Jenis-jenis Sakit Kepala dan Rawatan Untuknya

Sakit kepala boleh menjadi tanda tekanan atau kesusahan emosi, atau ia boleh disebabkan oleh gangguan perubatan, seperti migrain atau tekanan darah tinggi, kebimbangan, atau kemurungan.

Ia boleh menghasilkan masalah lain. Sebagai contoh, penderita migrain kronik mungkin sukar untuk menghadiri kerja atau pergi ke sekolah.

headache
headache

Apa Yang Menyebabkan Sakit Kepala?

Sakit kepala migrain disebabkan oleh keradangan atau kerengsaan struktur yang mengelilingi otak atau menjejaskan fungsinya. Walaupun otak itu sendiri tidak mempunyai serabut saraf rasa sakit, segala yang lain di atas bahu, dari leher, tengkorak, dan muka, boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala.

Penyakit sistemik, termasuk jangkitan atau dehidrasi, boleh menyebabkan sakit kepala yang berkaitan. Ini dikenali sebagai sakit toksik. Perubahan dalam edaran dan aliran darah atau trauma juga boleh menyebabkannya.

Perubahan dalam kimia otak juga boleh dikaitkan dengan sakit kepala: tindak balas ubat, penyalahgunaan dadah dan perhentian mengguna ubat boleh menyebabkan kesakitan.

Setiap orang adalah berbeza, jadi sejarah sakit kepala adalah penting. Mengetahui pola-pola atau merangsang faktor (makanan yang dimakan, tekanan, dan sebagainya), bersama-sama dengan pemeriksaan fizikal dan gejala-gejala yang berkaitan, dapat membantu mengenal pasti punca bagi setiap sakit kepala individu.

Sakit kepala utama

Sakit kepala utama yang paling biasa adalah:

Sakit kepala kluster

Sakit kepala cluster yang biasa berlaku dalam corak atau kluster kitaran. Ia adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling menyakitkan. Sakit kepala kluster biasanya membangunkan anda di tengah malam dengan rasa sakit yang sengit di dalam atau sekitar satu mata pada satu sisi kepala anda.

Sakit kepala kluster menyerang dengan cepat, biasanya tanpa amaran, walaupun anda mungkin mempunyai mual dan aura seperti migrain.

Migrain

Migrain boleh menyebabkan kesakitan berdenyut teruk atau sensasi nadi yang berpanjangan, biasanya hanya pada satu sisi kepala, sama ada sebelah kiri atau sebelah kanan. Ia sering disertai dengan loya, muntah, dan sensitiviti yang melampau kepada cahaya dan bunyi.

Migrain biasa bermula pada zaman kanak-kanak, remaja atau dewasa. Migrain boleh berkembang melalui empat tahap: prodrome, aura, sakit kepala dan post-drome, walaupun anda mungkin tidak mengalami semua peringkat.

Migrain dengan aura

Migrain dengan aura (juga dikenali sebagai migrain klasik) adalah sakit kepala yang menyerang selepas atau bersama dengan gangguan deria yang dipanggil aura. Gangguan ini boleh termasuk kilat cahaya, bintik-bintik buta dan perubahan penglihatan lain atau kesemutan di tangan atau muka anda.

Kebanyakan orang yang mengalami migrain dengan aura akan mendapati tanda-tanda dan gejala visual aura sementara.

Sakit kepala ketegangan

Sakit kepala ketegangan biasanya menyebar, sakit ringan dan sederhana di kepala anda yang sering digambarkan sebagai perasaan seperti tali ketat di sekitar kepala anda. Sakit kepala ketegangan adalah jenis sakit kepala yang paling biasa, namun punca-puncanya tidak difahami dengan baik.

sakit kepala
foto kredit kpd fajar.co.id

Jenis-jenis sakit kepala lain

Sakit kepala harian kronik

Secara definisi, sakit kepala harian kronik berlaku 15 hari atau lebih sebulan, selama lebih dari tiga bulan. Penyakit kepala harian yang benar kronik tidak disebabkan oleh keadaan lain.

Terdapat sakit kepala harian yang kronik dan tahan lama. Sakit kepala tahan lama boleh berlaku lebih daripada empat jam.

Sakit kepala batuk

Sakit kepala batuk adalah jenis sakit kepala yang luar biasa yang disebabkan oleh batuk dan lain-lain jenis ketegangan – seperti dari bersin, tiupan hidung, ketawa, menangis, menyanyi, membongkok atau mengalami pergerakan usus.

Sakit kepala senaman

Sakit kepala senaman berlaku semasa atau selepas senaman keras yang berterusan. Beberapa aktiviti yang berkaitan dengan sakit kepala latihan termasuk berlari, mendayung, tenis, berenang dan angkat berat.

Sakit kepala seks

Sakit kepala seks dibawa oleh aktiviti seksual – terutamanya orgasme. Anda mungkin menyedari sakit kepala dan leher yang ketidakselesaan sebagai peningkatan keseronokan seksual. Atau, lebih kerap, anda mungkin mengalami sakit kepala dengan tiba-tiba dan teruk sebelum atau semasa orgasme.

Rawatan Yang Sedia Ada

Self-Care di Rumah
Individu yang paling terjejas biasanya boleh mengambil ubat sakit kepala yang berlebihan (OTC), seperti acetaminophen (Tylenol) untuk mengurangkan kesakitan sakit kepala; mengambil ibuprofen (Advil) atau ubat-ubatan anti-radang nonsteroid lain (NSAIDs) tidak dinasihatkan kerana jika sakit kepala disebabkan oleh pendarahan di dalam otak, ubat ini mungkin boleh menjadi keadaan lebih teruk.

Jika sakit kepala adalah benar-benar yang paling teruk dalam kehidupan anda, anda perlu pergi ke jabatan kecemasan dengan segera.

Sesetengah sakit kepala ketegangan akan jadi lega jika orang itu melepaskan diri dari keadaan yang menyebabkan tekanan.

Pakai tuala atau jacket yang panas di belakang kepala juga boleh mengurangkan gejala.

Seseorang yang mempunyai sakit kepala migrain kronik harus membincangkan pelan rawatan dengan pengamal penjagaan kesihatan mereka. Sekiranya individu yang terjejas terus melawat ke jabatan kecemasan, imbasan CT yang diulangi mungkin akan dilakukan.

Ini boleh menyebabkan pendedahan radiasi yang tidak perlu, dan tiada pelan susulan untuk pesakit untuk keadaan yang mungkin dapat dirawat.

Ubat-ubatan sebagai Rawatan dan Pencegahan Sakit Kepala
Apabila bercakap tentang rawatan sakit kepala, ubat-ubatan akan digunakan untuk mencegah gejala atau untuk memberikan bantuan.

Untuk mengelakkan sakit kepala jenis ketegangan, doktor anda boleh mengesyorkan NSAID (ubat anti-radang nonsteroid) seperti naproxen, panadol atau antidepresan SSRI (selektif serotonin reuptake inhibitors).

Untuk merawat gejala, anda juga mungkin diberikan NSAIDs seperti ibuprofen atau relaxants otot. Untuk migrain, doktor boleh mencuba beta blockers dan ubat anti-kejan untuk pencegahan dan triptans untuk rawatan gejala.

panadol
panadol

Rawatan sakit kepala boleh termasuk ubat herba
Anda mungkin ingin mempertimbangkan cara alternatif untuk rawatan sakit kepala, tetapi anda perlu tanya doktor terlebih dahulu. Satu rawatan sakit kepala yang menjanjikan adalah bunga feverfew, yang boleh mengurangkan kesakitan migrain.

Satu lagi, kulit willow putih, mungkin menjadi alternatif yang lebih baik jika anda mengalami kerengsaan perut daripada penghilang rasa sakit. Cohosh hitam, yang sering digunakan untuk merawat kilat panas, adalah rawatan sakit kepala yang berpotensi untuk migrain hormon.

Passionflower telah lama digunakan untuk mengurangkan kebimbangan, tetapi ada sedikit bukti bahawa ia boleh membantu sakit kepala juga.

Rawatan Sakit Kepala Melalui Senaman
Bersenam boleh mengurangkan tekanan, yang terletak di bahagian atas senarai untuk rawatan sakit kepala. Senaman yang tetap dan tidak keterlaluan, seperti berjalan atau berenang, dapat membantu mengurangkan frekuensi dan keterukan sakit kepala.

Oleh kerana ramai orang yang mempunyai migrain mendapati bahawa kesakitan mereka diburukkan lagi oleh gerakan mudah, jadi adalah lebih baik untuk mula berjalan dengan perlahan.

Menunggang basikal dan yoga adalah senaman yang sangat baik untuk orang yang mempunyai migrain. Tetapi elakkan senaman berimpak tinggi, seperti berlari atau kickboxing, kerana mereka mungkin memicu sakit kepala.

berjalan
berjalan

Aktiviti Kelegaan
Satu bahagian penting dalam pengurusan dan rawatan sakit kepala boleh menjadi aktiviti terapeutik dan ubat alternatif. Yoga, urut, teknik relaksasi bantuan diri, terapi fizikal, atau berkebun telah menunjukkan janji untuk melegakan atau menghalang sebab dan gejala sakit kepala.

Jika anda atau seseorang yang anda cintai mengalami sakit kepala yang kronik, beri hadiah yang terinspirasi, seperti sesi yoga atau alat berkebun, yang dapat mengurangkan tekanan – dan mungkin menangkis sakit kepala yang akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *