Web
Analytics

Patut Beli Rumah Atau Sewa Dulu?


Ramai orang pening kepala semasa hendak membuat keputusan sama ada ingin beli rumah ataupun sewa rumah. Jikalau beli rumah, kita sebagai pemilik boleh mengubah suai rumah tersebut mengikut cita rasa dan kehendak sendiri.

Rumah yang dibeli boleh juga disewa kepada orang lain untuk menjana pendapatan untuk membayar ansuran pinjaman perumahan. Akan tetapi jika sewa rumah ada juga kebaikannya. Kita lebih fleksible ataupun bebas untuk berpindah ke mana-mana sahaja mengikut tempat pekerjaan.

Di samping itu, penyewa tidak perlu risau tentang loan pinjaman perumahan yang perlu dibayar kepada bank setiap bulan.

Perbandingan Di Antara Beli Rumah Atau Sewa Rumah

Sebenarnya ada kebaikan dan keburukan sama ada beli atau sewa. Sila rujuk jadual di bawah:

Pinjaman Perumahan Merupakan Hutang Isi Rumah Terbesar di Malaysia

Menurut sumber daripada Bank Negara Malaysia, pinjaman perumahan merupakan hutang isi rumah yang paling besar di negara kita. Jumlah ini telah mencecah jumlah 44.6% daripada jumlah hutang isi rumah. Ramai yang membeli rumah gagal untuk membayar ansuran bulanan bank dan akhirnya terpaksa diisytiharkan muflis.

Apa Salahnya Sewa Dulu Kalau Tidak Mampu Beli?

beli rumah
beli rumah

Kalau sudah dikira bajet setelah ditolak gaji bersih dengan perbelanjaan tetap setiap bulan, duit yang boleh dibelanja tinggal tidak mencukupi untuk membiayai loan rumah, maka pilihan yang tepat ialah sewa dulu.

Bank Negara Malaysia baru-baru ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak akan meluluskan balik DIBS (Developer Interest Bearing Scheme) untuk memudahkan orang ramai memiliki rumah.

Sebaliknya mereka menasihati orang ramai jika tidak mampu beli, baik sewa dahulu. Ini merupakan tindakan yang tepat kerana membeli rumah adalah senang, tetapi tempoh masa panjang untuk membayar pinjaman perumahan adalah amat sukar.

Orang ramai juga dinasihati untuk membeli rumah yang lebih murah seperti rumah kos rendah ataupun sederhana rendah. Rumah-rumah mampu milik dibawah Prima harus juga diberi pertimbangan.

Pembeli rumah pertama juga boleh cuba memohon wang pendahuluan dibawah Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama MyDeposit yang baru dilancarkan pada 06/04/2016 oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak.

3 Soalan Yang Perlu Dijawab Sebelum Beli Rumah

Buat masa ini, tidak dinafikan pelaburan yang perlu dibuat untuk membeli rumah adalah pelaburan yang terbesar berbanding pinjaman lain. Oleh itu, perancangan yang teliti perlu dibuat supaya seseorang pembeli dapat merealisasikan impiannya untuk memiliki rumah idaman.

Di sini ada digariskan 3 soalan yang perlu dijawab oleh pembeli sebelum beliau mengambil keputusan untuk membeli sesebuah rumah idaman.

beli rumah
beli rumah

1. Berapa Jumlah Wang Yang Mampu Dikeluarkan Untuk Membiayai Deposit Rumah Itu?

Sebelum membeli sesebuah rumah, kebiasaannya pihak pemaju atau penjual akan meminta pembeli untuk membayar bayaran pendahuluan sebagai tanda komitmen pembeli untuk membeli rumah yang diingini.

Kebiasaannya, bayaran pendahuluan yang dikenakan antara 5% hingga 20% daripada harga jualan. Di samping itu, kos-kos lain yang perlu diambil kira ialah yuran guaman, duti setem, insurans dan kos pengubahsuaian untuk rumah itu sekiranya terdapat sebarang kerosakan.

Jadi adalah dinasihatkan di sini supaya bakal pembeli mempunyai jumlah simpanan 4- 6 bulan bersamaan amaun belanja bulanan sebagai pelindung sekiranya terjadi sesuatu di luar kawalan kita contohnya, bakal pembeli dibuang kerja dan hilang punca pendapatan.

2. Berapa Jumlah Wang Yang Boleh Dikeluarkan Daripada Pendapatan Bulanan Untuk Bayar Balik Pinjaman Perumahan?

Soalan ini amat penting kerana ia menentukan kadar keupayaan kita untuk membuat bayaran balik terhadap pinjaman yang telah dibuat. Salah satu cara untuk memastikan pembeli dapat menyimpan dalam kadar yang tetap untuk pembelian rumah adalah dengan membuka sebuah akaun khas.

Setiap bulan peruntukkan dalam 20%-30% daripada pendapatan bulanan dan masukkan ke dalam akaun ini. Bagi meningkatkan jumlah simpanan sentiasa bertambah, cuba kurangkan perbelanjaan kepada perkara yang tidak perlu.

Kenalpasti sesuatu perbelanjaan sama ada ia bersifat keperluan atau kehendak. Berbelanjalah bagi memenuhi keperluan hidup dan lengahkan masa untuk memenuhi kehendak sehingga satu masa yang ditetapkan.

Selain itu, pembeli juga perlu tahu jumlah yang mampu dibayar setiap bulan bergantung kepada pendapatan semasa dan akan datang. Cara terbaik yang boleh diamalkan ialah dengan membuat bajet dan displinkan diri untuk mengikut bajet yang ditetapkan.

3. Berapa Jumlah Wang Yang Boleh Dikeluarkan Daripada KWSP dalam Akaun 2 Untuk Membiayai Kos Rumah Anda?

Tujuan pengeluaran akaun 2 KWSP adalah untuk mengurangkan beban pembiayaan rumah yang dibeli sama ada untuk pembayaran wang pendahuluan atau wang ansuran bulan.

Mengikut sekular yang dikeluarkan oleh KWSP, amaun yang layak dikeluarkan pencarum KWSP:

Individu – amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10% daripada harga rumah atau jumlah amaun yang ada dalam simpanan akaun 2. Mengikut mana yang lebih rendah yang tidak kurang daripada RM500.

Pengeluaran bersama Suami/Isteri, Ahli Keluarga atau individu yang lain – amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10% daripada harga rumah atau semua simpanan dalam akaun 2 masing-masing tertakluk kepada amaun maksimum yang layak dikeluarkan mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500

Kesimpulannya, ambillah masa yang secukupnya sebelum membuat keputusan terutama pembelian rumah yang melibatkan pinjaman. Sebelum membuat pinjaman perumahan, adalah digalakkan untuk membuat tinjauan terhadap pakej pinjaman perumahan yang disediakan oleh pihak bank.

Di samping itu, ambil kira kadar faedah yang dikenakan bagi membolehkan anda membuat penjimatan atas bayaran balik. Buatlah pilihan yang tepat supaya pembeli akan berasa beruntung dalam jangka masa yang panjang dan buatlah perancangan teliti bermula dari sekarang.

Cara Untuk Menganggarkan Sewa Rumah Anda Mampu Tanggung

Fikiran kita menunjukkan bahawa jumlah bayaran sewa rumah kita cuma boleh sampai ke kira-kira 30 peratus daripada jumlah pendapatan kita. Walaupun ini adalah satu fikiran yang betul, ia mungkin akan tidak jadi bergantung kepada keadaan tertentu anda.

Jika anda mahu anggaran yang lebih tepat mengenai apa amaun wang yang anda mampu sewa, bolehlah anda cuba untuk kira pendapatan sebenar anda dan tolaknya dengan semua perbelanjaan bulanan. Jumlah yang tertinggal adalah amaun wang yang anda mampu bayar untuk sewa rumah.

sewa rumah
sewa rumah

Buat Semakan Pendapatan Bulanan Anda

Langkah pertama untuk memahami bajet sewa anda adalah untuk rekod pendapatan anda. Berdasarkan pada bajet sewa ke atas pendapatan bulanan anda, bukan jumlah gaji tahunan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pendapatan kasar RM 3,000 sebulan tetapi hanya tinggal pendapatan bersih RM 1,500, gunakan RM 1,500 sebagai amaun asas anda untuk kiraan bajet anda.

Untuk jaminan lebih selamat, jangan masuk bonus tahunan ke dalam bajet ini. Jika anda bergantung kepada komisyen dalam industri yang tidak stabil, anda mungkin perlu mengecualikan terutamanya bulan-komisen yang tinggi daripada pengiraan anda.

Memotong bil bulanan dan kewajipan lain daripada pendapatan bulanan anda. Utiliti, pembayaran pinjaman kereta, telefon, internet, insurans, gas, barangan runcit adalah bil paling biasa dan kewajipan anda akan menanggung.

Ingat untuk memasukkan perbelanjaan tetap yang anda akan bayar pada setiap setengah tahunan atau tahunan. Sebagai contoh, jika anda mendapatkan servis kereta sekali setahun, proratakan perbelanjaan pada setiap bulan dan memasukkannya ke dalam pengiraan.

Menolak perkara sampingan bulanan dan perbelanjaan harian. Oleh kerana anda tidak diwajibkan untuk membuat pembelian ini dan anda tidak mendapat bil bulanan, ini boleh menjadi sukar untuk anda buat kiraan dengan tepat.

Namun, itu memang merupakan perbelanjaan yang benar dan berkaitan dengan bajet anda. Kira berapa banyak anda berbelanja secara purata ke atas barangan seperti makan di luar, pakaian, tengok wayang, buku, perubatan, peralatan mandian dan peralatan rumah.

Jika anda menghadapi masalah menganggar amaun perbelanjaan, boleh anda semak dengan penyata bank dari beberapa bulan lepas untuk mendapatkan idea yang realistik daripada apa yang anda telah belanja pada masa lalu.

Baca juga: Beli Rumah – 8 Perkara Yang Perlu Buat Selepas Dapat Kunci

Jangan Lupa Dana Kecemasan

Akhir sekali, memotong jumlah yang diperuntukkan daripada pendapatan bulanan dikhaskan untuk dana kecemasan. Berapa banyak bajet yang anda peruntuk untuk dana ini mestilah berasaskan kepada pendapatan dan berapa wang yang anda telah simpan sampai sekarang.

Pakar-pakar kewangan mencadangkan bahawa individu mempunyai dana kecemasan antara tiga dan enam bulan daripada pendapatan. Sebagai contoh, jika pendapatan anda adalah RM 3,500, Anda perlu bersimpan dana kecemasan di antara RM 10,500 ke RM 21,000.

Jika anda tidak mempunyai apa-apa duit yang disimpan dalam dana kecemasan lagi, membuat satu maklamat untuk meletakkan sekurang-kurangnya 5% daripada pendapatan anda sebulan dan berlaras berdasarkan bajet anda.

Jumlah yang ditinggalkan selepas ditolak bayaran dana kecemasan, bersama-sama dengan perbelanjaan tetap dan sampingan, adalah amaun wang yang anda mampu untuk menghabiskan untuk sewa rumah.

Artikel berkaitan:
8 petua untuk perbelanjaan yang bijak/

One thought on “Patut Beli Rumah Atau Sewa Dulu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content