibel.

Masalah Penglihatan Semasa Memandu

Terdapat beberapa masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia seperti katarak, glaukoma dan degenerasi makular berkaitan dengan penuaan. Anda perlu membuat pemeriksaan dari masa ke masa untuk memastikan penglihatan anda tidak terjejas.

Walaupun anda mungkin tidak mempunyai penyakit-penyakit mata yang tertentu, ia tidak dapat dielakkan bahawa penglihatan anda akan berkurangan dan anda akan menghadapi masalah melihat pada waktu malam.Anda boleh menemui silau tambahan yang mengganggu dan tanda-tanda lalu lintas tidak boleh dicam begitu cepat.

Periksa Mata Dengan Kerap

Cara pertama untuk mengatasi masalah penglihatan ini adalah untuk mata anda diperiksa secara berkala. Tanya doktor anda jika anda mempunyai penyakit mata seperti katarak. Ia boleh diperbaiki dengan pembedahan.

Juga, pastikan kuasa kaca mata anda adalah betul dan dikemaskini dan tidak lupa untuk memakainya ketika memandu. Mengelakkan diri daripada memandu pada waktu malam jika ia sukar untuk anda melihat dalam gelap.

Penuaan juga menyebabkan masalah pendengaran timbul. Jika ini berlaku, anda mungkin tidak dapat membezakan bunyi horn, siren dan kebisingan dengan mudah. Bunyi adalah amaran dan jika anda tidak dapat mendengar dengan cepat, anda boleh meletakkan diri anda dan penumpang anda dalam bahaya.

Pendengaran Perlu Diperiksa Juga

Pertama, periksa pendengaran anda secara berkala. Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran mendengar, ia dengan mudah boleh dirawat oleh doktor anda. Ia juga boleh membantu jika anda menggunakan alat bantu pendengaran terutama ketika memandu.

Elakkan daripada memasang muzik kuat dan meminta penumpang anda merendahkan suara mereka supaya anda tidak akan terganggu dari bunyi yang tidak perlu.

Lain-lain Tips Yang Boleh Jadi Rujukan

Sekiranya anda ada ambil ubat, adalah baik untuk anda rujuk kepada doktor anda mengenai ubat-ubatan yang anda ambil dan juga keadaan kesihatan badan anda. Sesetengah ubat dan kesihatan boleh menjejaskan keupayaan anda untuk memandu dengan selamat. Bercakap dengan doktor anda untuk memastikan ia tiada konflik dengan ubat yang anda ambil.

Di samping itu, dapatkan tidur yang mencukupi juga amat penting. Anda perlu memastikan anda ada tidur dengan mencukupi dan mempunyai semangat untuk memandu. Ini akan membantu anda berjaga-jaga dan sedar semasa memandu.

Anda perlu jadi seorang pemandu yang selalu memandu dengan berhati-hati. Pemandu hari ini mempunyai banyak gangguan selain daripada radio. Telefon bimbit, GPS, pemain muzik digital dan banyak lagi membuat kesukaran seorang pemandu untuk menumpukan perhatian di jalan raya. Beri perhatian tambahan supaya anda boleh mengelakkan kemalangan seperti ini berlaku.

Akhir sekali, apabila anda berusia, masa tindak balas anda menjadi perlahan, anda dapat dengan mudah dikelirukan dan terganggu, dan rentang perhatian anda akan menjadi lebih singkat.

Beberapa penyesuaian perlu dibuat kepada amalan biasa memandu anda untuk menghadapi perubahan ini. Pertama, pastikan ada ruang yang mencukupi di antara anda dan kereta di hadapan. Jika anda merasa perlu untuk berhenti pada masa ini, brek awal. Seberapa banyak yang mungkin, elakkan memandu di tempat di mana lalu lintas yang tinggi.

Semoga beberapa tips ini membantu pembaca blog ini yang sudah memasuki kategori warga emas atau ibu bapa pembaca blog ini yang dalam kategori umur emas eloklah dimaklumkan kepada mereka.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *