Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kebaikan Dan Keburukan Tentang Pinjaman Peribadi

Pada zaman ini terdapat pelbagai institusi seperti bank-bank dan syarikat kewangan yang memberikan pinjaman peribadi dengan pekej-pekej tertentu bagi memudahkan orang awam. Sebagai lazimnya terdapat beberapa sebab bantuan wang seperti ini di buat. Antaranya ialah sebagai pembiayaan pelajaran. Loan rumah, belanja perkahwinan ataupun untuk menambah modal perniagaan.

pinjaman peribadi

pinjaman peribadi

Dapat Wang Dalam Jangka Masa Yang Pendek

Pinjaman Peribadi merupakan bantuan kewangan jangka pendek, dan tempoh pembayaran balik biasanya sehingga 5 tahun (tempoh paling panjang). Sebaliknya, pinjaman perumahan boleh mempunyai tempoh bayaran balik sehingga 30 tahun!

Bantuan wang jenis ini biasanya digunakan untuk menampung perbelanjaan jangka pendek, seperti kos perubatan. Ini merupakan prinsip yang hampir sama dalam kewangan: personal loan untuk jangka pendek adalah bertujuan untuk menampung perbelanjaan jangka pendek; pinjaman jangka panjang adalah bertujuan untuk menampung perbelanjaan yang dilakukan untuk jangka masa panjang (seperti rumah anda).

Satu manfaat yang sangat berguna tentang bantuan kewangan itu adalah “Penyusunan Semula Hutang” atau “Penyatuan Hutang”. Pada asasnya, wang tunai yang dibayar daripada pinjaman peribadi boleh digunakan untuk membayar hutang faedah yang lebih tinggi, seperti baki kad kredit. Anda kemudiannya akan membayar personal loan pada kadar faedah yang lebih rendah. Ini akan mempercepatkan proses anda mengurangkan hutang anda dan dengan itu, beban kewangan.

Proses untuk ppermohonan bantuan kewangan ini secara umumnya sangat mudah dan cepat tanpa cagaran dan dokumentasi yang diperlukan. Sebenarnya, kelulusan untuk jenis loan ini boleh secepat dalam jangka masa 24 jam!

Keperluan Wang Dengan Sebab Yang Berlainan

Orang yang berlainan mungkin mempunyai sebab-sebab yang berbeza untuk memerlukan pinjaman peribadi. Loan ini sering diperlukan untuk membaiki rumah, membayar ansuran perumahan, membiayai untuk percutian impian seumur hidup, membeli hadiah khas untuk ahli keluarga, membeli kereta baru mimpi, dan juga membuat pembayaran nafkah atau menyatukan hutang kad kredit dan memenuhi kecemasan kewangan. Pinjaman peribadi boleh menjadi pilihan yang tepat untuk apa-apa sebab kewangan peribadi.

Pembiayaan pinjaman peribadi di Malaysia boleh dilakukan melalui institusi kewangan, bank-bank, atau syarikat-syarikat peminjam yang berlesen. Seperti jenis bantuan wang yang lain, personal loan perlu dibayar balik mengikut perjanjian yang dikenali mengikuti syarat-syarat pinjaman. Jumlah bayaran balik akan bergantung kepada kadar faedah, caj pembiayaan, dan principal itu sendiri. Ia akan berbeza mengikut jumlah yang dipinjam pada masa awalnya dan kadar faedah yang dikenakan ke atas personal loan itu.

Pinjaman seperti ini adalah amat sesuai untuk penduduk Malaysia yang memerlukan wang tambahan untuk pelbagai sebab, dari kecemasan kewangan ke membuat impian menjadi kenyataan. Semua ni boleh jadikan sebab yang anda perlukan wang itu untuk melaksanakannya.

Apakah Yang Anda Tahu Tentang Pinjaman Peribadi?

Mari kita berkaji bersama mengenai apa yang baik dan apa yang buruk dengan bantuan wang itu.

Kebaikan

Terdapat beberapa kebaikan dalam membuat personal loan iaitu:

 • Mudah mendapat bantuan wang kerana wang yang dipinjam boleh digunakan untuk apa yang anda inginkan.
 • Tidak memerlukan cagaran kerana personal loan tidak memerlukan aset untuk dicagarkan atau tidak memerlukan penjamin.
 • Membuat kertas kerja ala kadar kerana peminjam peribadi tidak perlu mendapatkan pengesah terhadap aset yang digunakan. Mudah mendapat kelulusan pinjaman.

Keburukan

Terdapat juga beberapa keburukan dalam permohonan bantuan wang seperti ini iaitu:

 • Agak sukar untuk mendapatkan loan kerana terdapat kriteria permohonan yang ketat berbanding dengan permohonan wang lain.
 • Kadar faedah tinggi jika kadar kredit anda lemah bagi pekerja sektor swasta.
 • Kadar faedah adalah berbeza-beza mengikut pekerjaan dan sektor.
 • Tempoh pembayarang yang berbeza menggikut sektor. Sektor swasta adalah selama 1-7 tahun manakala bagi sektor kerajaan pula tempoh pembayaran balik adalah selama 1-25 tahun.
 • Overlap atau refinance. Loan boleh beralih ke syarikat lain dan pengurangan pembayaran bulanan akan berlaku, akan menyebabkan tempoh pembayaran menjadi lebih panjang dan kadar faedah bertambah.

Tips

 • Bagi megurangkan kadar faedah, anda boleh menggunakan rekod pembayaran balik pinjaman terdahulu sebagai bukti yang anda mempun membuat bayaran balik mengikut tempoh yang telah di tetapkan.
 • Baut perbandingan antara intitusi-institusi kewangan sebelum membuat permohonan kerana terdapat perbezaan kadar dan tawaran pada tiap-tiap iinstitusi.
 • Membuat pembayaran kad kredit menggunakan multi-purpose personal loan boleh menjadi cara yang baik untuk menjimat wang.

Antara Bank Yang Membekalkan Pinjaman Peribadi:

3 Comments

 1. Nazri December 19, 2016
  • Ms yana February 26, 2018
 2. Faz December 10, 2018

Leave a Reply