8 Cara Untuk Jimat dan Kurangkan Kos Petrol Minyak Kereta

Sekarang minyak kereta di Malaysia menjadi semakin mahal, pandu keluar untuk beberapa jam setiap hari akan menyebabkan anda perlu membelanja banyak wang atas isi minyak. Namun, minyak adalah mahal – dan begitu juga dengan hampir semua barang yang lain pada hari ini.

Kereta Perodua Alza

Jika anda ingin memandu dari destinasi A ke destinasi B pada tahun ini dengan kereta anda, sama ada anda akan merentas ke negeri lain, pergi ke pantai atau hanya untuk melawat rakan-rakan, ia mungkin adalah baik untuk anda pertimbangkan demi kepentingan untuk menggunakan petrol dan cara mengurangkan kos petrol dengan bijak.

Itu cuma andaian, dan sudah tentu anda perlu menyediakan lebih banyak wang dalam dompet anda untuk berbelanja di mana sahaja anda pergi.

Berita yang baik adalah bahawa dengan membuat beberapa perubahan apabila anda memandu kereta dan bagaimana kereta anda dikonfigurasi, anda boleh mengurangkan jumlah petrol yang digunakan apabila memandu di jalan raya. Dengan itu dalam fikiran, mari kita rujuk kepada 6 cara mudah yang boleh anda gunakan untuk memastikan anda jimat dan kurangkan bayaran kepada minyak kereta anda.

1. Menjadi Pemandu Yang Lebih Baik

Cara anda mengendalikan kenderaan anda mempunyai kesan yang besar terhadap bagaimana cekap anda membakar petrol. Apabila anda memandu secara agresif di jalan raya, yang boleh dicirikan dengan pecutan pantas dan brek keras, anda berpeluang untuk membakar sebanyak 33% petrol yang lebih berbanding dengan jika anda memandu dengan tenang dan santai.

Jadi ingat, anda bukan berada di trek perlumbaan. Anda memandu kenderaan yang besar jadi anda akan dapat sampai ke mana-mana saja yang anda ingin pergi. Anda akan sampai ke destinasi anda sebagaimanapun. Jadi tidak masuk akal langsung untuk anda pandu secara memacu seperti orang gila.

Ingat, anda mahu sampai ke destinasi dengan keadaan yang selamat.

2. Tune Up Kereta Anda

Jika kereta anda tidak berjalan secara optimum, ia tidak akan membakar minyak dengan cekap. Menurut kajian baru-baru ini, penapis udara tersumbat boleh menyebabkan 20% kurang kecekapan minyak. Begitu juga, palam pencucuh yang telah lama guna juga boleh mengurangkan keberkesanan petrol sebanyak kira-kira 12%.

Jadi, jika anda akan memandu kereta anda untuk perjalanan yang panjang, atau jika anda akan memandu beberapa ratus kilometer untuk mengujungi ibu bapa atau pergi melancong, ia mungkin adalah idea yang baik untuk anda membawa kereta ke pusat mekanik untuk tune up untuk memastikan kereta anda berada dalam keadaan yang optimum.

3. Pastikan Tayar Mempunyai Angin Yang Cukup

Selain daripada tayar yang penuh dengan angin akan tahan lebih lama dan lebih selamat daripada tayar yang mempunyai angin yang berlebihan atau tidak cukup angin, tayar yang melambung ke tahap yang betul adalah yang paling baik dan boleh menjimatkan penggunaan minyak juga.

Anda akan meningkatkan penggunaan petrol sebanyak 3.3% apabila tayar anda diisi dengan angin yang cukup tanpa terlebih atau kurang. Jadi sebelum anda memandu kereta anda di jalan raya, pastikan anda singgah di stesen gas untuk mengukur berapa banyak udara dalam tayar anda dan menyesuaikan tahap sewajarnya.

4. Ingat, tersangkut Adakah Sesuatu Yang Anda Tidak Mahu

Apa akan anda rasai jika terperangkap di lebuh raya di dalam kesesakan lalu lintas? Atau menunggu rakan anda untuk membawa anda dalam satu perjalanan yang macam mengambil masa selama-lamanya untuk sampai? Jika anda boleh mendapati bahawa ia mungkin akan berlaku, maka anda mungkin akan mempertimbangkan untuk mematikan kereta anda apabila tidak memandu.

Secara umumnya, anda akan membakar 1/4 daripada satu galon petrol apabila anda membiarkan enjin kereta hidup selama lebih kurang 15 minit. Dalam erti kata lain, anda sedang membakar petrol tanpa apa-apa perjalanan dilakukan. Ia tentu tidak begitu baik untuk penggunaan minyak kereta atau dompet anda.

5. Pengabaian Pendingin Hawa

Untuk menjimat dan megguna petrol dengan masa yang lebih panjang, ia adalah baik untuk anda tidak menghidupkan penyaman udara anda. Pada suhu yang sangat panas, menggunakan A/C boleh menghabiskan minyak sebanyak 25% atau lebih.

Jika anda ingin lebih menjimatkan minyak, anda boleh sentiasa memandu dengan tingkap anda berbuka. Dengan berlakukan demikian, ia akan mengurangkan tekanan pada enjin anda yang disebabkan oleh rintangan angin. Jika anda bukan seorang yang sukakan cabaran, anda boleh cuba untuk turunkan A/C dan tingkap kereta. Dompet anda akan bercakap terima kasih kepada anda.

6. Kurangkan Keberatan di Bonet Kereta

Mengurangkan berat di bonet kereta anda sememangnya boleh membantu menjimatkan minyak petrol semasa memandu. Semakin berat kereta, semakin banyak tenaga yang diperlukan untuk kereta bergerak. Berat tambahan juga meningkatkan rintangan guling kenderaan, iaitu daya yang menentang gerakan ke hadapan yang dihasilkan semasa roda bergolek di atas jalan.

Kajian baru-baru ini mendapati bahawa untuk setiap pengurangan 100 kg, gabungan penggunaan bahan api bandar/lebuh raya boleh berkurangan kira-kira 0.4 L/100 km untuk kereta. Jadi, jika anda mempunyai item yang tidak diperlukan dalam bonet kereta anda yang menambah berat tambahan, mengalihkannya sebab ia dapat bantu meningkatkan kecekapan bahan api kenderaan anda.

7. Elakkan Brek Dengan Terlalu Kerap

Mengelakkan brek dengan agresif sememangnya boleh membantu menjimatkan petrol semasa memandu. Tingkah laku pemanduan yang agresif, seperti memandu laju, pecutan pantas dan brek keras, boleh mengurangkan perbatuan gas anda dengan ketara.

Setiap tindakan brek atau pecutan agresif boleh meningkatkan penggunaan bahan api sebanyak setengah gelen bahan api. Satu kajian telah menunjukkan bahawa pemanduan agresif boleh mengurangkan perbatuan gas dalam kenderaan ringan, yang boleh menyamai kehilangan kira-kira $0.25 hingga $1 setiap gelen.

Satu lagi kajian mendapati bahawa penggunaan bahan api boleh berbeza dari 78.5% hingga 137.3% untuk kenderaan petrol apabila membandingkan pemanduan agresif dengan pemanduan yang tenang. Khususnya, pemanduan yang agresif mempengaruhi penggunaan bahan api tanpa mengira gred jalan.

Jadi, mengamalkan gaya pemanduan yang lebih lancar dengan brek dan pecutan yang kurang agresif boleh membantu meningkatkan kecekapan bahan api kenderaan anda. Walau bagaimanapun, penting juga untuk ambil perhatian bahawa faktor lain seperti penyelenggaraan dan beban kenderaan juga boleh memberi kesan kepada penggunaan bahan api.

8. Mengawal Kelajuan Kereta

Apabila berjalan dengan kelajuan lebih daripada 80 km per jam, aerodinamik kereta anda menjadi semakin rendah dengan tingkap terbuka. Oleh itu adalah lebih baik untuk menggunakan A/C pada kelajuan lebuh raya dan memandu dengan tingkap terbuka dengan kelajuan yang rendah.

Ia juga penting untuk ingatkan bahawa senarai di atas bukan seluruhnya, tetapi dengan menjadi lebih berhati-hati memandu kereta anda dan berfikir lebih lanjut mengenai bagaimana anda menghabiskan minyak kereta. Ia akan jadi kemungkinan yang besar di mana anda boleh menggunakan minyak dengan lebih cekap. Itu sesuatu yang baik untuk anda berlakukan untuk kedua-dua dompet anda dan alam sekitar.

Artikel berkaitan:
Tips pandu untuk pemandu warga emas

One Comment on “8 Cara Untuk Jimat dan Kurangkan Kos Petrol Minyak Kereta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *