Beli Rumah – 8 Perkara Yang Perlu Buat Selepas Dapat Kunci

Jika anda beli sebuah rumah dan anda baru dapat kunci, kemungkinan besar anda akan terlepas peluang untuk membuat rayuan setelah anda pindah masuk tanpa membuat sebarang pemeriksaan.

Kebanyakan orang bila beli rumah baru dan sebaik saja mereka dapat kunci daripada pemaju, mereka akan rasa amat gembira dan tidak sabar memikirkan cara untuk menghias rumah mereka dengan indah.

rumah teres

Buat Pemeriksaan Terlebih Dahulu

Tetapi sebelum mengubah suai rumah anda, terdapat satu pautan yang paling penting dalam keseluruhan proses membeli rumah yang sering diabaikan oleh pembeli, iaitu buat pemeriksaan dengan teliti.

Perlu anda buat pemeriksaan dengan teliti sebelum pindah masuk untuk memastikan semua tempat di dalam rumah berada dalam keadaan yang baik dan memuaskan.

Ramai orang gagal mengetahui sebarang kerosakan kerana malas untuk membuat pemeriksaan pada masa yang paling kritikal ini.

Mereka hanya jadi terkejut apabila mendapati sesuatu tempat di rumah mereka memang ada kerosakan selepas pindah masuk untuk tinggal.

Tetapi pada masa mereka menyedari dengan masalah rumah, sudah terlambat untuk mereka menghubungi pemaju, dan secara langsung ia juga akan menurunkan nilai rumah mereka.

Jadi jika anda ingin jual rumah anda kemudian, anda akan mengalami kesusahan untuk jual dengan harga yang tinggi.

Untuk mengelakkan kejadian ini berlaku, berikut adalah 8 perkara penting yang mesti diperiksa semasa membeli rumah baru.

Sediakan Alat-Alat Mudah Untuk Buat Pemeriksaan

Sebelum memulakan pemeriksaan, sediakan alat yang diperlukan seperti berikut:

  • Masking Tape
  • Penanda (Marker Pen)
  • Pembaris, pita, pembaris aras
  • Lampu suluh (boleh diganti dengan telefon bimbit)
  • Baldi, Tong air

1. Dinding

Langkah pertama adalah memeriksa kerosakan yang dapat dilihat dengan mata kasar, iaitu dinding. Pada dasarnya, 10 dari 10 rumah baru akan mempunyai dinding yang retak. Jadi pastikan untuk menandakan semua retakan dengan masking tape dan penanda.

dinding retak

Lain tempat yang perlu diperiksa:

  • Lubang-lubang pada dinding itu.
  • Tempat yang tidak diliputi dengan simen yang lengkap.
  • Dinding Berbonggol.

2. Jubin lantai dan jubin dinding

Dalam banyak kes, untuk menjimatkan bahan, pemaju akan mengurangkan melepa simen semasa meletakkan jubin lantai dan jubin dinding. Kerja macam ini akan menyebabkan batu bata akan condong ke atas di masa depan.

Oleh itu, anda perlu memeriksa dengan teliti setiap lantai dan jubin dinding, dan menggunakan objek keras yang padat untuk mengetuk dengan tenaga yang ringan. Jika terdapat suara gema yang lebih tajam, ini bermaksud bahawa abu di bawah bata tidak penuh.

lantai condong

Apabila anda mendapati bahawa suaranya tidak betul, jangan bersikap sopan dengan pembangun, dan anda mesti menandakan masalah itu.

Sama juga dengan jubin dinding.

3. Lantai Papan

Sekiranya lantai rumah baru anda diperbuat daripada papan kayu dan bukannya jubin lantai, pastikan bahawa tidak ada jurang antara sambungan setiap papan, dan tidak ada acuan. Perkara yang paling penting ialah memeriksa lubang kecil, yang mungkin digerudi oleh anai-anai.

lantai papan

Masalah anai-anai boleh menimbulkan banyak masalah, seperti menghakis semua perabot kayu anda. Jadi saya bukan sangat mengalakkan anda membeli rumah baru yang ada lantai kayu.

4. Palam elektrik

palam elektrik

Masalah wayar adalah yang paling sukar dijumpai tanpa pemeriksaan yang teliti. Yang paling penting adalah memastikan semua palam dapat digunakan secara normal.

Kaedah pemeriksaan adalah sangat mudah. Anda cuma perlu beli mentol lampu 3-pin yang boleh disambungkan ke palam, dan kemudian pasangkan ke setiap palam untuk memeriksa sama ada mentol boleh menyala. Tandakan palam di mana mentol tidak dapat nyala.

mentol lampu

5. Pintu dan tingkap

Pastikan bahawa setiap pintu dan tingkap dapat ditutup dengan lancar dan boleh dikunci.

Terdapat banyak kes di mana pembangun sering keliru dalam hal ini. Periksa sama ada terdapat sisa simen di sekitar bingkai pintu dan bingkai tingkap.

Di samping itu, adalah sangat penting untuk memastikan bahawa tidak ada jurang setelah tingkap dan pintu ditutup.

plastik tingkap

Pastikan juga penutup plastik tingkap tidak rosak.

6. Paip air tersumbat

Anda perlu memastikan bahawa paip air tidak tersumbat, hidupkan semua keran di tandas dan dapur, dan lihat sama ada air dapat mengalir keluar secara normal.

paip air

Sekiranya isipadu air terlalu kecil, kapur mungkin telah masuk ke dalam paip air semasa proses pembinaan, atau tekanan air mungkin terlalu rendah kerana reka bentuk yang buruk.

7. Rembesan air pada dinding dan siling

Semasa menghidupkan semua keran, perhatikan sama ada terdapat tanda air di dinding, atau sentuh dinding untuk melihat bahagian mana yang sangat dingin.Jika ini terjadi, paip air di dinding mungkin bocor.

Rembesan air pada dinding

Buat pemeriksaan yang sama atas siling. Sekarang struktur bumbung untuk banyak rumah baru memang sangat teruk dan terdedah kepada kebocoran bumbung.

Oleh itu, anda mesti memberi perhatian sama ada siling rumah anda ada berwarna kuning atau mempunyai tanda air bocor.

8. Pengaliran air

Masalah yang sering berlaku di rumah baru ialah mudah mengumpulkan air di lantai tandas. Ini kerana pemaju tidak membina sudut saliran dengan baik semasa pembinaan, dan air tidak dapat mengalir ke lubang saliran dengan lancar.

air kumpul di lantai tandas

Sekiranya anda membeli rumah tanah, anda juga mesti memastikan bahawa sistem saliran luarnya baik. Anda boleh mengambil baldi air dan tuangkan ke dalam parit untuk melihat sama ada terdapat masalah saliran di rumah anda.

Akhirnya adalah proses untuk mengisi “Borang Pemeriksaan Kerosakan” yang disediakan oleh pemaju. Sebilangan pemaju akan selalu mendesak anda untuk menyerahkan borang ini secepat mungkin.

Walau bagaimanapun, semua orang mesti tahu bahawa waktu pemeriksaan biasanya diberi 1 hingga 2 bulan. Jadi pastikan anda periksa rumah anda dengan teliti sebelum menyerahkan borang tersebut.

Di samping itu, secara amnya borang yang diberikan oleh pembangun sengaja dirancang supaya tidak banyak ruang untuk diisi, tetapi anda sebenarnya boleh membuat beberapa salinan sendiri dan isi jika sehelai borang tak cukup isi.

Jangan tertipu dengan muslihat pemaju. Jika perlu mengadu, anda mesti mengadu, dan pembangun berkewajiban untuk menyelesaikan semua kerosakan rumah untuk anda.

Adakah saudara-mara atau rakan-rakan di sekitar anda yang baru sahaja mengambil kunci dan akan pindah masuk ke rumah baru?

Boleh anda kongsikan maklumat ini agar mereka tidak terlepas untuk membuat pemeriksaan yang diperlukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *