Web
Analytics

10 Sebab Untuk Makan Halia


Halia adalah salah satu rempah yang sihat dan mempunyai rasa yang pedas. Sesetengah orang suka menggunakannya dalam diet harian mereka demi kesihatan.

Berikut adalah berita baik untuk anda jika anda suka makan halia. Anda adalah selamat dari menjangkiti banyak penyakit sekira anda mengamalkan kebiasaan untuk pemakanan ini.

halia

Perlu anda tahu bahawa halia mempunyai manfaat yang kuat untuk badan dan otak anda. Mari kita kaji bersama tentang manfaatnya.

1. Anti-radang

Rasa yang unik dan wangian yang didapati pada halia adalah disebabkan oleh minyak semulajadi. Halia merupakan rempah yang penting dalam senarai pemakanan herba adalah kerana sifat anti-radang dan antioksidannya yang dapat meningkatkan sistem imun badan kita.

Bagi orang yang menghadapi penyakit artritis, mereka boleh dapat manfaat khusus dari sifat anti-radang yang ada pada halia.

2. Hangatkan Badan Bila Anda Rasa Sejuk

Keramaian orang suka minum teh halia pada masa sejuk. Teh halia panas dapat menghangatkan badan kita. Tahukah anda macam mana?

Halia berfungsi dengan baik untuk pencernaan dan boleh merangsang thermogenesis, yang menjadikan tubuh badan kita lebih hangat.

Ia mempunyai ciri-ciri diaphoretic yang boleh memanaskan badan kita pada musim sejuk.

Oleh itu, boleh kita minum teh halia dengan kerap pada musim sejuk untuk menikmati kesan pemanasan semulajadi daripadanya.

3. Menggalakkan Peredaran

Halia terdiri daripada ciri-ciri pengalakkan peredaran. Ramai orang percaya bahawa halia boleh merangsang tubuh dan meningkatkan peredaran darah.

Ini bermaksud ia berkesan untuk mengatasi penyakit tekanan darah tinggi yang menjulang dengan meningkatkan aliran darah.

Jika anda ingin menyelamatkan diri dari penyakit seperti tekanan darah, maka anda harus taruh halia dalam makanan anda setiap hari.

4. Mual

Halia sangat berkesan dalam merawat mual. Pesakit yang menjalani rawatan kemoterapi dan wanita hamil cenderung mengalami mual atau loya.

Halia boleh bermanfaat bagi mereka kerana ia mempunyai sebatian 6 gingerol yang melegakan otot gastrointestinal dan melegakan penyakit.

Halia juga mempunyai sejarah yang panjang untuk rawatan perut yang mengganggu. Ia banyak berkesan dan boleh berfungsi seperti ubat anti-mual.

5. Sakit Otot

Halia mempunyai sebatian yang dipanggil gingerols yang mempunyai ciri-ciri relaksasi otot yang boleh membantu melegakan kembung, kekejangan usus, dan melegakan saluran Gi.

Halia juga boleh menjadi penyembuh yang berkesan untuk otot yang sakit.

Ia dapat melemahkan perkembangan kesakitan otot hari demi hari yang disebabkan oleh senaman dengan ciri anti-radang dan analgesiknya.

6. Tahap Kolesterol Rendah

Jika anda seorang pesakit kolesterol, tambah penggunaan halia dalam diet anda. Menurut kajian, halia boleh mengurangkan tahap LDL (lipoprotein berkepadatan rendah), yang merupakan kolesterol tidak baik dan meningkatkan HDL (lipoprotein berkepadatan tinggi) yang merupakan kolesterol yang baik.

Halia boleh menurunkan paras kolesterol dan trigliserida secara semulajadi. Jadi jangan tergesa-gesa untuk ambil ubat-ubatan apabila anda boleh pakai halia yang merupakan ubat semulajadi terlebih dahulu.

7. Sakit Haid

Ramai wanita mengambil ubat apabila mereka mengalami kesakitan pada bulan kitar haid. Tetapi adakah anda tahu halia adalah sangat berkesan sebagai ibuprofen dalam melegakan kekejangan haid dan mengurangkan tempoh kesakitan.

Ia sangat berkesan terhadap kesakitan apabila diambil pada awal peringkat kesakitan haid.

8. Anti-kanser

Kanser adalah penyakit yang membawa maut dan kita semua takutkan. Halia mempunyai beberapa sifat anti-kanser. Ia adalah antioksidan dan pejuang kanser semulajadi.

Kompaun 6-gingerol dan 6 sho-goal yang membentangkan dalam halia adalah berkesan terhadap kanser. Ia mempunyai ciri-ciri perlindungan semulajadi.

9. Berjuang Jangkitan

Halia mempunyai sifat-sifat antiviral dan antibakteria.

Gingerol, bahan bioaktif dalam halia segar boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan dan menghambat pertumbuhan bakteria dan virus.

Ia sangat berkesan terhadap jangkitan saluran pernafasan dan melawan patogen yang boleh mencetuskan keradangan.

10. Sakit Dalam Perjalanan

Sesetengah orang terdedah untuk mendapatkan penyakit perjalanan sama ada dengan menaiki bas, kereta, atau kapal.

Mereka harus mengambil halia dengan diri mereka sendiri. Menurut kajian, salah satu sebatian aktif halia, 6-gingerol, dapat meningkatkan pengangkutan gastrointestinal, dan dapat merawat loya yang berkaitan dengan penyakit perjalanan.

Halia telah digunakan sebagai ubat alternatif untuk mencegah penyakit bergerak.

Adalah baik bagi kita untuk menyebarkan kesedaran tentang keadaan kesihatan umum kepada semua orang supaya kita dapat hidup dengan sihat setiap hari.

 

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts