Kenapa Harga Minyak Petrol Naik?

Ramai orang di banyak negara berasa kecewa ketika mengepam minyak petrol untuk kereta mereka. Kerana walaupun harga minyak mentah dunia berada pada tahap yang rendah, mereka masih perlu membayar harga yang tinggi.

Kecuali jika anda tinggal di tempat-tempat seperti Timur Tengah atau negara lain yang kaya dengan minyak, anda akan merasai kesakitan apabila anda berada di stesen minyak. Harga petrol sentiasa kelihatan seperti dalam trend yang menaik selalu. Oleh itu, sebahagian besar daripada kita mungkin mempunyai soalan di kepala kita: “Kenapa harga minya naik?”

Permintaan dan Pembekalan

Salah satu sebab utama yang menyebabkan kenaikan harga minyak adalah permintaan yang tinggi dan bekalan petrol yang rendah. OPEC yang mengawal kebanyakan bekalan minyak tidak meningkatkan pengeluaran minyak mereka sejak awal 80-an.

Sekiranya OPEC mengekalkan tahap pengeluaran minyak yang rendah yang menyebabkan bekalan minyak dunia yang rendah; sementara permintaan terus bertambah, maka harga minyak akan meningkat.

harga minyak naik
harga minyak naik

Ini adalah satu kejutan besar bahawa Iran, Venezuela, dan Algeria tidak mahu meningkatkan pengeluaran. Mereka membenci negara barat dan akan melakukan apa yang mereka mampu untuk menyusahkan negara baratan dengan kawalan pengeluaran minyak.

Bilakah kali terakhir anda membeli sesuatu yang diperbuat daripada Iran, Venezuela, atau diperbuat daripada Algeria? Tidak kan?

Jadi minyak adalah semua yang mereka ada. Apa yang saya fikir mereka mungkin takut apabila mereka kehilangan kawalan, mereka akan kehilangan kemampuan untuk meningkatkan pengeluaran untuk mengawal harga. Sekarang, pasaran minyak dunia tidak mempunyai sesiapa yang menguasai pasaran.

Bagi saya, saya tidak mempunyai pilihan sama ada saya memandu atau tidak, saya pergi ke kawasan luar bandar dengan perjalanan yang sepanjang 50 km untuk bekerja selama 5 hari seminggu.

Perjalanan seperti ini menyakiti belanjawan saya yang sudah tegang. Saya bergegas tiga hari sebelum setiap hari gaji berusaha untuk mengisi minyak yang cukup di dalam tangki untuk kembali ke tempat kerja. Ini tidak masuk akal dan saya boleh salahkan syarikat-syarikat minyak yang tamak.

Ada minyak yang cukup di sini di Malaysia, dan kita tidak patut buat sebarangan pengeluaran minya ke mana-mana negara. Biarkan negara lain beli sendiri atau gerudi sendiri.

Ahli politik perlu disalahkan

Di dunia nyata, banyak kerajaan telah mengurangkan cukai petrol mereka, hanya untuk melihat syarikat-syarikat minyak untung dengan lebih banyak tanpa menurunkan harga minyak.

Begitu juga, apabila cukai yang sama dimansuhkan, harga minyak tidak berubah. Meningkatkan bekalan tidak sepatutnya membantu – kita masih mempunyai beratus-ratus telaga yang didapati kaya dengan minyak dan kemudian dihadkan.

Pernahkah anda mendengar tentang DeBeers yang merupakan syarikat berlian? Mereka juga secara terhad membataskan bekalan pada komoditi mereka, menyebabkan harga meroket. Lihatlah. Membuka lebih banyak tapak penggerudian tidak akan membantu, kerana:

  1. Mereka akan menyembunyikan telaga tersebut.
  2. Mengapakah mereka “mahu” meningkatkan bekalan, dan menurunkan harga? Apa insentif yang perlu untuk membolehkan mereka lakukan sedemikian? Mereka membuat keuntungan rekod suku demi suku tahuan – apa yang mereka akan mendapat dari harga yang lebih rendah? Mengapa menghabiskan berjuta-juta untuk menggerudi dan membuat keuntungan jadi “kurang”? Sekiranya kita membuka ANWR dan semua yang lain, kita akan mendapat “Terima kasih, tetapi kami sangat baik sekarang.”

Berapa dekad sekarang kita telah bercakap kebebasan tenaga? Tetapi sehingga kini kita masih bergantung kepada minyak Timur Tengah. Adakah ini kerana ahli politik kita tidak cekap dan dimiliki oleh kepentingan khusus?

Anda mungkin berhujah bahawa tidak ada kekurangan minyak petrol. Oleh itu, syarikat-syarikat minyak pada dasarnya menjalankan Amerika Syarikat, semua orang menangis dan merengek termasuk pegawai kerajaan.

Peperangan Iraq

Selepas pilihan raya di Amerika Syarikat pada 2000, George Bush menyedari bahawa penangkapan Saddam akan menyebabkan lebih banyak minyak kena diimport dan menjadikan harga minyak lebih rendah. Tetapi sebenarnya keadaan sebaliknya yang berlaku.

Memandangkan Bush / Cheney mempunyai hubungan yang luas dengan industri minyak, tentunya nampaknya rancangan Bush tidak akan meningkatkan eksport minyak, Kenapa Amerika tidak mengimport sejumlah minyak yang banyak dari mereka selama tiga tahun yang lalu?

Spekulator Komoditi

Jelasnya, sesetengah orang tidak tahu dan masih berfikir OPEC dan Permintaan perlu bertanggungjawab kepada harga minyak yang tinggi. Ia telah didokumentasikan dalam beberapa laporan bahawa jika bukan untuk Spekulator Minyak Wall Street, Minyak akan kekal pada harga yang rendah.

Semua orang sudah terikat dengan bajet isi rumah, kini kenaikan harga minyak juga meningkatkan kos makanan. Fakta yang menyedihkan adalah sekarang tiada kekurangan minyak di negara ini, namun harga minyak masih naik kebelakangan ini.

Negara-negara Arab menaikkan harga minyak untuk menaikkan ketergantungan Amerika terhadap minyak asing, jadikan kenaikan harga di semua petrol stesen. Kita perlu berhenti bergantung kepada musuh-musuh kita untuk minyak, dan akhirnya menggunakan tenaga alternatif untuk bekalan tenaga bagi kereta kita.

Anda tidak akan pernah bertemu dengan spekulator minyak yang tidak kelihatan sebagai penjahat dan memberitahu anda tidak ada kekurangan minyak langsung pada masa kini.

Apa yang boleh kita lakukan?

Oleh kerana minyak dan gas adalah dua pelaburan global utama, kita perlu sedar tentang kesannya terhadap persekitaran kita juga.

Walau bagaimanapun melalui penyiaran video dan membawa pendedahan yang lebih besar di seluruh dunia, kami akan dimaklumkan bagaimana gas dan minyak sedang diproses dan melalui media sosial kita dapat membina pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana minyak dan gas berfungsi. Kajian semula di portal XchangeTube dapat membantu kita memahami peranan minyak dan gas di syarikat awam.

Sebagai pengguna, kita perlu mula bergantung kepada kita sendiri dan mula berjalan, berbasikal, berjoging dan cara lain yang boleh membawa kita ke mana sahaja dengan kurang bergantung pada pengangkutan yang boleh menghabiskan minyak! Sekiranya anda mahu, cuba berkongsi kereta dan pakai pengangkutan awam.

Memandangkan Amerika Syarikat adalah pengeksport makanan terbesar di dunia, mungkin mereka perlu menaikkan harga untuk eksport makanan ke negara Timur Tengah. Negara-negara OPEC tidak boleh membekal makanan kepada semua rakyat mereka dan perlu bergantung kepada import bagi kebanyakan makanan mereka.

Sekiranya kita tidak dapat menghentikan kenaikan harga minyak pada masa akan datang, maka saya fikir setiap petani di negara ini harus menanam jagung untuk ditukar menjadi tenaga Ethanol yang boleh jadi gantian minyak.

Artikel berkaitan:
6 cara untuk jimatkan minyak kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *