Kelopak Mata Kiri atau Kanan Bergerak

Bentuk pengecutan atau penggerenyetan kelopak mata kronik yang paling umum adalah blefarospasma esensial benigna (benign essential blepharospasm) dan spasma hemifasial (hemifacial spasm).

Blefarospasma esensial benigna adalah sejenis gangguan saraf yang jarang berlaku, yang menyebabkan kekejangan otot dan pengecutan otot di sekitar mata.

pengecutan mata
pengecutan mata

Pada mulanya, ia mungkin muncul seperti kedipan biasa kelopak mata, tetapi ia akan bertambah teruk jika dibiar tanpa rawatan. Dalam sesetengah kes, pada satu masa kekejangan yang cukup teruk terjadi pada kelopak mata sehingga ia tidak dapat dibuka selama berjam-jam lamanya.

Kebanyakan kedipan biasa kelopak mata tidak mendatangkan apa-apa yang mudarat, dan tidak menjejaskan penglihatan anda. Bagaimanapun, terdapat beberapa masalah neurologikal yang menjadikan otot kelopak mata berkecut, seperti blefarospasma dan spasma hemifasial.

Biasanya, keadaan ini yang jarang berlaku lebih cenderung untuk menyebabkan penutupan kelopak mata yang lebih banyak dan lebih lama, mengehad atau menghalang sepenuhnya penglihatan. Otot-otot muka yang lain mungkin juga terjejas.

Kelopak Mata Kiri Bergerak (Left Eye Twitching)

Walaupun kepercayaan karut tentang mata kiri bergerak yang membawa petanda nasib buruk atau baik boleh dijadikan bahan bacaan yang baik, terdapat juga sebab saintifik di sebaliknya.

Pengecutan mata yang tidak terkawal juga dirujuk sebagai spasma otot mata yang boleh dikaitkan dengan masalah mata yang dikenali sebagai blefarospasma. Sebenarnya, keadaan ini adalah disebabkan oleh pengecutan otot yang tidak dapat dikawal yang terjadi di sekitar kelopak mata.

mata kiri bergerak
mata kiri bergerak Sumber: gfycat

Kepercayaan dari zaman purba adalah bahawa kelopak mata kiri di atas bergerak bermakna sesuatu yang baik akan berlaku kepada anda; manakala bagi kelopak mata kiri di bawah bergerak bermakna sesuatu yang buruk akan berlaku dan anda sudah bersedia menangis.

Kelopak Mata Kanan Bergerak (Right Eye Twitching)

Kepercayaan karut tentang mata kanan bergerak memang sangat terkenal dalam empat kebudayaan. Sebahagian besar dari india percaya bahawa pengecutan mata kanan adalah petanda baik. Pengecutan mata kiri pulak, membawa erti yang berlawanan.

Berita baik yang mungkin boleh timbul dari kelopak mata kanan di atas bergerak memberi pengertian seperti berikut:

 • Mungkin anda akan mendapat sedikit wang tambahan.
 • Anda mungkin mencapai kejayaan dalam perusahaan anda.
 • Atau anda akan menerima berita baik.

Tetapi jika kelopak mata kanan di bawah bergerak, kepercayaan orang tua adalah ini bermakna anda mungkin akan mendapat kesusahan.

mata kanan bergerak

Kelopak Mata Bergerak Dalam Islam

Kedutan atau kelipan kelopak mata seseorang, atau apa-apa perkara lain yang berlaku atau tidak berlaku di dunia tidak sekali pun dapat menentu atau memberi sebarang maklumat tentang baik atau buruk yang akan menimpa seseorang!

Ini semua cuma adalah kepercayaan karut yang dicipta oleh mereka yang jahil, dan kepercayaan karut ini langsung tidak ada perkaitan atau tempat dalam alam kesahihan dan kebenaran yang dibimbing dan diisytiharkan oleh Islam!

Apa yang menyebabkan pengecutan kelopak mata?

Spasma kelopak mata boleh berlaku tanpa sebarang sebab yang dapat dikenal pasti. Biasanya, punca masalah tidak disiasat kerana jarang ada tanda masalah yang teruk. Namun, pengecutan kelopak mata mungkin disebabkan atau diperburuk oleh:

 • Kerengsaan mata
 • Ketegangan kelopak mata
 • Keletihan
 • Kekurangan tidur
 • Penggunaan tenaga fizikal
 • Kesan sampingan perubatan
 • Tekanan dan stress
 • Penggunaan alkohol, tembakau, atau kafein

Bagaimana untuk menghentikan mata bergerak?

Perubahan gaya hidup selalunya dapat memulihkan mata bergerak, tetapi ia akan menjadi lebih bermakna kalau sebab sebenar dapat dikenal pasti.

Jika anda mengesyaki bahawa tekanan atau keletihan adalah punca, pastikan anda kerap dapat menutup mata, mengamalkan kesihatan tidur yang baik, dan cuba teknik santaian (seperti meditasi atau yoga).

Mengehadkan pengambilan kafeina dan alkohol juga dapat menghasilkan perbezaan. Kalau pengecutan ada perkaitan dengan mata kering, ia dapat diringankan dengan airmata tiruan yang terdapat di kebanyakan kaunter.

Baca juga: Cara Menjaga Mata Dengan Baik Supaya Tidak Rabun

Langkah-langkah pencegahan yang harus anda ambil

Terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan setiap hari untuk mengurangkan pengecutan mata. Dalam kebanyakan kes, pengecutan mata adalah tekanan atau ketegangan emosi. Secara umum, langkah-langkah pencegahan termasuk:

 • Pengurusan tekanan: mengekalkan tekanan di bawah kawalan.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi supaya otot mata mendapat rehat yang secukupnya.
 • Kerap mengambil rehat untuk merehatkan mata anda apabila terlibat dalam aktiviti intensif penglihatan seperti kerja komputer.
 • Mengehadkan pengambilan kafeina.
 • Teknik santaian seperti meditasi atau yoga.

Cara-cara pemulihan untuk mata bergerak

Dalam sesetengah kes yang jarang-jarang sekali berlaku, pengecutan mata tidak akan hilang, walaupun telah menggunakan remedi yang dinyatakan di atas.

Kadang-kala, kecutan yang tidak berhenti-henti ini boleh dirawat dengan suntikan botox yang dapat menghentikan pengecutan otot.

Di samping itu, jumpa doktor mata anda dengan segara sekiranya terdapat pengecutan atau pergerakan yang tidak normal yang melibatkan separuh muka anda dan juga kelopak mata anda, atau jika kedua-dua kelopak mata menutup dengan ketat sehingga tidak dapat dibuka. Kesemua ini adalah petanda keadaan kesihatan yang teruk.

Baca juga: Ubat dan Pencegahan Penyakit Asma(Asthma)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *