Kemahiran Membuat Persembahan Atas Pentas

Saya pemalu orangnya.

Cit poodah.

Betul, saya pemalu orangnya. Cuma sekarang ni, tak berapa nak malu sangat la. haha.

Sebelum ini saya tak berani nak bercakap di halayak ramai. Lagi-lagi kalau ada perhimpunan yang ramai orang. Tahap keyakinan saya agak rendah sebelum ni. Dalam kelas diam, duduk rumah pun tak banyak cakap, dengan aweks dulu pun diam jugak. Ah! sudah laa. haha

presentation
presentation

Memang sukar sebenarnya nak membangkitkan rasa keyakinan dalam diri bila bercakap di depan orang ramai. Hati, fizikal dan mental perlu cekal dan fokus. Aku hingga saat ini pun, kadang kala ketar lulut bila nak bercakap di khalayak ramai. Ini gara-gara pagi tadi aku punya slot presentation untuk kajian projek semester akhir-ku. Alhamdulillah selesai untuk seketika. Tak la terror mana, tapi boleh la.

Untuk memberikan keyakinan pada diri untuk bercakap di depan orang ramai memerlukan banyak faktor. Berdasarkan pengalaman aku antaranya:

– Perlu banyak latihan dengan bercakap dalam skala kumpulan yang kecil. 3 orang, 8 orang, atau mungkin 2 orang itu memadai untuk membina keyakinan diri. Macam aku, aku bermula dengan menjadi seorang juru jual [ala-ala salesman gitu]. Bercakap dengan orang yang tak dikenali dan bercerita dengan sesuatu yang baru memang mencabar jiwa raga. Tapi alhamdulillah, itulah yang lebih memberi keyakinan pada diri untuk bercakap di depan orang.

– Bercakap depan cermin bukan latihan yang biasa aku buat. Tapi aku rasa itu antara latihan yang baik untuk dilakukan. So, aku tak nak komen banyak. Korang boleh cuba sendiri. 🙂

– Membuat kajian atau pembacaan awal sebelum sesuatu sesi perbincangan atau pembentangan. Ini membantu dalam membina keyakinan dalam melontarkan isi kandung perbincangan. Dengan membaca juga, sebutan dan intonasi dan perkataan akan terserap terus dalam minda dan ini membantu dalam proses berhujah di depan orang ramai.

Kawal pernafasan. Ini juga membantu dalam kita bercakap dan mengawal intonasi sebutan yang kita cuba keluarkan.

Kejelasan sebutan juga bergantung kepada ton suara. Bercakap terlalu laju, orang yang mendengar tidak akan mendengar butir-butir yang anda cakapkan. Cakap terlalu perlahan pula orang tak dengar [macam aku]. Cakap lambat sangat [macam kebanyakan polis di berita], juga boleh buat orang bosan.

Itulah sebahagian skil yang dapat aku kongsikan. Apa aku boleh cadangkan, di sekolah rendah dan menengah sepatutnya perkara ini dah lama dipraktikkan. Pelajar di sekolah rendah & menengah mungkin lebih berkeyakinan bila mereka bercakap di khalayak. Tapi amalan ini hanya banyak di zaman kolej dan universiti sahaja.

Makanya, kepada cikgu-cikgu dan guru-guru yang membaca entri ini, cuba buat slot untuk bercakap pada anak-anak murid, walaupun kelas matematik. Cikgu akan lebih banyak mendengar anak murid bercakap tentang satu-satu topik berbanding cikgu dan cikgu mestilah lebih banyak buat homework [sebab nak menjawab soalan murid]. Tak tahu jawapan, jagan segan pulak nak mengaku ye. Untuk cadangan ini, anda pasti akan nampak kesannya 2-3 tahun selepas itu. Tapi kena praktikkan la, baru nampak kesannya.

p/s: Jangan fikir negatif pasal anak murid akan lawan cakap cikgu, sebab sekarang ni pun dah ada yang melawan cikgu. Makanya, berfikirlah positif, dengan harapan, anak murid akan bercakap pada perkara yang baik-baik saja. InsyAllah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *