5 Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Menyusukan Bayi

Jika anda seorang ibu yang menyusukan bayi dan merasa hairan bayi anda selalu tidak sihat dan seringkali mengalami masalah sakit perut, jawapanya mungkin pada diri anda sendiri.

menyusu bayi

Apa yang anda makan sebagai diet harian? Hal ini kerana bayi anda bergantung sepenuhnya kepada susu ibu bagi memenuhi keperluan pemakanannya, terutama sekali dalam beberapa bulan pertama kehidupannya.

Ketika ini haruslah beringat, apa sahaja yang ibu makan dan minum, akan disalurkan terus kepada bayi anda melalui susu ibu. jadi amalan makan makanan yang seimbang dan diet yang betul adalah sangat penting.

Senarai makanan yang harus dihindari oleh seseorang ibu semasa kehamilan adalah agak panjang. Ini mungkin disebabkan oleh sesetengah ibu percaya bahawa mereka juga mesti makan diet yang ketat apabila menyusu.

Malah, sebenarnya tidak ada senarai makanan yang menyusukan bayi harus dihindari sama sekali. Sebaliknya, mereka harus makan makanan yang sihat dan memberi perhatian kepada isyarat dari tubuh mereka.

Susu payudara berasal daripada nutrien yang masuk ke dalam darah. Ramai bahan-bahan yang berpotensi berbahaya yang boleh menyeberangi plasenta semasa kehamilan tidak dapat menyusukan bayi.

Antara makanan yang tidak sesuai sepanjang ibu menyusukan bayi adalah:

1. Buah Citrus

buah citrus

Buah Citrus menjadikan makanan tambahan yang baik untuk diet ibu yang menyusu kerana mereka memerlukan lebih banyak vitamin C daripada wanita hamil. Pastikan anda menyemak bayi anda untuk menentukan sama ada dia ada sensitif terhadap jenis buah ini atau tidak.

Sekiranya dia bertindak sensitif dengan buah-buah ini, perlu anda pertimbangkan untuk ambil buah-buahan tropika lain seperti mangga, jambu, epal, dan sebagainya.

Contoh: Lemon, limau, oren dan limau gedang. Makan terlalu banyak buah-buahan citrus boleh mengganggu sistem gastro -usu dan sistem penghadaman bayi yang belum matang. Bayi yang sensitif dengan buah citrus mudah mengalami ruam lampin.

2. Makanan laut dengan kandungan merkuri

Merkuri adalah unsur yang terdapat dalam persekitaran dan bekalan air kita. Pendedahan kepada sejumlah kecil merkuri tidak semestinya akan mengakibatkan apa-apa isu. Walau bagaimanapun, jika merkuri wujud dalam jumlah yang banyak, ia boleh menyebabkan kerosakan pada otak dan saraf tunjang kita manusia.

Contoh makanan laut yang mempunyai merkuri yang tinggi adalah ikan yu, ikan todak dan tenggiri. Merkuri yang tinggi akan menjejaskan otak dan sistem saraf bayi anda. Pilihlah makanan laut yang rendah merkuri seperti udang, tuna dan ikan air tawar.

Anda boleh makan ikan dan jenis makanan laut lain yang mempunyai kandungan merkuri yang lebih rendah 3 kali seminggu.

3. Makanan yang diketahui mengalami alahan makanan

Jika anda alah kepada sesuatu makanan, sila elakkan. Bayi anda mungkin akan mengalami alahan yang sama sehingga mengalami sakit perut, mempunyai masalah tidur, atal-gatal, ruam, ekzema, atau pernafasan yang berbunyi.

Sebatian alergen dalam kacang dan kacang pokok boleh ditularkan melalui susu ibu. Jika anda tidak pasti sama ada bayi anda mungkin mempunyai alahan kacang, beri perhatian pada mengidam, ruam, atau gatal-gatal yang mungkin wujud di badan bayi anda. Semua ini boleh menjadi tanda reaksi alahan pada bayi anda.

Sekiranya bayi anda mempunyai gejala alahan tersebut, cuba hadkan pengambilan produk tenusu, kerang, gandum dan elakkan kacang tanah serta produk kacang lain (masalah alergi biasa bagi bayi dan kanak-kanak)

4. Minuman alkohol

Bukan sahaja dilarang di dalam Islam, alkohol juga boleh dirembeskan ke dalam susu ibu. Alkohol di dalam susu ibu boleh memberikan kesan yang tidak baik dan mungkin akan mengurangkan refleks pengeluaran susu ibu.

5. Mengambil kafein dalam minuman

Minuman berkafein seperti kopi, teh, minuman ringan, minuman bertenaga boleh dirembeskan ke dalam susu ibu akan menyebabkan gangguan tidur kepada bayi.

Kebanyakan ibu menyusu boleh mengambil kafein secara sederhana (tidak lebih daripada 200-300 miligram sehari, atau kira-kira 2 atau 3 cawan kopi). Walaupun tidak ada bukti bahawa kafein akan menurunkan bekalan susu anda, anda perlu menonton bayi anda untuk menentukan bagaimana reaksi dia terhadap susu anda.

Sekiranya mata bayi anda selalu buka dengan besar, berkelakuan aktif, berjaga-jaga dari tidur atau rewel, dia mungkin terlalu dirangsang daripada kafein. Bagi bayi di mana ibu-ibu mereka menghindari daripada pengambilan kafein sepenuhnya semasa hamil nampaknya bertindak balas terhadap kafein dalam diet ibu.

Tetapi anda perlu ambil perhatian bahawa sensitiviti kafein bayi anda boleh berubah. Jika dia terpengaruh pada masa sekarang, ibu perlu cuba untuk menghadkan atau menghentikan pengambilan kafein dan kemudian boleh minum balik kopi selepas beberapa bulan.

Para ibu dinasihatkan untuk membuat diari makanan untuk mengetahui tindak balas yang teruk terhadap susu ibu dan dapatkan nasihat pemakanan yang betul selain mengamalkan minum air yang secukupnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *