Cara Untuk Belajar Bahasa Inggeris Dengan Mudah

Tajuk yang agak menarik yang dinamakan terutamanya cara untuk belajar bahaa inggeris yang aku kira untuk dibincangkan pada hari ini.

Pertama sekali aku lebih selesa menggunakan perkataan ‘cara’ sebab ianya lebih merujuk kepada pendapat aku sendiri bagaimana aku rasa berkesan untuk improve bahasa mak saleh dan minah saleh rambut blonde hair ni, dalam bahasa Czech Inggeris is anglicky. Opss. Aku terkongsi vocab Czech tiba-tiba, sebab perkataan ini terlintas di fikiran aku.

belajar bahasa inggeris

Di sini terdapat 4 cara asas yang boleh jadikan rujukan anda untuk belajar bahasa inggeris sendiri:

1. Dengar lagu Inggeris

Yang ni aku rasa semua orang minat untuk melakukan. Manusia dengan music memang tak dapat dipisahkan, cuma jangan sampai melalaikan sudah ok. Cuba anda pektis dengar lagu inggeris genre yang anda suka seperti country song, pop, alternative, rock, R&B, dan sebagainya.

Macam aku, aku suka dengar lagu R&B dan country song. Maka aku tersangatlah fanatik terhadap lagu Maher Zain dan Taylor Swift. Lagu lain pun aku layan juga.

Lepas anda dengar lagu tertentu, anda boleh Google untuk dapatkan lirik dia dan lepas tu dengar macam mana dia sebut (pronounced) perkataan dalam lirik tu dan kalau boleh hafal la lirik tu.

Jadi, perbendaharaan kata anda akan bertambah dari hari ke hari. Elakkan dari mendengar lagu-lagu inggeris yang merepek repek seperti rap yang cakap dengan  banyak cepat. Banyak kali tak dapat dengar satu pun perkataan yang dinyanyi oleh mereka.

2. Tonton movie melayu yang mempunyai subtitle Inggeris

Nanti bila anda tengok movies, dramas, carekarama ke, telenovela ke, mahupun ceramah agama yang ada translation omputih, anda usahlah macam mana dia construct dan buat ayat dalam bahasa inggeris. Agak susah nak catch semua tapi selagi anda tahu sikit, ianya sudah memadai. Bak kata pepatah Inggeris, half a loaf is better than none.

3. Tengok cerita Inggeris

Yang ni susah sikit aku rasa. Ramai orang yang rasa letih untuk membaca cerita dalam Inggeris sebab banyak perkataan yang tidak difahami dan mereka boleh hilang minat dengan cepat. Tapi jika tengok cerita yang lebih mudah punya akan tolong anda hafalkan dengan banyak perkataan yang digunakan dalam bahasa inggeris itu.

4. Selalu baca surat khabar Inggeris

Di sekolah aku dulu, unit Inggeris sekolah aku ada subscribe langganan naskah sukat khabar News Straight Time dan The Star tiap-tiap hari. Rindu saat tu bila surat khabar sampai depan kelas, semua orang berebut macam nak mintak sign Fatih Seferagic dan Maher Zain yang perempuan pun tak nak kalah. Aku buat tak heran saja sebab nanti bila aku orang baca dengan akhir, aku ambil surat khabar tu balik ke bilik. Baca dalam bilik lebih baik lagi.

Pokok pangkalnya jangan putus asa. Mula-mula agak berbelit-belit lidah bak ular sawa dipalu. Tapi selepas beberapa masa, anda akan terbiasa dengannya.

Macam Mana Melatih Untuk Bercakap

Jangan belajar tatabahasa(Grammar) terlalu banyak

Kunci pembelajaran bahasa adalah mencari keseimbangan antara belajar dan mengamalkan. Pengucapan bahasa inggeris yang lancar tidak sama dengan mengetahui tatabahasa bahasa inggeris yang sempurna. Bahkan Mat Salleh juga sering membuat kesilapan dengan tatabahasa. Apa yang penting adalah anda boleh berkomunikasi dan bercakap dengan lancar dengan orang lain.

Itulah sebabnya kadang-kadang kita perlu lupakan buku teks tatabahasa dan bercakap di dunia yang nyata.

Belajar dari semua orang

Sekiranya anda mengenai seseorang yang pandai dalam bahasa inggeris, sama ada rakan atau rakan sekerja, bolehlah anda mengambil peluang untuk berlatih dan belajar daripada mereka. Anda juga boleh mencuba pertukaran bahasa Inggeris dalam talian untuk berbual dengan Mat Salleh dari mana-mana negara Barat sahaja.

Bercakap dalam bahasa Inggeris untuk masa yang panjang

Adalah baik untuk anda berlatih sebaik saja anda mempunyai masa lapang. Anda boleh berlatih semasa memandu kereta atau mengambil pengangkutan awam. Fikirkan kenangan atau cerita yang anda ingin beritahu kepada seorang kawan yang berbahasaiInggeris. Kemudian “ceritakan cerita” di kepala anda dalam bahasa inggeris.

Dalam latihan ini, anda hanya berfikir dan bercakap pada otak dan bukan dari mulut, maka anda boleh melakukan yang terbaik tanpa dapat tekanan dari perbualan yang sebenar.

Berlatih di depan cermin

Bila anda berada di bilik tidur atau tandas di rumah anda, boleh juga anda berlatih untuk bercakap bahasa inggeris di depan cermin. Dengan membuat demikian, ia akan membantu untuk membina keyakinan anda dengan percakapan yang lancar.

Belajar Bahasa Inggeris untuk Kanak-kanak

Jika anda ingin mengajar anak anda bahasa inggeris tetapi tidak tahu bagaimana untuk melakukannya, jangan risau. Berikut adalah beberapa cara mudah yang boleh anda pakai untuk mengajar mereka belajar bahasa inggeris. Anda akan melihat perbezaan dalam kemahiran bahasa Inggeris anak anda dalam masa yang singkat.

1. Tumbuhkan tabiat membaca

Apa yang boleh anda lakukan ialah membantu anak anda mengembangkan tabiat membaca. Anda boleh membeli beberapa buku Bahasa Inggeris yang baik dan menarik untuk mereka.

Saya dapat menjadikan anak saya berminat belajar bahasa Inggeris dengan mendapatkan buku-buku seperti First 100 Words, Peter and Jane, The Baby Tree dan majalah kanak-kanak lain yang mempunyai cerita yang menarik dan gambar yang indah. Buku-buku ini juga mempunyai pelajaran kehidupan yang hebat dalam cerita mereka.

buku inggeris untuk kanak-kanak

2. Biarkan anak anda menonton kartun dalam bahasa Inggeris

Dalam era Youtube dan HD TV, setiap set televisyen dilengkapi dengan pilihan untuk mengubah bahasa. Dengan bantuannya, anda boleh menetapkan bahasa saluran TV kegemaran anak anda dalam bahasa Inggeris. Dia mungkin tidak suka pada mulanya, tapi percayalah dia akhirnya akan terbiasa dengannya.

3. Lagu Kanak-Kanak

Cara yang menyeronokkan untuk mengambil kata-kata dalam bahasa Inggeris adalah melalui pengulangan puisi dan lagu. Anda boleh menyusun senarai lagu-lagu yang dapat dimainkan berulang-ulang untuk anak anda menjadi biasa dengan kata-kata tertentu.

4. Buatkan Pelajaran Yang Menyeronokkan

Seronok dengan pelajaran adalah salah satu faktor yang sangat penting kepada anak-anak. Saya tidak akan lupa apa yang dikata oleh anak saudara saya selepas hari pertama di tadika: “Kami tidak belajar apa-apa pun. Kami hanya bermain! “Dan walaupun saya yakin kelasnya terdapat juga aktiviti akademik, tetapi mereka dapat menghubungkan pelajaran bersama hiburan.

Sesetengah pendidik percaya bahawa anak-anak akan belajar dengan lebih baik menerusi bermain. Dan anak-anak anda akan belajar bahasa inggeris dengan gembira dan senang hati.

Sumber-sumber Pelajaran

Untuk membolehkan anda belajar bahasa inggeris, terdapat beberapa sumber seperti buku-buku, apps, blog, dan laman-laman yang boleh anda dapat supaya anda akan dapat belajar dengan mudah dan senang.

Buku Terbaik

Jika anda suka untuk baca buku, maka anda boleh rujuk ke link ini yang terdapat 10 buku yang disyokkan untuk membantu anda belajar bahasa inggeris dengan mudah dan cepat.

Belajar Online

Jika anda ingin belajar dengan mendapatkan pengajaran yang rasmi,  boleh anda dapatkan bantuan dari British Council Malaysia yang boleh anda belajar inggeris online.

Pakai Aplikasi Apps

Terdapat juga apps learning english yang boleh anda muat turun ke telefon bimbit anda dan belajar bila-bila masa saja.

Doa belajar bahasa inggeris

Untuk memudahkan pelajaran yang lancar, adalah baik untuk kita doa sebelum dan selepas pelajaran dan dapatkan berkat dari Allah.

Sebelum Belajar

Allah, sila bantu saya untuk memberi tumpuan kepada buku dan nota saya, jaga saya dari semua gangguan supaya saya dapat belajar dengan baik untuk kali ini.

Berikan saya wawasan, bantu saya memahami apa yang saya sedang belajar.

Di atas semua, saya berterima kasih kepada Allah untuk masa dan kemampuan untuk belajar dan untuk semua bakat yang telah Allah berikan kepada saya.

Selepas belajar

Allah, saya berterima kasih kepada Allah kerana memberi saya peluang untuk belajar bahasa ini.

Semoga pengetahuan yang saya dapatkan dan saya akan terus mendapat keuntungan. Semoga saya akan memeperolehi ilmu pengetahuan dengan lebih baik.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *