Web Analytics

Checklist Projek Perumahan Baru

Senarai semak atau checklist untuk projek perumahan baru. Saya ada pengalaman membeli rumah dalam pembinaan, sewaktu membeli tu saya tidaklah begitu teliti, lebih kepada ‘trust’ di mana pemaju tidak akan ‘mess up’ dengan projek perumahan yang mereka jual itu. Yalah, kalau company tu mess up, bank tak akan release loan, jadi syarikat akan mengalami kerugian.

Perumahan Baru

Jadi ini adalah apa yang saya fikirkan di mana selain dari tengok projek yang pernah developer tu siapkan, saya pun akan semak latar belakang tentang syarikat pemaju itu juga.

Maklumat yang saya sediakan untuk berkongsi bersama anda di bawah ini terdapat ramai orang yang terlepas pandang semasa mereka pergi beli rumah.

Bila sedang pilih rumah dan membuat urusan untuk beli, mungkin terdapat banyak perkara yang datang sekaligus yang menjadikan anda kelam kabut. Ini punya pasal ramai orang yang tidak dapat ikut checklist dan ada beberapa perkara penting yang mereka terabai. Lepas tandatangan beli rumah itu baru sedar terdapat sesuatu yang tidak kena dengan apa yang disetujukan. Tetapi pada masa itu sudah terlalu lewat sebab agreement sudah sign.

Jadi adalah baik untuk anda menyediakan satu checklist sebelum pergi tengok rumah. Bila ada keraguan, boleh anda buat pertanyaan mengikut checklist yang anda ada itu.

Bila ada pembaca yang tinggalkan komen berkenaan yang dia batalkan, ada baiknya saya buka satu perbincangan dalam post ini untuk develop checklist yang perlu untuk ditanya untuk projek perumahan baru. Mari saya mulakan dengan apa yang terlintas di kepala saya. Lepas tu harap para pembaca boleh tambah checklist ni dalam ruangan komen.

Lokasi

Pastikan anda tahu di mana projek perumahan itu akan dibuat. Tengok dengan mata anda sendiri pada tapak pembinaan rumah itu. Mana tahu jika rumah yang anda minat itu adalah dibina dekat dengan loji kumbahan. Tengok juga sama ada lokasi itu adalah dekat dengan tempat kerja anda. Adakah ia jadikan anda senang untuk pergi beli-belah atau hospital.

Developer

Kena anda tahu nama developer dan juga pengalaman mereka. Semak sudah berapa lama developer itu melibatkan diri dalam bidang pembinaan. Mungkin syarikat itu merupakan sister company kepada sebuah syarikat yang mempunyai reputasi yang baik.

Projek lepas

Semak developer itu tentang projek lepas yang pernah dan telah berjaya dibina oleh mereka. Perlu juga anda kenali dengan kontraktor projek rumah supaya tidak kena tipu.

Leasehold atau freehold dan bila expired

Yang ini adalah sangat penting. Kalau anda tahu rumah itu cuma tinggal 60 tahun leasehold saja, maka lebih baiklah anda elakkan untuk beli rumah seperti ini.

End financier

Pernah saya ulas pasal ni. Kalau terdapat banyak bank yang pinjam wang kepada pemaju itu, maka ini merujukkan lagi yakinlah pihak bank terhadap projek yang dijalankan oleh pemaju tersebut.

Tempat parking

Perlu anda semak terlebih dahulu sama ada harga rumah yang ditawarkan oleh pemaju termasuk harga tempat parking. Ada sesetengah pemaju asingkan kedua-dua rumah dan tempat parking. Lain maksud, harga yang disebut oleh pemaju cuma untuk unit rumah saja. Jika nak tempat parking, kena bayar asing pula.

Layout dan keluasan rumah

Kenalah tengok plan rumah yang anda minat untuk beli. Boleh anda masuk untuk tengok dapur atau ruang tamu dulu. Ketahui ada berapa tandas dan bilik tidur, semak sama ada bilik dan ruang tamu adakah cukup luas dan menemui permintaan keluasan yang anda mahu.

Kemudahan

Semak terdapat apa-apa kemudahan yang ada seperti taska, surau, taman, guard house, kolam renang, dewan, bilik fitness, berpagar, dan lain-lain.

Maintenance Fee

Berapa puluh sen untuk 1 sqft. kalau 40 sen, rumah 1000 sqft sudah perlu anda bayar RM 400 sebulan untuk maintenance fee.

Matahari Terbenam

Ni kalau nak pilih unit, kalau boleh elakkan rumah yang menghadap matahari terbenam. Sebab rumah anda akan jadi panas pada waktu petang nanti.

Harga

Ni memang pentinglah. Kalau harga rumah yang ditawarkan oleh pemaju tidak masuk akal langsung, maka tak payah fikirkan untuk beli sekali.

Loan Package:

Ketahui pemaju ini ada bekerjasama dengan apa-apa bank yang boleh menawarkan kemudahan untuk pinjaman perumahan dengan servis caj dan kadar faedah yang rendah.

Developer Lawyer Info:

Memang anda perlukan lawyer untuk buat perjanjian Sales & Purchase Agreement bila anda nak beli rumah. Tengok sama ada developer itu ada peguam yang boleh membantu anda dengan mengenakan servis caj yang rendah.

Contact Detail:

Kena dapatkan maklumat seperti berikut:

  • Sales person:
  • Contact Number:
  • Email:
  • Official Website
  • Sales Site Address

Jika ada salesperson, boleh dapatkan name card daripadanya supaya anda boleh hubungi balik dia jika ada sebarang pertanyaan yang lanjut.

Jom boleh anda semua tolong tambah lagi untuk lengkapkan checklist ini.

Leave a Comment