Pengenalan dan Kesan Penyalahgunaan Dadah

Pengenalan Tentang Dadah

Maksud dadah adalah ubat yang tidak kira dalam apa-apa betul (kecuali makanan dan air), yang apabila diambil ke dalam badan, mengubah fungsi badan secara fizikal atau secara psikologi. Ubat itu mungkin sah di sisi undang-undang(misalnya alkohol, tembakau dan kafein) atau haram (misalnya ekstasi, ganja, heroin dan kokain).

Ubat psikoaktif mempengaruhi sistem saraf pusat dan mengubah mood, pemikiran dan tingkah laku seseorang.

Penyalahgunaan Dadah

Dadah adalah musuh negara! Terdapat banyak keluarga yang jadi cerai berai disebabkan oleh seseorang ahli keluarga menghisap dadah. Kes jenayah pun semakin meningkat di mana kebanyakan yang ditangkap merupakan penagih dadah.

ambil dadah
ambil dadah

Penyalahgunaan dadah adalah isu yang rumit dan telah menjadi masalah kesihatan awam yang serius di Malaysia. Penggunaan bahan ubat haram adalah masalah yang terus membahayakan masyarakat di seluruh dunia.

Malaysia tidak seperti negara-negara lain di mana penyalahgunaan dadah dikaitkan dengan kebanyakan faktor keluarga seperti tingkah laku ibu bapa, hubungan keluarga, suasana rumah dan kedudukan ekonomi.

Ada pengajian yang mempelajari kesan identiti kumpulan mengenai penggunaan tembakau, alkohol dan ganja di kalangan remaja, didapati bahawa remaja dalam kumpulan pop, tekno, skate / hip-hop, dan kumpulan hippie lebih cenderung untuk menggunakan dadah berbanding dengan orang yang berdiam , kumpulan sukan, masyarakat agama, dan golongan yang suka main komputer.

Sebab-sebab lain termasuk mencuba dadah dari rasa ingin tahu, menggunakannya sebagai pemberontakan, dan sebagai ungkapan ketidakpuasan dengan adat dan nilai tradisional.

Sekarang terdapat banyak langkah berwaspada, penalti tegas terhadap pembekal dadah, dan meningkatkan kesedaran awam terhadap dadah diadakan. Tetapi masih ramai yang menggunakannya. Jadi, bagaimanakah ubat-ubatan itu masih disalahgunakan dan sejauh mana peningkatan dalam masyarakat berbanding sebelum ini?

Ia seolah-olah membingungkan bahawa dengan usaha-usaha yang dimasukkan ke dalam penyakit sosial ini, perkara-perkara yang telah ternyata jauh lebih buruk daripada yang dijangkakan.

Kesan Penyalahgunaan Dadah dan Ketagihan

Dadah adalah bahan kimia yang mempengaruhi tubuh dan otak. Ubat yang berbeza boleh mempunyai kesan yang berlainan. Beberapa kesan ubat termasuk kesan kesihatan yang tahan lama dan kekal. Mereka boleh terus berkesan selepas seseorang berhenti mengambil dadah itu.

Hari ini, lebih daripada 7 juta orang di seluruh dunia mengalami gangguan dadah haram, dan satu daripada empat mati akibat penggunaan dadah haram. Malah, lebih banyak kematian, penyakit dan ketidakupayaan berpunca daripada kesan penyalahgunaan dadah daripada sebarang keadaan kesihatan yang boleh dicegah.

Orang yang menderita kecanduan dadah dan alkohol juga mempunyai risiko kecederaan yang tidak disengajakan, kemalangan dan kejadian keganasan rumah tangga yang lebih tinggi.

Bahaya Tentang Penyalahgunaan Dadah

Kebahayaan dadah juga berbeza dengan cara yang digunakan untuk mengambilnya:

Suntikan
Suntikan sangat berisiko kerana sukar untuk mengetahui berapa banyak dadah yang diambil. Suntikan juga membawa risiko jangkitan oleh penyakit darah jika ada peralatan suntikan dikongsi dengan penagih lain. Penagih dadah sangat mudah untuk menjangkit penyakit HIV, virus yang membawa kepada AIDS.

Penagih dadah juga mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat Hepatitis B dan C, satu lagi penyakit darah yang sangat serius.

Hisap dengan Hidung
Ubat snort seperti kokain atau amphetamine yang biasa dihisap pada hidung dengan setiap hari boleh mengakibatkan kerosakan pada membran hidung.

Makan atau Minum
Dadah yang dimakan atau diminum boleh berisiko jika seseorang mengambil dengan kuantiti yang banyak sekaligus. Kesannya mungkin perlahan tetapi jika mereka menghadapi sebarang tidak selesa badan, ia sudah terlambat untuk melakukan apa-apa mengenainya.

Contohnya minum terlalu banyak alkohol dalam masa yang singkat atau makan sekam ganja. Dalam kes sedemikian, orang tiba-tiba dapat merasa sangat mabuk atau dilontarkan dan menjadi tidak sedar diri langsung.

Pengancaman Dadah

Kehilangan Kesihatan Anda
Apabila anda mencapai tahap ketagihan, anda mungkin sudah tidak peduli bagaimana ubat mempengaruhi kesihatan anda. Sebaliknya, anda mungkin terkejut dengan apa yang anda lakukan kepada badan anda, namun merasa bahawa anda tidak dapat mengawal untuk menghentikan kerosakan tersebut.

Jangkitan
Apabila anda berada di bawah pengaruh dadah atau alkohol, anda mungkin lupa untuk melakukan amalan seks yang selamat. Mempunyai seks tanpa perlindungan meningkatkan peluang anda untuk mengidap penyakit kelamin.

Berkongsi jarum yang digunakan untuk menyuntik dadah tertentu boleh memberi anda penyakit seperti hepatitis C, hepatitis B, dan HIV. Anda juga boleh menyebarkan selesema, batuk, dan mono dengan berkongsi paip dan bongs.

Masalah kewangan
Dadah dan alkohol adalah mahal, terutamanya apabila anda menggunakan dengan banyak dan kerap. Penyalahgunaan dadah juga memberi kesan kepada produktiviti dan kejayaan anda di tempat kerja dan di sekolah.

Masa yang dihabiskan untuk mencari, menggunakan dan memulihkan semula daripadanya boleh dihabiskan demi pembelajaran kemahiran baru untuk memajukan kerjaya anda.

Jenis-Jenis Dadah dan Gambar

kokain
kokain

Contoh dadah yang biasa digunakan boleh didapati dalam 5 bahagian yang berlainan.

 1. Stimulants/Perangsang (Methamfetamin, Amfetamin, Kokain, dan Ecstasy)
 2. Opait/Narkotik (Morfin, Heroin, Kodien, Candu, dan Metadon)

  morfin
  morfin
 3. Hallucinogen [Phencyclidin(PCP), Lysergic Acid Diethylamide(LSD), Meskalin, Psilosibin]Lysergic Acid Diethylamide
 4. Depressants/Penekanan (Alkohol, Barbiturat, dan Trankuilizer)

  Barbiturat
  Barbiturat
 5. Cannabis (Marijuana, Ganja, dan Hashish)

  marijuana
  marijuana

Nama-nama untuk dadah yang popular:

Methamfetamin
Dadah ini juga dikenali sebagai ice, syabu, kaca diamond, batu kristal. Ia mempunyai bentuk seperti tawas atau kaca pecah.

Methamfetamin
Methamfetamin

Dadah Flakka
Ia juga dikenali sebagai zombie drug atau bath salt. Ia berasal dari pokok yang mempunyai bahan kimia yang dikenali sebagai cathinone yang merupakan sejenis alkaloid. Ramai orang di Malaysia yang gunakannya bersama air ketum dan ubat batuk.

Dadah Flakka
Dadah Flakka

Dadah Pop
Ini merupakan dadah yang paling digemari oleh remaja pada masa kini. Selain daripada nama Pop, terdapat juga nama lain untuknya seperti Ferrari, Sky, Fai(Five) dan sebagainya. Harganya bukan mahal sangat tapi risiko pun lebih tinggi dan bahaya. Ia boleh membawa maut jika makan terlalu banyak.

dadah pop
dadah pop

One Comment on “Pengenalan dan Kesan Penyalahgunaan Dadah”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *