Cara Untuk Belajar Bahasa Inggris Dengan Mudah

Well. Tajuk yang agak menarik yang dinamakan terutamanya cara untuk belajar bahaa inggris yang aku kira untuk dibincangkan pada pagi jumaat ini. Pertama sekali aku lebih selesa menggunakan perkataan ‘macam mana’ sebab ianya lebih merujuk kepada pendapat aku sendiri bagaimana aku rasa berkesan untuk improve bahasa mak saleh dan minah saleh rambut blonde hair ni, dalam bahasa Czech Inggris is anglicky, foreigner is cizinec dan hair is vlasy. Opss. Aku terkongsi vocab Czech tiba-tiba, sebab dieorang terlintas di fikiran aku.

belajar bahasa inggris
belajar bahasa inggris

Kalau aku guna tajuk entry yang bermula dengan ‘cara-cara nak bla bla’ aku agak segan sebab ia kelihatan seperti aku ni cikgu Inggris yang mempunyai IElTS band 9 pula kan. Aku ni biasa-biasa sahaja, kadang-kadang cakap Inggris pun bau budu masih taboleh nak sorok. Even cakap Czech pun masih lagi bunyi Kelantan. Haha. aku redha je sebab I just the way I am. aceh.Q

Bila balik kampung je, selalu abang aku, kakak ipar aku, kakak aku, kawan-kawan sekampung aku tanya macam mana Inggris aku power. Bagi dia orang la. Bagi aku of course tak. Tapi bagi aku aku suka buat benda-benda macam ni.

Di sini terdapat 4 cara yang boleh jadik rujukan anda untuk belajar bahasa inggris:

1. Dengar lagu Inggris.

haa. Yang ni aku rasa semua orang minat buat kan. Manusia dengan music memang takboleh nak dipisahkan, just jangan sampai melalaikan je la. Cuba korang pektis dengar lagu inggeris genre yang korang suka seperti country song ke, pop song ke, R&B ke and etc.

Macam aku, aku suka lagu R&B dan country song. Maka aku tersangatlah fanatik terhadap lagu Maher Zain dan Taylor Swift. lagu lain pun aku layan je. lepas korang best dengar lagu tertentu, korang Google la lirik dia lepas tu dengar macam mana dia sebut (pronounced) perkataan dalam lirik tu dan kalau boleh hafal la lirik tu.

Jadi, iA vocab korang akan bertambah dari hari ke hari. elak kan dari mendengar lagu-lagu inggeris yang merepek repek. Kadang-kadang vocab dia macam what the heck.

2. Tonton movie melayu ber subtitle Inggris.

Nanti bila korang tengok movies, dramas, carekarama ke, telenovela ke, mahupun ceramah agama yang ada translation omputih ke, korang usha la macam mana dia construct dan buat ayat dalam bahasa inggeris. Agak susah nak catch semua tapi as long as korang tahu sikit, ianya sudah memadai. bak kata pepatah Inggris, half a loaf is better than none.

3. Tengok cerita Inggris.

Yang ni susah sikit aku rasa. Even aku pun masih tak fully nak pandai sangat. Haha. Tapi aku suka dengar dieorang cakap nak nak accent British UK. pergh. mantap.

4. Selalu baca Paper Inggris.

Kat sekolah aku dulu, unit Inggris sekolah aku ada subscribe langganan naskah sukat khabar NST dan The Star tiap-tiap hari. Rindu saat tu bila surat khabar sampai depan kelas, semua orang berebut macam nak mintak sign Fatih Seferagic dan Maher Zain jee. 😛 yang pompuan pon tak nak kalah. aku buat tak heran je sebab nanti bila aku orang last baca, aku amik paper tu balik ke bilik. Baca dalam bilik lagi best. 😛

Pokok pangkalnya jangan putus asa ye. mula-mula agak berbelit belit lidah bak ular sawa dipalu. Tapii. iA ikhlaskan niat. All is well. hoho. Macam tajuk lagu 3 idiots pulak. Jadi inilah cara-cara yang mudah untuk membolehkan anda belajar bahasa inggris dengan cepat.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *